Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez pasqudek » wtorek 01 marca 2016, 23:02

@eragon: a zrob kopie, zmniejsz do 100kb i sprobuj dodac.
pasqudek

Postprzez eragon » środa 02 marca 2016, 11:25

Tak zrobiłem, ale nie "bierze".. a tobie wchodzą załączniki ??
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez dylek » środa 02 marca 2016, 11:30

eragon napisał(a):"Wymiary obrazka nie mogą być mniejsze niż 0 x 0 pikseli i większe niż 800 x 600. Wysłany obrazek ma rozmiar 750 x 706 pikseli."
Waga jest 120kb czyli spoko, a nie wchodzi..

750 mieści się w 800
706 nie mieści się w 600.... cała tajemnica jak sądzę...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Smoke » środa 02 marca 2016, 14:42

dylek napisał(a):750 mieści się w 800
706 nie mieści się w 600.... cała tajemnica jak sądzę...

Dokładnie, drugi wymiar obrazka nie mieścił się w limicie.
Dla ułatwienia zmieniłem limit na 800x800. Teraz może będzie łatwiej zrozumieć komunikat w takiej sytuacji.

Wybaczcie, jeśli w najbliższych dniach styl "subsilver2" będzie się zachowywał trochę nieprzewidywalnie.
Muszę zrobić porządki na serwerze i zaktualizować część plików, żeby w przyszłości móc w miarę bezawaryjnie wprowadzać aktualizacje.
Do piątku powinienem zakończyć prace. Jeśli po tym czasie zauważycie, że dalej jest coś nie tak, to krzyczcie. :wink:
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Postprzez dylek » środa 02 marca 2016, 23:45

Smoke - poginęły przyciski dolnego paska w obu stylach !!
Nie ma przez to opcji "odpowiedz".
Jedyna forma , by napisać post na forum, to przycisk "cytuj" i wywalanie potem cytatu w ramce.... :(
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » środa 02 marca 2016, 23:59

Dylek, to pewnie kwestia przeglądarki. Ja tego problemu nie mam. Piszę z użyciem opcji "odpowiedz".
Za to mam problem ze zmieniającą się wielkością strony, to powiększam to zmniejszam, żeby mi się dobrze czytało.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez dylek » czwartek 03 marca 2016, 00:07

hmmm... Chrome ... może jutro ciacha powywalam i zobaczę...
dylek
Moderator

Postprzez pasqudek » czwartek 03 marca 2016, 00:12

qrfa mać. Który to bawił/bawi się w Picasso? Czemu do cholery adminy/mody ciągle coś mieszają?
pasqudek

Postprzez dylek » czwartek 03 marca 2016, 12:19

Usuwanie ciastek nie pomogło...
Zaktualizowałem Chrome ... na FB pomogło (bo też nie widziałem tam komentarzy i nie mogłem odpowiadać), ale tutaj z przyciskami jest dalej lipa na Chrome. ( na IE mam OK).
Wygladają tak :
Obrazek
Więc niby nie do końca prawda, że zniknęły przyciski nowego posta i odpowiedzi :D ... Niemniej korzystanie z nich (nawet jak się dojrzy te dwie szare kreseczki :D ) jest upierdliwe...
dylek
Moderator

Postprzez Smoke » czwartek 03 marca 2016, 12:26

dylek napisał(a):Smoke - poginęły przyciski dolnego paska w obu stylach !!

Jesteś pewien, że w obu stylach? Metro u mnie działało przez cały czas jak trzeba.
Problemy były tylko z Subsilver2 na Chrome/Operze i nie wynikały z cache'u czy ciasteczek, tylko z formatowania zawartego w oryginalnych plikach stylu "subsilver".
Musiałem przywrócić domyślne ustawienia tego stylu i od nowa je zmodyfikować. Tylko wtedy mogę robić kopie wszystkich ustawień i myśleć o wprowadzaniu jakichkolwiek zmian w działaniu forum.
Teraz powinno już być jak trzeba, a ja mam pewność, że w plikach na serwerze jest dokładnie to samo, co w mechanizmach forum. Przepraszam za kłopoty.

pasqudek napisał(a):qrfa mać. Który to bawił/bawi się w Picasso? Czemu do cholery adminy/mody ciągle coś mieszają?

To ja (o czym informowałem kilka postów wcześniej).

Dlaczego?
a) ponieważ osobom odpowiedzialnym za wygląd strony i forum zależy, żeby były choć trochę spójne wizualnie,
b) ponieważ adminy tworzące nowe wersje przeglądarek/html/css też ciągle coś mieszają i czasami trzeba dostosować kilkuletnie skrypty, żeby wszędzie działały poprawnie,
c) żeby spróbować wprowadzić ulepszenia i funkcje sugerowane przez użytkowników,
d) żeby dać użytkownikom powód do narzekania, ponieważ niektórzy zdają się to lubić,
e) żeby odciągnąć uwagę niektórych użytkowników od bezproduktywnych dyskusji na temat rond.

Możecie to potraktować jako test wielokrotnego wyboru. :wink:

A nieco poważniej - sugerujesz, że bez administratora i moderatorów żyłoby się Wam tutaj lepiej?
Niestety na dzień dzisiejszy jest to niemożliwe.
Moderatorzy już nie raz uchronili właścicieli tego forum przed żądaniami prawnymi osób trzecich (pomijam, czy żądania te były słuszne, czy nie).
Administratorzy również muszą co jakiś czas sprawdzać i aktualizować strukturę forum, żeby minimalizować zagrożenia związane chociażby z nieuprawnionym dostępem do Waszych danych.

Wygląd i funkcjonalność forum nie była w żaden sposób modyfikowana od dobrych kilku lat.
Przez ten czas wiele się pozmieniało, chociażby drastycznie zwiększyła się popularność urządzeń mobilnych oraz liczba filmów i innego rodzaju multimediów znajdujących się w Internecie.
Oryginalne skrypty i style tego forum nie zapewniają wygodnego korzystania z powyższych dobrodziejstw, dlatego musimy trochę pogrzebać, jeśli chcemy myśleć o wprowadzaniu jakichkolwiek udogodnień dla naszych użytkowników.

Mam nadzieję, że ten wywód wyczerpująco odpowiedział na Twoje pytanie.
Smoke
Administrator

Postprzez dylek » czwartek 03 marca 2016, 12:41

Smoke napisał(a):Teraz powinno już być jak trzeba, (...)

I jest...dzięki...
P.S. Głowy sobie nie dam uciąć, ale wczoraj wg mnie i w Metrze nie miałem przycisku odpowiedz...
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 03 marca 2016, 14:05

Smoke napisał(a):...osobom odpowiedzialnym za wygląd strony i forum zależy, żeby były choć trochę spójne wizualnie.
Literki takie jakieś małe. A tło fioletowe chyba niezbyt potrzebne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez pasqudek » czwartek 03 marca 2016, 23:33

@Smoke: Sugeruję pozostawienie działającej wersji - a nie zabawe kolorami. Jak miałeś twórczy napad to można było opracować dodatkowe szablony i podpiąć je aby był wybór.

Owszem, forum wymaga admina/moda. Jednak z obserwacji for tematycznych wiem, że mogą nie mieszać.
pasqudek

Postprzez Smoke » piątek 04 marca 2016, 16:06

malfred napisał(a):Dlaczego moje posty nie są widoczne na forum??

Jesteś nowym użytkownikiem i pierwsze 5 Twoich postów musi najpierw zostać zatwierdzonych przez moderatora.
Niestety musieliśmy wprowadzić takie ograniczenia ze względu na problem z trollami i multikontami.

pasqudek napisał(a): Sugeruję pozostawienie działającej wersji - a nie zabawe kolorami.

Najchętniej tak właśnie bym zrobił, ale niestety nie otrzymałem od poprzedniego administratora wszystkich niezbędnych plików - zmiany były zapisywane bezpośrednio w bazie na serwerze. Dlatego żeby mieć nad tym należytą kontrolę, musiałem najpierw przywrócić oryginalny wygląd stylu "subsilver2". Zmiany ograniczyłem (moim zdaniem) do minimum:
- kolor tytułów i linków z niebieskiego na pomarańczowy,
- wyrzucenie niepotrzebnych elementów graficznych,
- wyszarzenie tła.
I oczywiście poprawienie przycisku odpowiedzi, jak tylko dowiedziałem się, że w Chrome/Operze nie wyświetlają się jak należy.

szymon1977 napisał(a):Literki takie jakieś małe. A tło fioletowe chyba niezbyt potrzebne.

Wielkość wynika z oryginalnego szablonu "subsilver2". Jeśli uległa zmianie, to widocznie poprzedni Administrator tutaj też wprowadzał jakieś poprawki.
Fioletowe tło? Wszystkie tła powinny być w odcieniach szarości.
Chociaż z tego, co widzę, pisałeś ten komentarz, kiedy właśnie pracowałem, więc może odnosiłeś się do oryginalnego subsilver2.
Smoke
Administrator

Postprzez szymon1977 » sobota 05 marca 2016, 11:53

Czy można prosić Moderatora aby przestał przymykać oko na zawartość postów Userów o "właściwych poglądach"?

Dalej prostujesz rondo...
...
Gratuluje dobrego samopoczucia i dalszych sukcesów w prostowaniu ronda.
...
Znowu manipulujesz... :wink: twoje chwyty są bardzo cienkie.
...
Ale po co mącisz ? Tu chodzi o twoja sprawność posługiwania się językiem polskim. Masz takie regionalne radomskie nawyki. Nie mówisz i nie piszesz poprawnie po polsku. Dlatego ja idę do sklepu po zakupy , a ty idziesz na sklep na zakupy.
...
...to opis przyrodniczy, który nie ma nic wspólnego z PoRD.
...
Kłamiesz i manipulujesz. A kto tu jest analfabetą ? Odróżniasz już "kuć" od "kłuć" :lol: :lol: :lol:
...
bezczelnie zarzucając innym ,że łamią wykładnie prawa. To jest szczyt szczytów.
Kłamiesz po raz kolejny.
...
Jesteś tak bezczelny czy tak nierozgarnięty,że nie dociera do ciebie iż
...
...to tak w temacie tych 101 dalmaty...kroków.
...
Kłamiesz po raz kolejny. Wskaż gdzie my prostujemy rondo tak jak ty to robisz ...
Po raz kolejny rzucasz bezpodstawne oskarżenia bez żadnego dowodu.Robisz wieś z dyskusji.
...
Zanim zasiądziesz do definicji skrzyżowania naucz się czytać ze zrozumieniem o czym w ogóle mowa.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka