KTO MA RACJĘ JA CZY POLICJA ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

KTO MA RACJĘ JA CZY POLICJA ?

Postprzez joannakam1 » wtorek 24 listopada 2015, 20:25

Jechałam przez skrzyżowanie lewym pasem , dając lewy kierunkowskaz.Z prawego pasa skręcać chciała w prawo ruga kobieta.Zaznaczam, że ja pierwsza wjechałam na rondo.Na rondzie w momencie mojego skrętu w lewo uderzyła w moje prawe przednie koło i nadkole. Z szybkością wjechała na rondo i na pewno nie wyrobiła zakrętu. Wezwałyśmy policję. Policja twierdzi, że powinnam jechać po rondzie jadąc jednym kołem po ułożonej kostce brukowej a nie po asfalcie jak jechałam. Uważam, że auto osobowe powinno jechać po jezdni, na kostkę najeżdżają duże i szerokie samochody jak tiry.Kto tutaj ma rację? Sprawa trafi do sądu.
joannakam1

Re: KTO MA RACJĘ JA CZY POLICJA ?

Postprzez SJS » wtorek 24 listopada 2015, 23:44

POLICJA
SJS

Postprzez pasqudek » środa 25 listopada 2015, 00:15

@sjs: uzasadnisz?
pasqudek

Postprzez szerszon » środa 25 listopada 2015, 00:17

Może miejsce ? Chociaż ktoś tu nie zastosował się do C-12+A-7.
szerszon

Postprzez SJS » środa 25 listopada 2015, 10:16

pasqudek napisał(a):@sjs: uzasadnisz?
Zajechała drogę pojazdowi poruszającemu się obok, bo myślała, że na rondzie po kostce się nie jedzie.
SJS

Postprzez ks-rider » środa 25 listopada 2015, 11:00

SJS napisał(a):
pasqudek napisał(a):@sjs: uzasadnisz?
Zajechała drogę pojazdowi poruszającemu się obok, bo myślała, że na rondzie po kostce się nie jedzie.

Tak jak zauwazyla, pojazdy poruszaja sie po nawierzchni asfaltowej a nie po kostce - ta zarazerwowana jest dla szerszych i ciezszych pojazdow. Fakt wjechania w drzwi mowi, ze wymusila wjechala w pojazd znajdujacy sie przed nia.

Policja niema racji.

:wink:
ks-rider

Postprzez SJS » środa 25 listopada 2015, 11:19

ks-rider napisał(a):Tak jak zauwazyla, pojazdy poruszaja sie po nawierzchni asfaltowej a nie po kostce - ta zarazerwowana jest dla szerszych i ciezszych pojazdow.

W którym paragrafie to napisali?
ks-rider napisał(a): Fakt wjechania w drzwi mowi, ze wymusila wjechala w pojazd znajdujacy sie przed nia.
Policja niema racji.
Policja była na miejscu. Widziała sytuację. Na pewno oceniła rzetelnie.
A ty co?
SJS

Postprzez szerszon » środa 25 listopada 2015, 11:41

Napisane,że to wjeżdżający na skrzyżowanie przydzwonił w pojazd na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez joannakam1 » środa 25 listopada 2015, 16:27

Policja nie widziała tego faktu. Ocenili na podstawie naszych relacji.Stroną, która wezwała policję byłam ja, gdyż nadal twierdzę, że skoro byłam pierwsza na rondzie to ta kobieta powinna ustąpić i zwolnić a nie dodawać gazu.
joannakam1

Postprzez pasqudek » środa 25 listopada 2015, 18:12

@sjs: wskaz art.w ktorym napisane, ze nie mam poruszac sie po asfalcie na rondzie
pasqudek

Postprzez SJS » środa 25 listopada 2015, 18:37

pasqudek napisał(a):@sjs: wskaz art.w ktorym napisane, ze nie mam poruszac sie po asfalcie na rondzie

Jezdnia służy do jazdy, nie ma znaczenia czy jest z asfaltu czy z kostki.

Tutaj widać, że jaśnie pani zamiast wjechać na kostkę wolała wjechać w samochód obok.
Zreszta policja na miejscu zrobiła rozeznanie, więc oni najlepiej ocenili sytuację.
SJS

Postprzez joannakam1 » środa 25 listopada 2015, 22:09

Chciałam zauważyć, że to we mnie wjechano, ponieważ to ja byłam pierwsza na rondzie. Ta osoba z prawej ma znak ustąp pierwszeństwa. Wg wzięła za duży skręt w prawo i słychać było, że dodała gazu i nie wyrobiła zakrętu uderzając w moje koło. Przeanalizuj sytuację.
joannakam1

Postprzez pasqudek » środa 25 listopada 2015, 23:36

@sjs: dywagacje. Wskaz artykul.
pasqudek

Postprzez sankila » środa 25 listopada 2015, 23:41

joannakam1 napisał(a):Policja twierdzi, że powinnam jechać po rondzie jadąc jednym kołem po ułożonej kostce brukowej a nie po asfalcie jak jechałam. Uważam, że auto osobowe powinno jechać po jezdni, na kostkę najeżdżają duże i szerokie samochody jak tiry.Kto tutaj ma rację? Sprawa trafi do sądu.
Masz rację, a policji się coś pomieszało.
Z kostki zbudowany jest pierścień ronda, pozwalający przejechać długim pojazdom, a utrudniający przejazd pojazdom osobowym. Kontrastowy materiał i nachylenie jest właśnie po to, żeby osobówki nie wjeżdżały, tylko redukowały prędkość.

Wyrazy uznania dla policji, która każe jechać po łuku drogą o zróżnicowanej przyczepności - geniusze swojego fachu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 26 listopada 2015, 00:02

joannakam1 napisał(a):Chciałam zauważyć, że to we mnie wjechano, ponieważ to ja byłam pierwsza na rondzie. Ta osoba z prawej ma znak ustąp pierwszeństwa. Wg wzięła za duży skręt w prawo i słychać było, że dodała gazu i nie wyrobiła zakrętu uderzając w moje koło. Przeanalizuj sytuację.
Szanowny user SJS ma problem z czytaniem ze zrozumieniem.Oczywiście,że wjeżdżajacy na rondo nie ustąpił pierwszeństwa. Nawet nasze forumowe "słoneczko" wreszcie coś z sensem napisała. :spoko:
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze