Pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów - ciekawa opinia

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów - ciekawa opini

Postprzez mp0011 » sobota 09 stycznia 2016, 23:49

waw napisał(a):
mp0011 napisał(a):
waw napisał(a):To błędna interpretacja. Rowerzysta wjeżdżając na przejazd zjeżdża z DDR i przecina jezdnię.

Możesz to jakoś oprzeć na przepisach? To brzmi prawie jakbym włączał się do ruchu i przecinał jezdnię gdziekolwiek...

Przeczytaj sobie definicję PdR w art. 2 pkt 12 PoRD.

Nie twierdzę że PdR nie przecina jezdni. Stwierdzam, że przejazd PdR nie jest włączaniem się do ruchu i nie jest równoważny z przecięciem/przejechaniem jezdni w poprzek gdziekolwiek poza PdR... Jak można by interpretować Twoją wypowiedź.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » niedziela 10 stycznia 2016, 00:12

LeszkoII napisał(a):
Nie widzę powodu, dla którego przejazdu dla rowerzystów nie uznać jako "innego miejsca" i nie umieścić B-20 ze względu słabą widoczność DdR oraz jezdni drogi poprzecznej. Nie musi być linii P-12.
Wtedy musiałbyś mieć kolejny B-20 za przejazdem.
Na to też nie mam potwierdzenia. A jeżeli między PdR a krawędzią jezdni poprzecznej jest mniej niż 10m? Odległość między sąsiednimi znakami(tutaj: STOPami) nie może być mniejsza niż 10.
Jest w dyspozycji P-12. Nie widziałem,aby gdziekolwiek stawiano A-7 lub B-20 przed przejazdem dla rowerów i miałoby to dotyczyć tego PdR. To nie jest skrzyżowanie dróg posiadajacych jezdnie.Mógłbyś ten przepis o 10 metrach ?
Tutaj bym się zatrzymał dwa razy: przed torami a później przed jezdnią drogi z pierwszeństwem. A Ty?
Pamiętam ten temat. Była ostra dyskusja. Tramwaj na podstawie Art 25.2
P.S. Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, pod znakiem B-20 może znajdować się tabliczka T-21 z odległością w metrach.
Bez przesady. Jezdnia jest jedna.Jak z DDR zrobią drogę z jezdnią to się zgodzę.
szerszon

Postprzez waw » niedziela 10 stycznia 2016, 00:26

mp0011 napisał(a):Nie twierdzę że PdR nie przecina jezdni. Stwierdzam, że przejazd PdR nie jest włączaniem się do ruchu i nie jest równoważny z przecięciem/przejechaniem jezdni w poprzek gdziekolwiek poza PdR... Jak można by interpretować Twoją wypowiedź.

Przepisy mówią że PdP i PdR to powierzchnia jezdni. O ile argument o włączaniu do ruchu sam sobie dopowiedziałeś o tyle przejeżdżanie w poprzek drogi to fakt wynikający z ustawy. Nie wiem co masz na myśli że PdR przecina jezdnię. Przejazd to, jak mówi definicja, powierzchnia, a generalnie przecinać się może infrastruktura liniowa.
waw

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 stycznia 2016, 01:43

szerszon napisał(a):przepis o 10 metrach
Znaki pionowe "220" 1.5.2.
Odnośnie pozostałych rzeczy, to muszę je solidniej przemyśleć. Niby przeczucie wskazuje, że masz rację, ale .... :lol:

A wiecie jak w '84 roku ustalało się pierwszeństwo na przejazdach? Rowerzysta włączał się do ruchu. Nie było znaku pionowego tylko poziomy, ale za to był ostrzegawczy A-4.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » niedziela 10 stycznia 2016, 18:27

LeszkoII napisał(a): ale za to był ostrzegawczy A-4.

Nie przypadkiem A-24? (chyba że wtedy były inne nazwy znaków).
waw

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 stycznia 2016, 18:36

Zjadłem dwójkę. A-24. Poza tabliczkami, sygnatury znaków pionowych były takie jak obecnie. Znaki poziome nazywały sie inaczej, np. N-10 przejazd dla rowerzystów.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 stycznia 2016, 21:39

lith napisał(a):Zachowali się jak zachowali, gówno-burza z tego wniknęła niezła, ale nie o to mi chodzi. Najbardziej zadziwiła mnie wypowiedź ziomka z wydziału ruchu drogowego. Myślę, że Was też może zainteresować:
Przeczytalem z zainteresowaniem - moim zdaniem ogolnie jest ok.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 10 stycznia 2016, 21:45

szymon1977 napisał(a): moim zdaniem ogolnie jest ok.
Art 49 też ? :wow:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 stycznia 2016, 21:54

Mysle, ze tak. Opis zdarzenia jest na tyle lakoniczny, ze nie widze powodu aby sie niezgodzic z tokiem rozumowania przedstawionym w artykule. Zdrugiej strony wykluczyc pomylki tez nie jestem w stanie. Ale sensacji nie widze.

Zreszta, nawet jezeli pojazd zatrzymal sie na zakazie to nie powod aby na legalu w niego wjechac. Jedyne co mnie zastanawia to stwierdzenie o bardzo dobrym oznakowaniu. Nie dalo sie kilka metrow miedzy linia a PDR wygospodarowac? Nawet jesli to oznakowanie jest co najwyzej poprawne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 10 stycznia 2016, 22:29

To ja nie mam więcej pytań :help:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 stycznia 2016, 22:40

Ok. Ja za to mam. A co Twoim zdaniem nie pasuje w kwestii art.49?
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 10 stycznia 2016, 23:27

Poczytaj o czym traktuje Art 49 i przenieś to do sytuacji.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 stycznia 2016, 18:51

Przeczytaľem. Co Twoim zdaniem nie pasuje?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 stycznia 2016, 20:44

Na wlocie, na którym znajduje się PdP oraz PdR powinno się stosować linię P-14. Jeżeli za tymi przejściami lub przejazdami nie ma "wnęki" (choć powinna być o szerokości min. 5m), to dojeżdżamy do krawędzi jezdni drogi poprzecznej BO TAK WYNIKA Z PRZEPISÓW RUCHU i warunków ruchu - niezależnie czy wymalowano P-12/P-13 czy nie wymalowano.

Zatrzymanie z powodu "warunków ruchu" jest tak naprawdę zatrzymaniem z przepisów ruchu. Jak macie inne zdanie, to proszę o przykład zatrzymania w związku z warunkami ruchu, które nie jest zatrzymaniem w związku z przepisami ruchu drogowego.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 stycznia 2016, 20:57

A co to niby zmienia w kwestii art.49 vs przedmiotowa sytuacja?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze