Jednokierunkowe w Lublinie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jednokierunkowe w Lublinie

Postprzez VanDerVart » sobota 14 listopada 2015, 01:06

Witam.
Założyłem tutaj konto, aby wypowiadać się oraz zadawać pytania.
W tym momencie piszę pierwsze pytanie, a po uzyskaniu odpowiedzi przedstawię inną ulicę z podobną sytuację.

https://www.google.pl/maps/@51.2614803, ... 312!8i6656

Do tego znaku jedziemy drogą jednokierunkową.
Pytanie brzmi: czy droga dwukierunkowa rozpoczyna się od miejsca znaku informującego nas o drodze dwukierunkowej czy dopiero na najbliższym skrzyżowaniu z drogą poprzeczną?

Czyli wyjeżdzając z tej uliczki w lewo ustawiamy się przy lewej czy prawej krawędzi?

Pytam, ponieważ mam problem z interpretacją tego znaku, a mianowicie tego w którym miejscu zaczyna on obowiązywać :?
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Re: Jednokierunkowe w Lublinie

Postprzez dylek » sobota 14 listopada 2015, 08:41

Od znaku jest dwukierunkowa.
Na ten parking po lewej można wjechać i od Niepodległości - dalej już nie. Zwróć uwagę, że po przeciwnej stronie drogi stoi zakaz wjazdu.
W lewo z Trześniowskiej w Niepodległości skręcasz od osi jezdni - jak na dwukierunkowej.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez VanDerVart » sobota 14 listopada 2015, 11:51

Ok, więc teraz Majdanek.
Wjechaliśmy w jednokierunkową (od strony Gali), i napotykamy również ten sam znak (droga dwukierunkowa).
Znak jest ustawiony przed skrętem w lewo, a z tego co wiem przy skręcie w lewo ustawiamy się przy lewej krawędzi.
https://www.google.pl/maps/@51.2303783, ... 312!8i6656
W tym przypadku jakoś inaczej to wygląda, że nie ustawimy się przy prawej podczas skrętu w lewo jak to miało miejsce w powyższym przykładzie? :hmm:
Chcę rozwiać wszelkie wątpliwości i akurat te dwa przykłady nie dają mi spokoju odnośnie tych zmian kierunków, a mianowicie to, od którego miejsca zaczyna się ruch dwukierunkowy gdy jedziemy jednokierunkową i napotykamy znak jazdy w obydwu kierunkach :?
VanDerVart

Postprzez waw » sobota 14 listopada 2015, 22:52

dylek napisał(a):Zwróć uwagę, że po przeciwnej stronie drogi stoi zakaz wjazdu.

i na brak zakazu wjazdu na wlocie od Niepodległości, a tylko D-4. https://www.google.pl/maps/@51.2618611, ... 312!8i6656
Pamiętam tą sytuację z Lublina. Tak ogólnie to podchwytliwa ciekawostka, że od prywatnego parkingu droga staje się dwukierunkowa. W sam raz na trasę egzaminacyjną. ;)
waw

Postprzez dylek » sobota 14 listopada 2015, 23:36

VanDerVart - za odpowiedź może tu służyć cytat ze szczegółowych warunków dla umieszczania znaków :
Jeżeli na początku odcinka umieszczony został znak D-3, to przed końcem odcinka, bez względu na jego długość, umieszcza się znak A-20.

Przed końcem odcinka... gdzie on się kończy ? Nie napisano :D
Poza przypadkiem opisanym w tym akcie prawnym (połączenie dwóch jezdni jednokierunkowych w jezdnię dwukierunkową - zwężenie dwujezdniówki do jednojezdniówki - np. coś co kiedyś funkcjonowało na Mełgiewskiej https://goo.gl/maps/FifwE4NHU1P2 ) - nie spotkałem się z przypadkiem, by nastąpiło to gdzie indziej niż w najbliższym miejscu, gdzie istnieje przecinanie się kierunków ruchu (wyjazd z parkingu, skrzyżowanie itp.)

@waw - jeżdżą tam, jeżdżą.... :twisted:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez VanDerVart » niedziela 15 listopada 2015, 11:58

dylek napisał(a):VanDerVart - za odpowiedź może tu służyć cytat ze szczegółowych warunków dla umieszczania znaków :
Jeżeli na początku odcinka umieszczony został znak D-3, to przed końcem odcinka, bez względu na jego długość, umieszcza się znak A-20.

Przed końcem odcinka... gdzie on się kończy ? Nie napisano :D
Poza przypadkiem opisanym w tym akcie prawnym (połączenie dwóch jezdni jednokierunkowych w jezdnię dwukierunkową - zwężenie dwujezdniówki do jednojezdniówki - np. coś co kiedyś funkcjonowało na Mełgiewskiej https://goo.gl/maps/FifwE4NHU1P2 ) - nie spotkałem się z przypadkiem, by nastąpiło to gdzie indziej niż w najbliższym miejscu, gdzie istnieje przecinanie się kierunków ruchu (wyjazd z parkingu, skrzyżowanie itp.)

@waw - jeżdżą tam, jeżdżą.... :twisted:

Czyli tam gdzie "jeżdzą", należy ewentualnie wjechać i po chwili od razu powiedzieć, że musimy Panie Egzaminatorze zawrócić we wjeździe na parking po prawej stronie, ponieważ przed nami widać znak "zakaz wjazdu"? :spoko:

Co do mapki z mojego drugiego postu, to:
jechałem sobie z instruktorem od Majdanka w kierunku Makro i Pan Instruktor mówi: "na najbliższym w prawo, następnie w lewo", no to wpadam sobie w tę jednokierunkową i w oddali widzę skręt w lewo a na wprost szkołę na Słowiczej.
Znak "droga dwukierunkowa" jest tam ustawiony przed tym skrętem w lewo i dlatego ja ustawiłem się do skrętu od prawej na tej jednokierunkowej, bo myślałem że od tego znaku już jadę dwukierunkową, co było błędem i powinienem się ustawić przy lewej krawędzie i to od niej rozpocząć manewr skrętu w lewo.
VanDerVart

Postprzez LeszkoII » niedziela 15 listopada 2015, 22:11

170 napisał(a):Odległość znaku ostrzegawczego od miejsca niebezpiecznego wynosi od 150 m do 300 m na drogach, na których dopuszczalna prędkość pojazdów przekracza 60 km/h, a do 100 m na pozostałych drogach.
220 napisał(a):Zaleca się, aby odległoość znaku od miejsca niebezpiecznego dla podanych niżej dopuszczalnych prędkości na drodze wynosiła:
– dla v =< 60 km/h 50 m - 100 m.
To tylko zalecenie. W przypadku A-20 odcinek dwukierunkowy może nastąpić nawet metr za znakiem (spełnione "do 100 m"), ale nie wiemy w jakim konkretnie miejscu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez VanDerVart » niedziela 15 listopada 2015, 22:28

Jeśli droga dwukierunkowa rozpoczyna się na wysokości znaku "droga dwukierunkowa", to spójrzmy na tę sytuację z drugiej strony:

https://www.google.pl/maps/@51.2302811, ... 312!8i6656

widać, że znak jest ustawiony przed tym skrętem w lewo, czyli z tego również może wynikać, że za znakiem jest już dwukierunkowa i w lewo powinniśmy skręcić od prawej krawędzi :hmm:
VanDerVart

Postprzez papadrive » niedziela 15 listopada 2015, 23:27

Skoro jest B-2 zaraz za skrzyżowaniem, a przy tej bocznej, na wlocie, jest "nakaz skrętu w lewo", czyli dwukierunkowa zaczyna się od skrzyżowania. Zatem do skrętu w lewo (od strony znaku A-20) należy ustawić się do lewej krawędzi.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze