Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Postprzez kamilwycha » czwartek 10 marca 2016, 00:09

Widzę, że troszkę za szybko przyznałem się do błędu.

Dzięki lith za wypowiedź w tym poście. Gdzieś już Cię czytałem przy podobnej sytuacji i wydaje mi się, że w tych tematach masz dużo racji.

Kiedyś już była podobna konkluzja : powinny być narysowane pasy prowadzące i takich kwiatków, niepewności by nie było.

Mimo wszystko jeszcze postaram się podpytać może kogoś z nauki o taką sytuację bo ja to w sumie tylko kierowca praktykant a przepisy nie zawsze idą w parze z logiką.

Tak mi się jakoś wydaję że skoro takie kłótnie powstają to urzędnicy powinni popracować nad ułatwieniem, poprawieniem, doprecyzowaniem niektórych przepisów.
kamilwycha

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 marca 2016, 00:18

kg1956 napisał(a):Które strzałki masz na myśli?
Nie wiem czy są. Kierujący też tego nie wie. Ale być mogą. A o ich istnieniu kierujący dowie się dopiero PO zakończeniu skrecenia. Więc skąd ma niby wiedzieć PRZED zakończeniem skręcania, na którym pasie jest "właściwa" strzałka, a na którym strzałka "właściwa" dla kierującego na pasie sąsiednim? Napisałem o strzałkach nie wiedząc czy są bo wczułem się w rolę kierującego usiłującego PRZED zakończeniem skręcania wybrać "właściwy" pas zgodnie z Twoją poradą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 00:18

lith napisał(a):
Henq napisał(a):Tu nie chodzi o "zawsze skrajny lewy" tu chodzi o bezpieczeństwo zajmujesz przed skrzyżowaniem pas lewy więc logicznym i najbezpieczniejszym manewrem jest zajęcie pasa lewego (nie dodawaj od siebie "zawsze" bo nikt tego nie pisał) , skręcając można zając dowolny pas przepisy tego nie regulują
Nie, wcale nie jest logicznym zajęcie pasa przeznaczonego do skrętu, kiedy są 2 pasy do jazdy na wprost i w 99% przypadków ludzie z obu pasów do lewoskrętu intuicyjnie się nimi w takich sytuacjach dzielą.
załóżmy że tam masz dwa pasy do lewo skrętu i jeden tylko prawy do jazdy na wprost więc według twojej logiki skrecając w lewo i chcąc jechać prosto najlogiczniej i najbezpieczniej jest przecięcie od razu na hura dwóch pasów by wpakować się na pas skrajny prawy no pogratulować logiki.
lith napisał(a):
Henq napisał(a):natomiast stojąc na lewym skrajnym i na skrzyżowaniu lub za nim zajmując inny niż lewy wykonujesz zmianę pasa a co się z tym wiąże tak jak w tym przypadku autor nie potrzebnie kłócił się z innym kierowcą bo miał mu ustąpić pierwszeństwa.
Nieprawda. Nie wykonujesz żadnej zmiany pasa. Jak sam zresztą napisałeś - przepisy tego nie regulują i można zajmować dowolny pas po skręcie. Nie mieszaj w to zmieniania pasów, bo niczego takiego tutaj nie ma.
nie no takich bzdur to dawno nie czytałem, nie dopisuj, przecież masz jak byk, że pisałem o wyborze pasów, że tego przepisy nie regulują, a wjazd na pas z lewej i prawej już reguluje 22.4 i sam sobie zaprzeczasz że tak nie jest:
lith napisał(a):Ja <&%#$@>... Lewy pas przed skrętem i po skręcie to sa 2 zupełnie inne lewe pasy na 2 rożnych drogach. Ten drugi jest od samego początku oddzielony linią podwójnej szerokości i nawet ameba sie domyśli, ze to oznacza, że zaraz zanika, albo skręca i jak się nie ma ochoty dalej skręcać to się go nie zajmuje.
no to jak jestem na pasie 1 i wyjeżdżam na inny pas jak to ładnie ujmujesz są to dwa zupełnie inne pasy to jak sie taki manewr nazywa? hahaha ameba by się domyśliła
lith napisał(a):Masz 2 pasy do lewoskrętu i po nim 2 zwykłe pasy pozwalające kontynuować jazdę prosto na poprzecznej drodze. Naprawdę nie potrzeba nie wiadomo jak dużego IQ, żeby wpaść na to, że skręcający się tymi dwoma pasami powinni podzielić, a nie spychać się na jakieś dodatkowe pasy oddzielone linią wydzielającą.
nie podzielic nie podzielić zmiana pasa obowiązuje sam piszesz że wjeżdża na inny pas więc czytaj wyżej.
lith napisał(a):
Henq napisał(a):ale już zajęcie prawego skrajnego pasa, pomimo że jest tylko do skrętu w prawo a ja chcę jechać prosto, według ciebie już nie jest:

ale tutaj prawy nie jest przecież tylko do prawoskrętu i widać to z daleka. Jakby był to zmuszanie kogokolwiek do jego zajęcia przy 2 pasach do jazdy prosto obok byłoby takim samym kretynizmem jak sugerowanie komuś tutaj, ze powinien zająć wydzielony pas do kolejnego lewoskrętu.
sam pisałeś o skrajnym prawym
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 00:22

kamilwycha napisał(a):Widzę, że troszkę za szybko przyznałem się do błędu.
ty wyjeżdżasz na pas z lewej strony on wyjeżdżał na pas z prawej strony więc nie za szybko po prostu nie miałeś racji.
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 10 marca 2016, 00:31

Henq napisał(a):
ty wyjeżdżasz na pas z lewej strony on wyjeżdżał na pas z prawej strony więc nie za szybko po prostu nie miałeś racji.

To nie jest sytuacja z Art 22.4
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 00:48

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):

To nie jest sytuacja z Art 22.4

nie jest to zmiana kierunku jazdy, zmiana pasa ruchu czyli z art który się tym zajmuje? ciekawe ciekawe. to jak się wg ciebie nazywa manewr:
jadę pasem A pas ten za chwilę się kończy wiec wjeżdżam na zupełnie inny pas B?
pewno wyprzedzanie.
Henq

Postprzez SJS » czwartek 10 marca 2016, 06:48

kamilwycha napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów,otóż dziś miałem pewną sytuację drogową na skrzyżowaniu przedstawionym na zdjęciach. Ja poruszałem się pasem wewnętrzym (zdjęcie 01) - pas do skrętu w lewo, natomiast drugi uczestnik ruchu poruszał się pasem zewnętrznym - pas do jazdy na wprost i do skrętu w lewo.
Po skręcie drugi uczestnik ruchu bezpardonowo zajął środkowy pas zajeżdżając mi drogę (tak mi się wydaję).
Na drugim zdjęciu widać, że po skręcie lewy skrajny pas jest do skrętu w lewo, jadąc nim zawróciłbym na skrzyżowaniu. Więc wydaję mi się że to ja powinienem zająć pas środkowy,aby skręcić na skrzyżowaniu w lewo ( zgodnie ze strzałką na pasie przed skrzyżowaniem) środkowy pas w tym wypadku jest moją jedyną logiczną bezkolizyjną opcją.

Oczywiscie masz rację. Czasami jestem zniesmaczony jak słaby poziom trzyma forum.

kamilwycha napisał(a):Po poczytaniu forum nie znalazłem żadnego konkretnego przepisu który ustalałby który pas powinienem zająć po skręcie.

Zgodnie z zasadami ogólnymi ruchu pojazdów (artykuł 16) - kierujący ma obowiązek jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Tak więc po skręcie w lewo mieliście obowiązek zająć pas możliwie blisko prawej krawędzi.
W jego przypadku jest to obowiązkowo pas prawy.
W twoim przypadku (ponieważ miałeś jadący pojazd z prawej strony) - pas środkowy.

kamilwycha napisał(a):jeżdżę tamtędy dość często i w 99% przypadków wszyscy jeżdżą właśnie tak jak opisałem czyli z lewego pasa na środkowy.

I właśnie tak jest zgodnie z przepisami.
Pozdrawiam.
SJS

Postprzez szerszon » czwartek 10 marca 2016, 07:24

Henq napisał(a):nie jest to zmiana kierunku jazdy, zmiana pasa ruchu czyli z art który się tym zajmuje? ciekawe ciekawe. to jak się wg ciebie nazywa manewr:
Cieszy mnie ta twoja ciekawość. Jest to zmiana kierunku jazdy, a nie zmiana pasa ruchu abyś powoływał się na ww artykuł.
Tak, na inny pas na drodze poprzecznej.
SJS napisał(a):
Zgodnie z zasadami ogólnymi ruchu pojazdów (artykuł 16) - kierujący ma obowiązek jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Tak więc po skręcie w lewo mieliście obowiązek zająć pas możliwie blisko prawej krawędzi.
W twoim przypadku (ponieważ miałeś jadący pojazd z prawej strony) - pas środkowy.

.
Zgodnie z zasadami ruchu prawostronnego dlaczego skręcający znalazł się na pasie środkowym ? Zgodnie z tymi "zasadami" powinien grzecznie jechać za pojazdem na pasie prawym do lewoskrętu.
"Zasady" stosujemy wybiórczo ? :lol:
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 09:06

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):nie jest to zmiana kierunku jazdy, zmiana pasa ruchu czyli z art który się tym zajmuje? ciekawe ciekawe. to jak się wg ciebie nazywa manewr:
Cieszy mnie ta twoja ciekawość. Jest to zmiana kierunku jazdy, a nie zmiana pasa ruchu abyś powoływał się na ww artykuł.
Tak, na inny pas na drodze poprzecznej.
a mnie cieszy twoja ignorancja i jak zwykle unikanie odpowiedzi. Gdzie masz napisane że zmiana pasa odbywa sie na jednej drodze? proszę o podstawę prawną. Gdzie masz napisane że zmiana pasa A na B nie może być na dwóch drogach? jakieś nowe poglądy przedstawiasz.
Henq

Postprzez rondel92 » czwartek 10 marca 2016, 10:22

Więc jak w końcu jest ? Bo czytając Wasze posty idzie zgłupieć...
21.01.2013 kat B teoria i praktyka I podejście POZYTYWNY
17.12.2015 kat C teoria I podejście POZYTYWNY
07.01.2016 kat C praktyka I podejście POZYTYWNY
10.02.2016 Egzamin Kwalifikacja Wstępna POZYTYWNY
29.02.2016 kat C+E praktyka 3 podejście POZYTYWNY
rondel92

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 10:37

rondel92 napisał(a):Więc jak w końcu jest ? Bo czytając Wasze posty idzie zgłupieć...

przepisy nie regulują który pas masz zająć, natomiast wjeżdżając już na wybrany pas od lewej strony masz ustąpić pierwszeństwa pojazdom już będącym na tym pasie i wjeżdżającym z prawej strony
Henq

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 marca 2016, 10:52

SJS napisał(a):Zgodnie z zasadami ogólnymi ruchu pojazdów (artykuł 16) - kierujący ma obowiązek jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Tak więc po skręcie w lewo mieliście obowiązek zająć pas możliwie blisko prawej krawędzi.
Zgadza się. Dodam tylko, że jeżeli drogowcy "życzą sobie" inaczej to malują linie naprowadzające... przynajmniej w teorii.
.....
Henq napisał(a):...jak się wg ciebie nazywa manewr...
To coś nie nazywa się. Nie oczekuj, że Ustawodawca zdefiniował coś, z czym nie wiążą się żadne prawa ani obowiązki.
szerszon napisał(a):Jest to zmiana kierunku jazdy..
To coś występuje podczas zmiany kierunku jazdy, ale samo w sobie zmianą kierunku jazdy nie jest. Nadmienię, że bywają zmiany kierunku jazdy bez tego czegoś.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » czwartek 10 marca 2016, 16:47

rondel92 napisał(a):Więc jak w końcu jest ? Bo czytając Wasze posty idzie zgłupieć...

Niestety większość sensownych użytkowników została z tego forum wypłoszone przez osobniki, które do upadłego skręcając zmieniają pas zamiast kierunku jazdy, czy widzą znaki na poprzecznej dopiero jak skończą skręcać (a to dopiero wierzchołek góry lodowej). Musisz sam ocenić które posty są wartościowe, a które nie.

Henq napisał(a):przepisy nie regulują który pas masz zająć, natomiast wjeżdżając już na wybrany pas od lewej strony masz ustąpić pierwszeństwa pojazdom już będącym na tym pasie i wjeżdżającym z prawej strony

Nie próbuj stosować przepisów o zmianie zajmowanego pasa ruchu tam gdzie nie ma żadnej zmiany pasa. Równie dobrze możesz zacytować przepisy stosowane przy cofaniu, czy włączaniu się do ruchu.
lith

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 17:48

lith napisał(a):Nie próbuj stosować przepisów o zmianie zajmowanego pasa ruchu tam gdzie nie ma żadnej zmiany pasa. Równie dobrze możesz zacytować przepisy stosowane przy cofaniu, czy włączaniu się do ruchu.

Ale ty farmazony wypisujesz, cofanie czy włączanie się do ruch co brak argumentów nadrabiasz wypisywaniem debilizmów? sam sobie zaprzeczasz nie potrafisz udzielić merytorycznej odpowiedzi na proste pytanie:
lith napisał(a): Lewy pas przed skrętem i po skręcie to sa 2 zupełnie inne lewe pasy na 2 rożnych drogach. Ten drugi jest od samego początku oddzielony linią podwójnej szerokości i nawet ameba sie domyśli, ze to oznacza, że zaraz zanika, albo skręca i jak się nie ma ochoty dalej skręcać to się go nie zajmuje.

Napisz w końcu jak się nazywa manewr kiedy jadę pasem A i ten się kończy a ja wjeżdżam na inny zupełni pas B!?
Jeżeli twoja wyobraźnia zamyka się w jednej jezdni i pasach obok siebie tylko i wyłącznie i uważasz że ma to różnice i oba pasy muszą być na jednej drodze poprzyj to przepisem bo takowych nie ma.
Wykonując manewr zmiany kierunku jazdy można wykonać przy okazji manewr zmiana pasa ruchu nic temu nie przeczy ani nic tego nie zabrania jak jest inaczej poprzyj przepisami jak nie zamilcz i nie trolluj i swoich głupot nie wypisuj bo jeszcze ktoś przez ciebie zginie na drodze.
Otwórz oczy ciemnogrodzie:
jadę pasem lewym skręcam w lewo wjeżdżam na pas środkowy i co wykonuje zmianę kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu , ale swój brak argumentów i niedobór wiedzy będziesz teraz zarzucał jakimś cofaniem, włączaniem się do ruchu - śmieceniem po co? napisz coś konkretnego podeprzyj swoje wywody przepisami i tyle może w końcu ktoś cię wysłucha.
---
lith napisał(a):Niestety większość sensownych użytkowników została z tego forum wypłoszone przez osobniki, które do upadłego skręcając zmieniają pas zamiast kierunku jazdy, czy widzą znaki na poprzecznej dopiero jak skończą skręcać (a to dopiero wierzchołek góry lodowej). Musisz sam ocenić które posty są wartościowe, a które nie.

Twoje np nie są, nic nie wnoszą tylko zamieszanie i brak rzetelnych odpowiedzi, jak ci pytanie nie odpowiada bo łamie twój błędny światopogląd to się nie odzywasz, więc po co w ogóle śmiecisz w temacie?
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 10 marca 2016, 18:32

Henq napisał(a):a mnie cieszy twoja ignorancja i jak zwykle unikanie odpowiedzi. Gdzie masz napisane że zmiana pasa odbywa sie na jednej drodze? proszę o podstawę prawną. Gdzie masz napisane że zmiana pasa A na B nie może być na dwóch drogach? jakieś nowe poglądy przedstawiasz.
Poczytaj ze zrozumieniem Art 22.4. Pasy powinny być obok siebie aby je zmienić. Z prawego na środkowy, z lewego na środkowy. Masz kontynuację pasów na drodze poprzecznej ? :lol: :lol: :lol:
co wykonuje zmianę kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu ,
Mocny jesteś..ten spójnik "i" wskazuje, że te dwie czynności muszą występować jednocześnie. czyli nie da się zmienić pasa ruchu bez zmiany kierunku jazdy i zmienić kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze