Strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Strefa zamieszkania

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 14:52

@szoferemeryt- proszę wróć do wpisu zapytujacego pana @jordan (patrz 1-a strona) i wtedy zapytuj.
Odpowiedź na Twoje zapytanie znajdziesz jak zapoznaszsie z wpisami wszystkich uczestników "wczorajszej imprezy." (spóźniles sie)

Licze na odp. @ szymon1977. (patrz szkic str 1)
JAKUB

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 15:02

JAKUB napisał(a):I tu moje zapytanie:
- jest tam podział na ważniejszy znak drogowy od innego znaku drogowego ?
(w temacie A-7 "ustap", ważniejszy jest od strefy zamieszkania?)
Nie, ale tutaj masz pierwszenstwo przejazdu wynikajace z a-7/d-1 kontra wynikajace z Kodeksu. Tablica informuje tylko gdzie jest granica strefy a do ustapienia pierwszenstwa na granicy strefy zobowiazuje Kodeks.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 15:17

Cieszę się @szymon1977 z szybkiej zdecydowanej odpowiedzi.
Stwierdziles, że - NIE ma podziału (art. 5) na wyższe i niższe znaki.
Czy zatem znak A-7 (ustap) zlikwidowal "treść" znaku strefa zamieszkania (patrz szkic str. 1)?
JAKUB

Postprzez mp0011 » niedziela 08 listopada 2015, 15:29

JAKUB napisał(a):Cieszę się @szymon1977 z szybkiej zdecydowanej odpowiedzi.
Stwierdziles, że - NIE ma podziału (art. 5) na wyższe i niższe znaki.
Czy zatem możliwe jest, aby znak A-7 (ustap) zlikwidowal "treść" znaku strefa zamieszkania (patrz szkic str. 1)?

Do czytelnikow - CZY JEST NA FORUM PRAWNIK (chociaż student)?

Użytkownicy mają się stosować do znaków drogowych nawet, jakby z ustawy wynikało inne zachowanie. Art 5. UPRD.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 15:41

mp0011 napisał(a):(...)Użytkownicy mają się stosować do znaków drogowych nawet, jakby z ustawy wynikało inne zachowanie. Art 5. UPRD.

BYĆ ... ALBO NIE BYC,...
Znak A-7 (ustap) czy strefa zmieszkania.?
Oto jest za pytanie.(szkic str.1)
JAKUB

Postprzez mp0011 » niedziela 08 listopada 2015, 16:21

JAKUB napisał(a):
mp0011 napisał(a):(...)Użytkownicy mają się stosować do znaków drogowych nawet, jakby z ustawy wynikało inne zachowanie. Art 5. UPRD.

BYĆ ... ALBO NIE BYC,...
Znak A-7 (ustap) czy strefa zmieszkania.?
Oto jest za pytanie.(szkic str.1)

Na schemacie te znaki są na jednym słupie...?

A jak byś postąpił, gdybyś nad tablicą "koniec strefy" miał D-1?
Nie wnikam w sensowność takiej kombinacji czy jej zgodność z prawem.

Znak A-7 czy D-1 ze swojej definicji nakazują określone działanie czy zachowanie.
Tablica "koniec strefy" informuje tylko o końcu strefy. Zachowanie z tym związane wynika już z ustawy.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 listopada 2015, 16:58 przez mp0011, łącznie zmieniany 2 razy
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 16:22

JAKUB napisał(a):Czy zatem znak A-7 (ustap) zlikwidowal "treść" znaku strefa zamieszkania (patrz szkic str. 1)?
Nie. A czy trescia znaku d-41 jest obowiazek ustapienia pierwszenstwa przejazdu? A moze trescia art.17.2.?

Nie widze kolizji pomiedzy dyspozycjami znakow a-7 i d-41, pomiedzy dyspozycjami a-7 a art.17.2. owszem. Twoje pytanie pozbawione jest sensu i wynika z blednego traktowania art.17.2. jako dyspozycji znaku d-41.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 18:23

szymon1977 napisał(a):
JAKUB napisał(a):Czy zatem znak A-7 (ustap) zlikwidowal "treść" znaku strefa zamieszkania (patrz szkic str. 1)?
Nie. A czy trescia znaku d-41 jest obowiazek ustapienia pierwszenstwa przejazdu? A moze trescia art.17.2.?
Nie widze kolizji pomiedzy dyspozycjami znakow a-7 i d-41, pomiedzy dyspozycjami a-7 a art.17.2. owszem. Twoje pytanie pozbawione jest sensu i wynika z blednego traktowania art.17.2. jako dyspozycji znaku d-41.

O również NIE.
Muszę zaciągnąć rady prawnika co jest ważniejsze "rozporządzenie o znakach..." tu D-41 ,A-7 (D-1 :lol: ) czy "ustawa o ruchu drogowym".

mp0011 napisał(a):(...) :( A jak byś postąpił, gdybyś nad tablicą "koniec strefy" miał D-1?
Znak A-7 czy D-1 ze swojej definicji nakazują określone działanie czy zachowanie.
Tablica "koniec strefy" informuje tylko ....

Ty masz ukryty talent. Jeśli masz czas i lata idź na studia budowa dróg... zostań DROGOMISTRZEM. Zrobisz porządek z ustawieniem znaków na drodze.
JAKUB

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 18:36

Bo ja kombinuje tak:
Jest" ustawa o ruchu drogowym " (Sejm) w której są dyspozycje do utworzenia (minister) "rozporządzenia o znakach..."
Zapytanie:
Czy one są sobie równoważne i można mieszać kompetencje tych Dziennikow Ustaw?
Ostatnio zmieniony niedziela 08 listopada 2015, 18:41 przez JAKUB, łącznie zmieniany 1 raz
JAKUB

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 18:37

JAKUB napisał(a):Bo ja kombinuje tak...
To nie kombinuj.
JAKUB napisał(a):...co jest ważniejsze "rozporządzenie o znakach..." (...) czy "ustawa o ruchu drogowym".
Obejdzie sie bez prawnika jak tylko potrafisz czytac:
Kodeks napisał(a):Art. 5.1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do (...) znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te (...) znaki drogowe.
szymon1977

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 18:54

szymon1977 napisał(a):
JAKUB napisał(a):Bo ja kombinuje tak...
To nie kombinuj.
To bym Twojego zdrowia wczoraj nie pił.
JAKUB

Postprzez mp0011 » niedziela 08 listopada 2015, 18:58

JAKUB napisał(a):
mp0011 napisał(a):(...) :( A jak byś postąpił, gdybyś nad tablicą "koniec strefy" miał D-1?
Tablica "koniec strefy" informuje tylko ....

Ty masz ukryty talent. Jeśli masz czas i lata idź na studia budowa dróg... zostań DROGOMISTRZEM. Zrobisz porządek z ustawieniem znaków na drodze.

Mój detektor sarkazmu dziś szwankuję, więc potraktuję Twoje słowa poważnie.
A na pytanie o wyższość znaków nad ustawami, odpowiada wprost art 5. UPRD.

Teraz przykład:
https://www.google.pl/maps/@51.7877419, ... 312!8i6656

Są tam trzy znaki:
= na drodze po prawej - A-7
= na drodze po lewej: D-1 oraz koniec strefy zamieszkania.

Jak tu prezentuje się pierwszeństwo?
Moim skromnym, rozpatrywać należy to analogicznie jak w przykładowych sytuacjach:
Teren zabudowany (lub jego koniec) + ograniczenie prędkości 70.
Autostrada (lub jej koniec) + ograniczenie do 80.
Do czego się stosujesz? Do prędkości wynikającego z ograniczenia, czy z terenu zabudowanego/niezabudowanego/autostrady?

Stosujesz się do znaku bardziej szczegółowego, a nie do ogólnego - w zakresie znaczenia znaku szczegółowego.
Znak wyjazd ze strefy, informuje cię o końcu strefy.
Ustawa (czy rozporządzenie) mówi dopiero, że oznacza to kilka zmian - pierwszeństwo pieszych, rowerzystów, ograniczenie prędkości, włączanie do ruchu (to jest chyba w UPRD). Natomiast szczegółowy znak A-7 lub D-1 informuje komu masz ustąpić A KOMU NIE MUSISZ.

W sytuacji z linku, jadąc drogą z lewej mam znak D-1 informujący mnie o tym, że mam pierwszeństwo, pomimo, że ustawa mówi, że włączam się do ruchu. Znak koniec strefy zdejmuje wobec tego tylko resztę ograniczeń, nie narzucając obowiązku ustąpienia pierwszeństwa.
mp0011

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 19:18

Przykro mi...
ja nie jestem DROGOMISTRZEM.
czasem tylko po sobie sprzątam na drodze.
Głowa mnie boli po wczorajszym....
może klinika?
JAKUB

Postprzez sankila » niedziela 08 listopada 2015, 22:51

JAKUB napisał(a):postaraj się czytać od PIERWSZEJ strony ,potem druga,trzecia,czwarta,... to może nie trzeba będzie setny raz rozwijać tematu
Gdybyś sam zastosował się do swoich dobrych rad, to natrafiłbyś na pewien post, (viewtopic.php?f=3&t=38312&start=15#p389424) - odpowiadający konkretnie na pytanie wątkotwórcy oraz zawierający ostrzeżenie, żeby się zabierał z tego tematu jak najszybciej, bo ZARAZ SIĘ ZACZNIE.
Jak widać - nie pomyliłam się.
Zatem odpuść sobie wycieczki pod moim adresem, pysiaczku, i pisz w temacie (btw - melanżowanie nie jest tematem). EOT
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 23:10

Lubie cie o piekna . cenna uwaga dla kol.@jordan.
Dyskusja rozgrzała sie i mam nadzieję, że niedługo się zakonczy.
Pod warunkiem , że będą się wszyscy trzymali rys. -str 1
JAKUB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze