Parkowanie równoległe tyłem a kolizja.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie równoległe tyłem a kolizja.

Postprzez sieciowyanonim » piątek 25 grudnia 2015, 21:36

Witam, podczas parkowania równoległego tyłem na drodze jednokierunkowej ustawiłem się tak jak na załączonym zdjęciu (mój pojazd to kolor czerwony)
Obrazek
Podczas mojego parkowania, rozpędzony pojazd z tyłu prawie by we mnie wjechał. Co w przypadku kolizji. Kto winny?
sieciowyanonim

Re: Parkowanie równoległe tyłem a kolizja.

Postprzez VanDerVart » piątek 25 grudnia 2015, 23:49

Jeśli dostosowałeś prędkość i zasygnalizowałeś dużo wcześniej chęć zatrzymania się i włączyłeś tym samym kierunkowskaz, to samochód za Tobą powinien dostosować się do sytuacji i zatrzymać się w celu ustąpienia Ci pierwszeństwa manewru.
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez szoferemeryt » sobota 26 grudnia 2015, 07:32

Zastanów sie czy spełniłeś warunki wynikające z przepisu PRD o cofaniu, reszta to tylko uprzejmość ze strony nadjeżdżających.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 26 grudnia 2015, 08:27

Winną ewentualnej kolizji jest raczej osoba cofająca. Cofając ustępujemy pierwszeństwa a stojąc zanim zaczniemy cofać - nie mamy tego obowiązku. Przy kolizji czołowej zwrotami prędkości lub zbliżonej, sytuację można próbować porównać do omijania przeszkody.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » sobota 26 grudnia 2015, 20:07

Zależy czy już cofałeś czy jeszcze stałeś.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez pasqudek » niedziela 27 grudnia 2015, 00:13

@Leszko: Czy w tym przykladzie kierowca cofajacy ma mozliwosc ustapic pierwszenstwa? Nie. Ten z tylu i tak musi czekac az tamten cofnie.
pasqudek

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 grudnia 2015, 18:46

pasqudek napisał(a):Czy w tym przykladzie kierowca cofajacy ma mozliwosc ustapic pierwszenstwa?
Tak, wystarczy że powstrzyma się od ruchu, czyli widząc nadjeżdżający pojazd powinien stać w miejscu a jeśli tym zatrzymaniem się utrudnia ruch, to powinien odjechać. Unieruchomienie pojazdu z góry przekreśla możliwość "powstrzymywania się od ruchu", pod warunkiem że to unieruchomienie nie nastąpiło jako efekt wcześniejszego ruchu (np. cofania, czy wjechania na skrzyżowanie).
pasqudek napisał(a):Nie. Ten z tylu i tak musi czekac az tamten cofnie.
Wcale nie. Może podjechać "pod zderzak" i czekać aż zamierzający zaparkować tyłem zmieni zdanie i przestanie utrudniać ruch(usunie się z drogi).

Jak myślicie, pod jaki artykuł PoRD podpada wjechanie w stojący pojazd?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » poniedziałek 28 grudnia 2015, 01:29

Ja uważam tak jak Leszek II.
Cofający ma obowiązek ustapić pierwszeństwa wszystkim pojazdom. W związku z tym, jak widzi pojazd z tyłu powinien się zatrzymać. Wtedy już jadący z tyłu może go bezpieczne ominąć.
waw

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 grudnia 2015, 08:36

i jeszcze warto założyć, że niebieski zechce wjechać w miejsce parkingowe (ukosem), a później przeparkować precyzyjnie tak jak to czyni czerwony.
LeszkoII

Postprzez pasqudek » poniedziałek 28 grudnia 2015, 23:26

Art.19.2
Niebieski tez moze utrudnic ruch wystawiajacym autem (nawet przez moment).
Jest tez kultura jazdy. W wielu przypadkach wpuszcza sie delikwenta.
pasqudek

Postprzez sieciowyanonim » poniedziałek 28 grudnia 2015, 23:38

A co jeżeli ja się zatrzymałem, za mną się zatrzymał, ja zacząłem cofać a wtedy tamten ruszył i we mnie uderzył?
sieciowyanonim

Postprzez sieciowyanonim » poniedziałek 28 grudnia 2015, 23:45

Obrazek
sieciowyanonim

Postprzez szoferemeryt » wtorek 29 grudnia 2015, 11:48

sieciowyanonim napisał(a):A co jeżeli ja się zatrzymałem, za mną się zatrzymał, ja zacząłem cofać a wtedy tamten ruszył i we mnie uderzył?

Nie masz prawa cofać jeśli za Tobą stoi lub nadjeżdża pojazd. Powinieneś zaniechać cofania (parkowania). Usprawiedliwieniem moze być gest zapraszający do wykonania parkowania tyłem.
szoferemeryt

Powrót do Sytuacje na drodze