Policja bezpodstawnie odebrała prawo jazdy sylwester

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Policja bezpodstawnie odebrała prawo jazdy sylwester

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 stycznia 2016, 21:35

Podaję źródło informacji: Art. 129i z ustawy PoRD.
W szczegóły wynikające z odwołań w tym przepisie (stosowne rozporządzenie) - nie wnikam.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez samotnyGeorge » niedziela 17 stycznia 2016, 21:41

Strasznie mi głupio, bo jednak byłem w błędzie.
Nie zauważyłem noweli ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej - zatrzymałem się w 2014 gdy TK orzekł, że nietykalność jest ważniejsza.
Wcześniej faktycznie było tak jak mówię - wystarczyło odmówić badania krwi i policja nie miała prawa do tego zmusić, a lekarz określał stężenie alkoholu na podstawie zachowania (czyli zawsze mówił, że tak było xD)

W takim razie przepraszam, urazu do mnie nie chowaj.
samotnyGeorge

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 stycznia 2016, 21:52

Nie ma ludzi nieomylnych ani wszystkowiedzących ;)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » poniedziałek 18 stycznia 2016, 00:04

W kwestii badania trzeźwości.
Ciekawostką jest ostatnie działanie RPO (chyba) który stwierdził, że rutynowe kontrole trzeźwości na drodze są nielegalne. oczywiście w przypadku takiej kontroli nie można odmówić udziału w badaniu. Jedynie później można zgłosić odpowiednim organom przekroczenie uprawnień przez funkcjonariusza.
waw

Postprzez pasqudek » poniedziałek 18 stycznia 2016, 00:29

A pijani?
pasqudek

Postprzez waw » poniedziałek 18 stycznia 2016, 04:04

Dobre pytanie. Po ostatnich aferach podsłuchowych politycy coś mącili przy prawie że dowody zbierane nielegalnie nie mogą być wykorzystywane przeciwko oskarżonemu. Z drugiej strony jeśli policjant w protokole badania wpisze jako powód "podejrzany styl jazdy" lub cosw tym stylu to będzie to spełniać wszelkie wymogi.
waw

Postprzez przecinaks » poniedziałek 18 stycznia 2016, 20:57

Byłem badany alkomatem, trzy razy na posterunku policji jak mnie zabrali z chodnika, miałem 1,8 promila alkoholu we krwi. Ale nie prowadziłem tego pojazdu, a pod wpływem alkoholu być mogłem i stać na chodniku, przecież to był sylwester i każdy był pjany tam ta para co mnie o to osądziła też.
przecinaks

Postprzez ks-rider » wtorek 19 stycznia 2016, 00:29

samotnyGeorge napisał(a):Strasznie mi głupio, bo jednak byłem w błędzie.
W takim razie przepraszam, urazu do mnie nie chowaj.

Urazy nie chjowam, ale czasami zanim sie cos napisze, to lepiej nabrac wody w Usta.

:wink:
ks-rider

Postprzez kg1956 » wtorek 19 stycznia 2016, 08:34

Znasz tę parę, która na Ciebie doniosła? Dlaczego tak postąpili?
kg1956

Postprzez waw » wtorek 19 stycznia 2016, 22:36

Dziwna sprawa. Mam dla autora wątku dwie rady.
Pierwsza - sprawdź czy w okolicy jest jakiś monitoring dzięki któremu mógłbyś udowodnić swoją niewinność że nie kierowałeś autem. Z tym że może być problem bo niektóre monitoringi po około 2 tygodniach nadpisują stare nagranie nowym.
Druga - nagłośnić sprawę w mediach. Temat powinni podchwycić a organy ścigania będą mieć na uwadze że ktoś patrzy im na ręce.
waw

Postprzez przecinaks » piątek 22 stycznia 2016, 02:34

kg1956 napisał(a):Znasz tę parę, która na Ciebie doniosła? Dlaczego tak postąpili?

Właśnie nie wiem kto to był, było ciemno bo to było ok. 2 godziny w nocy, możliwe, że to ktoś kto mnie zna i zazdrości tego, że zdałem prawo jazdy, a on nie może zdać i tak postąpił specjalnie ze mną chamsko. Jedna z koleżanek z którymi stałem na chodniku powiedziała do mnie, że jak policja mnie zabrała na komisariat to ta para się pod śmiechiwała ze mnie, że w końcu mi odbiorą to prawo jazdy coś takiego, ale nie mam pojęcia kto to był.

waw napisał(a):Pierwsza - sprawdź czy w okolicy jest jakiś monitoring dzięki któremu mógłbyś udowodnić swoją niewinność że nie kierowałeś autem. Z tym że może być problem bo niektóre monitoringi po około 2 tygodniach nadpisują stare nagranie nowym.

W tym miejscu nie ma monitoringu sprawdzałem.
przecinaks

Postprzez Razor1990 » czwartek 04 lutego 2016, 22:07

A z jaką sygnaturą przyszło pismo z Prokuratury?
Nie pytam o konkretny numer sprawy, tylko o literki z postanowienia.

Kontaktowałeś się z Prokuratorem na jakim etapie jest badanie zasadności twojego zażalenia? Rozmawiałeś z nim na temat zaistniałem sytuacji?

Przyznałeś się w trakcie rozpytania / przesłuchania w charakterze świadka/podejrzanego do kierowania pojazdem w stanie nietrzeźwości?
Przedstawiono Ci zarzuty?

Zapoznawałeś się z materiałem dowodowym zebranym w toku postępowania przygotowawczego?
Razor1990

Postprzez przecinaks » piątek 05 lutego 2016, 18:40

Razor1990 napisał(a):A z jaką sygnaturą przyszło pismo z Prokuratury?
Nie pytam o konkretny numer sprawy, tylko o literki z postanowienia.

Kontaktowałeś się z Prokuratorem na jakim etapie jest badanie zasadności twojego zażalenia? Rozmawiałeś z nim na temat zaistniałem sytuacji?

Przyznałeś się w trakcie rozpytania / przesłuchania w charakterze świadka/podejrzanego do kierowania pojazdem w stanie nietrzeźwości?
Przedstawiono Ci zarzuty?

Zapoznawałeś się z materiałem dowodowym zebranym w toku postępowania przygotowawczego?

Sygn.akt 2Ds 30.2016 - takie coś pisze.

Nie rozmawiałem, tylko z policją rozmawiałem w tym temacie składałem zeznania.

Nie przyznałem się oczywiście bo nie mam do czego się przyznawać ta sprawa to jedna wielka pomyłka.

Nie zapoznawałem się, nawet nie wiedziałem że mogę się zapoznać.

Napisałem do gazety lubuskiej w tej sprawie i opisałem wszystko w niej, niech nagłośnią tą sprawę w mediach to może coś się ruszy w tej sprawie. Teraz jest ogłoszenie, że przyjmują do pracy jako kierowca do rozwożenia pizzy, a przez naszą policję i jej głupotę nie mogę się przyjąć i pozostaje bezrobotny w dalszym ciągu, ehh.
przecinaks

Postprzez Razor1990 » sobota 06 lutego 2016, 08:07

przecinaks napisał(a):
Sygn.akt 2Ds 30.2016 - takie coś pisze.

Nie rozmawiałem, tylko z policją rozmawiałem w tym temacie składałem zeznania.

Nie przyznałem się oczywiście bo nie mam do czego się przyznawać ta sprawa to jedna wielka pomyłka.

Nie zapoznawałem się, nawet nie wiedziałem że mogę się zapoznać.

Sugeruję w takim razie udanie do się Prokuratury, do sekretariatu 2 Ds i ustalenie nazwiska prowadzącego postępowanie (na 99% będzie to ten, który zatwierdził zatrzymanie PJ), a następnie wizytę u prokuratora.

Idź, pogadaj.
Razor1990

Postprzez samotnyGeorge » poniedziałek 08 lutego 2016, 23:16

przecinaks napisał(a):Nie rozmawiałem, tylko z policją rozmawiałem w tym temacie składałem zeznania.

Wyjaśnienia. Podejrzany/obwiniony składa wyjaśnienia. Zeznania składa świadek.
(jeżeli przesłuchiwali Cię w charakterze świadka na tę okoliczność, to te zeznania można wyrzucić do kosza).
samotnyGeorge

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze