Oznaczenie miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Oznaczenie miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych.

Postprzez grzechotek » niedziela 13 grudnia 2015, 20:55

Ostatnio spotkała mnie taka sytuacja na parkingu, zajechał kierujący i zostawił samochód na miejscu dla niepełnosprawnych. Wrócił właściciel auto i w tym samym czasie zaszła policja, chciała mu dać mandat za złe parkowanie. Gość bronił się tym, że nie było pionowego znaku, ale był tylko namalowany P-24. Twierdził, że muszą być te dwa wymogi żeby było to miejsce dla niepełnosprawnych. Nie wiem jak się ta sytuacja skończyła, bo musiałem już jechać a nie będę stał i słuchał.

Więc jak to jest z tym miejscem dla niepełnosprawnych, musi być znak pionowy: D-18 lub D-18a i T-29 oraz poziome P-18 lub P-20 lub P-24 w komplecie ? Bo czasem widzę namalowane P-24 a znaku pionowego nie ma. A czasem odwrotnie stoi znak pionowy a koperty nie ma.
grzechotek

Re: Oznaczenie miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych.

Postprzez ks-rider » poniedziałek 14 grudnia 2015, 11:01

Powinne byc dwa, ale znak poziomy jest rowniez znakiem

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 grudnia 2015, 13:48

grzechotek napisał(a):Gość bronił się tym, że nie było pionowego znaku, ale był tylko namalowany P-24.
On się tłumaczył, bronić to się może w sądzie. Oznakowanie było niekompletne, ALE:
§ 92. Znak P-24 "miejsce dla pojazdu osoby niepełnosprawnej" oznacza, że stanowisko postojowe, na którym znak umieszczono, jest przeznaczone dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.
W taryfikatorze podano możliwe faktyczne podstawy prawne(patrz: kolumna druga od prawej).

Obrazek
grzechotek napisał(a):Twierdził, że muszą być te dwa wymogi żeby było to miejsce dla niepełnosprawnych.
Z przytoczonego wyżej paragrafu wynika coś całkiem odmiennego.
grzechotek napisał(a):Więc jak to jest z tym miejscem dla niepełnosprawnych, musi być znak pionowy: D-18 lub D-18a i T-29 oraz poziome P-18 lub P-20 lub P-24 w komplecie ? Bo czasem widzę namalowane P-24 a znaku pionowego nie ma.
To akurat powinno interesować osobę, która zajmuje się oznakowaniem miejsc parkingowych. Za niewłaściwe oznakowanie na drodze niepublicznej grozi mandat karny - wykonującemu to oznakowanie oraz zlecającemu je.

Przepisy dopuszczają oznakowanie miejsca dla niepełnosprawnych tylko za pomocą znaków poziomych. W tym przypadku oznakowanie powinno składać się z koperty P-20, wewnątrz której znajduje się znak P-24.

P-24 wskazuje na osobę/pojazd, dla której przeznaczony jest miejsce wyznaczone znakiem przeznaczenia na postój a takimi znakami są D-18, P-18, P-20. Chodzi o to, które znaki poziome z wyżej wymienionych mogą występować samodzielnie (bez znaku pionowego). Np. sam znak P-24 bez wyraźnego kontekstu, jaki kreuje znak P-18 czy P-20 nie odnosi się do miejsca przeznaczenia dla niepełnosprawnych i moim zdaniem nie powoduje przesłanek do ukarania wz z wykroczeniem. Funkcjonuje on jako uzupełnienie oznakowania poziomego znakami P-18 lub P-20.

Nie znam rygoru prawnego* w postaci obowiązku oznakowania miejsca postojowego dla niepełnosprawnych ŁĄCZNIE za pomocą znaków pionowych(z tabliczką T-29) ORAZ znaków poziomych. Znaki powinny być widoczne - niezależnie od pory roku i warunków atmosferycznych, stąd nie trudno wydedukować, że dla dobra niepełnosprawnych powinno używać się i jednych i drugich pamiętając, że poziome są znakami uzupełniającymi w stosunku do pionowych.

====================================
*) Wyjątkiem jest obowiązek oznakowania miejsc przeznaczonych na postój w strefie płatnego parkowania: znaki pionowe PLUS poziome.

ks-rider napisał(a):Powinne byc dwa
Czekam na podstawę prawną.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pasqudek » wtorek 15 grudnia 2015, 00:31

Znaki poziome:
- sa malowane zlej jakosci farba,
- snieg zasloni.
pasqudek

Postprzez jasiek23 » środa 23 grudnia 2015, 23:35

Ja też bym się tłumaczył w ten sposób. Znak poziomy zawsze może się "zdegradować", zetrzeć itp. W momencie kiedy jest zasypany sniegiem to tak jakby go nie było. Zresztą, kiedy znak pionowy jest oblepiony sniegiem i nie widać co on przedstawia to też tak jakby go nie było (tak gdzieś przeczytałem)
jasiek23

Postprzez eragon » piątek 25 grudnia 2015, 16:13

Z tej tabelki wynika, że sam znak nie ustanawia prawa - sama koperta tak.. Czy ja coś źle rozumuję ??
Mam taką sytuację na parkingu, że tylko znak D-18a z T-29 stoi, koperty ani nic innego na asfalcie niema - moge tam parkować.. Zwłaszcza, że palant z niebieską kartką stoi całkiem z boku.. Jak sądzicie ??
Moje zdanie jest - TAK..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Powrót do Sytuacje na drodze