Manewr skrętu w lewo na drodze jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Manewr skrętu w lewo na drodze jednokierunkowej

Postprzez lkamil96 » piątek 20 listopada 2015, 21:54

Witajcie.
Dzisiaj odbyłem swój pierwszy egzamin praktyczny.
Jadąc drogą jednokierunkową taką jak zdjęciu, musiałem wykonać manewr skrętu w lewo na tym skrzyżowaniu. Wykonałem go mniej więcej ze środka jezdni (po prawej był przystanek autobusowy z ludźmi więc postanowiłem zachować bezpieczną odległość gdyby któryś z ludzi wyskoczył czy cokolwiek).
Zostałem poinformowany, że źle go zrobiłem. Drugim razem wykonałem go z prawej krawędzi jezdni i niestety na tym zakończyłem swój egzamin. Mógłby mi ktoś wyjaśnić z jakiego to powodu i czy egzaminator miał rację mówiąc, że w takim przypadku nie muszą być wyznaczone pasy ruchu? Wydaje mi się że w takiej sytuacji mógłbym go wykonać ze środka jezdni.
Link do Google Maps: https://www.google.pl/maps/@50.7878969,19.1532139,3a,75y,231.76h,52.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8-O4dIt3NlDvGwDZSnA62g!2e0!7i13312!8i6656

Obrazek
lkamil96

Re: Manewr skrętu w lewo na drodze jednokierunkowej

Postprzez Agemlon » piątek 20 listopada 2015, 23:12

Art. 22 Prawa o ruchu drogowym:
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

1) do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;

2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.
Agemlon

Postprzez lkamil96 » piątek 20 listopada 2015, 23:18

Dziękuję :)

A taka sytuacja z użyciem prawego kierunkowskazu na łuku drogi, na którym nie ma innej opcji jak jazda na wprost?

Obrazek

Obrazek
lkamil96

Postprzez VanDerVart » piątek 20 listopada 2015, 23:21

W sumie ten autobus Ci przeszkodził, gdyż:
gdybyś za pierwszym razem źle wykonał manewr skręcając od prawej krawędzi jezdni, to instruktor by Cię poinformował o błędzie i może wówczas byś się domyślił/przypomniał sobie o skręcie w lewo od lewej na drodze jednokierunkowej.
Ty skręcałeś ze środka :eek2: i dzięki autobusowi myślałeś, że chodzi o prawą krawędź gdy zostałeś poinformowany o błędzie i popełniłeś ten błąd drugi raz.
W obydwu przypadkach postąpiłbyś źle, aczkolwiek w przypadku braku autobusu może byś się w porę obudził i przypomniał sobie o skręcie w lewo z jednokierunkowej.
Swoją drogą ciekawe dlaczego tak postąpiłeś, skoro już wiedziałeś o znajdywaniu się na drodze jednokierunkowej (czasami przeoczymy znak i możemy taki błąd popełnić, ale nie wiem dlaczego popełniłeś do świadomie). Może brak wiedzy? Ale po zaliczeniu 30h jazd raczej nie o to chodziło.
Podczas jazdy drogą jednokierunkową w lewo skręcamy od lewej krawędzi :wink:
Szkoda...
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez lkamil96 » piątek 20 listopada 2015, 23:26

3 dni trudności z usypianiem + tylko 4h snu w noc przed egzaminem spowodowane stresem, 30 minut czekania na swoją szansę (dodatkowy stres) no i pewnie dlatego mi to umknęło :roll: Mówi się trudno, kolejna szansa na 16 grudnia, może uda mi się otrzymać prawko przed 4 stycznia... chociaż ostatnimi godzinami chodzą słuchy, że CEPiK się opóźni kilka miesięcy 8) :twisted:
lkamil96

Postprzez Agemlon » sobota 21 listopada 2015, 00:40

Co do tego łuku drogi to jak widzisz jest tam znak 'nakaz jazdy w prawo', co oznacza, że zmieniasz kierunek jazdy, czyli trzeba włączyć kierunkowskaz.
Agemlon

Postprzez Makabra » sobota 21 listopada 2015, 12:05

VanDerVart napisał(a):W sumie ten autobus Ci przeszkodził, gdyż:
gdybyś za pierwszym razem źle wykonał manewr skręcając od prawej krawędzi jezdni, to instruktor by Cię poinformował o błędzie i może wówczas byś się domyślił/przypomniał sobie o skręcie w lewo od lewej na drodze jednokierunkowej.
Ty skręcałeś ze środka :eek2: i dzięki autobusowi myślałeś, że chodzi o prawą krawędź gdy zostałeś poinformowany o błędzie i popełniłeś ten błąd drugi raz.
W obydwu przypadkach postąpiłbyś źle, aczkolwiek w przypadku braku autobusu może byś się w porę obudził i przypomniał sobie o skręcie w lewo z jednokierunkowej.
Swoją drogą ciekawe dlaczego tak postąpiłeś, skoro już wiedziałeś o znajdywaniu się na drodze jednokierunkowej (czasami przeoczymy znak i możemy taki błąd popełnić, ale nie wiem dlaczego popełniłeś do świadomie). Może brak wiedzy? Ale po zaliczeniu 30h jazd raczej nie o to chodziło.
Podczas jazdy drogą jednokierunkową w lewo skręcamy od lewej krawędzi :wink:
Szkoda...

Zadziwiające jest to, że tak się rozpisales, a tak naprawdę to nic sensownego nie napisałeś. Widsc ewidetnie że autor tematu nie zna przepisu o skręcie z jednokierunkowej, a to że 30h wyjezdzil to co to ma niby do rzeczy? Niektórzy kierowcy po 20 latach "doświadczenia" takich rzeczy nie wiedzą.
Makabra

Postprzez VanDerVart » sobota 21 listopada 2015, 12:44

30h to mało?
Na pierwszej godzinie w niektórych szkołach zaraz po ruszczeniu poznajemy drogi jednokierunkowe, a autor napisał wyraźnie, że stres i niewyspanie zrobiły swoje.
Przecież by się przyznał skoro i tak już oblał, że nie wiedział o takim manewrze na drodze jednokierunkowej.
Tylko gdyby nie stał tam autobus, to już całkowicie by popełnił błąd skręcając od prawej, bo tak to przynajmniej pierwszy raz ustawił się przy "wyobrażonym" środku tej drogi.
Jeśli faktycznie by o tym nie wiedział, to w jakiej szkole musiałby się uczyć :eek2:
VanDerVart

Postprzez LegeArtis » sobota 21 listopada 2015, 15:53

Agemlon napisał(a):Co do tego łuku drogi to jak widzisz jest tam znak 'nakaz jazdy w prawo', co oznacza, że zmieniasz kierunek jazdy, czyli trzeba włączyć kierunkowskaz.

Nie wprowadzaj w błąd. Żadnego kierunkowskazu w takiej sytuacji nie trzeba włączać.
To jest analogiczna sytuacja jak na łuku drogi.

Obrazek
LegeArtis

Postprzez VanDerVart » sobota 21 listopada 2015, 17:20

Ja również nie obserwuję, aby ktoś używał w takiej sytuacji kierunkowskazu.
Mam natomiast inne pytanie odnośnie tej sytuacji.
Jak widzimy droga prowadzi w prawo, zaś z lewej mamy kilka pasów do jazdy na wprost i po skręcie w prawo my również już lecimy na wprost skrajnie prawym pasem.
Pod znakiem skrętu w prawo jest znak ustąp pierwszeństwa i tutaj mam pytanie:
linia rozdzielająca pasy w tym miejscu jest ciągła, dopiero po tym jak już jedziemy po zmianie kierunku na wprost przechodzi w przerywaną.
Znak ustąp nakazuje nam jedynie tego, abyśmy nie wjechali komuś w tył?
No bo na logikę i tak ktoś z lewej nie może do nas przejechać przez ciągłą, zaś po tym jak się skończy to my mamy pierwszeństwo przed tymi z lewej na naszym pasie
VanDerVart

Postprzez dylek » sobota 21 listopada 2015, 23:12

VanDerVart - nie określanie pierwszeństwa na skrzyżowaniach jest dopuszczalne przepisami tylko w rejonie dróg docelowych (osiedla domków, blokowiska itp).
Tutaj po prostu zgodnie z prawem muszą stać te znaki - nawet jeśli drogi łączą się bezkolizyjnie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez mp0011 » sobota 21 listopada 2015, 23:33

Zima zaskoczy drogowców i pasów nie ma. I po to, awaryjnie, są znaki.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Makabra » niedziela 22 listopada 2015, 00:12

LegeArtis napisał(a):
Agemlon napisał(a):Co do tego łuku drogi to jak widzisz jest tam znak 'nakaz jazdy w prawo', co oznacza, że zmieniasz kierunek jazdy, czyli trzeba włączyć kierunkowskaz.

Nie wprowadzaj w błąd. Żadnego kierunkowskazu w takiej sytuacji nie trzeba włączać.
To jest analogiczna sytuacja jak na łuku drogi.

Sam nie wprowadzaj w błąd. Jak jest nakaz skrętu to znaczy że jest zmiana kierunku i możliwe co najmniej dwa kierunki. Na zdjęciu jest skrzyżowanie.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze