Dwie wątpliwości - wew pas rondo i sygnalizator warunkowy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwie wątpliwości - wew pas rondo i sygnalizator warunkowy

Postprzez minkel12 » piątek 26 lutego 2016, 15:17

Witam. Za jakiś czas będę miał kolejne podejscie do egzaminu praktycznego. Narodziły mi się jednak dwie wątpliwości, a nie mam już jazd by spytać instruktora:

1. Mamy dwupasmowe rondo, ze znakiem "ustąp pierwszeństwa" przed wjazdem na nie. Naszym zadaniem jest zawrócenie - wjeżdżamy więc na wewnętrzny pas, jedziemy z lewym kierunkiem i w momencie kiedy zaczniemy mijać 3 zjazd zmieniamy pas ruchu na zewnętrzny i zjeżdżamy z ronda na prawy pas. Co jednak gdy zewnętrzny pas na rondzie będzie zajęty w momencie kiedy będziemy chcieli go zmienić? Mamy się zatrzymać/toczyć i poczekać aż to auto/auta przejadą i dopiero wykonać zmianę pasa, zrobić karne kółeczko na rondzie i liczyć, że będzie wolny - czy może jeszcze coś innego?

2. Kiedy na rondzie dwupasmowym musimy wjechać na pas wewnętrzny? Na pewno przy zawracaniu, ale czy przy skręcie w lewo także?

3. Mamy czerwone światełko i sygnalizator warunkowy - chcemy skręcić w prawo. Wystarczy zatrzymać się tylko przez sygnalizatorem, czy trzeba zatrzymać się przed sygnalizatorem, a potem także za sygnalizatorem?

Ostatnie pytanie mnie ciekawi, bo gdzieś ostatnio słyszałem, że kogoś oblano za zatrzymanie się tylko przed sygnalizatorem... Więc chciałbym rozwiać wątpliwości.

pozdrawiam.
minkel12

Re: Dwie wątpliwości - wew pas rondo i sygnalizator warunkow

Postprzez eragon » piątek 26 lutego 2016, 20:13

minkel12 napisał(a):kogoś oblano za zatrzymanie się tylko przed sygnalizatorem

Bzdura, jeśli nie wymusisz pierwszeństwa to jedziesz.. Zapewne nie za brak zatrzymania "oblano" ..
minkel12 napisał(a):jeżdżamy więc na wewnętrzny pas, jedziemy z lewym kierunkiem

A kto cię uczył jeździć po rondzie z kierunkowskazem ??
minkel12 napisał(a): Mamy się zatrzymać/toczyć i poczekać aż to auto/auta przejadą i dopiero wykonać zmianę pasa

Dokładnie..
minkel12 napisał(a):zrobić karne kółeczko na rondzie

Twój wybór.. Ale po co ??
minkel12 napisał(a):także?

także..
Gdybyś wrzucił namiar na to rondo to by wiecej szczegółów mozna powiedzieć a tak, to tylko ogólnie..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » piątek 26 lutego 2016, 23:32

eragon napisał(a):A kto cię uczył jeździć po rondzie z kierunkowskazem ??
Instruktor NAUKI JAZDY
szerszon

Postprzez minkel12 » sobota 27 lutego 2016, 14:18

@eragon

Tak właśnie podejrzewałem, że ta osoba musiała coś innego tam zrobić. Ale wolałem dopytać :D

Z kierunkiem lewym na rondach uczyli i kazali mi jeździć wszyscy instruktorzy. To nie jest obowiązkowo wymagane na egzaminie?

Jeżeli chodzi o to rondo - jest to rondo na ulicy Legionów w Częstochowie przez które przejeżdża KAŻDY egzamin, bo przy wyjeździe z ośrodka jest nakaz jazdy w prawo (w stronę właśnie ronda), a wyjazd "do centrum" jest w lewo, więc trzeba na tym rondzie wykonać zawracanie.

Jego fotka:

http://puu.sh/nnevf/17e62935cf.jpg

Czerwona Lka jedzie od strony WORDu, a wyjechać ma tam gdzie zjeżdża granatowy samochód.
minkel12

Postprzez Henq » niedziela 28 lutego 2016, 20:50

szerszon napisał(a):
eragon napisał(a):A kto cię uczył jeździć po rondzie z kierunkowskazem ??
Instruktor NAUKI JAZDY

:) hehe
@eragon
widocznie budowa ronda tego wymaga, czy jazda z kierunkowskazem po rondzie to jest zabroniona?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez eragon » niedziela 28 lutego 2016, 21:18

szerszon napisał(a):Instruktor

Ciebie nie pytałem.. Wiem, że cokolwiek ja napiszę to ty wiesz lepiej, aż się zapętlisz kiedyś i na własne pytanie odpowiesz negowaniem fałszu.. Kwestia czasu.
minkel12 napisał(a):Jego fotka:

Nooo, fajne rondko..
Szerszon, czy podoba ci się to rondo ?? Pewnie nie, bo nie ma F-10 i strzałek na jezdni.. Mnie się podoba - tak wystarczy i da się po nim jeździć jak widać..
Henq napisał(a):czy jazda z kierunkowskazem po rondzie to jest zabroniona?

Czy napisałem, że jest zakaz?? Jak juz wiesz zapewne - szerszon z warszawskiej szkoły jazdy uczy i jeździ po rondach z lewym kierunkowskazem(włączonym oczywiście) a my z południa nie włączamy lewego kierunkowskazu (chyba, że na rondzie przy zmianie pasa).. Takie życie..
Skoro wjeżdżam na rondo z "kręceniem kierownicą w prawo" to jakoś dziwnie w tym momencie wygląda włączony lewy kierunkowskaz.. Jesli już to prawy - ale za te słowa pewnie mnie szerszon zbanuje.. A najlepiej przy wjeździe żaden - ale to moja opinia !! Szerszon, nie bij!!!
Henq napisał(a): budowa ronda tego wymaga

Aż tak robić nie można, żeby na jednym włączać a na drugim nie, bo jego kształt jest inny.. To by dopiero było..
szerszon napisał(a):
eragon napisał(a):A kto cię uczył (...)
Instruktor NAUKI JAZDY

Pochwal się kto to, bo ani ja, ani szerszon.. :lol: Może kopan - szerszon kumasz gościa ??
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » niedziela 28 lutego 2016, 22:05

eragon napisał(a):Ciebie nie pytałem.. Wiem, że cokolwiek ja napiszę to ty wiesz lepiej, aż się zapętlisz kiedyś i na własne pytanie odpowiesz negowaniem fałszu.. Kwestia czasu.
A to mnie nie obchodzi... dementuję tylko nieprawidłowe "rady". I nie bój się..nie zapętlę się..mam jasno sprecyzowane przepisy.
Szerszon, czy podoba ci się to rondo ??
Wystarczy zastosować się do Art 22 i wszystko bedzie ok. Jak user napisał..wszyscy instruktorzy NAUKI JAZDY polecali sygnalizować zawracanie lewym kierunkowskazem. Powtarzam..instruktorzy nauki jazdy..rozumiesz ? :wink:
a my z południa nie włączamy lewego kierunkowskazu (chyba, że na rondzie przy zmianie pasa).
Bo wy w ogóle macie własny PoRD jak szanowny Pan Dworak z "umownie w lewo" lub "umówmy się" :lol:
Tylko nie zauważyłem , kiedy to secesja nastąpiła :lol: :lol: :lol:
Skoro wjeżdżam na rondo z "kręceniem kierownicą w prawo" to jakoś dziwnie w tym momencie wygląda włączony lewy kierunkowskaz..
Jak ty biedaku przeżyjesz omijanie dziury w ramach jednego pasa ruchu...jak przeżyjesz brak sygnalizacji bo jednak tą kierownicą kręcisz..jak przeżyjesz brak sygnalizacji na zakrętach bo kierownicą kręcisz...
Sygnalizację uzależniasz od geometrii drogi ? :lol: :lol: :lol:
Jesli już to prawy - ale za te słowa pewnie mnie szerszon zbanuje..
Ubawi się tylko...
A najlepiej przy wjeździe żaden - ale to moja opinia !!
Najlepiej w ogóle nie używaj kierunkowskazów..przecież świetnie wiesz gdzie jedziesz..inni nie muszą.Niech stoją i czekają.
Aż tak robić nie można, żeby na jednym włączać a na drugim nie, bo jego kształt jest inny.. To by dopiero było..
Włączaj na kwadratowych przy jeździe na wprost :lol: :lol: :lol:
Może kopan - szerszon kumasz gościa ??
Staram się nie zaprzątać głowy osobnikami z bardzo wątpliwym podejściem do przepisów.Ale fakt..to jeden z wyjątkowych przypadków.
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 29 lutego 2016, 10:29

eragon napisał(a):
Henq napisał(a): budowa ronda tego wymaga

Ale co by było bo nie rozumiem?
Masz rondo proszę:
https://www.google.pl/maps/@49.6206503, ... 312!8i6656
i co lepiej jest twoim sposobem nie sygnalizować nic bo i po co niech się zastanawiają dokąd jadę?
A jeszcze ciekawiej by było na rondzie o wyspie kwadratowej np pod ratuszem u mnie na wsi
https://www.google.pl/maps/@49.6254149, ... 312!8i6656
też nie sygnalizujesz? niech się zastanawiają dokąd chcę jechać ;)
wszystko zależy od budowy ronda.
Poza tym temat o rondach już był.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze