Używanie prawego kierunkowskazu do zjazdu z ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Używanie prawego kierunkowskazu do zjazdu z ronda

Postprzez lukan2460 » sobota 02 kwietnia 2016, 19:14

Witam wszystkich serdecznie na tym forum. Mój pierwszy post zacznę od zagadnienia, które chyba jest ewenementem wśród wszystkiego co związane jest z przepisami ruchu drogowego (prócz słynnej tabliczki informacyjnej TAXI). Chodzi o używanie w konkretnych sytuacjach prawego kierunkowskazu zjazdowego. Pytam się różnych kolegów/koleżanek zdających w różnych OSK i jak widzę każdy ma swoje teorię na ten temat. Dlatego też w celu lepszego zrozumienia "problemu" narysowałem jazdę w poszczególnych pasach ruchu na rondzie pod Marko w Lublinie. Proszę o potwierdzenia która z linii jest w porządku lub błędna (jeżeli ta druga "opcja" to dlaczego).

Może od razu powiem, że jestem dopiero po 5 jazdach (10h) i przez ten czas musiałem niestety zmienić instruktorów, gdzie każdy "prawi swoje". Obrazek jest kwintesencją wiedzy instruktorów. Dlatego też dzięki Waszej pomocy "kto ma racje" oduczę się głupoty zmieniając już teraz instruktora.

Obrazek
lukan2460

Re: Używanie prawego kierunkowskazu do zjazdu z ronda

Postprzez dylek » sobota 02 kwietnia 2016, 19:26

lukan2460 - prawy kierunkowskaz niezbędny TYLKO na żółtym torze po wyjeździe z ronda (zmiana pasa).
Na torze czerwonym nie zostanie potraktowany jako błąd ( nie musi być, ale nic się nie stanie jak włączysz).
Na torze zielonym jest błędem.
Dlaczego czerwony może być, a zielony nie ?
Bo czerwony jest na skrajnie prawym pasie i tam nikogo prawy kierunkowskaz w błąd nie wprowadzi. Zielony tor wyjeżdża środkowym pasem - tu prawy kierunkowskaz ( gdy nie zmieniasz ani pasa ruchu, ani kierunku jazdy ) może wprowadzać w błąd, że chcesz zmienić pas na bardziej prawy.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lukan2460 » sobota 02 kwietnia 2016, 20:12

dylek napisał(a):lukan2460 - prawy kierunkowskaz niezbędny TYLKO na żółtym torze po wyjeździe z ronda (zmiana pasa).
Na torze czerwonym nie zostanie potraktowany jako błąd ( nie musi być, ale nic się nie stanie jak włączysz).
Na torze zielonym jest błędem.
Dlaczego czerwony może być, a zielony nie ?
Bo czerwony jest na skrajnie prawym pasie i tam nikogo prawy kierunkowskaz w błąd nie wprowadzi. Zielony tor wyjeżdża środkowym pasem - tu prawy kierunkowskaz ( gdy nie zmieniasz ani pasa ruchu, ani kierunku jazdy ) może wprowadzać w błąd, że chcesz zmienić pas na bardziej prawy.

Dziękuje za odpowiedź. Też miałem przypuszczenie, że tylko czerwony jest poprawny, bo czytałem, że prawy zjazdowy używa się tylko na zewnętrznym pasie. Natomiast nie trzeba go używać przy skrzyżowaniach o ruchu okrężnym kierowanym przez światła.
lukan2460

Postprzez dylek » sobota 02 kwietnia 2016, 20:43

Obecność (lub nie ) sygnalizacji świetlnej nie ma absolutnie nic do obowiązku używania kierunkowskazów.
Włączasz kiedy zmieniasz pas bądź kierunek jazdy.
A, że na Makro wyjazd jest bez zmiany pasa i bez zmiany kierunku (prosto jak cię pas wyprowadza) to prawy do zjazdu jest dziwactwem.
Podobnie masz na tym przy Felicity, na Kalinie, przy Ruskiej itp, itd... wszędzie tam nie ma świateł , a pasy wyprowadzają cię z ronda - też nikt ci błędu nie odnotuje jak wyjeżdżając nie będziesz migał prawym (albo nawet odnotuje błąd za prawy kierunkowskaz jeśli wyjazd będzie innym pasem niż skrajnie prawy).
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze