Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Postprzez elektrolivedj » sobota 16 kwietnia 2016, 20:24

Witam. Mam takie pytanko.A mianowicie kiedy dozwolone jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu.Chodzi mi o konkretną sytuację, którą zobrazowałem na poniższym screenie.
Obrazek
Czy jadąc pojazdem 2 mogę wyprzedzić pojazd 1 na tym skrzyżowaniu na przejsciu dla pieszych? Pjazd 1 znajduje się na pasie do skrętu w lewo a pojazd 2 jedzie prosto.
elektrolivedj

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Postprzez LeszkoII » sobota 16 kwietnia 2016, 20:48

Nie możesz go wyprzedzić z powodu przejścia dla pieszych.
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 16 kwietnia 2016, 21:17

elektrolivedj napisał(a):Witam. Mam takie pytanko.A mianowicie kiedy dozwolone jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu.Chodzi mi o konkretną sytuację, którą zobrazowałem na poniższym screenie.
Czy jadąc pojazdem 2 mogę wyprzedzić pojazd 1 na tym skrzyżowaniu na przejsciu dla pieszych? Pjazd 1 znajduje się na pasie do skrętu w lewo a pojazd 2 jedzie prosto.

Jeżeli pojazd 1 porusza się, to tak jak @LeszkoII pisze nie wolno wyprzedzać (jeżeli nie zapomniałeś dodać sygnalizacji świetlnej).
Jeżeli pojazd 1 stoi to nie jest to wyprzedzanie a omijanie wówczas możesz ominąć pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo z prawej strony więc tak jak tutaj możesz, ale zabronione jest omijanie pojazdu który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez waw » niedziela 17 kwietnia 2016, 00:42

Tylko czy to dobry obrazek. Przejścia nie powinny być tak blisko wlotu skrzyżowania.
waw

Powrót do Sytuacje na drodze