Lewoskręt w jezdnię o 2 pasach ruchu w jedną stronę

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt w jezdnię o 2 pasach ruchu w jedną stronę

Postprzez anta5 » wtorek 05 stycznia 2016, 23:05

Witam :),

prawo jazdy mam od kilku miesięcy i na chwilę obecną jeżdżę głównie po swojej miejscowości i mniejszych miastach, gdzie nie mam styczności z przedstawioną poniżej sytuacją. Tyle, że nigdy nie wiadomo kiedy może dojść do takiej konfrontacji :D, także byłabym wdzięczna za podpowiedź jak się tutaj prawidłowo zachować.
W teorii powinnam ustąpić pierwszeństwa autom jadącym na wprost i skręcającym w prawo.... A jak to wygląda w praktyce? Czy oczekując przy wysepce rozdzielającej jezdnie (samochód A) i widząc, że na pasie nie ma już żadnych aut jadących na wprost mogę zacząć wykonywać skręt wraz z autem skręcającym w prawo (B) i kierować się na najbliższy sobie pas? Wiem, że to drugi kierowca ,,rozdaje karty" i trzeba go obserwować, ale właśnie jak to zazwyczaj przebiega?

Załączam link do opisanej sytuacji w razie gdyby moja wypowiedź nie oddawała tego co mam na myśli :D.

https://www.google.pl/search?q=lewoskr%C4%99t+na+%C5%9Bwiat%C5%82ach&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiY5L7Yt5PKAhUi83IKHUVEDfoQ_AUICCgC&biw=1600&bih=799#imgrc=5P0HD9QO3GXqmM%3A

Pozdrawiam
anta5

Re: Lewoskręt w jezdnię o 2 pasach ruchu w jedną stronę

Postprzez kg1956 » środa 06 stycznia 2016, 11:03

Temat wałkowany wielokrotnie. Oba pojazdy mają prawo wybrać pas, który chcą zająć po skręcie, ale C ma w tym pierwszeństwo. Większość kierujących respektuje jednak w tym momencie art.3 PoRD, który nakazuje nie utrudniać ruchu innym uczestnikom. Dlatego najczęściej jest tak, że C widząc chętnego na lewy pas, wjeżdża na pas prawy. Nie jest takie zachowanie niestety regułą, dlatego tak jak piszesz trzeba obserwować.
kg1956

Postprzez LeszkoII » środa 06 stycznia 2016, 11:37

Gdyby lewoskręt miał się kończyć wyłącznie na lewy pasie a prawoskręt wyłącznie na prawym, to zarządca rozdzieliłby pasy ruchu linią ciągłą. Ale skoro takiego rozwiązania nie przyjął, to trzeba ustępować pierwszeństwa - tak jak napisał przedmówca. Jestem zwolennikiem linii ciągłej, ale niekiedy ta uniemożliwia zawracanie bez najechania na linię. Linia ciągła usprawnia ruch na drodze z pierwszeństwem, ale utrudnia lub całkowicie eliminuje prawidłowe wykonanie manewru zawracania na drodze z pierwszeństwem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 06 stycznia 2016, 20:27

LeszkoII napisał(a): Jestem zwolennikiem linii ciągłej, ale niekiedy ta uniemożliwia zawracanie bez najechania na linię.
P-3 ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 06 stycznia 2016, 20:39

Tak, ale umieszczając P-3 wzdłuż drogi z pierwszeństwem niczego nie rozwiązujemy, bo wyjeżdżający spod A-7 i tak musi ustąpić zawracającym i zmieniającym pas ruchu z lewego na prawy na drodze z pierwszeństwem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze