Czy miałem pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy miałem pierwszeństwo ?

Postprzez prymus2103 » piątek 22 stycznia 2016, 00:52

Witam wszystkich forumowiczów , miałem dzisiaj rano kolizję i do tej pory gryzie mnie czy to ja czy jednak nie ja byłem winny , po krótce tutaj link z mapą miejsca zdarzenia -> https://www.google.pl/maps/@50.7150315, ... 312!8i6656.

sytuacja dzieje się w strefie zamieszkania , wyjeżdzałem z lewej strony od garaży skręcałem z lewej , i z lewej strony pani przekosiła mi cały przód niby z jej strony to miała mnie z prawej strony jak to w końcu jest ktoś coś ? Dziękuję.
prymus2103

Re: Czy miałem pierwszeństwo ?

Postprzez kg1956 » piątek 22 stycznia 2016, 09:02

Może narysuj jakoś, bo nie sposób zrozumieć.
kg1956

Postprzez LeszkoII » piątek 22 stycznia 2016, 10:04

prymus2103 napisał(a):jak to w końcu jest
Włączałeś się do ruchu a pani "kosząca samochód" nie włączała się. Tak brzmi oficjalne stanowisko.

Ciekawostka.
Natomiast można próbować dowodzić, że droga prowadząca do garaży w istocie była drogą i to drogą wewnętrzną. Nie wiemy, gdzie ta droga się zaczynała: czy na odcinku ze żwirem czy wcześniej tj. od krawędzi drogi poprzecznej o nawierzchni kostkowej. Gdyby udałoby się wykazać, że druga opcja odpowiada stanowi faktycznemu, to wtedy obydwoje kierujących włączało się do ruchu - pod warunkiem, że ul. Kiepury była drogą wewnętrzną(nieoznakowaną). Wówczas każdy wjeżdżałby z drogi na drogę wewnętrzną(poprzeczną względem swojego ruchu), co pozwalałoby zastosować zasadę prawej strony.
Jednakże szanse przyjęcie powyższego scenariusza przez organy orzekające o winie szacuję na ~1%.

Odrębną kwestią jest stopień przyczynienia się do kolizji pani jadącej na wprost - niestety pod prąd, co mogło nieco zdziwić wyjeżdżającego z garaży. Moim zdaniem w tej akurat sytuacji nie stanowi to przesłanki aby obarczyć winą (lub przynajmniej częścią winy) kierowczynię pojazdu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » piątek 22 stycznia 2016, 13:56

Szkoda, ze na kursie nie powiedziano Ci, ze ten kto wlacza sie do ruchu, ten musi ustapic pierszenstwa przejazdu, znaczy mowili, ale jak sie ma krotka pamiec, to trzeba miec grubszy portfel. Coz, moze to Cie nauczy.

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » piątek 22 stycznia 2016, 13:59

A może powiedzieli, a kolega wpadł na pomysł, że jest to skrzyżowanie równorzędne, lub Leszkowe "krzyżowanie" równorzędne? Na mój gust to nieutwardzone coś to dojazd do obiektu a nie żadna droga. A dlaczego? Nie nie służy do niczego innego niż dojazd do garaży.

Tak czy inaczej, nawet jeśli droga to gruntowa, a poprzeczna twarda - więc tak czy siak skrzyżowania nie ma, a już tym bardziej równorzędnego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez aguusia88 » niedziela 24 stycznia 2016, 13:08

Sprawdzilam mape, wg google maps w moim tel, jest to droga wewn (strefa pieszego), jednokierunkowa od strony partyzantow, jesli autor skrecal w lewo od garazy do ul wyszynskiego to jechal w dobrym kierunku, jesli pani jechala z wyszynskiego od jego lewej strony to jechala pod prad
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez pasqudek » niedziela 24 stycznia 2016, 13:25

@agusia88: mapy google mogą nie odźwierciedlać oznakowania, które mogło zmienić się od momentu przejazdu google-auta.
pasqudek

Postprzez Henq » niedziela 24 stycznia 2016, 22:04

aguusia88 napisał(a):Sprawdzilam mape, wg google maps w moim tel, jest to droga wewn (strefa pieszego), jednokierunkowa od strony partyzantow, jesli autor skrecal w lewo od garazy do ul wyszynskiego to jechal w dobrym kierunku, jesli pani jechala z wyszynskiego od jego lewej strony to jechala pod prad

Ta droga od garaży wygląda na drogę gruntową.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze