Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Postprzez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 13:25

ups, chyba napisałem ze rowerzysta, nadjeżdżał z prawej strony rysunku, maiło być lewej strony (brak możliwości edycji przed zatwierdzenie moderatora)
aveja

Postprzez LeszkoII » sobota 19 grudnia 2015, 16:01

aveja napisał(a):1. Pieszy legalnie może się pojawić tylko z prawej strony. Ustępujemy wg zasady "prawej ręki".
Nonsens, pieszy nie jest pojazdem.
aveja napisał(a):2. Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.
A przechodząc przez jezdnię poza PdP i korzystając z przywileju przechodzenia poza PdP na skrzyżowaniu, obowiązany jest ustąpić pierwszeństwa pojazdowi.
aveja napisał(a):3. A jeżeli uczepiliście się pojęcia kierujący to:
kierować można wózkiem inwalidzkim samodzielnie, lub kierować nim będzie osoba pchająca wózek inwalidzki, tak samo jak prowadząca wózek dziecięcy lub kierować będzie dziecko do lat 10 rowerkiem i inne
Niestety to też nonsens. PoRD wyraźnie oddziela przepisy przeznaczone dla pieszych od przepisów przeznaczonych dla kierujących. Dlatego taki poganiacz nie może stosować się do przepisów o ruchu pieszych, tylko do przepisów o ruchu pojazdów.
Matka prowadząca wózek dziecięcy :lol: - ją też trzeba uznać za pieszego, podobnie jak pchającego inwalidę na wózku inwalidzkim. To są piesi a nie kierujący.

Wyjątkowo, inwalida jadący wózkiem inwalidzkim odpowiednio przystosowanym do ruchu pojazdów staje się kierującym. Wymogi techniczne dla tak dostosowanego wózka inwalidzkiego określone są w § 54. rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 19 grudnia 2015, 19:49

aveja napisał(a): Przepraszam, tu nie zrozumiałem odpowiedzi. Kto włącza się do ruchu? Pytam, bo przypomniałem sobie sytuację, gdy policjant próbował nam wmówić.

Dalej polecam Art 17
Sytuacja jak na rysunku.
Droga główna to krajówka, droga podporządkowana to droga gminna.
Rowerzysta jedzie prawidłowo prawym poboczem drogi krajowej (nie jest to droga ekspresowa, więc mu wolno być na tej drodze).
Patrząc na rysunek nadjeżdża z prawej strony.
Może i z lewej. Jest włączającym się do ruchu i ustępuje wszystkim.
Zdanie policjanta
Trochę przesadził. Ale generalnie pobyt na drodze krajowej na poboczu nie daje pierwszeństwa przejazdu.Paragraf 2.1 polecam.
szerszon

Postprzez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 22:08

Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?
Rowerzysta nie może jechać po lewej stronie jezdni (chyba ze na wydzielonej drodze dla rowerów, nie mylić z pasem), jeżeli Masz takie mniemanie na temat prawa drogowego, to się zastanawiam komu dają prawo jazdy?
30 lat prawo jazdy utwierdza mnie ze dają je byle komu.

Miłych Świąt.
aveja

Postprzez sankila » sobota 19 grudnia 2015, 23:19

aveja napisał(a): poza kilkoma paragrafami, na tej drodze obowiązują takie same przepisy jak na drodze ogólnej. A co do tego ze nie może być roweru na innych pasach jak jest DDR to też są pewne sytuacje że zdanie Twoje oderwane od przepisów.
Są pewne sytuacje, że pojadę lewą stroną drogi, co nie znaczy, że obowiązek ruchu prawostronnego jest "oderwany od przepisów".
Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.[...]Moje zdanie, pieszy ma w tej sytuacji pierwszeństwo.
Pieszy ma prawo poruszać się skrajem drogi, jeśli pobocze jest niedostępne, ale nie ma prawa iść środkiem skrzyżowania. Na przecięciu dróg schodzi na "pobocze" (czyli przecina drogę A7). A ponieważ nie ma oznakowanego przejścia dla pieszych, to i nie ma pierwszeństwa nad pojazdem. Może tylko wykorzystać fakt, że pojazd stoi.

Henq napisał(a): to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
Rozumiem zatem, że kierowca ma w obowiązkach poinformowanie pieszego o jego pierwszeństwie, tudzież uprawnieniu do przejścia przez środek skrzyżowania?
Bo bez tego będą stać obaj jak patafiany: jeden - bo ma znak, nakazujący ustąpienie pierwszeństwa, drugi - bo nie ma znaku, dającego mu pierwszeństwo (zebry).
A po co pieszemu wiedza na temat? co go obchodzi po jakiej drodze się porusza?
Ano, choćby po to:[quote="Henq"] jak się pieszy w poprzek właduje na skrzyżowaniu bo wyszedł z drogi podporządkowanej to znak D-1 mówi kierowcy że jednak miał pierwszeństwo przed pieszym no ale to już nie istotne bo pieszy skończy na cmentarzu ew w szpitalu.
Uprzejmie informuję, że dla pieszych JEST istotne, czy przejdą bezpiecznie, czy też wylądują w szpitalu/na cmentarzu. Większość preferuje pierwszą opcję.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » sobota 19 grudnia 2015, 23:23

aveja napisał(a):Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?
To zależy od oznakowania. Generalnie linia zatrzymania jest przy krawędzi jezdni i tam jadący poboczemmuszą liczyć się z tym, że jadący drogą poprzeczną zajedzie im drogę.
Kiedyś na wylocie z Lublina było takie oznakowanie https://www.google.pl/maps/@51.2190791, ... 312!8i6656 teoretycznie robiło z pobocza pas ruchu i dawało rowerzystom na nim pierwszeństwo, ale juz to zmieniono, z resztą kiedyś pisałem tu na forum, że przez takie oznakowwanie omal nie doszło do wypadku.
waw

Postprzez szerszon » niedziela 20 grudnia 2015, 01:19

aveja napisał(a):Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?

A to zdziwiony ? Droga główna to jak podejrzewam droga z pierwszeństwem oznaczona D-1 lub A-6..a znaki dotyczą jezdni i pasów ruchu, a nie pobocza. Z pobocza włączasz się do ruchu..dalej polecam Art 17.
Masz takie mniemanie na temat prawa drogowego, to się zastanawiam komu dają prawo jazdy?
Ba ..aby tylko prawo jazdy. :wink: Jak tam z Art 17 ?
30 lat prawo jazdy utwierdza mnie ze dają je byle komu.
Zgadzam się z tobą w 100%. Jeszcze nie słyszałem, aby znaki dotyczące pierwszeństwa obowiązywały na poboczu, chodniku itp...chyba jest błąd w paragrafie 2.1 ze 170.
Miłych Świąt.
Bez wzajemności.
szerszon

Postprzez yorki » niedziela 20 grudnia 2015, 13:51

Henq napisał(a):---
yorki napisał(a):
Konwencja o znakach i sygnalach drogowych napisał(a):Art.10
Znaki pierszenstwa
2. Znak B.1 (nasz A-7) "Ustap Pierszenstwa" powinien byc uzywany dla informowania kierujacych, ze na skrzyzowaniu, gdzie znak ten jest umieszczony, powinni oni ustapic pierszenstwa przejazdu pojazdom jadacym po drodze, do ktorej sie zblizaja.
(...)

Jak by tak było napisane w naszym kodeksie było by po temacie.

Otóż w naszych przepisach również jest to napisane. Tylko w sposób zawiły i trzeba się pogimnastykować, żeby to złożyć do kupy.

§ 5. 5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. (...)
Nie nakazuje wprost ustąpić pierwszeństwa, on tylko tak się nazywa.

§ 1. 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to drogę oznakowana jako drogą podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym
zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowana jako droga z pierwszeństwem;

I teraz, jak już wiadomo komu trzeba tego pierwszeństwa ustąpić możesz zastosować się do :
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
23) ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby
zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej
zmiany prędkości,(...);
.

A ten fragment, którego tak się oczepiłeś : a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub
przyspieszenia kroku
pasuje np tu:
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest
obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu
znajdującemu się na przejściu.
, nie sadzisz?

================

Oczywiście, ze jadący droga z pierwszeństwem nie ustępuje pp tym z drogi podporządkowanej.
Rowerzysta jadąc poboczem musi tylko wjechać na jezdnie przed skrzyżowaniem (z zastrzeżeniem Art.17, ale z tym nie powinno być problemu) :D
one white wine ;)
yorki

Postprzez Henq » środa 23 grudnia 2015, 14:27

szerszon napisał(a):Dalej polecam Art 17

Nie dotyczy - pieszy porusza się jezdnią nie poboczem.
szerszon napisał(a):Relację pomiędzy pieszym a pojazdem opisuje Art 26

Nie dotyczy, art 26 tak jak 25 stosuje się w miejscu przecięcia ruchu na skrzyżowaniach nieoznakowanych tu reguluje znak A-7
szerszon napisał(a): i paragraf 47.4 związany ze znakiem D-6, a nie A-7

Nie dotyczy w przedstawionej sytuacji brak D-6 i brak P-10
Już Ci pisałem nie dokładaj czegoś czego nie ma, bo wymyślasz rzeczy które w opisanej sytuacji nie istnieją tylko po to by nagiąć daną sytuację do przepisów które tobie odpowiadają.
---
LeszkoII napisał(a):A przechodząc przez jezdnię poza PdP i korzystając z przywileju przechodzenia poza PdP na skrzyżowaniu, obowiązany jest ustąpić pierwszeństwa pojazdowi.
Gdzie takie mądrości wyczytałeś (chodzi akurat o skrzyżowanie)?
---
sankila napisał(a):Pieszy ma prawo poruszać się skrajem drogi, jeśli pobocze jest niedostępne, ale nie ma prawa iść środkiem skrzyżowania. Na przecięciu dróg schodzi na "pobocze" (czyli przecina drogę A7). A ponieważ nie ma oznakowanego przejścia dla pieszych, to i nie ma pierwszeństwa nad pojazdem. Może tylko wykorzystać fakt, że pojazd stoi.

J/w
Pieszy nie porusza się środkiem skrzyżowania nie przecina tego skrzyżowania przez środek, pieszy porusza się cały czas jezdnią nie schodzi na pobocze/chodnik nie schodzi z pobocza/chodnika. Jest normalnym uczestnikiem ruchu poruszającym się droga z pierwszeństwem, przechodząc przez jezdnię gdzie stoi samochód ze znakiem A-7 robi to mniej więcej w miejscu gdzie drogi się łączą.
sankila napisał(a):
Henq napisał(a): to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
Rozumiem zatem, że kierowca ma w obowiązkach poinformowanie pieszego o jego pierwszeństwie, tudzież uprawnieniu do przejścia przez środek skrzyżowania?
Bo bez tego będą stać obaj jak patafiany: jeden - bo ma znak, nakazujący ustąpienie pierwszeństwa, drugi - bo nie ma znaku, dającego mu pierwszeństwo (zebry).

@sankila kierowca tym że się zatrzymuje przed pieszym daje znak pieszemu że ma on pierwszeństwo. Jeżeli Ty pomimo zatrzymania pojazdu nadal czekasz czy przechodzić czy nie przechodzić to już sobie wyobrażam jak się kierowcy będą na ciebie wkurzać gdy wejdą nowe przepisy że pieszy już czekający na przejście ma pierwszeństwo, pojazd się zatrzyma a ty nadal będziesz stać i patrzeć.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez waw » środa 23 grudnia 2015, 22:37

Henq napisał(a): Jeżeli Ty pomimo zatrzymania pojazdu nadal czekasz czy przechodzić czy nie przechodzić to już sobie wyobrażam jak się kierowcy będą na ciebie wkurzać gdy wejdą nowe przepisy że pieszy już czekający na przejście ma pierwszeństwo, pojazd się zatrzyma a ty nadal będziesz stać i patrzeć.

Jeśli pieszy stoi to przejechanie nie jest wymuszeniem bo nie zmusiłem go do istotnej zmiany prędkości lub kierunku. Zatrzymał się sam, z własnej inicjatywy...
waw

Postprzez szerszon » piątek 25 grudnia 2015, 15:29

Henq napisał(a):Nie dotyczy - pieszy porusza się jezdnią nie poboczem.

Już Ci pisałem nie dokładaj czegoś czego nie ma, bo wymyślasz rzeczy które w opisanej sytuacji nie istnieją tylko po to by nagiąć daną sytuację do przepisów które tobie odpowiadają.

Art. 11.
1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku – z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
Jest tam linia krawędziowa P-7..to taka gruba ciągła oddzielająca pobocze, które może nie nadawać się do jazdy np rowerem, ale iść można.
Nie dotyczy, art 26 tak jak 25 stosuje się w miejscu przecięcia ruchu na skrzyżowaniach nieoznakowanych tu reguluje znak A-7
Poproszę o znak dla pieszego. Poza tym mając znak D-1 i D-6 przeganiasz pieszego, który jest już na PdP ?
Już ci pisałem. Pokaż mi znaki dla pieszego, które dają mu pierwszeństwo na podstawie paragrafu 1...z tego co wiadomo z opisu, pieszy nie jedzie na wrotkach :lol:
Pokaż mi w przepisach, że relacja pieszy pojazd w takiej sytuacji jest regulowana znakami D-1/A-7, bo skoro jest A-7 to gdzieś musi być np D-1, pomimo że autor nir umieścił go na rysunku.
szerszon

Postprzez Henq » piątek 25 grudnia 2015, 19:42

szerszon napisał(a):Jest tam linia krawędziowa P-7..to taka gruba ciągła oddzielająca pobocze, które może nie nadawać się do jazdy np rowerem, ale iść można.
I tylko przez to mógłbym się zgodzić że pieszy włącza się do ruchu jeżeli było by to pobocze linia P7 ale tu niestety w programie do rysowania skrzyżowań nie ma opcji rysowania jezdni bez tych linii krawędziowych.
szerszon napisał(a):...bo skoro jest A-7 to gdzieś musi być np D-1, pomimo że autor nir umieścił go na rysunku.

Czy ty na prawdę jesteś takim ignorantem? Na Polskich drogach jest multum skrzyżowań gdzie stoi osamotniony znak A-7 i nigdzie dookoła nie ma D-1 proszę bardzo przykłady:
w tym miejscu ul. Paderewskiego zaczyna swój byt drogi z pierwszeństwem przejazdu znaku D1 brak więc jedziemy dalej:
tu dojeżdżamy do skrzyżowania z naściszowską i nadal nie widać żadnego D1 a naściszowska ma jak byk B20 ale przecież nie o tym znaku dyskutujemy więc jedziemy dalej i widzimy skrzyżowanie z sikorskiego znaku D1 żadnego a tu od sikorskiego z każdej strony A7
Więc się pytam:
szerszon napisał(a):jest A-7 to gdzieś musi być np D-1
- gdzie jest ten D1?
szerszon napisał(a):Już ci pisałem. Pokaż mi znaki dla pieszego, które dają mu pierwszeństwo na podstawie paragrafu 1...z tego co wiadomo z opisu, pieszy nie jedzie na wrotkach :lol:
Pokaż mi w przepisach, że relacja pieszy pojazd w takiej sytuacji jest regulowana znakami D-1/A-7,

A7 - ustąp pierwszeństwa
PoRD - Art. 1. 1.2) Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;
Czy pieszy uczestniczy w ruchu?
Jeżeli tak to:
art.2.23 ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
Henq

Postprzez szerszon » piątek 25 grudnia 2015, 20:39

Henq napisał(a):I tylko przez to mógłbym się zgodzić że pieszy włącza się do ruchu jeżeli było by to pobocze linia P7
Małe sprostowanie. Nie pisałem nigdzie o Art 17 w kwestii pieszego. Tak więc masz rację..nie dotyczy..tylko ty sobie wymyśliłeś o pieszym włączającym się do ruchu :lol: :lol: :lol:
Tak mi zarzucasz pewne rzeczy a sam się wyłożyłeś jak żaba na lodzie.
O Art 17 pisałem w odniesieniu do rowerzysty.
ale tu niestety w programie do rysowania skrzyżowań nie ma opcji rysowania jezdni bez tych linii krawędziowych.
Czyżbyś to ty był autorem rysunku i tematu ? :wink:
Dobra..pieszy idzie jezdnią-nie ma pobocza..jakiegokolwiek.I co w związku z tym ?
Czy ty na prawdę jesteś takim ignorantem?
Nie. Trzymam sie przepisów.Czy podać ci link do nich ?
Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
Dz.U 220 załącznik 1 pkt 2.2.8..polemizuj z przepisami. :wink:
- gdzie jest ten D1?
Zapytaj się zarządcy drogi. Przy okazji zwracam uwagę na linię P-12, w którym miejscu jest umieszczona..za przejściem dla pieszych. Czyli ustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP nie wynika z B-20.

Czy pieszy jest kierującym ? Czy dalej nie chcesz przyjąć do wiadomości istnienia paragrafu 1 ?
Jeżeli tak to:
art.2.23 ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
Ustąpienie pierwszeństwa nie wynika tylko z A-7, wynika także z Art 26. Uporczywie chcesz nadać pierwszeństwo temu, który go nie ma akurat w tym miejscu. Przepisem opisującym zachowanie w związku ze znakami dotyczącymi pierwszeństwa PRZEJAZDU jest paragraf 1. Pieszy nie jest KIERUJĄCYM.
szerszon

Postprzez Henq » piątek 25 grudnia 2015, 23:29

szerszon napisał(a):Małe sprostowanie. Nie pisałem nigdzie o Art 17 w kwestii pieszego. Tak więc masz rację..nie dotyczy..tylko ty sobie wymyśliłeś o pieszym włączającym się do ruchu :lol: :lol: :lol:
Tak mi zarzucasz pewne rzeczy a sam się wyłożyłeś jak żaba na lodzie.
O Art 17 pisałem w odniesieniu do rowerzysty.

Wolałem się zabezpieczyć!
Ponieważ ja też nigdzie nie pisałem o pierwszeństwie pieszego w związku z D1 a ty się uczepiłes tego jak rzep... i nie dajesz spokoju tylko "wskaż D1" i "wskaż D1".
szerszon napisał(a):Dobra..pieszy idzie jezdnią-nie ma pobocza..jakiegokolwiek.I co w związku z tym ?

Eliminujemy włączanie się do ruchu.
szerszon napisał(a):
Czy ty na prawdę jesteś takim ignorantem?
Nie. Trzymam sie przepisów.Czy podać ci link do nich ?

Czyli mam rozumieć że @szerszon na wskazanych prze ze mnie skrzyżowaniach będzie się zatrzymywał i puszczał tych "z prawej" bo nie ma D1?
A to są tylko sytuacje z tylko jednej drogi u mnie na wsi ;)
szerszon napisał(a):
Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
Dz.U 220 załącznik 1 pkt 2.2.8..polemizuj z przepisami. :wink:
- gdzie jest ten D1?
Zapytaj się zarządcy drogi.

No ale nie ma :) więc chcesz mi wmówić że (bo podobno uczysz) ucząc kursantów w takim miejscu -ewidentnie widząc znak A7 na podporządkowanej- zmuszasz ich do zatrzymania? na jakiej podstawie? a i żeby nie było daj namiar na takiego ucznia.
szerszon napisał(a):Przy okazji zwracam uwagę na linię P-12, w którym miejscu jest umieszczona..za przejściem dla pieszych. Czyli ustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP nie wynika z B-20.

Ale to są tylko przykłady skrzyżowania z A7 bez D1 a nie poglądowe do sytuacji z tego tematu.
szerszon napisał(a):

Czy pieszy jest kierującym ? Czy dalej nie chcesz przyjąć do wiadomości istnienia paragrafu 1 ?

Czy chcesz mi teraz wmówić, że kierującego obowiązuje tylko §1 a nie obowiązuje go PoRD i art.2?
szerszon napisał(a):
Jeżeli tak to:
Ustąpienie pierwszeństwa nie wynika tylko z A-7, wynika także z Art 26. Uporczywie chcesz nadać pierwszeństwo temu, który go nie ma akurat w tym miejscu. Przepisem opisującym zachowanie w związku ze znakami dotyczącymi pierwszeństwa PRZEJAZDU jest paragraf 1. Pieszy nie jest KIERUJĄCYM.

§1 określa sytuacje kierujący vs. kierujący, ale to PoRD określa sytuacje kierujący vs. inny uczestnik ruchu więc wskaż mi w §1 definicję "ustąpienia pierwszeństwa"?
a tu masz w PoRD kilkakrotnie cytowaną:
a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

No to jak kierujący którego dotyczy znak A7 ma się stosować do PoRD czy nie?
Henq

Postprzez szerszon » sobota 26 grudnia 2015, 00:43

Henq napisał(a):Wolałem się zabezpieczyć!
Ponieważ ja też nigdzie nie pisałem o pierwszeństwie pieszego w związku z D1 a ty się uczepiłes tego jak rzep... i nie dajesz spokoju tylko "wskaż D1" i "wskaż D1".

Ale piszesz o ustąpieniu pierwszeństwa w związku z A-7. A zacytowany przepis z 220 chyba jasno stawia sprawę.
Czyli mam rozumieć że @szerszon na wskazanych prze ze mnie skrzyżowaniach będzie się zatrzymywał i puszczał tych "z prawej" bo nie ma D1?
A to są tylko sytuacje z tylko jednej drogi u mnie na wsi ;)
To chyba oczywiste,że zachowam szczególną ostrożność. W końcu zobaczę i P-12 i B-20...charakterystyczne...ale nie ulega wątpliwości,że oznakowanie jest niekompletne w świetle przepisu z 220.
No ale nie ma :) więc chcesz mi wmówić że (bo podobno uczysz) ucząc kursantów w takim miejscu -ewidentnie widząc znak A7 na podporządkowanej- zmuszasz ich do zatrzymania? na jakiej podstawie? a i żeby nie było daj namiar na takiego ucznia.
A powinien być. Błąd w oznakowaniu zmienia ci przepisy ? Wcześniej nie widać ani A-7 ani B-20..trzeba się zbliżyć do skrzyzowania, aby się rozeznać. Jako tubylec możesz jechać "na pamięć". Ciekawe czy taki cwany będziesz jadąc pierwszy raz w nowym nieznanym miejscu.
Ale to są tylko przykłady skrzyżowania z A7 bez D1 a nie poglądowe do sytuacji z tego tematu.
A to są jakieś inne przepisy , gdy nie ma P-12 czy P-13 ?
Czy chcesz mi teraz wmówić, że kierującego obowiązuje tylko §1 a nie obowiązuje go PoRD i art.2?
Uświadamiam ci jedynie,że nie odróżniasz pojęć w PoRD. Paragraf 1 też jest w PoRD, a Art 2 to definicje.
Czy dalej nie odróżniasz KIERUJĄCEGO od PIESZEGO ?
§1 określa sytuacje kierujący vs. kierujący, ale to PoRD określa sytuacje kierujący vs. inny uczestnik ruchu więc wskaż mi w §1 definicję "ustąpienia pierwszeństwa"?
Określa sytuację kierujących zbliżających sie drogą podporządkowaną( A-7 lub B-20) w stosunku do kierujących zbliżających się drogą z pierwszeństwem.Paragraf 1 też jest w szeroko rozumianym PoRD..nie jest obok.
Definicjia ustąpienia pierwszeństwa jest tylko w Art 2, a odniesienie do ustąpienia pierwszeństwa jest w wielu innych przepisach bez cytowania tejże definicji.

2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako droga z pierwszeństwem;

Masz jakikolwiek przepis poza Art 2, gdzie w jest mowa o ustąpieniu pierwszeństwa razem z definicją ustąpienia pierwszeństwa ?
Aby ustąpić pieszemu pierwszeństwa to w pierwszej kolejności pieszy musiałby mieć to pierwszeństwo. A go nie ma. Nie jest kierującym, nie ma PdP..nie przechodzi po jezdni drogi poprzecznej w którą skręca kierujący, pojazd nie przecina chodnika.
Czy zachodzi tu któryś z przypadków ?
Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.

2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.
4. Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.

5. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio podczas jazdy po placu, na którym ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni.

6. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.

7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

No to jak kierujący którego dotyczy znak A7 ma się stosować do PoRD czy nie?
Ma. Ale nie do twojego wypaczonego cytowanego bez zrozumienia Art 26 i paragrafu 1.Znak A-7 nie zobowiązuje do ustępowania pieszemu tylko kierującemu jadącemu po jezdni drogi z pierwszeństwem.
Poza tym twoje podejście stwarzałoby niebezpieczne sytuacje, gdy pojazd jadący drogą z pierwszeństwem i zbliżając się do skrzyżowania miałby D-1 i D-6..przepędzisz pieszego z PdP bo masz D-1 ? Nie odpowiedziałeś na to pytanie.Jakim prawem( według ciebie) pieszy śmiał wejść na PdP ? Przecież masz D-1...
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze