Kto ma pierwszeństwo??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo??

Postprzez arkadiuszo » poniedziałek 21 grudnia 2015, 10:08

Witam. Miałem ostatnio taką oto sytuację... Mianowicie moje auto to auto oznaczone jako pojazd "A", dojechałem do drogi z pierwszeństwem chcąc skręcić w lewo, zapaliło się światło czerwone dla drogi z pierwszeństwem (na mojej drodze podporządkowanej nie ma sygnalizacji), więc spokojnie ruszyłem skręcając w lewo, natomiast nagle nadjechał taksówkarz (na rysunku pojazd "B") i chciał skręcić w lewo. O mały włos i spotkalibyśmy się naszymi autkami, strąbił mnie niemiłosiernie i zwyzywał twierdząc że wymuszam pierwszeństwo. Ja mam jednak wątpliwości czy miał rację, ponieważ przed skrzyżowaniem znajduje się linia zatrzymania, od jakiś 3 sekund świeciło się już światło czerwone dla Pana, a on przekroczył ów tą linię zatrzymania. Co prawda nie przejechał za sygnalizator, bo sygnalizator znajduje się dalej, natomiast chyba linia zatrzymania do czegoś zobowiązuje... Czy ja dobrze rozumuje??
<a href=http://zapodaj.net/0b46515f2260d.jpg.html>pierwszeństwo.jpg</a>
arkadiuszo

Re: Kto ma pierwszeństwo??

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 21 grudnia 2015, 11:52

najpierw przeczytaj ten wątek: viewtopic.php?f=3&t=38148
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » poniedziałek 21 grudnia 2015, 14:27

Linia zatrzymania dla tamtego sygnalizatora jest za skrzyżowaniem, osłania on tylko przejście dla pieszych.
Dotyczy także Ciebie, gdybyś skręcał w prawo. Samo skrzyżowanie jest bez sygnalizacji.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez arkadiuszo » poniedziałek 21 grudnia 2015, 14:54

Dodaję jeszcze raz linka, bo coś sknociłem z tym obrazkiem.
http://zapodaj.net/88186f234cb18.jpg.html
Czyli generalnie nie miałem racji??
arkadiuszo

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 21 grudnia 2015, 15:54

Moim zdaniem obie linie P-14 dotyczą tego samego (bo jedynego) sygnalizatora. Z tym, że linia na wylocie skrzyżowania dotyczy również skręcających z drogi podporządkowanej - ci mają prawo wjechać na skrzyżowanie, gdyż nie zdają sobie sprawy jaki sygnał nadawany jest przez sygnalizator. Sygnał mogą zobaczyć dopiero po wykonaniu manewru skręcenia, ale to z kolei grozi zablokowaniem skrzyżowania - oczywiście nieumyślnego i niezawinionego. Winę ponosi organizator ruchu.

arkadiuszo napisał(a):zapaliło się światło czerwone dla drogi z pierwszeństwem (na mojej drodze podporządkowanej nie ma sygnalizacji), więc spokojnie ruszyłem skręcając
Przecież Ciebie, stojącego na wlocie przy znaku A-7, ten sygnał świetlny nie może interesować. Masz ustąpić pierwszeństwa najzwyczajniej w świecie na podstawie znaku drogowego.
arkadiuszo napisał(a):strąbił mnie niemiłosiernie
O ile nie zatrąbił po fakcie, ostrzegł Cię przez bezpośrednim niebezpieczeństwem w należyty sposób.
arkadiuszo napisał(a):bo sygnalizator znajduje się dalej, natomiast chyba linia zatrzymania do czegoś zobowiązuje
Niech każdy zajmie się własnym widokiem zza szyby pojazdu.

W przypadku kolizji, raczej Tobie przypisano by winę(tylko nie myśl że dlatego, że tamten jechał TAXI).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » poniedziałek 21 grudnia 2015, 16:38

LeszkoII napisał(a):Moim zdaniem obie linie P-14 dotyczą tego samego (bo jedynego) sygnalizatora. Z tym, że linia na wylocie skrzyżowania dotyczy również skręcających z drogi podporządkowanej - ci mają prawo wjechać na skrzyżowanie, gdyż nie zdają sobie sprawy jaki sygnał nadawany jest przez sygnalizator. Sygnał mogą zobaczyć dopiero po wykonaniu manewru skręcenia, ale to z kolei grozi zablokowaniem skrzyżowania - oczywiście nieumyślnego i niezawinionego. Winę ponosi organizator ruchu.
Znam sporo przykładów gdzie sygnalizacja obejmuje tylko PdP, a nie samo skrzyżowanie, i to należy także do takich właśnie. Jakbyś traktował tę sytuację gdyby od skrzyżowania do przejścia było 5m, 10m, 25m, 50m?

Moim zdaniem, linia P-14 w tym miejscu dotyczy jadących prosto (i mających czerwone), gdyż inaczej blokowaliby skrzyżowanie, a nie dotyczy skręcających... Wyznacza ona po prostu miejsce zatrzymania w przypadku braku możliwości zjechania ze skrzyżowanie. Niekoniecznie ze względu na sygnalizację, ale także np. korek.

Jeżeli skręcam, mam możliwość zjechania ze skrzyżowania bez blokowania go, nie mijam czerwonego światła, jestem też na drodze z pierwszeństwem... Nie widzę powodu by komukolwiek ustępować.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 21 grudnia 2015, 17:10

mp0011 napisał(a):Jakbyś traktował tę sytuację gdyby od skrzyżowania do przejścia było 5m, 10m, 25m, 50m?
Na pewno bym trochę pomyślał a pewnie też doszedł do wniosku, że sygnalizator umieszczono w związku z PdP, choć skrzyżowania nie zaliczyłbym do grupy tych o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi.
mp0011 napisał(a):Moim zdaniem, linia P-14 w tym miejscu dotyczy jadących prosto (i mających czerwone)
Zgadzam się, choć takie rozwiązanie naraża uczestników ruchu na udział w "zamieszaniu".
mp0011 napisał(a):Wyznacza ona po prostu miejsce zatrzymania w przypadku braku możliwości zjechania ze skrzyżowanie.
Wyznacza ona miejsce zatrzymania w związku z nadawanym sygnałem (np. czerwonym) przez sygnalizator umieszczony li tylko w celu kierowania strumieniem ruchu na PdP(piesi) i w kierunku przejścia dla pieszych(pojazdy).

Pytanie, czy skręcający w lewo (w stronę przejścia) dopuści się wykroczenia, jeżeli wcześniej nie widział sygnału czerwonego, bo zobaczył go dopiero na skrzyżowaniu, przez co zablokował skrzyżowanie - np. dla chcących skręcić w lewo z drogi z pierwszeństwem?
Podtrzymuję, że takich rozwiązań w organizacji ruchu należy się wystrzegać, z racji że mają wątpliwe poparcie w prawie.

P.S. uzupełniam link, który sie nie wyświetla
Obrazek
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze