Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez szymon1977 » sobota 23 stycznia 2016, 00:39

Zdecydowanie wyższa... ale czy na tyle wysoka, aby "znać treść wszystkich rozporządzeń płynących z ustawy PoRD i UokP i innych ustaw związanych z ruchem drogowym, pojazdami"? Nie wydaje mi się. Wszak "jedyne" co musi to ocenić, czy egzaminowany kieruje zgodnie z PoRD. Oczywiście piszę w uproszczeniu, co by się żaden egzaminator nie obraził.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 23 stycznia 2016, 12:02

Czy dostawczak może holować pojazd silnikowy?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pasqudek » sobota 23 stycznia 2016, 12:41

LeszkoII napisał(a):Czy dostawczak może holować pojazd silnikowy?

A czemu nie mógłby? :)
pasqudek

Postprzez LeszkoII » sobota 23 stycznia 2016, 14:02

Obrazek

Taki rysunek znalazłem. Poniżej mój komentarz do grafik, kolejno od góry do dołu.

1. Pojazd zaprzęgowy nie ma świateł mijania, więc holowanie nim odpada. Pojazd zaprzęgowy nie jest zespołem pojazdów.
2. Dopuszcza się takie holowanie.
3. Nie wiadomo, czy z tyłu jest motorower czy motocykl (?). Motocykl TAK, motorower NIE.
4. Czemu przekreślone?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » sobota 23 stycznia 2016, 14:34

1. Jak pojazd świateł nie ma, to siłą rzeczy obowiązek włączenia go nie dotyczy. Wiem, nie zgadza się to z Twoim przekonaniem, że można holować tylko pojazdem silnikowym, ale w to nie wchodzę.
3. Może tu jest hol sztywny? Pokazano inne połączenie niż na pozostałych rysunkach.
4. Może to naczepa jednoosiowa w zamyśle autora i dlatego przekreślone (ale trochę nie pasuje :wink: )?
PS W przypadku holowania osobowego ciężarowym trudno utrzymać stały kontakt między kierującymi.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez pasqudek » sobota 23 stycznia 2016, 18:14

@jasper: Odstęp musisz zachować na miękkim holu i bez względu na rodzaj pojazdu holującego..
Pojazd holowany i tak jest traktowany jak przyczepa.
Ostatni pojazd nie ma naczepy.
@LithII: W ostatnim może być brak kat. E lub przekroczony ciężar.
Pojazd silnikowy musi mieć własny napęd i być napędzany mechanicznie i mieć min. 4 koła i osiągać min. 25 km/h (dyrektywa 2007/46/WE UE i art.31 k.d).
pasqudek

Postprzez szymon1977 » sobota 23 stycznia 2016, 22:36

pasqudek napisał(a):LithII
A kto to taki?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez pasqudek » niedziela 24 stycznia 2016, 00:35

Przepraszam za błąd. Powinno być: LeszkoII
szymon1977 napisał(a):
pasqudek napisał(a):LithII
A kto to taki?

A to wszystko przez to php;-)
pasqudek

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 00:37

jasper1 napisał(a):1. Jak pojazd świateł nie ma, to siłą rzeczy obowiązek włączenia go nie dotyczy. Wiem, nie zgadza się to z Twoim przekonaniem, że można holować tylko pojazdem silnikowym, ale w to nie wchodzę.
Moje przekonanie dotyczy, że nie można holować pojazdu innego niż silnikowy, nic o holującym nie wspominałem w pamiętnej dyskusji sprzed ...hmm... pół roku temu(?).
Jak pojazd nie ma świateł mijania, to nie może ich włączyć i nie nadaje się do holowania kogoś. Nie widziałem pojazdu zaprzęgowego ze światłami mijania... kto wie może takie cuda istnieją(?) w Korei Pn.
jasper1 napisał(a):3. Może tu jest hol sztywny?
Za mało detali, które by na to wskazywały... ale jeśli jest giętke - to można.
jasper1 napisał(a):Może to naczepa jednoosiowa w zamyśle autora i dlatego przekreślone
Ciągnik samochodowy z jedną osią? Nieee
jasper1 napisał(a):PS W przypadku holowania osobowego ciężarowym trudno utrzymać stały kontakt między kierującymi.
Dobry argument. Jak ja kocham art. 3.1. Ma zastosowanie tutaj.

LithII ...to prawie jak Leszko1977 :mrgreen:
LeszkoII

Postprzez jasper1 » niedziela 24 stycznia 2016, 01:13

LeszkoII napisał(a):Jak pojazd nie ma świateł mijania, to nie może ich włączyć i nie nadaje się do holowania kogoś.

Moim zdaniem art.31.1.2) nie dyskwalifikuje pojazdu zaprzęgowego jako holującego, informuje jedynie, że w przypadku holowania nie ma zastosowania art.51.2 i tylko tyle.
Kwestie świateł pojazdu zaprzęgowego reguluje artykuł 51.6, czyli po prostu świeci tym, co ma.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez pasqudek » niedziela 24 stycznia 2016, 02:19

@jasper: sztywny hol i jest równa odległość.
pasqudek

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 10:37

pasqudek napisał(a):Pojazd silnikowy musi mieć własny napęd i być napędzany mechanicznie i mieć min. 4 koła i osiągać min. 25 km/h (dyrektywa 2007/46/WE UE i art.31 k.d).
Ciekawa dyrektywa, na podstawie której nie każdy motocykl (z naszego PoRD) jest pojazdem silnikowym za to każdy tramwaj nim jest(konne pomijam).

Tak w ogóle tych dyrektyw, regulaminów jest całkiem całkiem sporo. Cóż trzeba się będzie nauczyć.
LeszkoII

Postprzez jasper1 » niedziela 24 stycznia 2016, 11:12

Jest to definicja wyłącznie na potrzeby tej konkretnej dyrektywy o homologacji pojazdów. Homologacji innych pojazdów silnikowych dyrektywa nie dotyczy, stąd taka definicja.
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 11:28

Dzięki Jasper, po raz kolejny :spoko:

A teraz coś z innej beczułki......................

Ciekaw jestem, jak osoba niewykształcona prawnie ani nawet nie zajmująca się hobbystycznie prawem, rozumie treść poniższego przepisu prawnego. Od razu mówię, że nie chodzi mi o popisywanie się wiedzą/niewiedzą, o wertowanie Wikipedii czy tez o czytanie i przepisywanie komentarzy z innych forów. Ba, wręcz zależy mi na opinii osób nieznających tego przepisu.
Mile widziany komentarz szymona1977 :D (pisze to serio, bez żadnych uszczypliwości)
Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie.

A teraz przykład praktyczny.
Jasiu wyprzedza jakiś pojazd na SoRO, zatrzymuje go policja i wystawia mandat kredytowany za niedozwolone wyprzedzanie na skrzyżowaniu. Jako podstawę prawną na mandacie wypisano: "Art. 97 KW, art. 24.7 uPoRD - wyprzedzanie w miejscu zabronionym".
Jasio podpisuje, czym zgadza się na zapłacenie 300zł, bo policjant sugeruje, że sąd może wlepić nawet do 3000zł. Mandat staje się prawomocny. Wracając do domu zapłacił mandat na poczcie.
W domu Jancio wszedł na forum prawojazdy.com.pl., gdzie szymon1977 słusznie doradził mu, że wyprzedzanie nie było zabronione. Janosław wyczytał gdzieś w ynternetach, że "uchyla sie mandat, jeśli nałożono go za czyn nie będący(...)".

Czy Jasiek ma szanse na uchylenie mandatu?
Czy Jasiek dokonał czynu zabronionego, który wchodzi w skład katalogu czynów zabronionych w Kodeksie Wykroczeń?
Czy mandat nałożono za czyn zabroniony w katalogu czynów zabronionych z Kodeksu Wykroczeń?
Czy mandat nałożono za czyn polegający na wyprzedzaniu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym?
LeszkoII

Postprzez dylek » niedziela 24 stycznia 2016, 11:59

Z której strony wyprzedzał Jasio i czy pasy były wyznaczone ? :D

A tak na serio, to wg mnie zapis sprowadza się do stwierdzenia : Nie popełniłeś wykroczenia = nie możesz być ukarany mandatem ( jeśli to się zdarzyło, to mandat do anulowania).
Zapis działa wg w obie strony tzn. jeśli czyn jest dozwolony, a został zakwalifikowany jako wykroczenie, ale również jeśli czyn jest zabroniony, a jest czym innym niż wykroczenie.
Przykład : Jasia zatrzymuje policja na "dmuchanie"... Pokazuje np. 0,22 mg/l ... policja lepi mandat za wykroczenie, Jasio podpisuje, ale strasznie się przy tym zżyma i awanturuje jaki on pokrzywdzony... Policjant wyczuwa, że coś nie halo i bierze Jasia dodatkowo na narkotesty.
Jasio gandzi popróbował... Status Jasia zmienił się ze stanu "po użyciu" na stan "pod wpływem" alkoholu lub innych środków..., a więc nie może być ukarany mandatem, gdyż z wykroczenia zrobiło się przestępstwo. Mandat do uchylenia.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka