Wyjaśnienie zasad znaku STOP i C6

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyjaśnienie zasad znaku STOP i C6

Postprzez rubesom » niedziela 28 lutego 2016, 19:53

Cześć

Robię kurs na prawo jazdy kategorii B i mam kilka pytań odnośnie znaku STOP, odnośnie internetowego kursu:
1. Zdjęcie gdzie jest sygnalizacja świetlna przed przejściem dla pieszych i znak STOP, światło było zielone. Pytanie dotyczyło tego czy mogę wjechać na skrzyżowanie bez zatrzymywania się - poprawna odpowiedź to tak. Więc po co jest ten znak STOP - ja myślałem, że trzeba się zatrzmać.
2. Znak stop przed przejściem dla pieszych i pytanie czy trzeba się zatrzymać przed przejściem dla pieszych (nie było nikogo na przejściu) - poprawna odpowiedź to nie, ja myślałem, że tak - więc po co jest tam ten znak?
3. Skrzyżowanie i znak C6 - pytanie, czy wjeżdżasz na drogę z pierwszeństwem - poprawna odpowiedź - tak, moim zdaniem nie - jak to jest?
rubesom

Re: Wyjaśnienie zasad znaku STOP i C6

Postprzez Henq » niedziela 28 lutego 2016, 20:45

rubesom napisał(a):Cześć

Robię kurs na prawo jazdy kategorii B i mam kilka pytań odnośnie znaku STOP, odnośnie internetowego kursu:
1. Zdjęcie gdzie jest sygnalizacja świetlna przed przejściem dla pieszych i znak STOP, światło było zielone. Pytanie dotyczyło tego czy mogę wjechać na skrzyżowanie bez zatrzymywania się - poprawna odpowiedź to tak. Więc po co jest ten znak STOP - ja myślałem, że trzeba się zatrzmać.
2. Znak stop przed przejściem dla pieszych i pytanie czy trzeba się zatrzymać przed przejściem dla pieszych (nie było nikogo na przejściu) - poprawna odpowiedź to nie, ja myślałem, że tak - więc po co jest tam ten znak?
3. Skrzyżowanie i znak C6 - pytanie, czy wjeżdżasz na drogę z pierwszeństwem - poprawna odpowiedź - tak, moim zdaniem nie - jak to jest?

1. hierarchia znaków i sygnałów w telefonicznym skrócie jak pali się zielone nie interesuje nas znak stop.
2. definicja znaku stop a dokładniej: Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku- w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
3. na pewno C-6 nakaz jazdy prosto lub w prawo
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez eragon » niedziela 28 lutego 2016, 21:24

ad. 2 - prawdopodobnie znak stoi tam gdzie jest mozliwość jego montażu..
rubesom napisał(a): po co jest ten znak STOP - ja myślałem

Bez obrazy - na pewno ??
ad. 3 - może jeszcze inny znak tam jest ??
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez rubesom » niedziela 28 lutego 2016, 21:32

eragon napisał(a):ad. 2 - prawdopodobnie znak stoi tam gdzie jest mozliwość jego montażu..
rubesom napisał(a): po co jest ten znak STOP - ja myślałem

Bez obrazy - na pewno ??
ad. 3 - może jeszcze inny znak tam jest ??

ad.2 Czyli jeżeli znak stop jest przed przejściem dla pieszych, a za tym przejściem jest skrzyżowanie (nigdzie nie ma sygnalizacji świetlnej), to mam się zatrzymać przed tym skrzyżowaniem a nie na przejściu dla pieszych?

ad.3 Widocznie musiał być tam jeszcze inny znak...
rubesom

Postprzez eragon » niedziela 28 lutego 2016, 22:00

rubesom napisał(a):mam się zatrzymać przed tym skrzyżowaniem a nie na przejściu dla pieszych?

Przed skrzyzowaniem i jeśli się da pomiędzy nim a PDP. Jesli mimo wszystko autko na PDP będzie stało bo wymusza tego sytuacja to nic się nie dzieje..
Czasem między skrzyzowaniem a PDP po prostu nie ma 4-5 metrów..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Powrót do Sytuacje na drodze