Skrzyzowanie ze znakami d1 t6 t6-a itp.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie ze znakami d1 t6 t6-a itp.

Postprzez hulk124 » piątek 29 stycznia 2016, 13:55

Witam mam prosbe moglibyscie wytlumaczyc mi jak krowie na rowie kiedy ja mam pierwszenstwo lub kiedy ja mam ustapic pierwszenstwa? Chodzi mi dokladnie o droge podporzadkowana i glowna. Jak je rozpoznac. Bardzo Was prosze o zrozumialy jezyk poniewaz naczytalem sie na internecie wlasnie o tym moim problemie ale prawie nic nie zrozumialem. Jest to dla mnie bardzo wazne. Z gory Wielkie Dzieki za pomoc. Pozdrawiam
hulk124

Re: Skrzyzowanie ze znakami d1 t6 t6-a itp.

Postprzez eragon » piątek 29 stycznia 2016, 20:02

Chyba sobie jaja robisz..
Tabliczka T-6(x) dokładnie pokazuje przebieg drogiz pierwszeństwem..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 29 stycznia 2016, 20:31

hulk124 napisał(a):Witam mam prosbe moglibyscie wytlumaczyc mi jak krowie na rowie kiedy ja mam pierwszenstwo lub kiedy ja mam ustapic pierwszenstwa?
Liczy się zbliżanie do skrzyżowania. Interesuje Cię to, czy wjeżdżasz grubszą kreską czy cieńszą.
Wjeżdżający grubszą mają pierwszeństwo na wjeżdżającymi węższą.
Jeżeli obydwoje wjeżdżają kreską o tej samej grubości, to między nimi zachodzi zasada "prawej strony".

P.S. Zdajesz na kartę rowerową?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez eragon » piątek 29 stycznia 2016, 20:36

LeszkoII napisał(a):między nimi zachodzi zasada "prawej strony".

...lub relacja - skręcający w lewo/ jadący na wprost lub skręcający w prawo... :spoko:
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 29 stycznia 2016, 20:47

Przecie to zasada prawej strony :thumb2: (eureka!)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez hulk124 » sobota 30 stycznia 2016, 12:11

Ja zdaje na karte rowerowa jak cos :D
Ale zalozmy ze ja jestem na grubej kresce a pierwszenstwo jest tak jakby od dolu a nastepnie w prawo to jezeli chce skrecic w lewo to musze puscic tych z naprzeciwka i z prawej strony?
hulk124

Postprzez eragon » sobota 30 stycznia 2016, 21:14

Nie masz jakiegoś lepszego określenia na tą zależność ??
Na skrzyzowaniu równorzędnym łatwo wytłumaczyć, że "ten z prawej...". Ale na łamanym pierwszeństwie .. Postaw się w pozycji szkolacego i wytłumacz to lekko zakręconemu młokosowi.. Ja chętnie sie uczę.. Słucham..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » sobota 30 stycznia 2016, 21:21

eragon napisał(a):Ale na łamanym pierwszeństwie .. Postaw się w pozycji szkolacego i wytłumacz to lekko zakręconemu młokosowi.. Ja chętnie sie uczę.. Słucham..
Na łamanym pierwszeństwie prawa strona nadal jest prawą - nic się nie zmienia. Nawet łatwiej to wytłumaczyć, bo na łamanym nadjeżdżający z przeciwnego kierunku nie nadjeżdża drogą z pierwszeństwem, więc jest to LITERALNA prawa strona - odpada "a jeżeli skręca w lewo" & "na wprost lub w prawo".

A znaki drogowe - oczywiście art. 5.1.

Do tego nie potrzeba jakichkolwiek metodologii pedagogicznych.
LeszkoII

Postprzez hulk124 » sobota 30 stycznia 2016, 22:31

No dobrze ale jezeli chce skrecic w lewo to kogo puszczam?
hulk124

Postprzez JAKUB » sobota 30 stycznia 2016, 22:50

LeszkoII napisał(a):. (...)Do tego nie potrzeba jakichkolwiek metodologii pedagogicznych.
Możesz trochę prościej, ...bo nie zalapałem.

Postprzez LeszkoII » sobota 30 stycznia 2016, 23:03

Jak wprowadzą do szkół przedmiot "prawo o ruchu drogowym", to z pewnością zostanie on objęty wytycznymi od strony pedagogicznej. Kazdy nauczyciel będzie się musiał tłumaczyć w szczegółach ze swojego planu prowadzenia zajęć w szkole (tabelki, notacje, zatwierdzone plany nauczania).

Póki ci - na szczęście - tego nie ma w szkoleniu kierowców. Tu rządzi wolny rynek ... no prawie wolny: dobrze nauczysz = wyrobisz sobie dobrą markę.
LeszkoII

Postprzez JAKUB » sobota 30 stycznia 2016, 23:08

Jest już dzisiaj dz.u.2012 poz 1019.
(Szkolenie kand. na kierowców)
Polecam zastosować się do programu. (tabelki)
A metodologię wykonania musisz zrobić sam.

2. Ile skrzyżowań?
Ostatnio zmieniony sobota 30 stycznia 2016, 23:16 przez JAKUB, łącznie zmieniany 1 raz
JAKUB

Postprzez szerszon » sobota 30 stycznia 2016, 23:14

Polecam zastosować się do programu. (tabelki)
Ale chyba nie do "wyprzedzania" stojącego pojazdu przy parkowaniu równoległym ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 30 stycznia 2016, 23:15

JAKUB napisał(a):dz.u.2012 poz 1019.
Rozporządzenie odpowiada wymaganiom szkolenia, ale nic nie mówi o metodzie. Nie jestem nauczycielem, ale taki zawód wymaga rozliczania się z metodologii prowadzonych zajęć. Wykładowcy i instruktorzy nauki jazdy takich rozliczeń nie muszą sporządzać i dlatego zgadzam się, że:
JAKUB napisał(a):A metodologię wykonania musisz zrobić sam.
...i o to mi chodziło od samego początku.
szerszon napisał(a):Ale chyba nie do "wyprzedzania" stojącego pojazdu przy parkowaniu równoległym ?
To już zależy od zdolności osoby wbijającej wiedzę do umysłu kursanta. Co innego kurs NA instruktora/ wykładowcę a co innego studia pedagogiczne.
Ostatnio zmieniony sobota 30 stycznia 2016, 23:18 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez JAKUB » sobota 30 stycznia 2016, 23:18

Szerszon ty pilnuj swojej tabelki na egzaminie.
LeszkoII , a jak wypełniasz kartę przeprowadzonych zajęć- to jest dokument.
Ostatnio zmieniony sobota 30 stycznia 2016, 23:24 przez JAKUB, łącznie zmieniany 1 raz
JAKUB

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze