Kierunkowskazy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskazy

Postprzez Hrecek » środa 11 listopada 2015, 14:54

Witam!
Mam dwa proste pytania dotyczące kierunkowskazów.
Otóż pierwsze czy jeśli parkowałem prostopadle, a następnie wyjeżdżam z parkingu i muszę wyjechać na drugi pas do jazdy w przeciwnym kierunku to gdy po wycofaniu się na nim znajduję i mam już kontynuować jazdę do przodu to, którego kierunkowskazu mam użyć wracając na swój pas. Prawego tak?

Drugie pytanie mam dotyczące także kierunkowskazów ale podczas np. zawracania na trzy. To gdy zjeżdżam do prawej krawędzi jezdni, żeby wykonać ten manewr muszę użyć prawego kierunkowskazu? Lub też przy zatrzymaniu w wyznaczonym miejscu.

Z góry dziękuję za pomoc!
Hrecek

Re: Kierunkowskazy

Postprzez JAKUB » czwartek 12 listopada 2015, 10:39

Kierunkowskaz używany, gdy mamy ZAMIAR (min. 3 x mrugnie) zmienić
1. pas ruchu i
2. kierunek ruchu.
Ważne jest sygnalizowac w sposób czytelny i zrozumiały dla innych uczestników ruchu. Po tym jak jest używany kierunkowskaz oceniamy z jakim kierowcom się na drodze spotkaliśmy.
3.Dopuszcza się również użycie kierunkowskazu przed zatrzymaniem ( zanim naciskamy hamulec) mimo, że nie ma zmiany pasa ruchu. Zwiększa to bezpieczeństwo.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » czwartek 12 listopada 2015, 11:06

Hrecek napisał(a):To gdy zjeżdżam do prawej krawędzi jezdni, żeby wykonać ten manewr muszę użyć prawego kierunkowskazu? Lub też przy zatrzymaniu w wyznaczonym miejscu.
Jezeli nie wiaze sie to ze zmiana pasa ruchu to nie musisz... ale taz zakazu nie masz. Wiec ocen sam, czy w ten sposob ulatwisz zycie innym uczestnikom ruchu czy im zycie utrudnisz.
Hrecek napisał(a):...żeby wykonać ten manewr muszę użyć prawego kierunkowskazu?
Jezeli zatrzymasz sie na lewym pasie rownolegle do niego i po ruszeniu przejezdzac bedziesz z pasa kewego na pas prawy to sygnalizujesz prawym. Jezeli zatrzymasz sie na srodku drogi pod skosem to sygnalizujesz w te strone, w ktora krecisz kierownica.
.....
JAKUB napisał(a):...gdy mamy ZAMIAR (...) zmienić
1. pas ruchu i
2. kierunek ruchu.
Kodeks napisał(a):Art 22.5. ...zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » czwartek 12 listopada 2015, 13:34

JAKUB napisał(a):Życie nie jest takie proste...
To sobie go sam nie utrudniaj. Bo o ile w tej dyskusji na pomylone przez Ciebie okreslenia moznaby ostatecznie przymknac oko, to dziecmi takiej samej pomylki okreslen w innych dyskusjach sa zakrzywiajacy czasoprzestrzen dysktanci twierdzacy, ze w takim kierunku to oni ruch wykonuja a jada w jakims innym.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Hrecek » czwartek 12 listopada 2015, 18:40

Ok, dzięki za odpowiedź :)
Chciałbym się jeszcze upewnić co do warunkowego skrętu na sygnalizacji świetlnej. Otóż, gdy dojeżdżam do takiej sygnalizacji i widzę zapaloną strzałkę warunkowego skrętu zatrzymuje się przed sygnalizatorem jak na znaku STOP, a potem kiedy już wjeżdżam na drogę poprzeczną i się upewniam, że nie wymuszę pierwszeństwa zachowuję się już jak na znaku "Ustąp pierwszeństwa", czyli nie muszę się już bezwzględnie zatrzymać, tak? :)
Hrecek

Powrót do Sytuacje na drodze