Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Postprzez Henq » środa 16 grudnia 2015, 08:47

papadrive napisał(a):
Henq napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Podaj przykład pieszego, który jest kierującym.

osoba prowadząca kolumnę lub pędząca zwierzęta.

Zapewne po chodniku ? :wink:

polecam czytanie ze zrozumieniem tematu od początku.
@szerszon też poczytaj przez co pieszy przechodzi.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 16 grudnia 2015, 13:22

Henq napisał(a):osoba prowadząca kolumnę lub pędząca zwierzęta.
Osoba prowadząca kolumnę nie jest pieszym - nie dotyczą do przepisy o pieszych (nie ma obowiązku chodzenia chodnikiem, korzystania z lewej strony jezdni lub lewego pobocza, przechodzenia przez jezdnię tylko na PdP).
Osoba pędząca zwierzęta również nie jest pieszym, bo obowiązują ją przepisy dotyczące ruchu pojazdów. Czy wyobrażasz sobie aby krowy szły chodnikiem?

A wracając do tematu, czy pieszy z rysunku jest kierującym? Czy idzie jezdnią czy przechodzi przez jezdnię? Wciąż polecam def. drogi z pierwszeństwem, z która najwyraźniej się nie zapoznałeś albo jej zrozumienie sprawia Ci trudności.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 16 grudnia 2015, 16:59

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):osoba prowadząca kolumnę lub pędząca zwierzęta.
Osoba prowadząca kolumnę nie jest pieszym - nie dotyczą do przepisy o pieszych (nie ma obowiązku chodzenia chodnikiem, korzystania z lewej strony jezdni lub lewego pobocza, przechodzenia przez jezdnię tylko na PdP).
Osoba pędząca zwierzęta również nie jest pieszym, bo obowiązują ją przepisy dotyczące ruchu pojazdów. Czy wyobrażasz sobie aby krowy szły chodnikiem?

"pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze..."
czy osoba prowadząca kolumnę czy pędząca zwierzęta robi to z pojazdu?
LeszkoII napisał(a):A wracając do tematu, czy pieszy z rysunku jest kierującym? Czy idzie jezdnią czy przechodzi przez jezdnię? Wciąż polecam def. drogi z pierwszeństwem, z która najwyraźniej się nie zapoznałeś albo jej zrozumienie sprawia Ci trudności.

Idzie jezdnia drogi z pierwszeństwem. Szkoda że Tobie podstawowa definicja A-7 i art 2.23 sprawiają trudności w rozumieniu bo już dawno było by po temacie.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 16 grudnia 2015, 19:09

Henq napisał(a):"pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze..."
czy osoba prowadząca kolumnę czy pędząca zwierzęta robi to z pojazdu?
Kierujący nie musi znajdować się w pojeździe. Kierujący nie może być pieszym z prostej przyczyny: inne przepisy dotyczą kierujących a inne pieszych. Kolumnę pieszych obowiązuje B-36 a pieszego nie obowiązuje. Pieszy powinien korzystać z PdP a dla pędzącego bydło jest to zabronione.

A teraz pytanie za 100pkt: czy kierujący wózkiem ręcznym(tylko nie pomyl z wózkiem podręcznym) jest pieszym, skoro nie znajduje się w pojeździe? :shock:
Henq napisał(a):Idzie jezdnia drogi z pierwszeństwem
A co go obchodzi droga z pierwszeństwem, przecież nie jest kierującym.
Henq napisał(a):Szkoda że Tobie podstawowa definicja A-7 i art 2.23 sprawiają trudności w rozumieniu bo już dawno było by po temacie.
Z jednym się zgadzam, jest po temacie. W tej "definicji A-7" masz odwołanie do frazy droga z pierwszeństwem.
droga z pierwszeństwem - droga oznakowana jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
Czym ten pieszy kieruje? Tylko jak masz odpowiedzieć, że własnym postępowaniem, to lepiej nie odpisuj.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 16 grudnia 2015, 23:14

LeszkoII napisał(a):W tej "definicji A-7" masz odwołanie do frazy droga z pierwszeństwem.
droga z pierwszeństwem - droga oznakowana jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
Czym ten pieszy kieruje? Tylko jak masz odpowiedzieć, że własnym postępowaniem, to lepiej nie odpisuj.

A to jest jakaś definicja z kodeksu drogowego czy sam sobie wymyślasz?
art 2.23 wyraźnie wspomina o ustąpieniu pierwszeństwa pieszym.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 16 grudnia 2015, 23:44

Henq napisał(a):A to jest jakaś definicja z kodeksu drogowego czy sam sobie wymyślasz?
Tak, a konkretnie z rozporządzenia w.s. znaków i sygnałów drogowych czyli akcie prawnym zawierającym - jak to sam określiłeś - "definicję A-7".
Henq napisał(a):art 2.23 wyraźnie wspomina o ustąpieniu pierwszeństwa pieszym.
Wspomina, to fakt. Ale definicja ta nie jest normą prawną. Znaczy tyle, że jedynie wyjaśnia, jak należy rozumieć literalny zwrot "ustąpić pierwszeństwa".
Nie wyjaśnia jednak, kiedy ustąpić pierwszeństwa.

P.S. Klasyczny przykład: masz w "kodeksie" def. szczególnej ostrożności. Postępujesz zgodnie z norma prawną "uruchamiającą" znaczenie frazy "szczególna ostrożność". Gdyby tego "uruchomienia" nie było, nie masz prawa żądać od innych postępowania, które choć spełniają tą definicję, to nie są zainicjowane żadnym przepisem "wykonawczym".
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 17 grudnia 2015, 00:15

Henq napisał(a):polecam czytanie ze zrozumieniem tematu od początku.
Padło pytanie z mojej strony..jeśli uważasz,że znaki D-1?A-7 dotycza również pieszych na chodniku wbrew paragrafowi 2.1 to czy przy D-3 pieszy ma również obowiązek stosować się do ruchu jednokierunkowego.
Jeśli nie to uzasadnij dlaczego do jednych znaków ma się stosować , a do drugich juz tak nie do końca ?
=========================================
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 17 grudnia 2015, 16:29

szerszon napisał(a):Nasze forum zastało zainfekowane jakąś niemocą na udzielanie odpowiedzi na pytania, które pozwalają rozwikłać problem.

No w końcu zauważyłeś to co inni użytkownicy powtarzają Ci non stop i w czym jesteś mistrzem.
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):polecam czytanie ze zrozumieniem tematu od początku.
Padło pytanie z mojej strony..jeśli uważasz,że znaki D-1?A-7 dotycza również pieszych na chodniku wbrew paragrafowi 2.1 to czy przy D-3 pieszy ma również obowiązek stosować się do ruchu jednokierunkowego.
Jeśli nie to uzasadnij dlaczego do jednych znaków ma się stosować , a do drugich juz tak nie do końca ?

Gdzie tak uważam? skończ w końcu dopisywać innym coś czego nie powiedzieli, wymyślasz jakieś farmazony a później wmawiasz innym że tak piszą, w tym widzę również zdobyłeś mistrzostwo.
Dlatego właśnie poleciłem Ci lekturę tego tematu od początku i czytanie ze zrozumieniem wiem że to dla ciebie nowość i ciężki kamień do przetrawienia ale spróbuj chociaż po 10 razy przeczytaj i może w końcu dotrze do Ciebie. Po pierwsze zobacz sobie na rysunek jaki autor postu wstawił, następnie zapoznaj się z moim postem:
Henq napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Znak A-7 nie dotyczy pieszych...

Znak a-7 nie dotyczy pieszych tylko pojazdu który wjeżdża z drogi podporządkowanej na droge główną i znak tem mówi mu że ma on ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym sie drogą główną a czy pieszy nie jest uczestnikiem ruchu czy nie porusza się drogą główną?

Henq napisał(a):Ale co ty mieszasz teraz przecież napisałem ci wyraźnie że znak ustawiony A-7 dotyczy kierującego przed tym znakiem, ale to komu ma ustąpić pierwszeństwa dotyczy wszystkich uczestników ruchu a nie wybierasz sobie kierującemu już tak ustępujesz ale rowerzyście zastanowię się, a pieszemu to już w ogóle. Powtórzę jeszcze raz znak A-7 jest ustawiony przed drogą główną masz ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą główną i tyle w temacie.

a nie wmawiaj mi coś czego nie powiedziałem.
Skoro już zrozumiesz o czym wyżej napisałem zrozumiesz dlaczego bez sensowne jest Twoje upieranie się o znak D-3.
---
szerszon napisał(a):
o czyli wg szerszona 2.1 informuje nas że b41 dotyczy kierujących wiec co to za znak zakazu?
Czy możesz wskazać, gdzie tak napisałem ?

ależ proszę bardzo:
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):Ale dlaczego nie dotyczy pojazdów? Przecież @waw @leszkoII i @sankila twierdzą inaczej znaki drogowe dotyczą tylko pojazdów.
Według paragrafu 2.1 cytowanego już tutaj...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
jest napisane ,że dotyczy kierujących, którzy poruszają się jezdnią pasami ruchu...

Więc w tym miejscu http://www.zm.org.pl/img/img.117/nowy_s ... -117-1.jpg wg tego co piszesz B41 dotyczy kierującego - ciekawe ciekawe to pewno nowy znak informacyjny dla kierujących - tylko dlaczego nie jest w D tylko w B :hmm: ?
---
LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):A to jest jakaś definicja z kodeksu drogowego czy sam sobie wymyślasz?
Tak, a konkretnie z rozporządzenia w.s. znaków i sygnałów drogowych...

czyli w kodeksie drogowym-PoRD, to który art bo nie widzę?
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 17 grudnia 2015, 18:02

Henq napisał(a):
lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.

A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem :)

To jest moja odpowiedź na twoje..
Gdzie tak uważam? skończ w końcu dopisywać innym coś czego nie powiedzieli,

Czyli nawet nie mam co zaczynać. Czy życzysz sobie dalsze cytaty ?
Dalej...twój post...
Znak a-7 nie dotyczy pieszych tylko pojazdu który wjeżdża z drogi podporządkowanej na droge główną i znak tem mówi mu że ma on ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym sie drogą główną a czy pieszy nie jest uczestnikiem ruchu czy nie porusza się drogą główną?
W tym momencie padło moje pytanie o linię P-13, która jest miejscem ustąpienia pierwszenstwa w związku z A-7..nijak mi nie wychodzi ta linia przed pieszym, tylko przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem.
Poza tym pytałem, czy możesz wskazać znak D-1 dla pieszego ?
a nie wmawiaj mi coś czego nie powiedziałem.
Skoro już zrozumiesz o czym wyżej napisałem zrozumiesz dlaczego bez sensowne jest Twoje upieranie się o znak D-3.
Ależ oczywiście ,że powiedziałeś..widać to po pierwszym cytacie. Skoro pieszy jest na drodze z pierwszeństwem to może być też na drodze jednokierunkowej.Dlatego pytam się..skoro ma prawo korzystać z pierwszeństwa wyrażonego D-1 to dlaczego ma ignorować D-3. Pytanie jest jak najbardziej w temacie..dotyczy znaków informacyjnych D-1 i D-3 z których dyspozycji wynika,że dotyczą drogi.
Dalej...
o czyli wg szerszona 2.1 informuje nas że b41 dotyczy kierujących wiec co to za znak zakazu?
Oczywiście sobie to dopowiedziałeś, ponieważ podawałem sam koniec paragrafu 2.1 , gdzie jest napisane o przepisach szczególnych, czyli m.in B-41, C-13 S-3.
Oczywiście B-41 jest znakiem zakazu , a nie informacyjnym..zakazuje pieszym poruszania się po tej stronie drogi, po której jest ustawiony...informacja dla kierujących jest taka,że mogą się nie spodziewać pieszych.
Zacytuję ci jeszcze raz paragraf 2.1 z pogrubionym fragmentem, który nas interesuje...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Czy teraz jednak dostrzegasz błędną drogę jaką podążasz ?
Ale dalej nie odpowiedziałeś na zadane pytania. Tak jak pisałem to teraz taka moda, gdy brakuje argumentów.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 grudnia 2015, 21:57

Henq napisał(a):czyli w kodeksie drogowym-PoRD, to który art bo nie widzę?
Zacytowałem Ci definicje drogi z pierwszeństwem. Czy straciłem czas? Sorry, ale przekonywanie Ciebie wykracza poza ramy moich "zdolności" dydaktycznych :roll:
Jeśli będziesz chciał, to przeczytasz ten wątek 50 razy i zrozumiesz... chyba :?:
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 17 grudnia 2015, 22:10

szerszon napisał(a):Zacytuję ci jeszcze raz paragraf 2.1 z pogrubionym fragmentem, który nas interesuje...

Czy teraz jednak dostrzegasz błędną drogę jaką podążasz ?
Ale dalej nie odpowiedziałeś na zadane pytania. Tak jak pisałem to teraz taka moda, gdy brakuje argumentów.

Czy ty umiesz czytać ze zrozumienim? Chyba nie właśnie pokazujesz jaki jesteś obeznany olatany, tylko w czym nie wiem w swojej ignorancji chyba.
"...chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej..."
Jest to zdanie do tego: "znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej" a nie jak chcesz mylnie narzucić bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem do tego:
"Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu"
Więc Twoja ignorancja sięgnęła zenitu.

szerszon napisał(a):W tym momencie padło moje pytanie o linię P-13, która jest miejscem ustąpienia pierwszenstwa w związku z A-7..nijak mi nie wychodzi ta linia przed pieszym, tylko przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem.

No właśnie akurat wypada przed pieszym bo pieszy idzie przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem mówiłem czytaj od początku i kilka razy w końcu dotrze, to że się włączyłeś w środku dyskusji z pierdem a nie postem nie usprawiedliwia cię do nie czytania i nie zrozumienia wszystkiego co było do tej pory. Skoro tak ciężko zrozumieć tekst pisany to patrz obrazek autora może będzie łatwiej.
szerszon napisał(a):Ależ oczywiście ,że powiedziałeś..widać to po pierwszym cytacie. Skoro pieszy jest na drodze z pierwszeństwem to może być też na drodze jednokierunkowej.Dlatego pytam się..skoro ma prawo korzystać z pierwszeństwa wyrażonego D-1 to dlaczego ma ignorować D-3.

No widzisz i dalej nie rozumiesz czytałeś 9 razy miałeś przeczytać 10 może w końcu zaskoczy.
Nigdzie nie pisałem że pieszy korzysta z pierwszeństwa wyrażonego przez D-1 i cały czas to pisałem Ty mi wmawiasz ze pisałem inaczej i wymyśliłeś sobie znak D-3 by poprzeć swoje głupawe argumenty, zawsze gdy się gubisz w temacie to wymyślasz cuda i wmawiasz innym że mówią bądź piszą coś co tobie odpowiada.
---
LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):czyli w kodeksie drogowym-PoRD, to który art bo nie widzę?
Zacytowałem Ci definicje drogi z pierwszeństwem. Czy straciłem czas? Sorry, ale przekonywanie Ciebie wykracza poza ramy moich "zdolności" dydaktycznych :roll:
Jeśli będziesz chciał, to przeczytasz ten wątek 50 razy i zrozumiesz... chyba :?:
@Leszko widze że zaczynasz się bawić w @szerszona mistrza unikania konkretnych odpowiedzi.
Skoro jest to definicja zawarta w PoRD jak twierdzisz wskaż mi który to art bo nie mogę znaleźć.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 grudnia 2015, 22:45

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

§1.2.1) i §1.2.2)
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 18 grudnia 2015, 00:16

Jest to zdanie do tego: "znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej" a nie jak chcesz mylnie narzucić bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem do tego:
"Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu"
I wszystko gra. Masz znaki po lewej , które dotyczą tylko tej strony drogi, po której stoją. Podałem ci przykłady. Widzisz jakąś sprzeczność ?
No właśnie akurat wypada przed pieszym bo pieszy idzie przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem mówiłem czytaj od początku i kilka razy w końcu dotrze, to że się włączyłeś w środku dyskusji z pierdem a nie postem nie usprawiedliwia cię do nie czytania i nie zrozumienia wszystkiego co było do tej pory. Skoro tak ciężko zrozumieć tekst pisany to patrz obrazek autora może będzie łatwiej.
Fajnie sobie wydedukowałeś na podstawie szkicu...dla mnie nie idzie po krawędzi..i co mi zrobisz ? Przy namalowanej linii P-13 z pewnością szedłby między linią a pojazdem. :mrgreen:
Nigdzie nie pisałem że pieszy korzysta z pierwszeństwa wyrażonego przez D-1
Jak to nie ?
Henq napisał(a):
lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.

A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem :)

Nie wiesz co już sam napisałeś ? To co w takim razie rozumiesz pod pojęciem "droga główna" ? Wypierasz się teraz jak żaba błota.
i cały czas to pisałem Ty mi wmawiasz ze pisałem inaczej

Wmawiam ? :wink:
A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem

i wymyśliłeś sobie znak D-3 by poprzeć swoje głupawe argumenty, zawsze gdy się gubisz w temacie to wymyślasz cuda i wmawiasz innym że mówią bądź piszą coś co tobie odpowiada.
Taki sam znak dotyczący drogi.Moje głupawe argumenty jednak ciebie troszkę uwierają, ponieważ nie potrafisz odpowiedzieć i zachować się również.
szerszon

Postprzez yorki » piątek 18 grudnia 2015, 08:17

Konwencja o znakach i sygnalach drogowych napisał(a):Art.10
Znaki pierszenstwa
2. Znak B.1 (nasz A-7) "Ustap Pierszenstwa" powinien byc uzywany dla informowania kierujacych, ze na skrzyzowaniu, gdzie znak ten jest umieszczony, powinni oni ustapic pierszenstwa przejazdu pojazdom jadacym po drodze, do ktorej sie zblizaja.

Watek powinien sie zakonczyc po wpisie lith-a,
A powyzszy cytat jest kolejnym przykladem, ze przepisy konwencji wiedenskiej sa bardziej czytelne od naszych.
one white wine ;)
yorki

Postprzez szerszon » piątek 18 grudnia 2015, 08:39

To tylko kwestia nazewnictwa. Nic więcej.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze