Pieszy na PDP ma pierwszeństwo..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pieszy na PDP ma pierwszeństwo..

Postprzez eragon » poniedziałek 14 marca 2016, 11:07

Organizacja ruchu na tym parkingu pozostawia wiele do życzenia... Czy nie ??
phpBB [media]
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Re: Pieszy na PDP ma pierwszeństwo..

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 13:15

Na tym placu pieszy może sobie iść jak mu się podoba, bo ma pierwszeństwo nad pojazdami. Żeby istniało PdP, musi być chodnik, DdP albo azyl na wysepce. Tutaj takich nie zauważyłem.
LeszkoII

Postprzez waw » poniedziałek 14 marca 2016, 21:46

Zarządca wyznaczył pasy żeby nieco uporządkować ruch. Natomiast tak jak napisał Leszek to jest plac na którym pieszy może poruszać się i ma pierwszeństwo, choć ja uważam że pojęcie pierwszeństwa w takim przypadku jest niezbyt fortunne bo chodzi o to że pieszy może sobie chodzić całą szerokością a kierujący nie może go rozjechać.
To niezbyt wygodna organizacja ruchu dla kierowców więc sporo nowych centrów handlowych buduje parkingi gdzie już wydzielone są jezdnie, miejsca parkingowe, przejścia i chodniki.

Tak przy okazji tematu. Pieszy ma pierwszeństwo na przejściu dla pieszych, ale dopiero po wejściu na nie.
waw

Postprzez eragon » wtorek 15 marca 2016, 22:11

Nie tyle pierwszeństwo, czy prawo poruszania się po parkingu, lecz to jeżdżenie wzdłuż po PDP mi się nie podoba..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Powrót do Sytuacje na drodze