Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez waw » wtorek 09 lutego 2016, 21:08

szerszon napisał(a):
Przepisy są jednoznaczne. Przed przejściem dla pieszych obowiązuje zakaz zatrzymywania się.
Ale jak zatrzymam się 11 metrów przed PdP to już mogę ? :wink:

Noo. Jeśli ktoś chce być taki bardzo szarmancki dla pieszych, a jednocześnie nie łamać prawa... Nawet niezły pomysł.
waw

Postprzez szerszon » wtorek 09 lutego 2016, 21:11

Niepotrzebnie wplątujecie tu zakaz zatrzymywania z Art 49. To nie ta bajka.
szerszon

Postprzez waw » wtorek 09 lutego 2016, 21:24

Ale zakaz zatrzymywania wynika z art. 49 i jeśli obowiązuje to powinno mieć miejsce w rzeczywistości.

Edit.
Obejrzałem odcinek. P. Dworak nieźle się wkopał.
Najpierw mówi, że piesi powodują mnie niż połowę wypadków a na końcu daje policjanta, który mówi ze na dwa wypadki z pieszymi jeden był z winy pieszego :D .
To, że nie powołuje się na konkretne paragrafy można przymknąć oko bo nie o to chodzi w rozumieniu przepisów i czasem brzmi mało zrozumiale, ale jego tłumaczenie rozmywa się z treścią prawa o ruchu drogowym.
Rozporządzenie tak samo ważne jak przepis ustawy...
Ostatnio zmieniony wtorek 09 lutego 2016, 21:39 przez waw, łącznie zmieniany 1 raz
waw

Postprzez szerszon » wtorek 09 lutego 2016, 21:34

To nie jest "to" zatrzymanie.
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 lutego 2016, 21:38

szerszon napisał(a):
Przepisy są jednoznaczne. Przed przejściem dla pieszych obowiązuje zakaz zatrzymywania się.
Ale jak zatrzymam się 11 metrów przed PdP to już mogę ? :wink:
10-metrowa luka pozostawiona między pojazdem a PdP nie ma uzasadnienia w przepisach, jeśli ktoś nie odbywa zatrzymania niewynikającego z warunków ruchu albo postoju. Przecież z reguły są wymalowane P-14 wskazujące miejsce zatrzymania. A jeśli ich nie ma, to trzeba szanować miejsce na jezdni (art. 3.1.) - takie zatrzymanie wynika z warunków ruchu (bo o tym mowa). Zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszego nie wynika z warunków ruchu, skoro istnieją przepisy normujące zachowanie kierujących pojazdami w stosunku do pieszych znajdujących się w okolicy przejścia.

To samo tyczy się skrzyżowań. Nie zatrzymujemy się w celu przepuszczenia pojazdu z drogi podporządkowanej - no chyba że już wcześniej zatrzymaliśmy w wyniku przepisów ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 09 lutego 2016, 21:42

Dlaczego nie mogę zatrzymać się 11 metrów przed PdP czy torowiskiem ?
Wasze podejście spowodowałoby niemożność skrętu na skrzyżowaniu w prawo lub w lewo.
szerszon

Postprzez waw » wtorek 09 lutego 2016, 21:50

LeszkoII napisał(a): Zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszego nie wynika z warunków ruchu, skoro istnieją przepisy normujące zachowanie kierujących pojazdami w stosunku do pieszych znajdujących się w okolicy przejścia.

Wynika, jeśli pieszy jest na jezdni i na przykład jest na lewym pasie i idzie ku prawemu (naszemu).
waw

Postprzez eragon » środa 10 lutego 2016, 11:49

waw napisał(a):Wynika

Chyba się rozpędziłeś - jesli są po dwa pasy ruchu w jednym kierunku(już nie mówię, że trzy) to mam czekac na pieszego co wszedł na PDP po lewej stronie gdy jadę skrajnym prawym .. To by było.. Zatrzymam się i poczekam gdy dojdzie do środka..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szymon1977 » środa 10 lutego 2016, 19:28

szerszon napisał(a):Dlaczego nie mogę zatrzymać się 11 metrów przed PdP czy torowiskiem ?
Możesz. Tylko wtedy to już będzie Cię można ominąć lub wyprzedzić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez waw » środa 10 lutego 2016, 23:33

eragon napisał(a):
waw napisał(a):Wynika

Chyba się rozpędziłeś - jesli są po dwa pasy ruchu w jednym kierunku(już nie mówię, że trzy) to mam czekac na pieszego co wszedł na PDP po lewej stronie gdy jadę skrajnym prawym .. To by było.. Zatrzymam się i poczekam gdy dojdzie do środka..

Niby czynni kierowcy a teoretyzujemy w tym temacie coraz bardziej. :D Oczywiście, w zamyśle chodziło mi o sytuacje gdzie przejazd przez przejście niósł by za sobą znamiona wymuszenia pierwszeństwa na pieszym.
waw

Postprzez mp0011 » czwartek 11 lutego 2016, 05:15

Czy skoro jest przepis zabraniający wjazdu na pdp na zielonym świetle jeżeli znajduje się na nim pieszy (bez względu na ilość pasów ruchu i na którym pasie pieszy jest), nie ma analogicznego wymogu na przejściach bez sygnalizacji?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » czwartek 11 lutego 2016, 09:08

mp0011 napisał(a):Czy skoro jest przepis zabraniający wjazdu na pdp na zielonym świetle jeżeli znajduje się na nim pieszy...
Nie ma takiego przepisu... przynajmniej ja nie znam.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » czwartek 11 lutego 2016, 10:19

Zasady ogólne napisał(a):Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
(...)
Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » czwartek 11 lutego 2016, 10:33

Wobec powyższego powtórzę:
szymon1977 napisał(a):Nie ma takiego przepisu... przynajmniej ja nie znam.
A odnoszenie się do art.3 i art.4 tylko potwierdza, że go nie ma.
szymon1977

Postprzez waw » czwartek 11 lutego 2016, 15:02

Szymon - użytkownik mp0011 pytał o przepis zabraniający wjazdu mimo zielonego światła (w zamyśle zabraniający rozjechania pieszego) a nie dający pieszemu pierwszeństwo. Więc przywołanie art. 3 i 4 jest wg mnie dobrą odpowiedzią na to pytanie.
waw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze