Henq napisał(a):lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.
A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem

To jest moja odpowiedź na twoje..
Gdzie tak uważam? skończ w końcu dopisywać innym coś czego nie powiedzieli,
Czyli nawet nie mam co zaczynać. Czy życzysz sobie dalsze cytaty ?
Dalej...twój post...
Znak a-7 nie dotyczy pieszych tylko pojazdu który wjeżdża z drogi podporządkowanej na droge główną i znak tem mówi mu że ma on ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym sie drogą główną a czy pieszy nie jest uczestnikiem ruchu czy nie porusza się drogą główną?
W tym momencie padło moje pytanie o linię P-13, która jest miejscem ustąpienia pierwszenstwa w związku z A-7..nijak mi nie wychodzi ta linia przed pieszym, tylko przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem.
Poza tym pytałem, czy możesz wskazać znak D-1 dla pieszego ?
a nie wmawiaj mi coś czego nie powiedziałem.
Skoro już zrozumiesz o czym wyżej napisałem zrozumiesz dlaczego bez sensowne jest Twoje upieranie się o znak D-3.
Ależ oczywiście ,że powiedziałeś..widać to po pierwszym cytacie. Skoro pieszy jest na drodze z pierwszeństwem to może być też na drodze jednokierunkowej.Dlatego pytam się..skoro ma prawo korzystać z pierwszeństwa wyrażonego D-1 to dlaczego ma ignorować D-3. Pytanie jest jak najbardziej w temacie..dotyczy znaków informacyjnych D-1 i D-3 z których dyspozycji wynika,że dotyczą drogi.
Dalej...
o czyli wg szerszona 2.1 informuje nas że b41 dotyczy kierujących wiec co to za znak zakazu?
Oczywiście sobie to dopowiedziałeś, ponieważ podawałem sam koniec paragrafu 2.1 , gdzie jest napisane o przepisach szczególnych, czyli m.in B-41, C-13 S-3.
Oczywiście B-41 jest znakiem zakazu , a nie informacyjnym..zakazuje pieszym poruszania się po tej stronie drogi, po której jest ustawiony...informacja dla kierujących jest taka,że mogą się nie spodziewać pieszych.
Zacytuję ci jeszcze raz paragraf 2.1 z pogrubionym fragmentem, który nas interesuje...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Czy teraz jednak dostrzegasz błędną drogę jaką podążasz ?
Ale dalej nie odpowiedziałeś na zadane pytania. Tak jak pisałem to teraz taka moda, gdy brakuje argumentów.