Pierwszeństwo przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przy skręcie w lewo

Postprzez supply237 » wtorek 05 kwietnia 2016, 07:46

Dzień dobry

Mam pytanie o sytuację jak na obrazku. Jadę drogą z pierwszeństwem i skręcam przy tej małej wysepce. Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
https://www.google.pl/maps/@51.7428024, ... 312!8i6656

Pozdrawiam
Załączniki
Info.jpg
supply237

Re: Pierwszeństwo przy skręcie w lewo

Postprzez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 09:01

po skręcie w tą drogę, to już nie będziesz na drodze z pierwszeństwem, i ustępujesz pojazdowi z prawej strony :roll:
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 13:44

supply237 napisał(a):Jadę drogą z pierwszeństwem i skręcam przy tej małej wysepce. Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
Masz pierwszeństwo. Żadna prawa ręka.
LeszkoII

Postprzez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 15:25

LeszkoII napisał(a):Masz pierwszeństwo. Żadna prawa ręka.

mógł byś uzasadnić?
Karolina1994

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 16:07

Wjechałem na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem oznaczoną D-1, więc mam pierwszeństwo nad zbliżającymi się drogą podporządkowaną oznaczoną A-7.
LeszkoII

Postprzez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 16:26

dość dziwne bo przecież jest to skrzyżowanie dróg jednokierunkowych w kształcie litery Y nie ma żadnych znaków więc pierwszeństwo powinien mieć pojazd z prawej strony, przynajmniej tak mnie uczono, pierwszy raz spotykam sie z definicją podaną przez ciebie, a w wujku google nie mogę znaleźć czegokolwiek co potwierdzi lub zaprzeczy twojej tezie no ale OK,:) Choć i tak mnie to nie przekonuje bo wjeżdżając na te skrzyżowanie z drogi z pierwszeństwem, zmienił kierunek jazdy i już na tej drodze sie nie znajduje :roll:
Karolina1994

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 18:43

Karolina1994 napisał(a):Choć i tak mnie to nie przekonuje
Obrazek
LeszkoII

Postprzez Henq » wtorek 05 kwietnia 2016, 18:59

Karolina1994 napisał(a):dość dziwne bo przecież jest to skrzyżowanie dróg jednokierunkowych w kształcie litery Y nie ma żadnych znaków więc pierwszeństwo powinien mieć pojazd z prawej strony, przynajmniej tak mnie uczono, pierwszy raz spotykam sie z definicją podaną przez ciebie, a w wujku google nie mogę znaleźć czegokolwiek co potwierdzi lub zaprzeczy twojej tezie no ale OK,:) Choć i tak mnie to nie przekonuje bo wjeżdżając na te skrzyżowanie z drogi z pierwszeństwem, zmienił kierunek jazdy i już na tej drodze sie nie znajduje :roll:

Pierwszeństwo określa się przed skrzyżowaniem a nie na nim, googluj sobie w mapach to skrzyżowanie w Łodzi i zobaczysz że na skrzyżowanie wjeżdżasz tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7421734, ... 312!8i6656
ze znakiem D-1 więc masz pierwszeństwo nad poprzeczną drogą w całym obrębie skrzyżowania (nawet ten trójkąt), aż do znaku A-7 tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7427215, ... 312!8i6656
---
swoją droga co to za znak:
https://www.google.pl/maps/@51.741822,1 ... 312!8i6656
siakiś albinos :lol: :lol: :lol:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 20:02

no to dziękuje wam za wyprowadzenie mnie z błędu :spoko:
Karolina1994

Postprzez sankila » wtorek 05 kwietnia 2016, 20:33

supply237 napisał(a):Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
Ani jedno ani drugie - nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej (wysepka rozdziela pasy jednej drogi). Zatem działają przepisy o zmianie pasa ruchu - ten ustępuje, kto na cudzy wjeżdża.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » wtorek 05 kwietnia 2016, 21:35

sankila napisał(a):
supply237 napisał(a):Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
Ani jedno ani drugie - nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej (wysepka rozdziela pasy jednej drogi). Zatem działają przepisy o zmianie pasa ruchu - ten ustępuje, kto na cudzy wjeżdża.

@sankila a pasy ruchu są wyznaczone?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 21:48

Widzę, że @sankila trolluje wątek :P
sankila napisał(a):nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej
Nie drodze tylko jezdni, ale nie ma to związku z def. skrzyżowania.
Kochana, ile tam widzisz dróg, że Ci się robi więcej niż jedno skrzyżowanie?
LeszkoII

Postprzez supply237 » wtorek 05 kwietnia 2016, 22:45

Henq napisał(a):
Karolina1994 napisał(a):dość dziwne bo przecież jest to skrzyżowanie dróg jednokierunkowych w kształcie litery Y nie ma żadnych znaków więc pierwszeństwo powinien mieć pojazd z prawej strony, przynajmniej tak mnie uczono, pierwszy raz spotykam sie z definicją podaną przez ciebie, a w wujku google nie mogę znaleźć czegokolwiek co potwierdzi lub zaprzeczy twojej tezie no ale OK,:) Choć i tak mnie to nie przekonuje bo wjeżdżając na te skrzyżowanie z drogi z pierwszeństwem, zmienił kierunek jazdy i już na tej drodze sie nie znajduje :roll:

Pierwszeństwo określa się przed skrzyżowaniem a nie na nim, googluj sobie w mapach to skrzyżowanie w Łodzi i zobaczysz że na skrzyżowanie wjeżdżasz tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7421734, ... 312!8i6656
ze znakiem D-1 więc masz pierwszeństwo nad poprzeczną drogą w całym obrębie skrzyżowania (nawet ten trójkąt), aż do znaku A-7 tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7427215, ... 312!8i6656

---
Przypuśćmy, że do tego skrętu w lewo przestępuję objeżdżając dużą wysepkę. W takim wypadku wyjeżdżam z drogi "z ustąp". Nie wiem na jakiej jestem drodze. Czy dojeżdżając do tego małego trójkąta powinienem wytężyć wzrok i dostrzec, że pojazd na drodze poprzecznej jest na drodze z A7 i w związku z tym mam pierwszeństwo, czy może to przecięcie traktować jako nowe skrzyżowanie już na zasadzie "prawej ręki", albo najprościej - zmianę pasa? PrtScreen z google obrazuje sytuację (drugi załącznik).
W zależności od kierunku, z którego nadjeżdżam zmienia się dla mnie punkt postrzegania tej sytuacji.

Mam jeszcze prośbę o analizę bardzo podobnej sytuacji tylko z drugiej strony wyspy (pierwszy załącznik). Jadę trasą pomarańczową i zaraz za trójkątem wyłączenia chcę zmienić pas na skrajny prawy (a więc sytuacja identyczna jak poprzednio, tylko wymalowany pas). Czy muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdą jadącym z drogi poprzecznej (z Pienistej)?

I teraz zagwostka:
Czy Jadąc trasą nr 2 byłbym na drodze z pierwszeństwem cały czas aż do momentu dojechania do styku Waltera-Janke Pienista (pierwszeństwo również przy zmianie pasa)? Jak to się ma to trasy nr 1.

Czy może zmieniając pas już za tym trójkątem wyłączenia należy zastosować po prostu przepisy o zmianie pasa i przepuścić auta, które na tym skrajnym prawym już się znajdują. Jeżeli odp. jest twierdząca, to czy tak samo nie należało postąpić w przypadku tej pierwszej sytuacji? BTW Czy zmieniając pas na skrajny prawy powinienem włączyć prawy kierunkowskaz a później znów lewy?
Załączniki
Info6.jpg
Info4.jpg
supply237

Postprzez sankila » środa 06 kwietnia 2016, 15:54

supply237 napisał(a):wyjeżdżam z drogi "z ustąp". Nie wiem na jakiej jestem drodze.
A7 stoi na drodze podporządkowanej, przed drogą z pierwszeństwem. Minąłeś znak, znaczy - zastosowałeś się do jego dyspozycji i temat zamknięty. Dopóki nie zobaczysz kolejnego znaku jesteś "równorzędny". Pojazd na drodze poprzecznej (przy małym trójkącie), skoro już na skrzyżowanie wjedzie - również przestaje być pojazdem na drodze podporządkowanej; do następnego znaku.
Obaj stosujecie się do przepisów o zmianie pasa.
Czy muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdą jadącym z drogi poprzecznej (z Pienistej)?
Masz ustąpić pojazdowi, jadącemu pasem, na który chcesz wjechać.

Masz tu podobną sytuację, ze skrętem w poprzeczną, objaśnioną przez Henqa (ale lepiej zapytaj go, dlaczego teraz zmienił zdanie).
viewtopic.php?f=3&t=38876&start=60#p396242
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » środa 06 kwietnia 2016, 16:01

@stasu
W drugiej sytuacji najpierw skręcasz, potem zmieniasz pas normalnie stosując przepisy dotyczące zmiany pasa, czyli ustępujesz jadącemu pasem na który chcesz zmienić. W pierwszej sytuacji tylko skręcasz.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze