Kraków Rondo przy Dworcu głównym proszę o pomoc

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kraków Rondo przy Dworcu głównym proszę o pomoc

Postprzez Dami92rr » piątek 15 kwietnia 2016, 18:12

itam mam takie pytanie jechałem z pasażerem i się akurat zagadałem a wyjeżdżałem tunelu tutaj:

tylko nie jak to BMW tylko obok niego na lewym pasie..bo zapomniałem na prawy zmienić..a chciałem na rondzie prosto jechać

https://zapodaj.net/91f9aaf5323e2.jpg.html

tak więc wjechałem już na lewy pas koło wysepki.. i okręciłem się nim na rondzie bo chciałem wyjechać z niego i po okręceniu dojechałem do tego punktu:

https://zapodaj.net/e192bbff6d544.jpg.html

i tutaj chciałem zmienić pas na prawy by opuścić rondo bo z lewego nie można bo tam jest dalej linia ciągła

ale był taki ruch,że nie mogłem wbić się na prawy pas.. wiec miałem opcję albo kręcić jak się głupi po wewnętrznym pasie w koło i celować na lukę i wbić na prawy.. albo przystanąć i poczekać i wbić na prawy..

no i przystanąłem na chwilę..to się korek za mną zrobił i jedna osoba zatrąbiła..

dla tego mam pytanie czy lepiej było się kręcić w koło i wyszukać luki by uderzyć w prawy pas.. czy poczekać i zjechać..??
Dami92rr

Re: Kraków Rondo przy Dworcu głównym proszę o pomoc

Postprzez Blacksmith » piątek 15 kwietnia 2016, 18:26

Moim zdaniem dużo lepiej kręcić się w koło i szukać luki niż stanąć i robić zator. Wiem, że na pewno wybrał bym tą pierwszą opcję gdybym np. miał zdawać egzamin.
Blacksmith

Postprzez Dami92rr » piątek 15 kwietnia 2016, 18:40

ale spytam tak.. jeżeli pomyliłem się przed rondem.. i wjechałem na rondo lewym pasem..to mogę albo jechać w lewo.. albo zawrócić.. ok.. ale mogę też kręcić się koło wysepki.. a potem wbić na prawy pas i pojechać prosto.. tak?
Dami92rr

Postprzez SJS » piątek 15 kwietnia 2016, 19:29

Dami92rr napisał(a): ale mogę też kręcić się koło wysepki.. a potem wbić na prawy pas i pojechać prosto.. tak?

Tak.
Ostatnio zmieniony piątek 15 kwietnia 2016, 19:30 przez SJS, łącznie zmieniany 1 raz
SJS

Postprzez Henq » piątek 15 kwietnia 2016, 20:38

Dami92rr napisał(a):no i przystanąłem na chwilę..to się korek za mną zrobił i jedna osoba zatrąbiła..

dla tego mam pytanie czy lepiej było się kręcić w koło i wyszukać luki by uderzyć w prawy pas.. czy poczekać i zjechać..??

Może chciał się pochwalić że ma klakson :)
a tak poważnie, dopóki masz linie przerywaną możesz zmienić pas to że akurat korek na prawym pasie to trzeba czekać wiadome za tobą będą się niecierpliwić, ale nawet jak objedziesz rondo w koło jaką masz pewność że trafisz na wolne miejsce na prawym pasie albo że ktoś cie wpuści? i co będziesz tak w nieskończoność jeździł?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 15 kwietnia 2016, 21:43

Dami92rr napisał(a):wyjeżdżałem tunelu
Dami92rr napisał(a):chciałem na rondzie prosto jechać
Z tunelu na wprost nie pojedziesz. Skręcasz w prawo a zrobiłeś to z niewłaściwego pasa. Lecz to nie Twoja wina, bo w Krakowie uznaje się, że wjazdowi na takie skrzyżowanie o ruchu okrężnym towarzyszy manewr skrętu w prawo. Nie chce dezorientować, ale pan Dworak (osoba pierwszego planu z programu Jedź Bezpiecznie) jeszcze nigdy nie wrzucił prawego kierunkowskazu przy wjeździe na tego rodzaju skrzyżowaniach, mimo że w efekcie skręcał w lewo
Dami92rr napisał(a):i tutaj chciałem zmienić pas na prawy by opuścić rondo bo z lewego nie można bo tam jest dalej linia ciągła
Kolejny wymysł z Krakowa :mrgreen: Przecież muru nie postawią, ale jakby mogli to by postawili - i szukaj wyjścia z labiryntu.

Z lewego pasa nie można skręcać w prawo, to fakt.
Dami92rr napisał(a):ale był taki ruch,że nie mogłem wbić się na prawy pas
No to musisz go zmienić. Zatrzymanie się w tym celu nie wpisuje się w poczet utrudniania ruchu!
Dami92rr napisał(a):i jedna osoba zatrąbiła..
Nie znamy powodu tego zatrąbienia.
Dami92rr napisał(a):dla tego mam pytanie czy lepiej było się kręcić w koło i wyszukać luki by uderzyć w prawy pas.. czy poczekać i zjechać..??
Skrzyżowanie nie służy do "kręcenia się w koło". Masz do wyboru 4 kierunki jazdy:
- na wprost,
- w prawo,
- w lewo,
- zawracanie.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 15 kwietnia 2016, 23:14

LeszkoII napisał(a):Nie chce dezorientować...
Skoro sam jesteś zdezorientowany utożsamieniem skręcania nie tylko ze zmianą kierunku jazdy ale i kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie to nie dezorientuj innych. Przypominam, że sygnalizować należy zamiar zmiany kierunku jazdy a nie zamiar skręcenia. Nie dziw się więc, że p. Dworak zamiaru skręcenia nie sygnalizuje bo publicznie obnażasz swoją marną znajomość przepisów.
.....
LeszkoII napisał(a):Skręcasz w prawo a zrobiłeś to z niewłaściwego pasa.
Jeżeli już to przejeżdża w prawo przez skrzyżowanie choć przed skrzyżowaniem zajął niewłaściwy pas. W żaden sposób nie wpływa to na rozterki przed opuszczaniem skrzyżowania. Podobna sytuacja mogłaby wystąpić nawet, gdyby przed skrzyżowaniem zajął pas właściwy. Więc nie mąć.
.....
LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie nie służy do "kręcenia się w koło".
Ale i zakazu "kręcenia się w koło" na skrzyżowaniu nie ma.
.....
LeszkoII napisał(a):Masz do wyboru 4 kierunki jazdy:
- na wprost,
- w prawo,
- w lewo,
- zawracanie.
Nie wprowadzaj w błąd niedomówieniami. Bo choć PRZEZ skrzyżowanie możesz przejechać w dowolnym kierunku, a to NA skrzyżowaniu możesz jechać tylko w takim, jak pokazany na c-12. A więc kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie możesz wybrać dowolny, a kierunek jazdy NA skrzyżowaniu masz do wyboru tylko jeden. A może...
.....
LeszkoII napisał(a):Zatrzymanie się w tym celu nie wpisuje się w poczet utrudniania ruchu!
Jesteś pewien? W innym wątku utrudnieniem Ci ruchu była nawet jazda poniżej prędkości dopuszczalnej, a w tym nawet zatrzymać się komuś przed maską możesz? Ja bym proponował raczej "kręcenie się w kółko" i zmianę pasa jak będzie to możliwe. Zakładając, że inni stosować się będą do przepisów a nie do wyssanych z palca zasad bez problemu zrobisz to na pierwszym okrążeniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez SJS » sobota 16 kwietnia 2016, 05:56

Henq napisał(a):ale nawet jak objedziesz rondo w koło jaką masz pewność że trafisz na wolne miejsce na prawym pasie
100%-ową, jak umie się zmieniac pas ruchu, ale zakładam że on umie.
SJS

Postprzez Henq » sobota 16 kwietnia 2016, 07:00

SJS napisał(a):
Henq napisał(a):ale nawet jak objedziesz rondo w koło jaką masz pewność że trafisz na wolne miejsce na prawym pasie
100%-ową, jak umie się zmieniac pas ruchu, ale zakładam że on umie.

a ja zakładam że czytasz ze zrozumieniem a tu taka niespodzianka
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 16 kwietnia 2016, 09:43

Biorac pod uwage, ze jest to rondo az dziwne, ze nikt jeszcze nie wpadl na pomysl, zeby zjechac bez migacza nie ustepujac pierwszenstwa. Przeciez na rondzie pierwszenstwa na podst. a-7 ustapic ma ZMIENIAJACEMU PAS ten na prawym. A w ogole to podobno na podst. Tego samego a-7 nie wolno wjechac na pusty prawy pas gdy na lewym cos jedzie wiec komu niby ustapic pierwszenstwa? Proponuje nie zaglebiac sie bardziej w "interpretacje" PoRD i ograniczyc sie do jego literalnej tresci - wszystko bedzie ok!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Blacksmith » sobota 16 kwietnia 2016, 10:07

No właśnie, przecież wjeżdżający na rondo ma ustąpić pierwszeństwa KAŻDEMU kto znajduje się na tym rondzie.
Blacksmith

Postprzez szymon1977 » sobota 16 kwietnia 2016, 10:15

Wypowoadasz sie nt. Uustapienia pp a definicji nie znasz. Nie trzeba powstrzymywac sie od ruchu, ktorym nie zmusisz nikogo do... a wjezdzajac na prawy wolny pas nie zmusisz jadacego lewym do niczego. Po wjechaniu to juz zmiana pasa i zwiazany z nia obowiazek ustapienia PP.
szymon1977

Postprzez Blacksmith » sobota 16 kwietnia 2016, 10:22

Ale czy ktokolwiek jest jasnowidzem? A jak ten z lewej będzie chciał sobie zmienić pas z lewego na prawy? Przecież wiedząc, że jest taka ewentualność muszę ustąpić wszystkim i czekać na dogodny moment na wjazd na rondo.
Blacksmith

Postprzez szymon1977 » sobota 16 kwietnia 2016, 10:54

Blacksmith napisał(a):A jak ten z lewej będzie chciał sobie zmienić pas z lewego na prawy?
To musi wlaczyc migacz i ustapic jadacemu pasem prawym niezaleznia skad ten na prawym pasie sie pojawil. Tyle w temacie.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 16 kwietnia 2016, 12:01

szymon1977 napisał(a):
Blacksmith napisał(a):A jak ten z lewej będzie chciał sobie zmienić pas z lewego na prawy?
To musi wlaczyc migacz i ustapic jadacemu pasem prawym niezaleznia skad ten na prawym pasie sie pojawil. Tyle w temacie.

Ale jeszcze się nie pojawił, dopiero wjeżdża spod a-7 więc pierwszeństwo ma pojazd już będący na rondzie.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze