Jazda na ślepo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda na ślepo.

Postprzez ella » niedziela 16 października 2005, 23:21

Dzisiaj się przekonałam jak to ludzie nie patrzą na znaki drogowe. Pokonują drogę na pamięć nie licząc się z tym, że czasami można zmienić organizację ruchu.
To tak jak koń nie pilnowany przez woźnicę trafi z pola do domu :wink: :lol: Wyuczona na pamięć trasa poprzez częste pokonywanie tego samego odcinka.

Otóż jechałam drogą podporządkowaną z której zawsze bardzo ciężko było wjechać na drogę główną. Nigdy nie lubiłam tamtędy jeździć. Można było czasami stać i stać a sznureczek samochodów raz z jednej raz z drugiej.
I o dziwo moim oczom ukazał się miły widok, założyli światła. Dojechałam do światełek, było czerowne-stanęłam. Przede mną stał jakiś samochodzik ale za przejściem dla pieszych przy namalowanych trójkącikach. Przejechał na czerwonym i tam stanął.
Ale czerwone dalej było, droga główna o dziwo pusta. I co się dzieje?
Samochodzik myk i skręca w lewo nie patrząc, że ma czerwone. Pewnie nie zauwazył, że jest sygnalizacja świetlna, bo wykonał ten manewr jakby jej nie było. Główna droga wolna to skręcam.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 października 2005, 23:33

Jeżeli chodzi o jazdę na pamięć, to historia z Elbląga sprzed paru miesięcy jest chyba najlepszym przykładem, kiedy nowo otwarte skrzyżowanie (po przebudowie) zostało "ochrzczone" bodajże w dniu otwarcia, w każdym razie na pewno niedługo po. Chodziło o to, że droga z pierwszeństwem stała się podporządkowaną, a podporządkowana z pierwszeństwem. No i pewien ktoś jechał sobie na pamięć i pozbawił życia drugiego ktosia, który miał pierwszeństwo. Fajne "chrzciny" skrzyżowania to były, nie ma co...
scorpio44

Postprzez gostek » poniedziałek 17 października 2005, 09:51

ja myslę że ten pirat drogowy z sytuacji która opisała Ella to pop prostu na hama się wcisnął bo mu sie gdzieś śpieszyło i stwierdził że pojedzie sobie według starej organizacji a w razie czego to sie wytłumaczy że nie zauwazył 8) :lol:
gostek

Postprzez ella » poniedziałek 17 października 2005, 09:55

gostek napisał(a):ja myslę że ten pirat drogowy z sytuacji która opisała Ella to pop prostu na hama się wcisnął bo mu sie gdzieś śpieszyło i stwierdził że pojedzie sobie według starej organizacji a w razie czego to sie wytłumaczy że nie zauwazył 8) :lol:

Śpieszyć to mu się chyba nie śpieszyło, bo potem jechał wolno przede mną i musiałam go wyprzedzić.
ella
Moderator

Postprzez gostek » poniedziałek 17 października 2005, 10:09

no to pewnie jakis palnt był co zapłacił za badania lekarskie a nawet na nich nie był bo jak mozna nie zauwazyc sygnalizacji swietlnej :D

Ella ale masz zarabiscie fajna liczbę postów :idea: 3000 :idea: :D
gostek

Postprzez Agawa » środa 19 października 2005, 12:00

Ja zawsze jak jade jakąś nowa droga to patrze na znaki.
Ale nie wiem jak to by było jakby zmienili znaki na drogach, którymi czesto jeżdżę :?
Agawa

Postprzez dorothy2 » niedziela 23 października 2005, 15:05

Ale to jest BARDZO trudno się odzwyczaić :? nawet jako pieszy. U mnie zmienili właśnie niedawno organizację. Z drogi jednokierunkowej zrobili dwu, na innej ulicy zrobili jazde w drugą stronę, a eszcze dalej tam gdzie nie było wolno przejeżdżać, teraz wolno. I czasem nawet jak przechodzę przez ulicę, to po prostu zapominam patrzeć w obie strony :evil: Trodno jest się odzwyczaić od nawyków, które się 10 lat stosowało :(
dorothy2

Postprzez scorpio44 » niedziela 23 października 2005, 15:52

dorothy2 napisał(a):po prostu zapominam patrzeć w obie strony :evil: Trodno jest się odzwyczaić od nawyków, które się 10 lat stosowało :(

Z tym akurat nie powinno być problemu, bo jak się przechodzi przez ulicę i nie jest się samobójcą, to się chyba raczej patrzy w obie strony. Niezależnie od tego, czy jednokierunkowa czy nie. ;)
scorpio44

Postprzez boss87 » wtorek 25 października 2005, 20:02

czerwone światło zakazuje wjazdu ZA sygnalizator, jeżeli wjechal za niego na zielonym/żóltym, to obowiazuja go znaki poziome i jedzie dalej... pomimo ze ma czerwone, to chyba oczywiste
boss87

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 października 2005, 22:39

boss87 napisał(a):czerwone światło zakazuje wjazdu ZA sygnalizator, jeżeli wjechal za niego na zielonym/żóltym, to obowiazuja go znaki poziome i jedzie dalej... pomimo ze ma czerwone, to chyba oczywiste

Można by na ten temat podyskutować, ale akurat tutaj nie o to chodzi, bo Ella wyraźnie napisała, że tamten samochód stał za przejściem, po czym ruszył. Czyli tak, jakby z pamięci zatrzymał się przed drogą z pierwszeństwem, rozejrzał się czy pusto i pojechał.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 25 października 2005, 22:48

scorpio44 napisał(a):bo Ella wyraźnie napisała, że tamten samochód stał za przejściem, po czym ruszył. Czyli tak, jakby z pamięci zatrzymał się przed drogą z pierwszeństwem, rozejrzał się czy pusto i pojechał.

Przejechał na czerwonym stanął za przejsciem a reszta tak jak wyżej :wink:

ella napisał(a):Dojechałam do światełek, było czerowne-stanęłam. Przede mną stał jakiś samochodzik ale za przejściem dla pieszych przy namalowanych trójkącikach. Przejechał na czerwonym i tam stanął.
ella
Moderator

Postprzez Road_Driver » środa 26 października 2005, 22:52

ella napisał(a):
gostek napisał(a):ja myslę że ten pirat drogowy z sytuacji która opisała Ella to pop prostu na hama się wcisnął bo mu sie gdzieś śpieszyło i stwierdził że pojedzie sobie według starej organizacji a w razie czego to sie wytłumaczy że nie zauwazył 8) :lol:

Śpieszyć to mu się chyba nie śpieszyło, bo potem jechał wolno przede mną i musiałam go wyprzedzić.

No moje oko widząc że droga pusta poprostu zignorował oznaczenia :roll:
Road_Driver

Postprzez Agawa » czwartek 24 listopada 2005, 11:18

A ja musze sie pochwalic że ostatnio coraz bardziej przestrzegam przepisów i patrze na znaki drogowe :lol: :wink:
Wczoraj jak jechałam do pracy to na odcinku drogi gdzie było ograniczenie do 60 km/h zdjęłam noge z gazu bo jechałam 80 km/h.Widzicie jakie postepy :!: :wink:
Staram sie tez coraz mniej jeździc lewym pasem.Przedewszystkim jeżdżę duzo spokojniej.Wtedy jazda jest bardziej płynna i czuje wtedy że robie postepy na drodze :D
Agawa

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 listopada 2005, 11:22

Agawa napisał(a):Staram sie tez coraz mniej jeździc lewym pasem.

To też się wiąże z tym, że jeździsz coraz wolniej? To znaczy że zaczynasz przestrzegać ograniczeń? :D Czy z jakiego powodu?
scorpio44

Postprzez Agawa » czwartek 24 listopada 2005, 11:25

scorpio44 napisał(a):
Agawa napisał(a):Staram sie tez coraz mniej jeździc lewym pasem.

To też się wiąże z tym, że jeździsz coraz wolniej? To znaczy że zaczynasz przestrzegać ograniczeń? :D Czy z jakiego powodu?

Nie, bez powodu..chyba juz sie wyszalałam a teraz zaczynam jazde spokojną i rozważną.
Przedtem kazda jazda była radością, że w końcu jade i byłam tym tak przejeta że nie zwracałam na wiele rzeczy uwagi.
A teraz poprostu wsiadam i jade, bez specjalnych emocji.Dlatego zaczynam na wiele rzeczy zwracac uwagę :D I z tego sie bardzo cieszę :lol:
Agawa

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze