Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Postprzez SJS » sobota 09 kwietnia 2016, 09:30

Henq napisał(a):A ty dalej swoje, pomimo, że fizycznie stoisz to nadal pojazd uczestniczy w ruchu więc nadal jesteś podczas jazdy.

To, że uczestniczy w ruchu, wcale nie znaczy, że jest podczas jazdy. To twój wymysł. Nawet pieszy stojący na chodniku na drodze jest uczestnikiem ruchu, więc twój wywód jest nic nie warty.

Henq napisał(a):Używanie telefonu zabronione - każdy policjant ci to powie a jak sam czytałeś sąd orzekła tak samo więc, mam dla ciebie propozycję, następnym razem nie przyjmu8j mandatu i nie chwal się że ci policjanci prezent świąteczny zrobili tylko od razu idź z nimi do sądu dowiesz się co znaczy "podczas jazdy" oraz w końcu rozwiejesz nasze wątpliwości tu na forum.

Henq, każdy rozumie co znaczy jazda, a co znaczy unieruchomienie. Nawet policjanci, którzy mnie zatrzymali to rozumieli. Nie wiem czemu ty masz z tym problem?
SJS

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 11:20

SJS napisał(a):
Henq napisał(a):A ty dalej swoje, pomimo, że fizycznie stoisz to nadal pojazd uczestniczy w ruchu więc nadal jesteś podczas jazdy.

To, że uczestniczy w ruchu, wcale nie znaczy, że jest podczas jazdy. To twój wymysł. Nawet pieszy stojący na chodniku na drodze jest uczestnikiem ruchu, więc twój wywód jest nic nie warty.

pieszy nie jest kierującym, a to kierującego dotyczy przepis.
SJS napisał(a):
Henq napisał(a):Używanie telefonu zabronione - każdy policjant ci to powie a jak sam czytałeś sąd orzekła tak samo więc, mam dla ciebie propozycję, następnym razem nie przyjmu8j mandatu i nie chwal się że ci policjanci prezent świąteczny zrobili tylko od razu idź z nimi do sądu dowiesz się co znaczy "podczas jazdy" oraz w końcu rozwiejesz nasze wątpliwości tu na forum.

Henq, każdy rozumie co znaczy jazda, a co znaczy unieruchomienie. Nawet policjanci, którzy mnie zatrzymali to rozumieli. Nie wiem czemu ty masz z tym problem?

No widzisz sam się gubisz w tym co piszesz:
SJS napisał(a):Policjanci ostatecznie zrezygnowali z wypisania mandatu, jakoby ze względu na święteczny okres, ale według mnie oczywiscie nie mieli podstaw do ukarania.

to ty nie potrafisz zrozumieć ze policjanci zrobili ci uprzejmość nie wypisując mandatu, byłeś kierującym pojazdem i korzystałeś z telefonu podczas jazdy.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez SJS » sobota 09 kwietnia 2016, 11:46

Henq napisał(a):pieszy nie jest kierującym, a to kierującego dotyczy przepis.

Zakaz dotyczy kierującego, ale wyłącznie podczas jazdy. A ty cały czas wymyślasz, że dotyczy także zatrzymania mimo, że nic takiego nie napisano.
Czytaj przepisy tak jak je napisano, a nie wymyślasz.
Henq napisał(a):to ty nie potrafisz zrozumieć ze policjanci zrobili ci uprzejmość nie wypisując mandatu, byłeś kierującym pojazdem i korzystałeś z telefonu podczas jazdy.
Nie podczas jazdy, tylko podczas zatrzymania. Policjanci połapali się jakiego babola chcieli zrobić i odpuścili zawczasu.

Stanie na światłach to według ciebie jazda czy zatrzymanie?
Ile ty masz lat Heniu, że nie odróżniasz jednego od drugiego?
SJS

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 12:03

bzdury piszesz
Uczestnik ruchu – pieszy, kierujący, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze

Art. 45 ust. 2 pkt 1
"Kierującemu pojazdem zabrania się:
korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki
lub mikrofonu w ręku".

Postój czy zatrzymanie pojazdu, również gdy silnik jest włączony, nie jest jazdą, ale uczestniczy w ruchu, tyle że tym drugim ustawodawca nie zabronił rozmawiać przez telefon.
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 15:49

Karolina1994 napisał(a):Postój czy zatrzymanie pojazdu, również gdy silnik jest włączony, nie jest jazdą, ale uczestniczy w ruchu, tyle że tym drugim ustawodawca nie zabronił rozmawiać przez telefon.
a ja proponuje wygooglować i poczytać: Sygn. akt IX W 2272/15 i przestać się wymądrzać ;) :lol:
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 16:28

Henq napisał(a):
Karolina1994 napisał(a):Postój czy zatrzymanie pojazdu, również gdy silnik jest włączony, nie jest jazdą, ale uczestniczy w ruchu, tyle że tym drugim ustawodawca nie zabronił rozmawiać przez telefon.
a ja proponuje wygooglować i poczytać: Sygn. akt IX W 2272/15 i przestać się wymądrzać ;) :lol:

A ja radze nauczyć się który pas jest lewy a który prawy.

a treść orzeczenia tego co mi podałeś to ty w ogóle czytałeś?

Wprawdzie w ustawie Prawo o ruchu drogowym brak jest legalnej definicji określającej kiedy pojazd znajduje się w trakcie (podczas) jazdy. Jednak z umieszczonej w tym akcie prawnym definicji zatrzymania, za które uznaje się unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów wywieść można, że postój pojazdu przed sygnalizatorem i oczekiwanie na zmianę świateł nie jest wyłączeniem pojazdu z ruchu.

no to wracamy do punktu wyjścia

Art. 45 ust. 2 pkt 1
lub mikrofonu w ręku".

Poza tym wyrok jest nieprawomocny
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 17:05

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):

A ja radze nauczyć się który pas jest lewy a który prawy.

Ale ja wiem który pas jest lewy a który prawy w przeciwieństwie do ciebie gdzie widzisz pasy których nie ma :eek2:
Karolina1994 napisał(a):a treść orzeczenia tego co mi podałeś to ty w ogóle czytałeś?

Wprawdzie w ustawie Prawo o ruchu drogowym brak jest legalnej definicji określającej kiedy pojazd znajduje się w trakcie (podczas) jazdy. Jednak z umieszczonej w tym akcie prawnym definicji zatrzymania, za które uznaje się unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów wywieść można, że postój pojazdu przed sygnalizatorem i oczekiwanie na zmianę świateł nie jest wyłączeniem pojazdu z ruchu.

no to wracamy do punktu wyjścia

Art. 45 ust. 2 pkt 1
lub mikrofonu w ręku".

Poza tym wyrok jest nieprawomocny

Poczekaj na wyrok sądu najwyższego, a do tego czasu rozmawiaj przez telefon zatrzymując się na światłach razem z @SJS szybko się dowiemy tu na forum czy dostaliście mandat czy jednak w sądzie udowodnicie że to sąd się myli.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 17:11

Henq napisał(a):Ale ja wiem który pas jest lewy a który prawy w przeciwieństwie do ciebie gdzie widzisz pasy których nie ma :eek2:

no chyba nie, skoro dlea ciebie muszą byc wyznaczone bo jak nie są to ich nie ma i jeździsz środkiem jezdni :spoko:

Henq napisał(a):Poczekaj na wyrok sądu najwyższego, a do tego czasu rozmawiaj przez telefon zatrzymując się na światłach razem z @SJS szybko się dowiemy tu na forum czy dostaliście mandat czy jednak w sądzie udowodnicie że to sąd się myli.

tobie pierwszemu pochwalę sie mandatem za używanie tel w trakcie zatrzymania
Karolina1994

Postprzez SJS » sobota 09 kwietnia 2016, 17:39

Henq, zamiast wierzyć w nieomylność sędziego o wątpliwej inteligencji, lepiej czytaj ze zrozumieniem prawo.
Nie moja wina, że ten sędzie nie wie kiedy auto jedzie, a kiedy stoi.

Najlepszy jest ten fragment, który kompromituje tego człowieka:

Jednak z umieszczonej w tym akcie prawnym definicji zatrzymania, za które uznaje się unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów wywieść można, że postój pojazdu przed sygnalizatorem i oczekiwanie na zmianę świateł nie jest wyłączeniem pojazdu z ruchu. :lol:

Ten sędzie nie rozumie tego co czyta. Unieruchomienie pojazdu przed sygnalizatorem to nie jest postój tylko zatrzymanie.
Dwa używa pojęcia, które nie istnieje w prawie o ruchu drogowym - wyłącznie z ruchu...
Ostatnio zmieniony sobota 09 kwietnia 2016, 17:45 przez SJS, łącznie zmieniany 1 raz
SJS

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 17:44

SJS z Henq to ciężko dyskutować :wink:
poza tym zauważ że sędzia cos zaniżył kare grzywny, bo oskarżony dostał tylko 100zł gdzie zgodnie z aktualnym taryfikatorem mandat karny wynosi 200zł i 5pkt.karnych chyba ten sedzia sam nie był pewny swojego wyroku że tak zaniżył grzywnę :lol:
Karolina1994

Postprzez SJS » sobota 09 kwietnia 2016, 17:47

Chyba tak, ale jak można nie wiedzieć kiedy pojazd jedzie, a kiedy stoi? Przecież to zakrawa o kretynizm.
SJS

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 19:36

SJS napisał(a):Chyba tak, ale jak można nie wiedzieć kiedy pojazd jedzie, a kiedy stoi? Przecież to zakrawa o kretynizm.
no skoro on nie wie kiedy jedzie a kiedy stoi, to nic dziwnego że nie rozróżnia postoju pojazdu, od zatrzymania :shock:
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 20:34

Karolina1994 napisał(a):
SJS napisał(a):Chyba tak, ale jak można nie wiedzieć kiedy pojazd jedzie, a kiedy stoi? Przecież to zakrawa o kretynizm.
no skoro on nie wie kiedy jedzie a kiedy stoi, to nic dziwnego że nie rozróżnia postoju pojazdu, od zatrzymania :shock:

postój pojazdu od zatrzymania akurat tutaj nie ma nic do rzeczy już nie masz się czego uczepić więc zaczynasz jakieś bzdury wymyślać?. To nie moja wina że trudno wam odróżnić słów "podczas jazdy" od słowa
"jedzie" przecież to dwa różne znaczenia.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 20:56

Henq napisał(a):postój pojazdu od zatrzymania akurat tutaj nie ma nic do rzeczy już nie masz się czego uczepić więc zaczynasz jakieś bzdury wymyślać?. To nie moja wina że trudno wam odróżnić słów "podczas jazdy" od słowa
"jedzie" przecież to dwa różne znaczenia.

Postój pojazdu – unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę, czyli zatrzymanie na światłach nie wynika z przepisów ruchu drogowego???

Podczas jazdy to podczas jazdy, nie szukaj tutaj drugiego dna.
Karolina1994

Postprzez sankila » sobota 09 kwietnia 2016, 20:56

SJS napisał(a): Co ty dziewczę pierniczysz?
Myślę, że chamskie odzywki moderatora nie powinny być wzorem do naśladowania - więc zjedz snikersa ...
Jeżeli ustawodawca napisał "podczas jazdy" to miał ma myśli podczas jazdy, a nie podczas zatrzymania, jak tutaj próbujesz dowieść. KPW?
W tym samym art. ustawodawca napisał o przewożeniu dzieci w fotelikach. Żeby wieźć, trzeba jechać.
Zatem:
- czy podczas zatrzymania na światłach dziecko jest przewożone, czy nie jest?
- czy ma być w foteliku, czy można je wyjąć?

Zgodnie z Twoją interpretacją - może wyć wyjęte z fotelika, bo nie jedziesz; więc co w momencie, gdy światło się zmieni?
- ruszysz z dzieckiem niezabezpieczonym (i narazisz je na niebezpieczeństwo)?
- będziesz stał, dopóki go na powrót nie zapniesz (i utrudnisz ruch innym kierowcom)?

No to jeszcze raz - co ustawodawca miał na myśli, pisząc o przewożeniu podczas jazdy?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze