Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 21:12

sankila napisał(a):No to jeszcze raz - co ustawodawca miał na myśli, pisząc o przewożeniu podczas jazdy?

@sankila nie ma sensu tłumaczyć, ja w innym poście odnośnie korzystania z telefonu w czasie stania w korku czy na czerwonym świetle zadałem inne pytanie:
henq napisał(a):więc jak stoisz w korku możesz zamienić się z pasażerem bez prawka na miejsca (a dodajmy jeszcze z nietrzeźwym pasażerem) i przed ruszeniem ponownie na swoje miejsca bo przecież stoisz i nie jesteś w trakcie jazdy więc nikt tym pojazdem nie kieruje

i nadal nie otrzymałem odpowiedzi ;) nie wspominając już o
Kod: Zaznacz cały
Art. 40.
1. Kierujący motocyklem, czterokołowcem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy kasków ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym.

motocykliście i zdjętym kasku w korku lub na światłach ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 21:39

http://www.fakt.pl/wroclaw/wroclaw-wyro ... 85616.html henq przeczytaj :lol: z tego artykułu wynika że gdyby sie samochód nie poruszył to nie mogli by go ukarać.
a jeszcze jeden artykuł http://ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomosci/ ... cjant.html cyt.Pijanego mężczyznę w samochodzie stojącym na środku drogi znaleźli policjanci w sobotę. Twierdzą, że nie można sprawdzić, czy kierował autem po alkoholu. Samochód nie był w ruchu i nie ma świadków na to, że mężczyzna nim jechał. Monitoringu tam nie ma. Ten mężczyzna mógł na to miejsce zostać przywieziony przez kogoś innego - samochód nie był w ruchu, nawet jak stał na środku jezdni- of course :lol:
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 22:20

Karolina1994 napisał(a):http://www.fakt.pl/wroclaw/wroclaw-wyrok-za-przejechanie-kilku-centymetrow-po-pijaku,artykuly,585616.html henq przeczytaj :lol: z tego artykułu wynika że gdyby sie samochód nie poruszył to nie mogli by go ukarać.
a jeszcze jeden artykuł http://ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomosci/ ... cjant.html cyt.Pijanego mężczyznę w samochodzie stojącym na środku drogi znaleźli policjanci w sobotę. Twierdzą, że nie można sprawdzić, czy kierował autem po alkoholu. Samochód nie był w ruchu i nie ma świadków na to, że mężczyzna nim jechał. Monitoringu tam nie ma. Ten mężczyzna mógł na to miejsce zostać przywieziony przez kogoś innego - samochód nie był w ruchu, nawet jak stał na środku jezdni- of course :lol:

ale co ty to wstawiasz? jak to się ma do zatrzymania wynikającego z przepisów ruchu drogowego? jak to sięma do tematu?
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 22:21

Henq napisał(a):więc jak stoisz w korku możesz zamienić się z pasażerem bez prawka na miejsca (a dodajmy jeszcze z nietrzeźwym pasażerem) i przed ruszeniem ponownie na swoje miejsca bo przecież stoisz i nie jesteś w trakcie jazdy więc nikt tym pojazdem nie kieruje

i nadal nie otrzymałem odpowiedzi

to była odp na to twoje pytanie :wink:
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 22:28

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):więc jak stoisz w korku możesz zamienić się z pasażerem bez prawka na miejsca (a dodajmy jeszcze z nietrzeźwym pasażerem) i przed ruszeniem ponownie na swoje miejsca bo przecież stoisz i nie jesteś w trakcie jazdy więc nikt tym pojazdem nie kieruje

i nadal nie otrzymałem odpowiedzi

to była odp na to twoje pytanie :wink:

no i gdzie ta odpowiedź?
zaznaczam że w pytaniu było o: zatrzymanie wynikające z warunków i przepisów ruchu drogowego; bo czytanie ze zrozumieniem widzę, że nie jest pani mocną stroną.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 22:48

Henq napisał(a):no i gdzie ta odpowiedź?
zaznaczam że w pytaniu było o: zatrzymanie wynikające z warunków i przepisów ruchu drogowego; bo czytanie ze zrozumieniem widzę, że nie jest pani mocną stroną.

odp. nasuwa się sama. jeżeli pod wpływem alkoholu,siedzisz za kierownicą samochodu, nawet przy włączonym silniku, nie zostaniesz ukarany bo aby zostać ukaranym za jazdę pod wpływem alkoholu musisz jechać, tak jak w pierwszym linku choćby stoczyc się 10cm, choc to niedorzeczne wg mnie. Tak samo rozmawiając przez telefon podczas jazdy aby zostac za to ukarany musisz jechać...
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 23:16

Karolina1994 napisał(a):Tak samo rozmawiając przez telefon podczas jazdy aby zostac za to ukarany musisz jechać...

błąd!
przepis mówi "podczas jazdy" a nie "jadąc" "jechać" "jedzie"
Henq

Postprzez Karolina1994 » niedziela 10 kwietnia 2016, 05:35

Henq napisał(a):błąd!
przepis mówi "podczas jazdy" a nie "jadąc" "jechać" "jedzie"

A podczas jazdy, to wtedy gdy samochód jedzie/porusza się. Dobra ja swoje zdanie na ten temat powiedziałam, nie będę z tobą wchodzić w dalsza dyskusję i zaśmiecać kolejnego wątku.
Karolina1994

Postprzez SJS » niedziela 10 kwietnia 2016, 09:37

"Podczas jazdy" oznacza w czasie kiedy pojazd jedzie, a nie w czasie kiedy jest unieruchomiony.

Unieruchomiony pojazd nie jedzie - toż to przecie oczywistość. Szkoda, że nie dla Heńka.
SJS

Postprzez Henq » niedziela 10 kwietnia 2016, 11:14

SJS napisał(a):"Podczas jazdy" oznacza w czasie kiedy pojazd jedzie, a nie w czasie kiedy jest unieruchomiony.

Unieruchomiony pojazd nie jedzie - toż to przecie oczywistość. Szkoda, że nie dla Heńka.

Odsyłam do PWN
podczas «przyimek komunikujący, że dane zdarzenie miało miejsce w tym samym czasie, co inne»
"Podczas jazdy do babci zatrzymałem się na światłach." no przecież to logiczne ale nie dla was jak widać.
Henq

Postprzez SJS » niedziela 10 kwietnia 2016, 11:35

Henq, pogrążasz się coraz bardziej.

Wyobraź sobie, że ja "podczas jazdy" do babci, zatrzymałem się na poboczu, celem przeprowadzenia rozmowy telefonicznej z babcią, wymagającej trzymania telefonu w ręku. Należy się mandat? Według ciebie zapewne tak.

I co to ma wspólnego z przepisami o ruchu drogowym? Słowo jazda czasami jest używane jako synonim podróży, jednak nie o takie znaczenie chodzi w prawie o ruchu drogowym.

Naprawdę tego nie pojmujesz?
SJS

Postprzez Henq » niedziela 10 kwietnia 2016, 11:41

SJS napisał(a):Henq, pogrążasz się coraz bardziej.
Czytałeś definicję słowa "podczas"? zrozumiałeś że dwa zdarzenia mogą występować razem? chyba nie bardzo.
SJS napisał(a):Wyobraź sobie, że ja podczas jazdy do babci, zatrzymałem się na poboczu, celem przeprowadzenia rozmowy telefonicznej z babcią, wymagającej trzymania telefonu w ręku.

I co to ma wspólnego z przepisami o ruchu drogowym? Słowo jazda czasami jest używane jako synonim podróży, jednak nie o takie znaczenie chodzi w prawie o ruchu drogowym.

Naprawdę tego nie pojmujesz?
Oj ktoś tu chyba przegapił definicje pord "kierujący" wiec sie pytam zatrzymując się na poboczu czym kierujesz skoro zatrzymanie nie wynika z warunków na drodze?
Henq

Postprzez SJS » niedziela 10 kwietnia 2016, 11:53

Henq napisał(a):
Czytałeś definicję słowa "podczas"? zrozumiałeś że dwa zdarzenia mogą występować razem? chyba nie bardzo.

Niektóre mogą, ale być unieruchomionym i jechać (poruszać się) jednocześnie to chyba tylko Henq potrafi. :lol:

Henq napisał(a):Oj ktoś tu chyba przegapił definicje pord "kierujący" wiec sie pytam zatrzymując się na poboczu czym kierujesz skoro zatrzymanie nie wynika z warunków na drodze?

To zatrzymując sie na poboczu według Henqa nie jestem kierującym pojazdem? :wow:
Nie pogrążaj się jeszcze bardziej.
SJS

Postprzez Henq » niedziela 10 kwietnia 2016, 12:06

SJS napisał(a):
Henq napisał(a):

Niektóre mogą, ale być unieruchomionym i jechać (poruszać się) jednocześnie to chyba tylko Henq potrafi. :lol:
być "podczas jazdy" a nie "jechać" dlaczego cały czas mylisz te dwa pojęcia?
SJS napisał(a):
Henq napisał(a):Oj ktoś tu chyba przegapił definicje pord "kierujący" wiec sie pytam zatrzymując się na poboczu czym kierujesz skoro zatrzymanie nie wynika z warunków na drodze?

To zatrzymując sie na poboczu według Henqa nie jestem kierującym pojazdem? :wow:
Nie pogrążaj się jeszcze bardziej.
no widać kto się pogrąża, :spoko: napisz ładnie czym kierujesz stojąc na poboczu?
"kierujący – osobę, która kieruje pojazdem..."
no podobno nie można dwóch czynności na raz robić :lol: :lol: więc...?
Henq

Postprzez SJS » niedziela 10 kwietnia 2016, 12:26

Henq napisał(a): "podczas jazdy" a nie "jechać" dlaczego cały czas mylisz te dwa pojęcia?

Bo podczas jazdy, znaczy wtedy kiedy jedziesz.

Henq napisał(a): no widać kto się pogrąża, :spoko: napisz ładnie czym kierujesz stojąc na poboczu?
"kierujący – osobę, która kieruje pojazdem..." no podobno nie można dwóch czynności na raz robić :lol: :lol: więc...?

Poczytaj sobie o obowiązkach kierującego podczas zatrzymania albo postoju. Może zrozumiesz.
SJS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze