SB i S1 a bus

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

SB i S1 a bus

Postprzez rocko19 » poniedziałek 18 stycznia 2016, 11:40

Witam. Czy jak mamy obok siebie sygnalizator SB i S1, a ja jadem buspasem oczywiście autobusem i np pali się kreska pozioma tzn że nie mogę wjechać a obok pali się sygnał zielony, to czy popełnie wykroczenie jak wjadę na zielonym świetle mimo że Sb daje sygnał poziomy? Zaraz przed tym mamy jest zatoczka i powiedzmy że nie jade buspasem tylko ustawie się za samochodami i wtedy dalej mnie obowiązuje sygnal SB? Albo stoje na tym buspasie mam sygnał zielony na S1 a na SB poziomy i sobie wjade, może mi to ktoś wyjasnic?
Zdj jak to wygląda w Katowicach.
http://zapodaj.net/c74846eb0df30.jpg.html
rocko19

Re: SB i S1 a bus

Postprzez JAKUB » poniedziałek 18 stycznia 2016, 11:54

Jeździłem po tak oznaczonych skrzyźowaniach. Jak było zielone ogólne to SB gasił się. Sytuacja była czytelna i intuicyjna, a skrzyźowanie dużo wieksze.
JAKUB

Postprzez dylek » poniedziałek 18 stycznia 2016, 13:05

rocko19 - w sytuacji o która pytasz (zielone na S-1 i krecha pozioma na sąsiednim sygnalizatorze) jazda jest dozwolona z pasa, który obsługuje ten S-1. Autobusem również :D . Natomiast jest wtedy zakaz jazdy z buspasa. Autobusem więc należy zmienić pas na ten "ogólny" i można jechać.... albo poczekać na buspasie na pionową krechę na sygnalizatorze ( najprawdopodobniej wtedy na S-1 będzie czerwone) i wtedy jechać z buspasa.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 stycznia 2016, 14:34

Jak autobus porusza się buspasem, to kierowcę obowiązuje SB.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 18 stycznia 2016, 16:18

A jak taksówka porusza się bus pasem?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 stycznia 2016, 16:26

Taksówkarz stosuje się do S-1 nawet gdy ten buspas przeznaczony jest dodatkowo dla niego(w to ostatnie wątpię).

Przy okazji, "SB bez tabliczki BUS dotyczy kierujących tramwajami", co nie znaczy że dotyczy wyłącznie kierujących tramwajami.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 18 stycznia 2016, 16:58

Taksówkarz stosuje się do S-1 nawet gdy ten bus pas przeznaczony jest dodatkowo dla niego(w to ostatnie wątpię).

W Gda prawie wszystkie bus pasy są dla taxi, dodatkowo jest moda na zezwalanie eko ustrojstwom na jazdę bus pasami. Nie uważasz, że jest to dysfunkcja tych przepisów i w takich https://goo.gl/maps/R2gD2GGMH9E2 przypadkach może prowadzić do ogólnego burdelu?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 stycznia 2016, 17:50

Prowadzi do burdelu... nic nowego.
Zanim ktoś na coś wpadnie, powinien pod kątem wprowadzonej zmiany (czy to w prawie czy w organizacji ruchu) zlustrować całe PoRD(łącznie z historią tych przepisów), bo inaczej wychodzą chochliki takie jak Art. 27.1a czy rozporządzenie "ws. ewidencji punktów karnych", na podstawie którego "nie da się" wpisać motorniczemu punktów, bo nie kieruje pojazdem silnikowym ani motorowerem) itd...
LeszkoII

Postprzez rocko19 » wtorek 19 stycznia 2016, 00:11

Teraz w Katowicach po wybudowaniu Supersamu, dużo jest takich nowych oznakowań. Rozumiem że jak jestem na bus pasie a mam zielone światło na S1 a na SB pozioma kreska to mam zakaz wjazdu za sygnalizator?
rocko19

Postprzez pasqudek » wtorek 19 stycznia 2016, 01:13

Tak
pasqudek

Powrót do Sytuacje na drodze