Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez supply237 » wtorek 05 kwietnia 2016, 07:46
przez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 09:01
przez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 13:44
Masz pierwszeństwo. Żadna prawa ręka.supply237 napisał(a):Jadę drogą z pierwszeństwem i skręcam przy tej małej wysepce. Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
przez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 15:25
LeszkoII napisał(a):Masz pierwszeństwo. Żadna prawa ręka.
przez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 16:07
przez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 16:26
przez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 18:43
Karolina1994 napisał(a):Choć i tak mnie to nie przekonuje
przez Henq » wtorek 05 kwietnia 2016, 18:59
Karolina1994 napisał(a):dość dziwne bo przecież jest to skrzyżowanie dróg jednokierunkowych w kształcie litery Y nie ma żadnych znaków więc pierwszeństwo powinien mieć pojazd z prawej strony, przynajmniej tak mnie uczono, pierwszy raz spotykam sie z definicją podaną przez ciebie, a w wujku google nie mogę znaleźć czegokolwiek co potwierdzi lub zaprzeczy twojej tezie no ale OK,:) Choć i tak mnie to nie przekonuje bo wjeżdżając na te skrzyżowanie z drogi z pierwszeństwem, zmienił kierunek jazdy i już na tej drodze sie nie znajduje
przez Karolina1994 » wtorek 05 kwietnia 2016, 20:02
przez sankila » wtorek 05 kwietnia 2016, 20:33
Ani jedno ani drugie - nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej (wysepka rozdziela pasy jednej drogi). Zatem działają przepisy o zmianie pasa ruchu - ten ustępuje, kto na cudzy wjeżdża.supply237 napisał(a):Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
przez Henq » wtorek 05 kwietnia 2016, 21:35
sankila napisał(a):Ani jedno ani drugie - nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej (wysepka rozdziela pasy jednej drogi). Zatem działają przepisy o zmianie pasa ruchu - ten ustępuje, kto na cudzy wjeżdża.supply237 napisał(a):Czy muszę ustąpić pierwszeństwa (na ywsokości wysepki) pojazdowi jadącemu z drogi poprzecznej, bo mam go po prawej stronie, czy może cały czas korzystam z faktu, że skręcam z drogi z pierwszeństwem a on miał ustąp?
przez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 21:48
Nie drodze tylko jezdni, ale nie ma to związku z def. skrzyżowania.sankila napisał(a):nie spotykacie się na skrzyżowaniu, tylko na drodze jednokierunkowej
przez supply237 » wtorek 05 kwietnia 2016, 22:45
Henq napisał(a):Karolina1994 napisał(a):dość dziwne bo przecież jest to skrzyżowanie dróg jednokierunkowych w kształcie litery Y nie ma żadnych znaków więc pierwszeństwo powinien mieć pojazd z prawej strony, przynajmniej tak mnie uczono, pierwszy raz spotykam sie z definicją podaną przez ciebie, a w wujku google nie mogę znaleźć czegokolwiek co potwierdzi lub zaprzeczy twojej tezie no ale OK,:) Choć i tak mnie to nie przekonuje bo wjeżdżając na te skrzyżowanie z drogi z pierwszeństwem, zmienił kierunek jazdy i już na tej drodze sie nie znajduje
Pierwszeństwo określa się przed skrzyżowaniem a nie na nim, googluj sobie w mapach to skrzyżowanie w Łodzi i zobaczysz że na skrzyżowanie wjeżdżasz tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7421734, ... 312!8i6656
ze znakiem D-1 więc masz pierwszeństwo nad poprzeczną drogą w całym obrębie skrzyżowania (nawet ten trójkąt), aż do znaku A-7 tutaj:
https://www.google.pl/maps/@51.7427215, ... 312!8i6656
przez sankila » środa 06 kwietnia 2016, 15:54
A7 stoi na drodze podporządkowanej, przed drogą z pierwszeństwem. Minąłeś znak, znaczy - zastosowałeś się do jego dyspozycji i temat zamknięty. Dopóki nie zobaczysz kolejnego znaku jesteś "równorzędny". Pojazd na drodze poprzecznej (przy małym trójkącie), skoro już na skrzyżowanie wjedzie - również przestaje być pojazdem na drodze podporządkowanej; do następnego znaku.supply237 napisał(a):wyjeżdżam z drogi "z ustąp". Nie wiem na jakiej jestem drodze.
Masz ustąpić pojazdowi, jadącemu pasem, na który chcesz wjechać.Czy muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdą jadącym z drogi poprzecznej (z Pienistej)?
przez lith » środa 06 kwietnia 2016, 16:01