Wyprzedzanie rowerem z prawej pojazdu sygnalizującego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie rowerem z prawej pojazdu sygnalizującego

Postprzez Agemlon » środa 02 grudnia 2015, 17:31

Dzień dobry!
Artykuł 24 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym mówi:
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

W ustawie jest zapis, że pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo można wyprzedzać tylko z prawej strony. Nie znalazłem natomiast podobnego zapisu dotyczącego wyprzedzania pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w prawo.

Przytoczony wyżej artykuł mówi tylko o tym, że jestem obowiązany upewnić się czy osoba przede mną nie sygnalizuje skrętu. Więc upewniam się i wiem dobrze, że osoba przede mną chce skręcać w prawo. Czyli wypełniłem obowiązek z tego artykułu. Czy więc jadąc rowerem mogę wyprzedzić z prawej strony samochód na skrzyżowaniu(lub bezpośrednio przed nim), jeśli sygnalizuje on zamiar skrętu w prawo a ja z daleka widziałem to sygnalizowanie(jestem upewniony o jego zamiarze i decyduję się na manewr)?
Agemlon

Re: Wyprzedzanie rowerem z prawej pojazdu sygnalizującego

Postprzez LegeArtis » środa 02 grudnia 2015, 18:01

Agemlon napisał(a):Czy więc jadąc rowerem mogę wyprzedzić z prawej strony samochód na skrzyżowaniu(lub bezpośrednio przed nim), jeśli sygnalizuje on zamiar skrętu w prawo a ja z daleka widziałem to sygnalizowanie(jestem upewniony o jego zamiarze i decyduję się na manewr)?

Nie możesz wyprzedzić na skrzyżowaniu takiego pojazdu.
LegeArtis

Postprzez Agemlon » środa 02 grudnia 2015, 18:06

LegeArtis napisał(a):Nie możesz wyprzedzić na skrzyżowaniu takiego pojazdu.

Artykuł 7:
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Natomiast w artykule 9 czytam:
9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Wyprzedzając z prawej strony na skrzyżowaniu nie wjeżdżam na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym. Więc z tego wynika, że mogę w ten sposób wyprzedzać na skrzyżowaniu.

W ogóle ten artykuł 9 jest bardzo ciekawy, bo zezwala mi na wyprzedzanie z prawej strony na skrzyżowaniu pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w prawo? Dobrze myślę?
Agemlon

Postprzez skov » środa 02 grudnia 2015, 18:28

dobrze myślisz, można wyprzedzać.
Art.22 obliguje kierującego zmieniającego kierunek jazdy w prawo do zbliżenia się do prawej krawędzi co teoretycznie powinno uniemożliwić pojawienie się tam kogokolwiek.
skov

Postprzez szerszon » środa 02 grudnia 2015, 18:37

Na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym lub o ruchu okrężnym. Nie widzę pozwolenia na wyprzedzanie pojazdu silnikowego na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 02 grudnia 2015, 18:53

Agemlon napisał(a):Czy więc jadąc rowerem mogę wyprzedzić z prawej strony samochód na skrzyżowaniu(lub bezpośrednio przed nim), jeśli sygnalizuje on zamiar skrętu w prawo a ja z daleka widziałem to sygnalizowanie(jestem upewniony o jego zamiarze i decyduję się na manewr)?
Tak, możesz między innymi pod warunkiem powołania się na Art. 24.9.
Art. 24.9. dotyczy skrzyżowań, które nie są skrzyżowaniami o ruchu okrężnym lub takich, na których ruch jest kierowany (bo te ostatnie dwa "rodzaje" wyłączone są spod zakazu wyprzedzania z Art. 24.7.3.) Słusznie zauważyłeś, że stosownie do ustępu 9, na skrzyżowaniu wyprzedzanie z prawej strony pojazdu zamierzającego skręcić w prawo, nie jest zabronione z racji nie wjeżdżania na część jezdni przeznaczonej do ruchu w kierunku przeciwnym.

Dodam jeszcze - może się komuś przyda - że na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym formalnie dopuszcza się wyprzedzanie pojazdu w taki sposób, że przejeżdża się na część jezdni przeznaczonej dla kierunku przeciwnego, byleby nie wyprzedzać pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo z lewej jego strony.

W takich sytuacjach(chodzi o poruszanie się rowerem) pierwszeństwo ustala Art. 27.1a i dlatego przed skrętem w prawo patrzymy w prawe lusterko czy aby jakiś rowerzysta nie jedzie na wprost np. pasem ruchu dla rowerów czy też (ogólnie) jezdnią.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » środa 02 grudnia 2015, 20:08

LeszkoII napisał(a):Dodam jeszcze - może się komuś przyda - że na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym formalnie dopuszcza się wyprzedzanie pojazdu w taki sposób, że przejeżdża się na część jezdni przeznaczonej dla kierunku przeciwnego, byleby nie wyprzedzać pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo z lewej jego strony.

Nie bardzo. Wjazd na część jezdni przeznaczonej dla ruchu w przeciwnym kierunku przed skrzyżowaniem zazwyczaj wiąże się z przejechaniem linii ciągłej, czyli wykroczeniem.

Natomiast wyprzedzanie rowerem pojazdu skręcającego w prawo jest dozwolone, choć nie powinno bo taki manewr w dużym odsetku kończy się wypadkiem i, nie chcąc straszyć, jest to czasem ostatnie wyprzedzanie w życiu rowerzysty.
waw

Postprzez LegeArtis » środa 02 grudnia 2015, 21:02

Chyba pod latarnią najciemniej :roll: :

Art 24.1 Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zmiany kierunku jazdy.

Tak więc jeźeli masz świadomość, że sygnalizuje zamiar zmiany kierunku jazdy - nie możesz wyprzedzać.
LegeArtis

Postprzez Agemlon » środa 02 grudnia 2015, 21:09

LegeArtis napisał(a):Chyba pod latarnią najciemniej :roll: :

Art 24.1 Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zmiany kierunku jazdy.

Tak więc jeźeli masz świadomość, że sygnalizuje zamiar zmiany kierunku jazdy - nie możesz wyprzedzać.

W pierwszym poście cytowałem dokładnie ten przepis. Więc przed wyprzedzaniem upewniam się, że osoba przede mną sygnalizuje skręt w prawo(bo jestem do tego obowiązany wedle tego przepisu) i wyprzedzam. Czyli jednak można, bo przepis nie zabrania wyprzedzania, tylko obowiązuje do upewnienia się. Jak już upewniłem się, że osoba przede mną chce skręcać w prawo, to decyduje się na manewr wyprzedzania prawą stroną. I to jest chyba zgodne z literą prawa.
Agemlon

Postprzez mp0011 » środa 02 grudnia 2015, 21:30

Agemlon napisał(a):W pierwszym poście cytowałem dokładnie ten przepis. (...) I to jest chyba zgodne z literą prawa.
Jako rowerzysta nie popieram takiej nadinterpretacji.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wjechaniem na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szynowy, (...).
Wolno wjeżdżać na przejazd widząc nadjeżdżający pojazd szynowy?
przy cofaniu sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia. Upewnić, się czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda
Czy można cofać jeżeli manewr spowoduje zagrożenie?

Oczywistym jest, że tego typu sformułowania zabraniają tych manewrów, a ewentualne skutki ich wykonywania spadają na wykonującego, który widząc zagrożenie je ignoruje.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » środa 02 grudnia 2015, 21:45

waw napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Dodam jeszcze - może się komuś przyda - że na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym formalnie dopuszcza się wyprzedzanie pojazdu w taki sposób, że przejeżdża się na część jezdni przeznaczonej dla kierunku przeciwnego, byleby nie wyprzedzać pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo z lewej jego strony.
Nie bardzo. Wjazd na część jezdni przeznaczonej dla ruchu w przeciwnym kierunku przed skrzyżowaniem zazwyczaj wiąże się z przejechaniem linii ciągłej, czyli wykroczeniem.
W pytaniu nie było nic o linii ciągłej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LegeArtis » środa 02 grudnia 2015, 21:47

Agemlon napisał(a):W pierwszym poście cytowałem dokładnie ten przepis. Więc przed wyprzedzaniem upewniam się, że osoba przede mną sygnalizuje skręt w prawo(bo jestem do tego obowiązany wedle tego przepisu) i wyprzedzam.

Ale przed wyprzedzaniem masz sie upewnić, że NIE sygnalizuje.
Tak więc, imho nie możesz wyprzedzić
LegeArtis

Postprzez Agemlon » środa 02 grudnia 2015, 21:57

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Czyli jednak lepiej starać się nie wyprzedzać w ten sposób.
Agemlon

Postprzez piotrekbdg » środa 02 grudnia 2015, 22:36

Agemlon napisał(a):Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Czyli jednak lepiej starać się nie wyprzedzać w ten sposób.

A miałeś w ogóle wątpliwości? Bez względu na przepisy ten manewr jest skrajnie niebezpieczny dla wszystkich uczestników ruchu. Tak na marginesie - wykupiłeś OC na swój rower w razie popełnienia ewentualnych szkód?
piotrekbdg

Postprzez Agemlon » czwartek 03 grudnia 2015, 02:09

piotrekbdg napisał(a):A miałeś w ogóle wątpliwości?

Gdybym nie miał wątpliwości to bym nie zakładał tego tematu

piotrekbdg napisał(a):Tak na marginesie - wykupiłeś OC na swój rower w razie popełnienia ewentualnych szkód?

Dzięki za to pytanie, od jakiegoś czasu miałem zamiar wykupić i właśnie to pytanie mnie skłoniło, że podjąłem odpowiednie kroki do wykupienia OC
Dzięki jeszcze raz
Agemlon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze