Artykuł 24 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym mówi:
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
W ustawie jest zapis, że pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo można wyprzedzać tylko z prawej strony. Nie znalazłem natomiast podobnego zapisu dotyczącego wyprzedzania pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w prawo.
Przytoczony wyżej artykuł mówi tylko o tym, że jestem obowiązany upewnić się czy osoba przede mną nie sygnalizuje skrętu. Więc upewniam się i wiem dobrze, że osoba przede mną chce skręcać w prawo. Czyli wypełniłem obowiązek z tego artykułu. Czy więc jadąc rowerem mogę wyprzedzić z prawej strony samochód na skrzyżowaniu(lub bezpośrednio przed nim), jeśli sygnalizuje on zamiar skrętu w prawo a ja z daleka widziałem to sygnalizowanie(jestem upewniony o jego zamiarze i decyduję się na manewr)?