Autobus na zatoczce a wiele pasów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Autobus na zatoczce a wiele pasów

Postprzez zimn » środa 13 kwietnia 2016, 10:08

witam

nie znalazłem jasnej odpowiedzi na mój problem a mianowicie:

Mamy zatoczkę autobusową i dwa pasy ruchu w jednym kierunku. autobus włącza kierunek i wyjeżdża z zatoczki na prawy pas, nie wyłączając kierunku zjeżdża na lewy pas. Czy mam obowiązek też umożliwić mu wjazd na ten lewy pas?
Dodam że oba pasy prowadzą na wprost przez co najmniej następne 500m.

Moim zdaniem kiedy umożliwiłem autobusowi włączenie się do ruchu (zajęcia prawego pasa) samemu zmieniając pas na lewy spełniłem wymogi art.18. Autobus po zajęciu prawego stał się niejako zwykłym uczestnikiem ruchu i zmieniając dalej pas na lewy powinien ustąpić pierwszeństwa znajdującym się tam pojazdom.

czy mam rację ?
zimn

Re: Autobus na zatoczce a wiele pasów

Postprzez waw » środa 13 kwietnia 2016, 10:44

Wg mnie tak. Ustawowy obowiązek umożliwienia włączenia do ruchu jest spełniony po wpuszczeniu autobusu na prawy.
Gdyby wogóle nie hamować tylko zjechać na lewy to też byłoby OK.
waw

Postprzez Henq » piątek 15 kwietnia 2016, 21:22

zimn napisał(a):witam

nie znalazłem jasnej odpowiedzi na mój problem a mianowicie:

Mamy zatoczkę autobusową i dwa pasy ruchu w jednym kierunku. autobus włącza kierunek i wyjeżdża z zatoczki na prawy pas, nie wyłączając kierunku zjeżdża na lewy pas. Czy mam obowiązek też umożliwić mu wjazd na ten lewy pas?
Dodam że oba pasy prowadzą na wprost przez co najmniej następne 500m.

Moim zdaniem kiedy umożliwiłem autobusowi włączenie się do ruchu (zajęcia prawego pasa) samemu zmieniając pas na lewy spełniłem wymogi art.18. Autobus po zajęciu prawego stał się niejako zwykłym uczestnikiem ruchu i zmieniając dalej pas na lewy powinien ustąpić pierwszeństwa znajdującym się tam pojazdom.

czy mam rację ?

Tak, włączanie się do ruchu skończyło się jak autobus wjechał na jezdnię (akurat wyznaczone pasy ruchu wjazd na pas prawy), następnie nie włączając kierunku autobus zmienia pas na lewy więc de facto łamie przepisy o sygnalizacji i o ustąpieniu pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu (zakładając że ty już poruszasz się tym pasem).
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » piątek 15 kwietnia 2016, 23:22

Henq napisał(a):nie włączając kierunku
vs.
zimn napisał(a):nie wyłączając kierunku

.....
zimn napisał(a):Moim zdaniem kiedy umożliwiłem autobusowi włączenie się do ruchu (zajęcia prawego pasa) samemu zmieniając pas na lewy spełniłem wymogi art.18. Autobus po zajęciu prawego stał się niejako zwykłym uczestnikiem ruchu i zmieniając dalej pas na lewy powinien ustąpić pierwszeństwa znajdującym się tam pojazdom.

czy mam rację ?
Tak.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » wtorek 19 kwietnia 2016, 13:59

Czy autobus w tej sytuacji (włączony lewy kierunkowskaz i stoi w zatoce przystankowej) ma pierwszeństwo przejazdu?

- NIE.

ponieważ jak dojdzie do kolizji wina jest obu kierowców.
JAKUB

Postprzez waw » wtorek 19 kwietnia 2016, 17:04

JAKUB napisał(a):
ponieważ jak dojdzie do kolizji wina jest obu kierowców.
Nie, w takim przypadku całkowita odpowiedzialność za kolizję oraz ew rozbite głowy przy hamowaniu leży po stronie kierowcy autobusu bo nie miał pierwszeństwa.
waw

Postprzez JAKUB » wtorek 19 kwietnia 2016, 23:45

Może i tak być i siak.
Wszystko zależy od zachowania kierowcy, ale bus zawsze winny.
JAKUB

Powrót do Sytuacje na drodze