Pierszeństwo na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierszeństwo na skrzyżowaniu

Postprzez mp0011 » wtorek 02 lutego 2016, 15:23

szymon1977 napisał(a):Pierwszeństwo określa się dla każdego przecięcia kierunków ruchu z osobna, jeżeli więc na skrzyżowaniu są dwa miejsca przecięcia kierunków ruchu to pierwszeństwo ustala się dla każdego z nich oddzielnie, i dla drugiego z nich absolutnie nie przed skrzyżowaniem i nie na podstawie oznakowania sprzed skrzyżowania.

Obawiam się, że za trudne... pora na przykład: wyobraź sobie teraz, że jedziesz dwupasmówką.
OK, sam jestem zwolennikiem dzielenia jednego skrzyżowania ("fizycznego") na dwa mniejsze ("logiczne"), ale w uzasadnionych przypadkach - a nie każdego z drogą dwupasmową (viewtopic.php?f=3&t=38120#p387037).

Zawracając TU chcę mieć pierwszeństwo (ignoruj światła): https://www.google.pl/maps/@52.2589349, ... 312!8i6656

W konkretnym omawianym w wątku przypadku są znaki drogowe, które wyraźnie określają jak mam je traktować.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » wtorek 02 lutego 2016, 15:33

mp0011 napisał(a):...jestem zwolennikiem dzielenia jednego skrzyżowania ("fizycznego") na dwa mniejsze ("logiczne")...
A ja nie, bo niczego nie trzeba dzielić. Wystarczy zapoznać się z treścią omawianych tu przepisów aby przekonać się, że wbrew obiegowym opiniom nie odnoszą się do skrzyżowania, a do konkretnych faktów, które na jednym skrzyżowaniu wystąpić mogą wielokrotnie. Jestem przeciwnikiem łączenia tych faktów w jeden przejazd przez skrzyżowanie.

Na linki kliknę wieczorem na kompie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 02 lutego 2016, 20:45

mp0011 napisał(a):Zawracając TU chcę mieć pierwszeństwo (ignoruj światła): https://www.google.pl/maps/@52.2589349, ... 312!8i6656

Tu jest coś nie tak z oznakowaniem.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 03 lutego 2016, 00:01

szymon1977 napisał(a):Wystarczy zapoznać się z treścią omawianych tu przepisów aby przekonać się, że wbrew obiegowym opiniom(...)
Nie wiem, co Ci daje klepanie w kółko tych głodnych kawałków, więc zapytam o konkret:

Obrazek

co to za znak drogowy?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » środa 03 lutego 2016, 00:26

papadrive napisał(a):1. Znam parę osób, które zobaczą tutaj 3 skrzyżowania. :lol:
2. Nie sądź pochopnie. Ilość wlotów nie ma znaczenia do liczby skrzyżowań. Wywal tę wysepkę rozdzielającą kierunki ruchu , a zostanie Ci skrzyżowanie ze sporym placem pośrodku.
3. A tutaj, przyznam, że nie kapuję. :?

1. Wcale niewatpie :mrgreen: Nie znaczy to jednak, ze tak bedzie, ilosc nie swiadczy o jakosci ! :mrgreen:

2. Jak cos wezmiesz odrzucisz i cos dorzucisz to juz nie bedzie toi co bylo. :mrgreen:

3. Wiem, bo gdybys kapowal nie bylo by tych Twoich odpowiedzi :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » środa 03 lutego 2016, 01:58

LeszkoII napisał(a):Nie wiem, co Ci daje klepanie w kółko tych głodnych kawałków...
Nic poza przypomnieniem chcącym konstruktywnie dyskutować, że niektóre tezy będące podstawą głoszonych tutaj teorii nie mają potwierdzenia ani w logice, ani w treści PoRD.
LeszkoII napisał(a):...więc zapytam o konkret: co to za znak drogowy?
Wczuję się w rolę kierującego i odpowiem na tyle konkretnie, na ile konkretnie musi odpowiedzieć kierujący: NIE WIEM I NIE INTERESUJE MNIE TO. Wystarczy mi wiedzieć, że pojazdy jadące po kreskach chudych mają ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadących po kresce grubej.

A teraz jak chcesz napisz co to za znak i wykaż za pomocą treści PoRD, że wiedza szymon1977 z treścią PoRD się rozmija.
.....
mp0011 napisał(a):Zawracając TU chcę mieć pierwszeństwo...
A dlaczego miałbyś nie mieć, skoro gdy zawracasz wyjeżdżający spod a-7 zmusiłby Cię do...?
Henq napisał(a):Tu jest coś nie tak z oznakowaniem.
Zgadza się, białe Seicento powinno mieć a-7.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 03 lutego 2016, 11:51

szymon1977 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):...więc zapytam o konkret: co to za znak drogowy?
NIE WIEM I NIE INTERESUJE MNIE TO
szymon1977 napisał(a):Wczuję się w rolę kierującego i odpowiem na tyle konkretnie
Nie wiesz jaki to znak a chcesz odpowiadać konkretnie? "OT i prywata" :P
szymon1977 napisał(a):Nic poza przypomnieniem chcącym konstruktywnie dyskutować(...)
O czym chcesz dyskutować bez wskazania podstawy prawnej? Żeby wskazać podstawę prawną musisz wiedzieć, odnośnie czego. Stąd moje pytanie (wciąż aktualne): jaki to znak.

PS. Co krok dowodzisz, że Ty i konstruktywna dyskusja to jak "dwa odległe brzegi..." ...wody klozetowej płynącej w głębokim kanionie. Uważaj żebyś tam nie wleciał.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 03 lutego 2016, 12:39

LeszkoII napisał(a):Stąd moje pytanie (wciąż aktualne): jaki to znak.
Powtórzę odpowiedź (wciąż aktualna): nie wiem i nie interesuje mnie to. A teraz zacznij dyskutować konstruktywnie i wykaż za pomocą PoRD, że z punktu widzenia określenia pierwszeństwa przejazdu robi różnicę czy tabliczka to t-6c, czy t-6d. Wykażesz - zastanowię się nad odpowiedzią. Nie wykażesz - pytanie uznam za niebyłe.

Przypominam, że stawianiem znaków się w tym wątku nie zajmujemy, a odczytaniem treści znaków już stojących.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze