Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » sobota 06 lutego 2016, 12:09

Leszku! Wykład nie na temat - nie pojawia się w Twoim wywodzie ani raz "wykładnia synonimiczna", o której ja pisałem. Poza tym jak zwykle pominąłeś najważniejsze, a mianowice, że prawo podlega interpretacji dopiero po stwierdzeniu, że literalna treść się rozłazi.

Aby interpretować treść PoRD trzeba wykazać, że wbrew zasadom jęzeka prawnego został napisany! A Ty "interpretujesz" prawo bo go nie rozumiesz i nie potrafisz jego literalnej treści zastosować. Wystarczy jak wspomnę Twoje poszukiwanie znaczenia określeń w PoRD użytych, których znaczenia ogólnego nie rozumiesz? A ze wspominiem o wykładni literalnej i Twoim "kierunku odbywania" jesteś po prostu śmieszny.

LeszkoII napisał(a):...mam trochę inny poziom wiedzy oraz stosunek do niej...
Zgadza się, poziom wiedzy masz bardzo niski a uważasz się z specjalistę. Posłużę się porównaniem: uważasz się za specjalistę bo czytasz o całkach, a tabliczki mnożenia nie znasz.

BTW. Zarówno funkcjonalnie jak i systemowo to literalna treść PoRD sprawdza się w każdej sytuacji dość dobrze, w przeciwieństwie do Twoich sprzecznych nie tylko z regułami j. polskimi ale i zasadami wykładni prawa wygibasów pseudologicznych.
.....
170 napisał(a): 36.1. ...w kierunku...
szerszon napisał(a):...nonsensy z kierunkiem wskazanym na C-12.
Skoro Ustawodawca w dotyczącym znaku c -12 paragrafie wspomina o kierunku jak najbardziej uzasadnione jest wspominanie o kierunku w dyskusji dotyczącej c-12. Trzeba tylko potrafić odczytać o kierunku czego w $36.1. mowa, a z pewnością nie jest to "kierunek odbywania".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez SJS » sobota 06 lutego 2016, 12:15

szymon1977 napisał(a):Trzeba tylko potrafić odczytać o kierunku czego w $36.1. mowa, a z pewnością nie jest to "kierunek odbywania".

Wystarczy przeczytać §36.1. Jest to kierunek w jakim odbywa się ruch pojazdów na skrzyżowaniu i ten kierunek wskazano na znaku C-12.
SJS

Postprzez LeszkoII » sobota 06 lutego 2016, 12:28

szymon1977 napisał(a):Wykład nie na temat - nie pojawia się w Twoim wywodzie ani raz "wykładnia synonimiczna", o której ja pisałem.
Skoro odpowiadam na tekst napisany nie na temat, to ta odpowiedź siłą rzeczy musi być nie na temat. Ale nie mogłem się powstrzymać, z powodów - jak w poprzednim poście. Jeszcze jeden ewenement zauważyłem - masz problem z czytaniem a co dopiero ze zrozumieniem tekstu wklejonego.
szymon1977 napisał(a):Aby interpretować treść PoRD trzeba wykazać, że wbrew zasadom jęzeka prawnego został napisany!
To jest brednia, jedna z wielu.
szymon1977 napisał(a):Zarówno funkcjonalnie jak i systemowo to literalna treść PoRD sprawdza się w każdej sytuacji dość dobrze
Nie masz pooooooojęcia. Przeczytaj mistrzu, co napisałeś, bo chyba sobie nie zdajesz sprawy.

I tym miłym akcentem kończę z Tobą to "bicie piany". Nie ma sensu narażać się na kasowanie postów i karmienie..., co nie znaczy że zmieniłem zdanie o treści wpisów, które natrętnie produkujesz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 06 lutego 2016, 12:51

Żeby nie było, że nie rozumiem to napiszę, że z całą pewnością celem Ustawodawcy nie było wprowadzanie na skrzyżowaniu zamieszania, które jest efektem Twoich "wykładni" odmiennych od literalnej treści PoRD.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 06 lutego 2016, 20:38

SJS napisał(a):
szerszon napisał(a):Znam je wystarczająco dobrze, aby ci wypunktować te nonsensy z kierunkiem wskazanym na C-12.

Teraz to rozwiałeś wszelkie wątpliwości jakie jeszcze mogłem mieć w stosunku do twojej osoby.
:lol:
Cóż.....
Polecam §36.1 z RozporządzeniaMinistrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
Natomiast ja nie mam żadnych wątpliwości w stosunku do ciebie.Jesteś kolejnym przykładem braku zrozumienia różnicy pomiędzy C-12 a np C-5.
Jakoś znowu nie otrzymałem odpowiedzi co do ronda turbinowego..a C-12 taki sam.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 06 lutego 2016, 21:00

szerszon napisał(a):...różnicy pomiędzy C-12 a np C-5.
Co to za różnica?
szymon1977

Postprzez SJS » niedziela 14 lutego 2016, 16:44

Szanowny Pan Dobrowolski Ryszard wystosował petycję do Ministra w sprawie zasad znakowania i porusznia się po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym:

http://mrerdek1.blogspot.com/2016/02/54 ... pismo.html

Można się podpisać i we własnym imieniu wysłać.

Im szybciej przywróci się na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym normalność tym lepiej, także wysyłajcie ile wlezie, linkujcie znajomym itd.

Dla Pana Drobrowolskiego podziękowania i zasłużone brawa.
SJS

Postprzez szerszon » niedziela 14 lutego 2016, 17:45

Dla Pana Drobrowolskiego podziękowania i zasłużone brawa.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Przecież to analfabeta PoRD. Wystarczy poczytać jego "wyczyny" w temacie łamanego pierwszeństwa, zawracania czy paragrafu 1... totalny debilizm..i czyżby nagle w temacie rond go oświeciło ? Nie. Według niego ponad połowa rond w Polsce jest nieprawidłowo oznakowana.
szerszon

Postprzez eragon » niedziela 14 lutego 2016, 17:50

Wysłałem...
Ciekawe czy i jaka ewentualna reakcja bedzie..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez SJS » niedziela 14 lutego 2016, 18:25

szerszon napisał(a):Przecież to analfabeta PoRD.

Przykro mi, ale takie zdanie to mam o Tobie.
Pan Dobrowolski to znany ekspert.
SJS

Postprzez eragon » niedziela 14 lutego 2016, 18:50

szerszon napisał(a):Według niego ponad połowa rond w Polsce jest nieprawidłowo oznakowana.

A w/g ciebie - dobrze.. ciekawe, bo ja w okolicy mógłbym SORO z szalonym oznakowaniem znaleźć wiele.. A jak tu na forum napiszę, że najlepiej żadnych strzałek nie malować to chcecie mnie zjeść ..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » niedziela 14 lutego 2016, 19:08

SJS napisał(a): Pan Dobrowolski to znany ekspert.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
eragon napisał(a):Wysłałem...
Ciekawe czy i jaka ewentualna reakcja bedzie..
Taka jaka powinna ...do śmieci
A w/g ciebie - dobrze.. ciekawe, bo ja w okolicy mógłbym SORO z szalonym oznakowaniem znaleźć wiele.
Ależ nie krępuj się...linkuj.
A jak tu na forum napiszę, że najlepiej żadnych strzałek nie malować to chcecie mnie zjeść ..
Bo eliminują idiotów m.in "znanego eksperta"..popłakałem się ze śmiechu :mrgreen:
Ekspert, któremu zmienia sie pierwszeństwo przejazdu przez skrzyżowanie...
szerszon

Postprzez eragon » niedziela 14 lutego 2016, 19:34

Trzymajmy się wątku - o łamanym pierwszeństwie gdzie indziej..
szerszon napisał(a):eliminują idiotów m.in "znanego eksperta"..popłakałem się ze śmiechu

Doprecyzuj.. W ogóle to pisz całymi zdaniami a nie równoważnikami zdań lub prześmiewczymi emotkami.. Prędzej się dogadamy.

https://goo.gl/maps/3xiWqPXyhy72
Idealne rozwiązanie ?? Ten autobus a za nim autko ciśnie "na wprost" .. Na YT można znaleźć filmy z kolizyjnymi sytuacjami gdy ktoś prawym pasem jedzie wokół wyspy.. To dobrze jest pomalowane czy źle ??
Obrazek
eragon

Postprzez dylek » niedziela 14 lutego 2016, 20:06

eragon napisał(a):Idealne rozwiązanie ?? Ten autobus a za nim autko ciśnie "na wprost" .. Na YT można znaleźć filmy z kolizyjnymi sytuacjami gdy ktoś prawym pasem jedzie wokół wyspy.. To dobrze jest pomalowane czy źle ??

https://goo.gl/maps/dHGodCQAQfN2
F-10 widać ?
Ten co "prawym pasem jedzie wokół wyspy" niech po prostu odda PJ i przestanie stwarzać zagrożenie zamiast się malowania czepiać...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 14 lutego 2016, 20:35

Obrazek
źródło

Gwarantuję, że tego rodzaju pomysły nigdy nie wejdą w życie, podobnie jak nigdy nie zadomowią się w piśmiennictwie prawniczym zwroty typu "neutralne kierunkowo zasady ruchu okrężnego", "kierunkowe skrzyżowanie", "pełny wybór kierunków jazdy" - i to niezależnie od jeszcze "dobrzejszych niż dobre" chęci pana Dobrowolskiego. Ilości wypisywanych w tym liście bzdetów nie sposób dokładnie policzyć z uwagi na zatrważającą ich ilość oraz długość wystosowanego listu, którego czytanie w całości jest marnowaniem czasu.
Razi wręcz wyłączenie spod definicji skrzyżowania skrzyżowania o ruchu okrężnym - jako rzekomy nowy, odrębny niezdefiniowany w ustawie byt :hmm: To już o herezja, przy której teza o "jednej jednokierunkowej jezdni na obwiedni" wydaje się być niesfornym niedopatrzeniem.

Z czego gościu czerpie motywację do takich działań - to równie interesujący temat, aczkolwiek niekoniecznie podejmowany w tym w dziale Forum 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze