Policja bezpodstawnie odebrała prawo jazdy sylwester

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Policja bezpodstawnie odebrała prawo jazdy sylwester

Postprzez przecinaks » piątek 15 stycznia 2016, 16:36

Witam.
W noc sylwestrową policja odebrała mi prawo jazdy za to że mają przepuszczenia, że niby 10 minut temu kierowałem pojazdem pod wpływem alkoholu, który był zaparkowany przy chodniku. Sytuacja wyglądała tak, że ja stałem na chodniku jakieś 10 - 15 metrów od tego samochodu i rozmawiałem z koleżankami, nadeszła nagle jakaś para zakochanych po drugiej stronie chodnika zataczająca się, byli pjani i ona i on, nadjechał radiowóz i ta para zatrzymała go i powiedziała że ja jakieś 10 minut temu prowadziłem ten pojazd, policja nawet nie sprawdziła czy silnik jest ciepły nie spisała nawet koleżanek jako świadków, że nie prowadziłem tego pojazdu. Pisałem wniosek nie dawno o to, że mam schorowanego dziadka inwalidę i babcię, którzy potrzebują transportu cały czas do szpitali, lekarzy, aptek, żeby mi zwrócili dokument, ale pisemka się mięły ja wysłałem jedno a za razem dostałem drugie z prokuratury o tymczasowym wstrzymaniu prawa jazdy z tego podejrzenia i że dalszą sprawę będzie kontynuował sąd karny, więc też w ten sam dzień napisałem zażalenie i wysłałem do prokuratury na drugi dzień. Nawet nie wiem ale Ci policjanci nie spisali tak mi się wydaję tej pary która mnie wskazała to trwało sekundę, ta para pokazała palcem na mnie tylko i policjanci nawet nie zatrzymując się obok tej pary podjechała do mnie i powiedzieli ,,Proszę wsiadać", zabrali mnie na komendę po godzinie wypuścili bez prawa jazdy. Czy policjanci mogli mi odebrać prawo jazdy skoro byłem daleko od tego samochodu, a samochód był zaparkowany i zamknięty i mam na to świadków, że nie prowadziłem tego pojazdu ? To ja też mogę iść sobie chodnikiem i wskazać byle jaką osobę, że ona prowadziła 10 min temu jakiś pojazd i jej też odbiorą prawo jazdy ? :lol: Jak dalej potoczy się ta sprawa i co mam zrobić, żeby jak najszybciej odzyskać swoje prawo jazdy, gdyż przez ich głupotę jestem bezrobotny ? Proszę o pomoc. :)
przecinaks

Re: Policja bezpodstawnie odebrała prawo jazdy sylwester

Postprzez samotnyGeorge » piątek 15 stycznia 2016, 23:47

Sąd przesłucha świadków, wysłucha Twoich wyjaśnień, ustali wiarygodność, wątpliwości których nie da się rozwiać rozstrzygnie na Twoją korzyść i wyda wyrok.

A samochód możesz dalej prowadzić, bo zabrać uprawnienia może tylko sąd.
samotnyGeorge

Postprzez LeszkoII » piątek 15 stycznia 2016, 23:57

samotnyGeorge napisał(a):A samochód możesz dalej prowadzić, bo zabrać uprawnienia może tylko sąd.
Ale trzeba liczyć się z tym, że zostanie odholowany przy najbliższej kontroli.

przecinaks, rozumiem że byłeś badany na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu...
A czy kierowałeś w tym stanie pojazd - to sprawa otwarta, którą zamknie sąd.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » sobota 16 stycznia 2016, 02:32

przecinaks napisał(a):To ja też mogę iść sobie chodnikiem i wskazać byle jaką osobę, że ona prowadziła 10 min temu jakiś pojazd i jej też odbiorą prawo jazdy ? :lol: Jak dalej potoczy się ta sprawa i co mam zrobić, żeby jak najszybciej odzyskać swoje prawo jazdy, gdyż przez ich głupotę jestem bezrobotny ? Proszę o pomoc. :)

Teraz to zrobiło się modne. Zarówno odbieranie praw jazdy (do statystyk leci) jak i mniej lub bardziej uzasadnione donoszenie w sprawach drogowych. Stałeś się tego ofiarą. Jeśli nie znajdą dowodów, ze faktycznie jechałeś pojazdem jako kierujący to oczywiste jest że oddadzą PJ jako dokument (bo uprawnienia cały czas masz).
waw

Postprzez samotnyGeorge » sobota 16 stycznia 2016, 17:16

LeszkoII napisał(a):
samotnyGeorge napisał(a):A samochód możesz dalej prowadzić, bo zabrać uprawnienia może tylko sąd.
Ale trzeba liczyć się z tym, że zostanie odholowany przy najbliższej kontroli.

No chyba nie. Naraża się na mandat za brak dokumentu.
samotnyGeorge

Postprzez ks-rider » sobota 16 stycznia 2016, 17:48

Po pierwsze, to nie oddal bym PJ.

2. NA drugi dzien rano bylbym u jakiegos adwokata

3. POLICJA w zebach przynio0sla by mi to odebrane Pj do domu.

Jezeli dojdzie do rozprawy to nie zapomnij podliczyc wszystkie koszta jakie wyniknely z faktu odebrania.

Sad zada jedno pytanie - wynik badan ? Ile alkocholu we krwi. Niema wyniku policja ma pozamiatane.

:wink:
ks-rider

Postprzez samotnyGeorge » sobota 16 stycznia 2016, 17:53

ks-rider napisał(a):Ile alkocholu we krwi. Niema wyniku policja ma pozamiatane.

Gówno się znasz.
Jak odmówisz badania alkomatem (masz do tego prawo) i odmówisz pobrania krwi (masz do tego prawo!), to policja nie ma wyników, a przed sądem PJ stracisz.
Nie wprowadzaj w błąd!
samotnyGeorge

Postprzez pasqudek » sobota 16 stycznia 2016, 18:52

@samotnyGeorge: podejrzenie o prowadzenie pod wpływem - biorą na dołek - i mają wynik.
pasqudek

Postprzez samotnyGeorge » sobota 16 stycznia 2016, 19:13

no w tym przypadku podejrzenie nieuzasadnione.
samotnyGeorge

Postprzez waw » sobota 16 stycznia 2016, 21:59

Ale po co badać kogoś na alkohol skoro nie kierował tylko stał obok samochodu.
waw

Postprzez pasqudek » niedziela 17 stycznia 2016, 00:50

@waw: Czy mogl prowadzic i zalatwic alibi? Mogl.
pasqudek

Postprzez waw » niedziela 17 stycznia 2016, 13:00

No w sumie mógł. Stąd też dziwna rzecz. Autora wątku zabrano na komisariat i odebrano PJ za alkohol nie na podstawie badania alkomatycznego tylko zeznania świadków, że był pijany.
Sprawa do wybronienia, ale póki co zgodnie z prawem autor wątku ma zabrane PJ co utrudnia mu w jakiś sposób życie.
waw

Postprzez ks-rider » niedziela 17 stycznia 2016, 13:46

samotnyGeorge napisał(a):Gówno się znasz.
Jak odmówisz badania alkomatem (masz do tego prawo) i odmówisz pobrania krwi (masz do tego prawo!), to policja nie ma wyników, a przed sądem PJ stracisz.
Nie wprowadzaj w błąd!

Powiedzial gowniarz ktory bladego pojecia niema. Misiu, Polska to nie Austria ale skad Ty masz o tym wiedziec.

Kumasz, ze policja ma do spelnienia pewne procedury ? I teprocedury to ich zasryny sluzbowy obowiazek.

ks-rider

Postprzez samotnyGeorge » niedziela 17 stycznia 2016, 19:15

Znam się na tym troszkę lepiej od ciebie ;-)
Masz prawo odmówić badania alkomatem, i masz prawo odmówić pobrania krwi. W tej sytuacji policja nie będzie miała dowodu w postaci badania krwi, ale będzie miała poszlaki, że byłeś pijany.
I na tej postawie sąd odbierze Ci PJ.

Dlatego powtarzam: Bez wyniku alkomatem/badania krwi MOŻNA stracić PJ za jazdę po alkoholu.
Tak samo jak na nagraniu będzie widać, jak wypijasz duszkiem 0.5L, i wsiadasz do auta, a nie uda się ciebie zatrzymać na czas, to oczywistym jest, że przekroczyłeś dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi i PJ stracisz.
samotnyGeorge

Postprzez ks-rider » niedziela 17 stycznia 2016, 19:58

samotnyGeorge napisał(a):Znam się na tym troszkę lepiej od ciebie ;-)

Niewatpie, dlatego nie sprawi ci klopotu podania podstawy prawnej

ks-rider

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze