Zawracanie na rondzie = oblanie egzaminu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zawracanie na rondzie = oblanie egzaminu?

Postprzez CzajekDC » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:20

kg1956 napisał(a):Nakaz to nakaz. Trzeba wykonać. Nakazano Tobie przejechać skrzyżowanie w ściśle określonych kierunkach, wynikających ze znaku P8x. Jesteś zobligowany, by skrzyżowanie (w tym przypadku rondo) przejechać prosto lub w lewo.

Ależ jak najbardziej. Jestem zobligowany wykonać manewr skrętu w lewo. W danym przypadku po jego wykonaniu staję przed ponownym wyborem (jazda na wprost lub w lewo) i ja wybieram tą drugą opcję. :D
Ja się nie kłócę, tylko podaję argumenty, a to(!) jest różnica...
http://darek.renaks.pl/
CzajekDC

Postprzez VanDerVart » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:22

Ale z punktu widzenia egzaminatora Ty miałeś wykonać manewr zawracania, a ten manewr wykonuje się ze skrajnie lewego pasa i tyle :D
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez CzajekDC » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:26

Borys_q napisał(a): Poczułem się wezwany do tablicy, otóż kolega nie popełnił błędu bo podzielił sobie zawracanie na części składowe. Kolega popełnił wykroczenie bo nie zna znaków koniec kropka. Jakby kolega zapoznał się z definicja znaku który miał na pasie i wiedział na co w jakich warunkach zezwala wykonał by ten manewr prawidłowo.

A dlaczego po wykonaniu jednego manewry zmuszasz mnie do wykonania drugiego?
Ustawiając się na środkowym pasie jestem zobligowany wykonać manewr skrętu w lew lub jechać prosto. W danym przypadku po jego wykonaniu staję przed ponownym wyborem (jazda na wprost lub w lewo) i ja wybieram tą drugą opcję. :)
CzajekDC

Postprzez CzajekDC » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:29

VanDerVart napisał(a):Ale z punktu widzenia egzaminatora Ty miałeś wykonać manewr zawracania, a ten manewr wykonuje się ze skrajnie lewego pasa i tyle :D

A dlaczego miałem zawrócić ze skrajnie lewego? Pomyśl. Przepisy mówią, że skrajnie lewy pas zezwala na zawracanie. Nie zmusza. Środkowy pas zawracania nie zabrania! Nie rozumiem w czym problem. :hmm: W czytaniu ze zrozumieniem? :P
CzajekDC

Postprzez Borys_q » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:29

A dlaczego po wykonaniu jednego manewry zmuszasz mnie do wykonania drugiego?

Ja cie do tego nie zmusiłem, tak samo jak nikt cie nie zmuszał do zdawania egzaminu, dostałeś polecenie wykonałeś je nieprawidłowo pogódź się z tym.

A dlaczego miałem zawrócić ze skrajnie lewego? Pomyśl. Przepisy mówią, że skrajnie lewy pas zezwala na zawracanie. Nie zmusza.

A środkowy zezwolił ci wykonać skręt w lewo i opuścić skrzyżowanie. Ty tego nie zrobiłeś wykonałeś manewr zawracania, który moze i składa się z dwóch lewoskrętów ale nie ma to wpływu że ze środkowego tych dwóch lewoskrętów zrobić nie mogłeś.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 listopada 2015, 22:32 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:30

Jesteś zobligowany nie do skrętu, tylko do pojechania we wskazanym kierunku.
Znak ten oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką
kg1956

Postprzez CzajekDC » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:33

kg1956 napisał(a):Jesteś zobligowany nie do skrętu, tylko do pojechania we wskazanym kierunku.
Znak ten oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką

We wskazanym kierunku pojechałem po czym kierunek zmieniłem. Znak nie nakazuje mi jazdy w danym kierunku przy następnym wyborze. Nie nakazuje mi również opuszczenia skrzyżowania (całości) w danym kierunku.
CzajekDC

Postprzez CzajekDC » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:36

Borys_q napisał(a):A środkowy zezwolił ci wykonać skręt w lewo i opuścić skrzyżowanie.

A to już jest nadinterpretacja. W przepisach nie jest nic powiedziane, że skrzyżowanie muszę opuścić.

Trzymajmy się tego, co jest w przepisach. Dobrze?
CzajekDC

Postprzez Borys_q » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:38

Wiesz lepiej to się odwołaj.....

Czego oczekujesz po tym forum, że teraz wszyscy się nad tobą użalać i wieszać psy na egzaminatorach?
Wg mnie wynik negatywny prawidłowo. Najpierw naucz się jeździć jak już się nauczysz pojeździsz jakiś czas poczytasz przepisy zdobędziesz wiedzę umożliwiająca dyskusje na argumenty to będziesz mógł filozofować i próbować interpretować świat drogowy dookoła.

Trzymajmy się tego, co jest w przepisach. Dobrze?

Jakbyś się trzymał tego co w przepisach tego tematu by nie było.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 listopada 2015, 22:41 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:40

CzajekDC napisał(a):(...)A dlaczego miałem zawrócić ze skrajnie lewego? Pomyśl. Przepisy mówią, że skrajnie lewy pas zezwala na zawracanie. Nie zmusza.(...)

Skrajny lewy faktycznie zezwala na zawracanie. W przeciwnym razie w ogóle nie mógłbyś zawrócić.
Najlepiej złóż odwołanie i napisz nam co z tego wynikło.
kg1956

Postprzez VanDerVart » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:47

CzajekDC napisał(a):
VanDerVart napisał(a):Ale z punktu widzenia egzaminatora Ty miałeś wykonać manewr zawracania, a ten manewr wykonuje się ze skrajnie lewego pasa i tyle :D

A dlaczego miałem zawrócić ze skrajnie lewego? Pomyśl. Przepisy mówią, że skrajnie lewy pas zezwala na zawracanie. Nie zmusza. Środkowy pas zawracania nie zabrania! Nie rozumiem w czym problem. :hmm: W czytaniu ze zrozumieniem? :P

No nie zmusza, ale tylko ten pas zezwala na wykonanie manewru zawrócenia i zgodnie z zasadami nauki jazdy musimy tak ten manewr wykonać na egzaminie.
Według mnie po prostu nie wykonałeś polecenia egzaminatora.
Odwołanie?
Z jednej strony manewr wykonany nie poprawnie, z drugiej zaś interpretacja tego zadania podlegała indywidualnej ocenie każdego z egzaminatorów i ten po prostu postanowił nie dać Ci drugiej szansy.
Jeśli Ci jej nie dał, to oznacza jego wyższość i każdy wstawi się za Nim.
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez papadrive » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:50

CzajekDC napisał(a):A dlaczego miałem zawrócić ze skrajnie lewego?

Bo tak jest zgodnie z przepisami.
Przepisy mówią, że skrajnie lewy pas zezwala na zawracanie. Nie zmusza.

Pewnie, że nie zmusza. :wink: Nawet nikt Cię nie zmusza do jazdy samochodem.
Środkowy pas zawracania nie zabrania! Nie rozumiem w czym problem. :hmm: W czytaniu ze zrozumieniem? :P

Czy Ty rozumiesz różnicę między nakazem a zezwoleniem wykonania określonej czynności? Strzałka P-8b nakazuje Ci skręcić w lewo i nigdzie więcej. Jedynie namalowana na lewym skrajnym pasie zezwala Ci na zawrócenie.
No to co to jest zawracanie? Nie powiesz mi definicji, bo w ustawie nie istnieje. Ja potoczne "zawracanie" traktuję na tym skrzyżowaniu jako dwa lewoskręty. Ty możesz to traktować jak chcesz, ja Ci nie zabraniam.

Nie ma definicji "zawracanie" tak, jak nie ma definicji "skrętu w lewo/prawo". Ale chyba średnio inteligentny człowiek umie te dwa pojęcia rozróżnić?
Gdyby zawracanie było dwoma skrętami w lewo (czasami może być), to przepisy nie wspominałyby o takim manewrze. A przyznasz, że coś tam jest w KD.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Borys_q » poniedziałek 23 listopada 2015, 22:52

Kiedyś w tabeli "przerywaczy" stało napisane "naruszenie zakazu zawracania" nie wiem czy ten zapis jest identyczny jeśli jest to przerwanie słuszne.
Borys_q

Postprzez jasper1 » poniedziałek 23 listopada 2015, 23:30

CzajekDC, jak rzeczywiście byś się pomylił i chciał skręcić w lewo, a potem swój błąd naprawić, to będąc na pasie środkowym powinieneś poinformować o tym egzaminatora i zapytać co dalej.
Skoro tego nie zrobiłeś, to egzaminator miał pełne prawo uznać, że wykonywałeś manewr zawracania, a w trakcie tego manewru nie zastosowałeś się do znaków wskazujących dozwolone kierunki jazdy z pasa ruchu.
Takie zachowanie w majestacie prawa skutkuje przerwaniem egzaminu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 00:54

CzajekDC napisał(a):Ja się nie kłócę, tylko podaję argumenty, a to(!) jest różnica...
- Pił pan coś panie kierowco?
- Nie, nie piłem - chlałem.
Takie te Twoje argumenty.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze