Strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Strefa zamieszkania

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 02:08

szerszon napisał(a):...widzicie coś co uznajecie jako drogę podporządkowaną.
Nie moj problem, ze oceniasz co jest droga podporzadkowana na podstawie wszystkiego tylko nie definicji drogi podporzadkowanej bo nie uznajesz definicji drogi podporzadkowanej za definicje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 07 listopada 2015, 02:15

Twoim problemem jest brak akceptacji i zrozumienia przepisów jakie podawałem. Także twoim problemem jest zwykłe tchórzostwo i strach przed dobitnym pokazaniem, że jeden z userów na urlopie chyba miał rację.
Definicje masz w Art 2 PoRD
Czyli jak przy wyjeżdzie ze stacji stoi A-7 to uważasz ,że jest to droga podporzadkowana ?
Dalej nie stać ciebie na podjęcie wyzwania ?
szerszon

Postprzez JAKUB » sobota 07 listopada 2015, 10:34

Zmęczeniem, przeczytalem, ... sobota rano i muszę znowu się napić.

@SZYMON 1977 - odwołujesz sie do nas (czytelnikow). Ja chciałbym poznać Twoje odpowiedzi (Tak/Nie) na zadawane przez @Szerszon podstawowe pytania.

@Sakila - piękności Ty nasze - postaraj się czytać od PIERWSZEJ strony ,potem druga,trzecia,czwarta,... to może nie trzeba będzie setny raz rozwijać tematu.

@SZERSZON - szacunek za CIERPLIWOŚĆ !!

Wszystkim tu piszącym (zapytujacego) @jordan, (odp.) @Mtsz, @szymon1977,@szerszon,@oskbelfer,@mp0011,@(pienkna)sankila...,@...(2kolejki)rondel92,@papadrive,@kajto,@(admin)dylek,...
oraz czytajacym.....
:roll: :?:
...NA ZDROWIE!!!
JAKUB

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 12:56

szerszon napisał(a):Definicje masz w Art 2 PoRD
Jak widac nie tylko. Nie zamierzam ignorowac definicji drogi podporzadkowanej tylko dlatego, ze Ty jej nie uznajesz za definicje tylko cos tam innego. Akceptuje wszystkie przepisy a nie tylko te, do ktorych Ty sie ograniczasz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 07 listopada 2015, 22:06

No i właśnie nie widać. Nie odróżniasz definicji od znaczenia i zakresu. Ale skoro masz taką "definicję"..niech ci będzie..
To teraz czekam na odpowiedź
Czyli jak przy wyjeżdzie ze stacji stoi A-7 to uważasz ,że jest to droga podporzadkowana ?

Akceptuje wszystkie przepisy a nie tylko te, do ktorych Ty sie ograniczasz.
Faktycznie..ignorując paragraf 5.6 i Art 17 :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 08 listopada 2015, 00:39

szerszon napisał(a):No to teraz konkretnie ..."słoneczko" :lol:
Proszę bardzo,pieszczotku
http://www.berlinka.pcp.pl/kolbaskowo3.jpg TAK
http://www.tarnow.net.pl/dane_firm/235/shell.fot1d.jpg NIE
http://www.banzaj.pl/pictures/aktualnos ... nowa_2.jpg NIE WIEM

Wyjazd z pierwszej stacji jest drogą publiczną, z drugiej - nie, z trzeciej - może tak, może nie.
No i co z tego? Co to zmienia, skoro na każdym jest A7? Inaczej wyjadę z berlinki, która ma drogę, niż z shella, który drogi nie ma?

Gdy jadę drogą z pierwszeństwem, to inaczej mam traktować drogę podporządkowaną a inaczej wjazd ze strefy? Oba mi wiszą.
Gdy wjeżdżam z drogi podporządkowanej, czy mam inne prawa, gdy z przeciwka jest wlot z drogi podporządkowanej, a inne, gdy jest wlot ze strefy? Jeśli upierasz się, że tak, to chętnie się z nimi zapoznam.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » niedziela 08 listopada 2015, 00:52

sankila napisał(a):Gdy wjeżdżam z drogi podporządkowanej, czy mam inne prawa, gdy z przeciwka jest wlot z drogi podporządkowanej, a inne, gdy jest wlot ze strefy? Jeśli upierasz się, że tak, to chętnie się z nimi zapoznam.

Nie planuję w najbliższym czasie wyjazdu do Wrocławia, ale gdyby co, to dam Ci znać abyś mogła, na czas mojej obecności w tym mieście zrobiła sobie wole od jeżdżenia. A jeśli musisz się poruszać samochodem, to oznacz go jakoś, żebym wiedział, że to Ty jedziesz. :twisted:
Albo nie. Zapoznaj się z PoRD. :!:
To powinno wystarczyć za odpowiedź z mojej strony.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 01:00

Świetnie "słoneczko" to teraz bierzemy zdjęcie nr 2 i odpowiadamy na pytanie.

Co to zmienia, skoro na każdym jest A7?
Czekam na odpowiedź na pytanie powyżej..szymon pęka i się boi. To może ty zaryzykujesz i odpowiesz ?
Co jest ? czy ktoś tu w końcu odważy się odpowiedzieć na tak proste pytanie czy tylko was stać na trollowanie ?
Gdy jadę drogą z pierwszeństwem, to inaczej mam traktować drogę podporządkowaną a inaczej wjazd ze strefy? Oba mi wiszą.

Mocne stanowisko :lol: :lol: :lol:
Taki drobny paragrafik 32
2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26,
B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany
znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje
on do najbliższego skrzyżowania;

Czyli mając na drodze z pierwszeństwem ograniczenie prędkości wyrażone znakiem to za wyjazdem ze stacji oznaczonym A-7 to ograniczenie znika , bo skrzyżowanie ? Przecież dla ciebie to wszystko jedno i ci "wisi". :lol:
Faktycznie system weryfikacji instruktorów takich rzeczy nie przewiduje :lol: :lol: :lol:
Gdy wjeżdżam z drogi podporządkowanej, czy mam inne prawa, gdy z przeciwka jest wlot z drogi podporządkowanej, a inne, gdy jest wlot ze strefy? Jeśli upierasz się, że tak, to chętnie się z nimi zapoznam.
Tak. Masz inne prawa. Włączający do ruchu musi ci ustąpić pierwszeństwa niezależnie w którą stronę jedziesz .Dlatego polecałem rozpatrzyć sytuację , gdy nie ma A-7 ani D-1. Nie ma A-7 wlot nie tworzy skrzyzowania, jest A-7 nagle powstaje z wloty droga należąca do skrzyżowania :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 03:49

szerszon napisał(a):Czyli mając na drodze z pierwszeństwem ograniczenie prędkości wyrażone znakiem to za wyjazdem ze stacji oznaczonym A-7 to ograniczenie znika , bo skrzyżowanie ?
A wyjazd ze stacji umiejscowiony jest na skrzyzwaniu czy nie?
szerszon napisał(a):Włączający do ruchu musi ci ustąpić pierwszeństwa niezależnie w którą stronę jedziesz .
Ale juz dojezdzajacy do skrzyzowania droga oznakowana jako podporzadkowana ma ustapic TYLKO tym na drodze z pierwszenstwem nawet, jezeli droga ktora dojezdza do skrzyzowania wyjezdza on ze strefy i nie jest to droga publiczna, twarda. A moze wbrew art.5. ma zignorowac znaki i zastosowac sie do Kodeksu?
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 08 listopada 2015, 09:23

A wyjazd ze stacji umiejscowiony jest na skrzyzwaniu czy nie?
Nigdy nie widziałem na skrzyżowaniu wyjazdu z czegokolwiek..tak samo jak kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Wyjazd może stykać się ze skrzyżowaniem.
Ale chyba to nie ma większego znaczenia skoro dla ciebie A-7 powoduje, że wszystko wygląda jak droga podporządkowana i uzurpujesz sobie prawa jak z drogi podporządkowanej. Przecież stoi A-7...nie widać ? :lol:
Zastosuj swoją "definicję" :lol:
Ale juz dojezdzajacy do skrzyzowania droga oznakowana jako podporzadkowana ma ustapic TYLKO tym na drodze z pierwszenstwem nawet, jezeli droga ktora dojezdza do skrzyzowania wyjezdza on ze strefy i nie jest to droga publiczna, twarda.
Jesteś niesamowity wypisując dwie bzdury w jednym zdaniu. :lol: miszcz level hard. :lol: :lol: :lol:
Jest A-7 wyjazdy z obiektów i strefy robią ci skrzyżowania, nie ma A-7 skrzyżowanie "znika". Jeśli robisz z tego skrzyżowanie to ze wszystkimi tego konsekwencjami..czyli wyjazd oznaczony A-7 powinien ci kasować ograniczenia..bo skoro jest droga podporządkowana to musi być i droga z pierwszeństwem- i mamy "skrzyżowanie" w wersji sankila i szymon :lol: :lol: :lol:
Teraz drugi idiotyzm w twoim wykonaniu, ktory pokazuje ,że jednak masz poważne problemy z logicznym myśleniem. Przyjmijmy, że jest to skrzyżowanie według twego widzimisię. Piszesz, że ma ustąpić TYLKO :spoko: :lol: :lol: :lol: tym na drodze z pierwszeństwem, Ciekawe na jakiej podstawie będzie ten ze strefy miał pierwszeństwo skręcając w lewo nad jadącym podporządkowaną mającym chęć pojechać na wprost do strefy ? :lol: :lol:
PoRD według szymona..wyjazd ze strefy nakazuje ustąpić pierwszeństwa tylko tym jadącym drogą z pierwszeństwem :lol: :lol: :lol: TYLKO :lol: :lol: :lol:
Pan szymon1977 niniejszym anuluje definicję skrzyzowania, Art 17, Art 25.1 i 25.3, paragraf 5.6
Obrazek
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 listopada 2015, 11:06

szerszon napisał(a):...według szymona...
A to Szymon jest autorem Twojego ostatniego posta?
szymon1977

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 11:40

Przepraszam, mogę zwrócić uwagę na art5 .
Mam pytanie do @ Szymon1977 .
O czym mówi ten art. 5? Ja czuje, że mam zbyt małą, niekompletna wiedzę o tym artykule?
JAKUB

Postprzez JAKUB » niedziela 08 listopada 2015, 12:07

Może napiszę co wiem o tym art 5.
1.Jeżeli jadę i widzę policjanta "machajacego rękoma" to muszę się do tego zastosować nawet gdy mam inne info z sygnalizacji świetlnej lub znaków drogowych. (dotyczy to również karetki pogotowia na sygnale - to poza tematem)
2. Jeżeli mam sygnał czerwony i znak że jadę pierwszy (D-1) to jednak nie jadę bo świeci czerwone więc czekam.
3. Jeżeli są znaki to - patrzę na znaki określające kto pierwszy ma tu jechać.
4. nie ma nic stosuje się do reguły przepuszczania tych z prawej strony.

I tu moje zapytanie:
- jest tam podział na ważniejszy znak drogowy od innego znaku drogowego ?
(w temacie A-7 "ustap", ważniejszy jest od strefy zamieszkania?)
JAKUB

Postprzez szoferemeryt » niedziela 08 listopada 2015, 13:44

JAKUB napisał(a):I tu moje zapytanie:
- jest tam podział na ważniejszy znak drogowy od innego znaku drogowego ?
(w temacie A-7 "ustap", ważniejszy jest od strefy zamieszkania?)

Znak jest znakiem, wiec nie ma ważności, a ja zapytam, czy przy wyjeździe ze strefy ustawiony jest znak koniec strefy,a kilka metrów dalej A-7 to do którego znaku mam się stosować?
szoferemeryt

Postprzez mp0011 » niedziela 08 listopada 2015, 14:49

Więc zapytam ponownie o to samo miejsce.
https://www.google.pl/maps/@52.1959509, ... 312!8i6656

Czy przejeżdżając na wprost pozbywam się ograniczeń, czy nie?
Na jakiej podstawie mogę to odróżnić będąc tam pierwszy raz w życiu?
Czy można się wybronić przed ewentualnym mandatem za niestosowanie się do ograniczenia nałożonego przed nim?

Kolejne miejsce:
https://www.google.pl/maps/@52.2476593, ... 312!8i6656
Czy ja mam jeździć z miarką (i mierzyć odległość od końca strefy), żeby wiedzieć czy to jest skrzyżowanie czy nie?

https://www.google.pl/maps/@52.2577824, ... 312!8i6656

Miejsc "niejasnych" jest naprawdę mnóstwo. Ja jeżdżąc nie wnikam w takie detale jak długość drogi (nie mam miarki), tylko stosuję zasadę, że mam stosować się do znaków, nawet jeżeli ustawa mówi co innego.

Przecież to jakaś paranoja i oczekiwanie od kierowców rzeczy niemożliwych...

W przypadku wyjeżdżania ze strefy, jeżeli znak A-7 jest bliżej drogi na którą wjeżdżam, stosuję się do znaku A-7, a nie do włączania do ruchu.*
Przejeżdżając miejsce oznaczone D-1, nawet jak jest to wyjazd ze strefy, traktuję to jak skrzyżowanie.

----
* poprzez analogię - jakby zamiast A-7 stał D-1 (bo ktoś tak postawił, nie wnikam po co i jakim prawem) to mam pierwszeństwo, czy włączam się do ruchu? Stosuję się do znaków w pełnym ich ustawowym znaczeniu, czy ograniczam ich znaczenie "bo wcześniej wyjechałem ze strefy"?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze