Pas dla rowerow, ciagla linia wyprzedzanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pas dla rowerow, ciagla linia wyprzedzanie

Postprzez aguusia88 » sobota 23 stycznia 2016, 14:39

Po przebudowie naszej jednokierunkowej ulicy z dwoch pasow zrobiono jeden na srodku oraz dwa pasy dla rowerow po obu stonach. Z lewej strony pas jest oddzielony poodwojna ciagla , po prawej stronie jest tez przystanek autobusowy, autobus zjezdza na zatoczke, na pas dla rowerow ale blokuje czesciowo główny pas. Omijajac autobus trzeba liczyc sie z wyjechaniem za podwojna ciągła.
Kierujacy w tej sytuacji :
1 zatrzymuje sie za autobusem, nie moze ominac autobusu ze względu na podwojna ciagla, czeka sz ruszy. Nie przejmuje sie malym korkiem utworzonym za soba i trabieniem
2 omija autobus i przepisy, rozladowuje korek
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Re: Pas dla rowerow, ciagla linia wyprzedzanie

Postprzez pasqudek » sobota 23 stycznia 2016, 18:03

A czy to wina kierowcy/kierowcow, ze ktos tam zaplanowal przystanek i jest takie oznakowanie?
Czasami zdrowe myslenie musi wygrac nad absurdami!
pasqudek

Postprzez aguusia88 » sobota 23 stycznia 2016, 18:20

Przystanek byl caly czas tam, tylko zmienili nawierzchnie i dodali gratisy. Bylam ciekawa na ile granica cierpliwosci zostanie przekroczona. Ludzie minute nie mogli wytrzymac i zaczeli jezdzic po krawężniku.mialam taka sytuacje poza miastem , na drodze miedzy miastowej, jeden pas ruchu, stowka mozna spokojnie gnac, wyskoczyl przede mna ciagnik, 20/h, podwojna ciagla. Mowie dociagne jakos do przerywanej.Ludzie zaczeli wyprzedzac na 3, 4. . Gdy ja wyprzedzilam ciagnik, partner mnie zjechal ze moj obowiazek jest jechać i nie przekraczac podwojnej ciaglej
aguusia88

Postprzez pasqudek » sobota 23 stycznia 2016, 18:59

Więc napisać o zmianę oznakowania poziomego lub przeniesienie przystanku.
pasqudek

Postprzez aguusia88 » sobota 23 stycznia 2016, 19:13

Ja z tym problemu nie mam, bo ja moge stac za autobusem/pks. Inni maja bol d..py
aguusia88

Postprzez eragon » sobota 23 stycznia 2016, 21:18

aguusia88 napisał(a): Gdy ja wyprzedzilam ciagnik, partner mnie zjechal ze moj obowiazek jest jechać i nie przekraczac podwojnej ciaglej

I miał rację.. :spoko:
Chyba, że tak dobrze zarabiasz, że 3 stowki i 5 punktów ci nie robią różnicy.. :lol:
To co robimy na drodze a to co jest napisane w przepisach to dwie różne rzeczy..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez aguusia88 » sobota 23 stycznia 2016, 21:48

Nie,nie zarabiam dobrze ;) czlowiek chce byc uczciwy, to znajda sie osoby ktore potrzebuja nerwosolu. Taka sama sytuacja jest tez w pobliżu, jeden pas i droga dla rowerzystow. Kiedy chcec skrecic w lewo jako jeden z x kierowców i stoje na naszym pasie to znajda sie tacy omijacze wlasnie po drodze rowerowej. Az reka swedzi zeby zainstalowac kamerke
aguusia88

Postprzez eragon » sobota 23 stycznia 2016, 21:54

aguusia88 napisał(a): zeby zainstalowac kamerke

Chyba żartujesz, że jeździsz bez..
Ja już mam kilka lat.. I cos niecoś nagrane i wrzucone na YT ..
W razie zdarzenia twoje słowo niewiele się będzie liczyć - co innego film..
Obrazek
eragon

Postprzez aguusia88 » niedziela 24 stycznia 2016, 00:41

Nie wiedzialam ze to oczywista oczywistosc, moze zdziwic widok mlodej osoby bez smartfona ale zeby kamerka w aucie? Jezdze bez juz pi razy oko 2 lata, problemow nie mialam, wszystko zalezy jakimi jestesmy kierowcami, unikam problemów, czasem wdepne wariatom po hamulcach, jezdze gl drogami z pierwszenstwem lub o prostym wlaczaniu sie do ruchu. Jestem typem kierowcy do pracy i z, na zakupy, do rodzinki, na drodze nie spieszy mi sie. Wjechal we mnie pan zmieniajac pas ruchu, napisaliśmy oswiadczenie z jego wina. kamerka i tak by nic nie uchwycila
aguusia88

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 01:28

W mojej miejscowości przystanek nie znajduje się przy chodniku a oddziela go pas ruch dla rowerów. I tak się zastanawiam... bo przy omijaniu z lewej to literalnie traktując przepis, powinienem zachować sz.o. - tylko po co?
Wierzę w duchy...prawa :wink:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 24 stycznia 2016, 01:40

Jeżeli jest to droga dwukierunkowa, to literalnie rzecz ujmując obok z lewej to masz pas ruchu przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku. Przystanek jest gdzieś dalej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez eragon » niedziela 24 stycznia 2016, 19:19

szymon1977 napisał(a):obok z lewej to masz pas ruchu przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku

Chyba miał na myśli lewą stronę autobusu.. :wink:
LeszkoII napisał(a):oddziela go pas ruch dla rowerów

Co oddziela i od czego ?? Jeśli piszesz nieściśle to jest to pożywka dla filozoficznych dyskusji userów na "sz"..
Tak nie może być.. :lol: :lol:
aguusia88 napisał(a): kamerka i tak by nic nie uchwycila

A czemu nie ?? Montujesz dwie i na pewno będzie wszystko zarejestrowane.. Weź też pod uwagę, że z tyłu czasem więcej się dzieje niż z przodu.. :wow:
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 22:44

eragon napisał(a):Co oddziela i od czego ??
Pas ruchu dla rowerów oddziela pas(y) ruchu od przystanku nieznajdującego się przy chodniku.
szymon1977 napisał(a):to literalnie rzecz ujmując obok z lewej to masz pas ruchu przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku. Przystanek jest gdzieś dalej.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku (...) nieznajdującego się przy chodniku.
Jak to "gdzieś dalej"? Przecież poruszam się obok tego przystanku a konkretnie obok autobusu stojącego na nim, mam go po prawej stronie. Rowerzysta też omija przystanek, ale ma go po swojej lewej.

Obrazek

Kierujący zielonym powinien zachować SZ.O. w związku "z przystankiem"?
Rowerzysta powinien zachować SZ.O. w związku "z przystankiem"?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 24 stycznia 2016, 23:16

Kretynizm w oznakowaniu.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 stycznia 2016, 23:42

Autobusy i tak zatrzymują się przy krawężniku czyli w taki sposób jakby przystanek znajdował się przy chodniku.
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze