Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Postprzez kamilwycha » poniedziałek 07 marca 2016, 01:14

Witam Szanownych forumowiczów,

otóż dziś miałem pewną sytuację drogową na skrzyżowaniu przedstawionym na zdjęciach.
Ja poruszałem się pasem wewnętrzym (zdjęcie 01) - pas do skrętu w lewo, natomiast drugi uczestnik ruchu poruszał się pasem zewnętrznym - pas do jazdy na wprost i do skrętu w lewo.
Po skręcie drugi uczestnik ruchu bezpardonowo zajął środkowy pas zajeżdżając mi drogę (tak mi się wydaję).
Na drugim zdjęciu widać, że po skręcie lewy skrajny pas jest do skrętu w lewo, jadąc nim zawróciłbym na skrzyżowaniu. Więc wydaję mi się że to ja powinienem zająć pas środkowy,aby skręcić na skrzyżowaniu w lewo ( zgodnie ze strzałką na pasie przed skrzyżowaniem) środkowy pas w tym wypadku jest moją jedyną logiczną bezkolizyjną opcją.
Po poczytaniu forum nie znalazłem żadnego konkretnego przepisu który ustalałby który pas powinienem zająć po skręcie.
Jednak bardzo zastanawiam mnie fakt kto byłby winien w tym przypadku jeżeli doszłoby do kolizji.
Po wymianie zdań z drugim kierowcą w dialekcie łacińskim wnioskuję, że obaj byliśmy pewni swojej racji.
Mi wydaję się, że skoro zajmuję pas do skrętu w lewo to po skręcie zajmuję pas (możliwie skrajny lewy)który umożliwi mi dokończenie takiego manewru, a nie zajmuję skrajny lewy i potem wykonuję kolejny manewr zmiany pasa(aby nie zawrócić na skrzyżowaniu). Jednak to jest tylko logiczne tłumaczenie mojej racji. Pytanie czy istnieje na to jakiś przepis na który ewentualnie mógłbym się powoływać w razie stłuczki.
01
01.jpg

02
02.jpg
kamilwycha

Re: Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Postprzez Henq » poniedziałek 07 marca 2016, 20:17

Nie miałeś racji, wina twoja, skręcając ze skrajnego lewego zajmujesz skrajny lewy (akurat nie ma znaczenia jakie są strzałki na nim) jeżeli ten lewy nie wyprowadza cię tam gdzie chcesz wykonujesz manewr zmiany pasa ruchu a wiadomo jaki przepis przy zmianie pasa ruchu obowiązuje. Kierowca jadący środkowym pasem po skręcie wjeżdża na środkowy więc manewr prawidłowy ty chcąc wjechać ze skrajnego lewego na środkowy zmieniasz pas ruchu więc j/w.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » wtorek 08 marca 2016, 08:57

W takiej sytuacji najlepiej, kiedy po skręcie zajmujecie skrajne pasy. Wydaje się, że do zajęcia pasa środkowego ewentualne pierwszeństwo ma pojazd z prawej strony. Jeśli jeździsz tędy czasem, zajmuj przed skrzyżowaniem pas wygodniejszy dla siebie.
kg1956

Postprzez kamilwycha » wtorek 08 marca 2016, 19:12

jeżdżę tamtędy dość często i w 99% przypadków wszyscy jeżdżą właśnie tak jak opisałem czyli z lewego pasa na środkowy.
Ech... niedobrze nie mieć racji :( :(
kamilwycha

Postprzez JAKUB » wtorek 08 marca 2016, 20:15

Ja też zostawiłbym (zostawiam) w opisanej sytuacji tylko prawy pas ruchu. Obaj kierujący muszą na skrzyżowaniu zachować szczególną ostrożność i po kolizji obaj winni byliby.
Zawsze należy być czujnym i próbować przewidywać zachowanie innych, ale to przychodzi po kilku latach jazdy (oby bez kolizji).
JAKUB

Postprzez szerszon » wtorek 08 marca 2016, 22:50

kamilwycha napisał(a):jeżdżę tamtędy dość często i w 99% przypadków wszyscy jeżdżą właśnie tak jak opisałem czyli z lewego pasa na środkowy.
Masz rację. Wystarczy spojrzeć na linie zastosowane na skrzyowaniu.
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 09 marca 2016, 09:25

Jeśli lewy skrajny na skrzyżowaniu wyprowadza Cię do zawracania (co faktycznie sugerują linie), to po skręcie masz do dyspozycji dwa pasy. Ponieważ ze skrajnego lewego przed skrzyżowaniem można skręcić w lewo lub zawrócić, "należą się" dwa pasy (lewy i środkowy). Sąsiedniemu przed skrzyżowaniem zostaje w takim razie na skrzyżowaniu prawy. To tak na logikę. Czy precyzują to przepisy nie jestem pewny. Może wystarczy art. 3?
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 09 marca 2016, 10:53

kg1956 napisał(a):To tak na logikę.
Sugerujesz, że skręcający w lewo ma zająć pas ruchu w zależny od strzałek, które zobaczy dopiero po zakończeniu skręcania? Sorry, ale brak w tym jakiejkolwiek logiki.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » środa 09 marca 2016, 11:24

szerszon napisał(a):
kamilwycha napisał(a):jeżdżę tamtędy dość często i w 99% przypadków wszyscy jeżdżą właśnie tak jak opisałem czyli z lewego pasa na środkowy.
Masz rację. Wystarczy spojrzeć na linie zastosowane na skrzyowaniu.

No nie bardzo równie dobrze może być pasem zanikającym, dopóki nie zajmie pasa lewego linie same nie kierują go na pas środkowy, a po zajęciu pasa lewego widzi że pas ten jest do lewoskrętu wię dopóki ma przerywane może pas zmienić
---

@kg1956 tak jeżdżą miejscowi na pamięć co jak wiadome jest najgorszym co może być,obcy pojedzie zgodnie z przepisami i bum ;)
kg1956 napisał(a):Czy precyzują to przepisy nie jestem pewny. Może wystarczy art. 3?

raczej art 22.4
Henq

Postprzez lith » środa 09 marca 2016, 15:53

Błagam nie piszcie głupot w stylu 'z lewego zawsze na skrajny lewy' niemających żadnego poparcia w przepisach. Przecież zajęcie po skręcie pasa do skrętu kiedy chcemy jechać prosto i zaraz zmiana pasa ruchu nie ma zupełnie żadnego sensu. Ani to wygodne, ani bezpieczne. Niepotrzebne dodatkowe manewry tylko przez to, że ktoś sobie uroił 'z lewego na skrajny lewy'... Poza tym Szerszon dobrze pisze - popatrzcie chociaż na oznakowanie poziome, które od samego początku informuje, że zajmowanie lewego pasa chcąc jechać prosto nie ma sensu.
Przy takim poziomie odstrzelenia od rzeczywistości rozumiem, że jak pojawia się dodatkowy pas do skrętu w prawo to nawet chcąc jechać prosto zajmujecie go, żeby jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni... w końcu zawsze można go jeszcze przed samym końcem przerywanej zmienić z powrotem.
lith

Postprzez kg1956 » środa 09 marca 2016, 17:27

szymon1977 napisał(a):
Sugerujesz, że skręcający w lewo ma zająć pas ruchu w zależny od strzałek, które zobaczy dopiero po zakończeniu skręcania? Sorry, ale brak w tym jakiejkolwiek logiki.

Które strzałki masz na myśli?
kg1956

Postprzez Henq » środa 09 marca 2016, 19:06

lith napisał(a):Błagam nie piszcie głupot w stylu 'z lewego zawsze na skrajny lewy' niemających żadnego poparcia w przepisach. Przecież zajęcie po skręcie pasa do skrętu kiedy chcemy jechać prosto i zaraz zmiana pasa ruchu nie ma zupełnie żadnego sensu. Ani to wygodne, ani bezpieczne. Niepotrzebne dodatkowe manewry tylko przez to, że ktoś sobie uroił 'z lewego na skrajny lewy'...

Tu nie chodzi o "zawsze skrajny lewy" tu chodzi o bezpieczeństwo zajmujesz przed skrzyżowaniem pas lewy więc logicznym i najbezpieczniejszym manewrem jest zajęcie pasa lewego (nie dodawaj od siebie "zawsze" bo nikt tego nie pisał) , skręcając można zając dowolny pas przepisy tego nie regulują natomiast stojąc na lewym skrajnym i na skrzyżowaniu lub za nim zajmując inny niż lewy wykonujesz zmianę pasa a co się z tym wiąże tak jak w tym przypadku autor nie potrzebnie kłócił się z innym kierowcą bo miał mu ustąpić pierwszeństwa.
lith napisał(a): Poza tym Szerszon dobrze pisze - popatrzcie chociaż na oznakowanie poziome, które od samego początku informuje, że zajmowanie lewego pasa chcąc jechać prosto nie ma sensu.

Od samego początku czyli odkąd od miejsca w którym autor zatrzymał się na lewym pasie do skrętu w lewo? No coś nie bardzo.
lith napisał(a):Przy takim poziomie odstrzelenia od rzeczywistości rozumiem, że jak pojawia się dodatkowy pas do skrętu w prawo to nawet chcąc jechać prosto zajmujecie go, żeby jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni... w końcu zawsze można go jeszcze przed samym końcem przerywanej zmienić z powrotem.

Czegoś nie rozumiem to uważasz że lewy skrajny nie mogę zająć bo:
lith napisał(a):...Ani to wygodne, ani bezpieczne. Niepotrzebne dodatkowe manewry...

ale już zajęcie prawego skrajnego pasa, pomimo że jest tylko do skrętu w prawo a ja chcę jechać prosto, według ciebie już nie jest:
lith napisał(a):...Ani to wygodne, ani bezpieczne. Niepotrzebne dodatkowe manewry...
Henq

Postprzez papadrive » środa 09 marca 2016, 22:02

W celu kontynuacji dalszej jazdy na wprost po skręcie w lewo, do wykorzystania są dwa pasy ruchu, prawy i środkowy. Kierujący skręcają, również, z dwóch pasów, więc...
Nikt nikomu nie zajedzie drogi. Jak któryś wetnie się przed drugiego, to wiadomo co będzie. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez lith » środa 09 marca 2016, 22:32

Henq napisał(a):Tu nie chodzi o "zawsze skrajny lewy" tu chodzi o bezpieczeństwo zajmujesz przed skrzyżowaniem pas lewy więc logicznym i najbezpieczniejszym manewrem jest zajęcie pasa lewego (nie dodawaj od siebie "zawsze" bo nikt tego nie pisał) , skręcając można zając dowolny pas przepisy tego nie regulują
Nie, wcale nie jest logicznym zajęcie pasa przeznaczonego do skrętu, kiedy są 2 pasy do jazdy na wprost i w 99% przypadków ludzie z obu pasów do lewoskrętu intuicyjnie się nimi w takich sytuacjach dzielą.
Henq napisał(a):natomiast stojąc na lewym skrajnym i na skrzyżowaniu lub za nim zajmując inny niż lewy wykonujesz zmianę pasa a co się z tym wiąże tak jak w tym przypadku autor nie potrzebnie kłócił się z innym kierowcą bo miał mu ustąpić pierwszeństwa.
Nieprawda. Nie wykonujesz żadnej zmiany pasa. Jak sam zresztą napisałeś - przepisy tego nie regulują i można zajmować dowolny pas po skręcie. Nie mieszaj w to zmieniania pasów, bo niczego takiego tutaj nie ma.
Henq napisał(a):Od samego początku czyli odkąd od miejsca w którym autor zatrzymał się na lewym pasie do skrętu w lewo? No coś nie bardzo.
Ja <&%#$@>... Lewy pas przed skrętem i po skręcie to sa 2 zupełnie inne lewe pasy na 2 rożnych drogach. Ten drugi jest od samego początku oddzielony linią podwójnej szerokości i nawet ameba sie domyśli, ze to oznacza, że zaraz zanika, albo skręca i jak się nie ma ochoty dalej skręcać to się go nie zajmuje. Masz 2 pasy do lewoskrętu i po nim 2 zwykłe pasy pozwalające kontynuować jazdę prosto na poprzecznej drodze. Naprawdę nie potrzeba nie wiadomo jak dużego IQ, żeby wpaść na to, że skręcający się tymi dwoma pasami powinni podzielić, a nie spychać się na jakieś dodatkowe pasy oddzielone linią wydzielającą.
Henq napisał(a):ale już zajęcie prawego skrajnego pasa, pomimo że jest tylko do skrętu w prawo a ja chcę jechać prosto, według ciebie już nie jest:

ale tutaj prawy nie jest przecież tylko do prawoskrętu i widać to z daleka. Jakby był to zmuszanie kogokolwiek do jego zajęcia przy 2 pasach do jazdy prosto obok byłoby takim samym kretynizmem jak sugerowanie komuś tutaj, ze powinien zająć wydzielony pas do kolejnego lewoskrętu.
lith

Postprzez kg1956 » środa 09 marca 2016, 23:31

ale już zajęcie prawego skrajnego pasa, pomimo że jest tylko do skrętu w prawo

Mówimy o tym samym obrazku? Widzę tam zakaz skrętu w prawo! :hmm:
kg1956

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze