skręt w lewo z podpoprządkowanej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: skręt w lewo z podpoprządkowanej

Postprzez szymon1977 » środa 21 października 2015, 18:40

kg1956 napisał(a):Czy ktoś zaprzeczy, że pierwszeństwo między białym i czerwonym reguluje art.25 ?
Ja. Czerwony przejedzie przez skrzyzowanie nie zmuszajac bialego do niczego zanim bialy zostanie przez TIR-y odblokowany i bedzie mial mozliwosc wjechac na skrzyzowanie. Pierwszenstwa pomiedzy bialym a czerwonym w sytyacji z rysunku nie reguluje zaden przepis bo nie zachodzi potrzeba uregulowania pierwszenstwa. Zaden przepis nie zmusza czerwonego przejechac dopiero po tym jak przejedzie bialy jezeli czerwony przejedzie nie zmuszajac bialego do niczego.
.....
sankila napisał(a):...bo zgodnie z art 5 - znaki przed ustawą.
Nawet jesli nie byloby TIR-ow i zaistnialaby potrzeba ustalenia pierwszenstwa pomiedzy bialym a czerwonym, to zgodnie z art.5. na podstawie jakich znakow mielibysmy okreslic to pierwszenstwo zamiast art.25.1. skoro znaki a-7 tego pierwszenstwa nie okreslaja?

Obrazek

Sytuacja w ramach przypomnienia bo odnosze wrazenie, ze oboje piszecie o jakiejs innej. A moze sytuacja ta sama a PoRD jakis inny?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » środa 21 października 2015, 21:39

szymon1977 napisał(a):Myslisz, ze bialy zaryzykuje bliskie spotkanie z rozpedzonym TIR-em wymuszajac na nim pierwszenstwo przejazdu?

Wystarczy, że pojazdy na drodze z pierwszeństwem zatrzymają się z warunków na drodze (zator za skrzyżowaniem) i zrobi się luka lub któryś z nich widząc białego zapuszczającego korzenie w oczekiwaniu na wjazd, przepuści go. Pisałem, że warunki na drodze zmieniają się z każdą sekundą i kiedy w momencie wjazdu czerwonego na skrzyżowanie sytuacja wydawała się klarowna (nie miał komu ustąpić), to po dojechaniu do punktu kolizji, wyskakuje uradowany, z długo oczekiwanej możliwości wjazdu, biały. I co? W tym punkcie obowiązek ustąpienia PP białemu przestał obowiązywać? Oczywiście, czerwony widząc taki rozwój wypadków, daje w rurę i biały nie jest zmuszony do czegokolwiek, ale sytuacja staje się niebezpieczna, bo biały też może się pośpieszyć.
Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa obowiązuje od wjazdu do opuszczenia skrzyżowania. Czy będzie potrzeba jego spełnienia czy nie, zależy od warunków ruchu, na jakie może natrafić podczas przejazdu. Dlatego powtarzam. Choć czerwony nie ma komu ustąpić PP zbliżając się do skrzyżowania i ma możliwość (nie obowiązek, to do sankili) wjechania na lewy, wolny pas, to musi być przygotowany na taką lub inną okoliczność.
Sytuacja w ramach przypomnienia bo odnosze wrazenie, ze oboje piszecie o jakiejs innej. A moze sytuacja ta sama a PoRD jakis inny?

Sytuacja ta sama, tylko skoro Wy zmieniacie co rusz sytuację na skrzyżowaniu (dodatkowych pojazdów nie było pierwotnie) to dlaczego ja nie mogę "pogdybać"? :?
====
sankila napisał(a):
kg1956 napisał(a):Czy ktoś zaprzeczy, że pierwszeństwo między białym i czerwonym reguluje art.25 ?

Ja zaprzeczam i PoRD również, bo zgodnie z art 5 - znaki przed ustawą. Zarówno biały jak i czerwony mają przed nosem znak A7, i to do niego mają się stosować. A znak mówi: wjedź, jeśli nikomu nie zajedziesz drogi.

Ty naprawdę nie rozumiesz PoRD, a łudziłem się, że tylko tak udajesz. :(
Obaj sa w równorzędnej pozycji wobec drogi poprzecznej i każdy z nich ma znak A7, więc nie może mieć przepisu ogólnego!

Wobec drogi poprzecznej, to obaj są podporządkowani, a równorzędni względem siebie. Tak samo, jak równorzędni względem siebie są jadący drogą z PP .
Ty uważasz, że równość występuje tylko na skrzyżowaniu równorzędnym. (dać ikonkę?)
A tak niejako na bis - zerknij do opisu znaku A6 i objaśnij, co znaczy: "droga podporządkowana występuje po jednej/obu stronach"

Wytłumacz co ten znak obchodzi jadących podporządkowaną. Oni nawet go nie widzą. :lol:
Zatem ani biały nie może zajechać drogi czerwonemu, ani czerwony białemu.

I tym optymistycznym akcentem zakończę wpis. :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 października 2015, 00:23

papadrive napisał(a):...a równorzędni względem siebie.
Choc a-7 okresla jedynie ich relacje wobec majacych d-1, a do ich wzajemnej relacji nie odnosi sie wcale, to nie sa wobec siebie rownorzedni, bo ich wzajemna relacja okreslona jest przez art.25.1.
.....
papadrive napisał(a):...warunki na drodze zmieniają się z każdą sekundą...
A ja pisalem o sytuacji z obrazka i ani sekunde wczesniej, ani sekunde pozniej.

papadrive napisał(a):Wystarczy, że...
...to przeciez wtedy czerwony nie bedzie mogl wykluczyc spotkania z bialym i powstrzyma sie od wjechania... a moze jednak wjedzie?

papadrive napisał(a):Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa obowiązuje od wjazdu do opuszczenia skrzyżowania.
Jezeli masz obowiazek bedac zblizajacym to powstrzymujesz sie od wjazdu a nie wjezdzasz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasper1 » czwartek 22 października 2015, 06:58

szymon1977 napisał(a):
papadrive napisał(a):Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa obowiązuje od wjazdu do opuszczenia skrzyżowania.
Jezeli masz obowiazek bedac zblizajacym to powstrzymujesz sie od wjazdu a nie wjezdzasz.

Szymon, czy Ty chcesz powiedzieć, że jeśli ktoś zbliżając się do skrzyżowania źle oceni sytuację i jednak wjedzie, to ma prawo walić w białego? :shock:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 października 2015, 07:40

Sytuacja, o ktorej piszesz jest efektem niezastosowania sie czerwonego do art.25.1. A czy ja pisalem co sie stanie jak czerwonemu art.25.1. umknie, czy jak czerwony ma sie zachowac zgodnie z przepisami - a wtedy nie stanie sie to, co Ty opisales?

Nawet jesli to bialy w czerwonego na mocy art.25.1. walic takze nie moze. Po wjechania tak bialego jak o czerwonego art.22.4. pbowiazuje i zadnej zaleznosci z art.25.1. tutaj nie ma. Nawet jesli czerwony zmusilby do czegos bialego wjazdem na skrzyzowane to nie zwalnia to bialego z obowiazku stosowania sie do art.22.4., a juz tym bardziej jak czerwony wjazdem na skrzyzowanie do niczego bialego nie zmusi.
szymon1977

Postprzez kg1956 » czwartek 22 października 2015, 08:54

szymon1977 napisał(a):
Ja.(...)

szymon1977 napisał(a):Sytuacja, o ktorej piszesz jest efektem niezastosowania sie czerwonego do art.25.1.(...)

Zdecyduj się co z tym art.25. :help: :wow: :hmm:
kg1956

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 października 2015, 18:44

W jednej sytuacji sa TIR-y i art.25.1. nie zobowiazuje czerwonego do przepuszczenia bialego, a w drugiej TIR-ow nie ma za to art.25.1. zobowiazuje czerwonego do przepuszczenia bialego. Nie moj problem, ze mieszasz ze soba opisy dwoch roznych sytuacji.
szymon1977

Postprzez sankila » czwartek 22 października 2015, 21:22

kg1956 napisał(a):To są podstawy wpajane na kursie od samego początku. Również w latach 70-tych.[...] Zdecyduj się co z tym art.25.
To są dobre podstawy i słusznie wpajane, bo NA skrzyżowaniu jadą według reguły prawej ręki. Ale wcześniej trzeba na to skrzyżowanie wjechać, a do tego muszą spełnić war. A7 (chyba był on przedstawiany na kursach?) Sytuacja analogiczna jak przy skrzyżowaniu z S1: NA skrzyżowaniu jedzie się po bożemu, wg reguły prawej ręki, ale wjeżdża się na skrzyżowanie, jeżeli światła pozwolą.

To na czym polega ta moja herezja? Że się nie zgadzam z prawdą objawioną o "świętym pierwszeństwie", które "ustala się przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu realizuje"? Że nie każę stać czerwonemu przed pustym pasem, bo "mający pierwszeństwo" na skrzyżowanie wjechać nie może i - nie daj Boże - jeszcze mu to pierwszeństwo przepadnie? Nie ganiam po ratajskim rondzie za setką samochodów, żeby im "należnego" pierwszeństwa ustąpić?

To, kto pojedzie pierwszy: biały czy czerwony zależy czasem od sytuacji na skrzyżowaniu, ale to zupełnie inna kwestia
To jest właśnie TA kwestia!
Od sytuacji na skrzyżowaniu zależy, który z nich spełni warunki, wyznaczone znakiem A7 i wjedzie na skrzyżowanie. Od sytuacji na skrzyżowaniu zależy, który z nich pierwszy z tegoż skrzyżowania zjedzie.
Prawoskręt z reguły wjedzie na skrzyżowanie pierwszy (nic dziwnego, bo wjeżdża bezpośrednio na prawy pas, podczas gdy pojazd z lewoskrętu musi jeszcze lewy pas przejechać). Ale to wynika z sytuacji na skrzyżowaniu, a nie z jakiegoś mitycznie nabytego pierwszeństwa. Zastawiłam białego tirami, żeby ten fakt unaocznić. I co się okazało? Że - mając pusty pas - czerwony ma przeczekać tiry, przeczekać białego i dopiero wolno mu wjechać. Bo ... pierwszeństwo obowiązuje!
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez kg1956 » czwartek 22 października 2015, 22:20

To, który pojazd przejedzie pierwszy a który ochnasty to zupełnie inna sprawa. Zaprzeczyliście oczywistej prawdzie, że pierwszeństwo przejazdu między białym a czerwonym reguluje art.25.1. Cała reszta, o której piszecie to prawda.
kg1956

Postprzez papadrive » czwartek 22 października 2015, 22:28

szymon1977 napisał(a):
papadrive napisał(a):...a równorzędni względem siebie.
to nie sa wobec siebie rownorzedni, bo ich wzajemna relacja okreslona jest przez art.25.1.

Czy ja pisałem co innego?
W tym przypadku decyduje art.25.1,...

A kiedy ten przepis decyduje? Kiedy pojazdy są na równorzędnej pozycji i ani znaki/sygnalizacja, ani kierujący ruchem nie roztrzygają o PP. W tym przypadku obaj mają ten sam znak, określający warunek (ustąpienie jadącym drogą z PP) wjazdu na skrzyżowanie, ale nie reguluje PP między nimi. Po ustąpieniu (jeśli ma komu) jadącym drogą z PP, obowiązek związany z A-7 spełnił, ale nadal go ma, tylko z innego artykułu. I ma go cały czas, aż do opuszczenia skrzyżowania.
Zresztą, obowiązek ustąpienia PP masz od wyjazdu z garażu do powrotu. Kwestia tylko, czy będziesz miał gdzie, kiedy i w jakich okolicznościach go spełnić. :wink: A może to być w każdym momencie.
papadrive napisał(a):...warunki na drodze zmieniają się z każdą sekundą...
A ja pisalem o sytuacji z obrazka i ani sekunde wczesniej, ani sekunde pozniej.

Kilka postów wyżej nie jechały tiry, teraz jadą, a za chwilę będą stały. :lol:
Mogę podać Ci więcej przykładów z podobnej sytuacji, kiedy czerwony, mimo iż nie wymuszając PP podczas wjazdu, zrobi to na skrzyżowaniu.

...to przeciez wtedy czerwony nie bedzie mogl wykluczyc spotkania z bialym i powstrzyma sie od wjechania... a moze jednak wjedzie?

Nie musi stać na wlocie i czekać na odblokowanie białego, ale musi uważać czy nie dojdzie do odblokowania, zanim wjedzie na prawą stronę drogi poprzecznej.

To, chyba wyjaśniłem wyżej.
===
Kg, pisałem o tym w pierwszym swoim poście w tym wątku, tylko sankila namieszała i z tak "oczywistej oczywistości" powstał problem nie do rozwiązania. :cry2:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 października 2015, 22:33

Jezeli czerwony nie moze do niczego zmusic bialego to zaden przepis nie nakazuje mu bialego przepuscic.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 22 października 2015, 23:01

sankila napisał(a): bo NA skrzyżowaniu jadą według reguły prawej ręki. Ale wcześniej trzeba na to skrzyżowanie wjechać, a do tego muszą spełnić war. A7 (chyba był on przedstawiany na kursach?)

Poproszę o przepis ustalający pierwszeństwo w trakcie jazdy NA skrzyzowaniu. To tak samo jak z własnym kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu bo widać.
W sytuacji z rysunku śmiesznym jest powoływanie się na A-7, jeśli nie ma pojazdów na drodze z pierwszeństwem. A jakoś trzeba ustalic pierwszeństwo przejazdu.
To na czym polega ta moja herezja? Że się nie zgadzam z prawdą objawioną o "świętym pierwszeństwie", które "ustala się przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu realizuje"?

To nawet nie herezja ..oczywiście,że pierwszeństwo ustala się podczas zblizania do skrzyzowania. Jest to wyraźnie napisane i w paragrafie 1.2 jak i w Art 25.1...zbliżający się. Jeszcze większym absurdem jest powoływanie sie na fakt,że pojazd po skręcie z podporządkowanej znajduje się na drodze z pierwszeństwem i z tego powodu ma mieć pierwszeństwo nad jadącym podporządkowaną na wprost. A jaką drogą zbliżał się do skrzyżowania ? Z pierwszeństwem ?
Że nie każę stać czerwonemu przed pustym pasem, bo "mający pierwszeństwo" na skrzyżowanie wjechać nie może i - nie daj Boże - jeszcze mu to pierwszeństwo przepadnie?
Na ten sam pas może sobie zażyczyć skręcający w prawo i obowiązkiem skrecajacego w lewo jest umozliwienie tego faktu.
Przepis o skręcie na prawy pas przy skręcie w prawo był...kiedyś...polecam zapoznać się z aktualnym PoRD. Może doczekam się w końcu na merytoryczny post.
====================================
kg..może być ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 października 2015, 23:39

Moze byc. A teraz na potwierdzenie swoich wizji podaj przepis okreslajacy pierwszenstwo przejazdu pomiadzy zblizajacym sie a bedacym na lub dwoma bedacymi na w zaleznosci od drogi, ktora dojechali na. Może doczekam się w końcu na merytoryczny post...
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 22 października 2015, 23:59

Będący też był zbliżającym się..a jak zamarudził to mnie nie interesuje, że był..mógł zjechać. A jak został to łaskawie stosuje się do ww przepisów.Nie obchodzi mnie jego tempo zblizania się.
. A teraz na potwierdzenie swoich wizji
Masz problem ze zrozumieniem paragrafu 1.2 i Art 25.1 ? Przecież odniosłem się bezpośrednio do PoRD.A ty do czego ?
Może doczekam się w końcu na merytoryczny post...
Dobre... szczególnie że to ty głównie udajesz ,że nie widzisz pytań do ciebie skierowanych. Podałeś gdzieś przepis o własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać albo znak "wygięty A-6" ?
===================================
Dlaczego nie mogę wjechać ? Póki nie zmuszę posiadającego pierwszeństwo do zachowań wynikających z definicji ustąpienia pierwszeństwa to mogę wjechać.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 23 października 2015, 07:39

szerszon napisał(a):Będący też był zbliżającym się...
...ale juz nie jest. A skoro nie jest to musialo nie byc nikogo, komu mialby ustapic kiedy byl zblizajacym sie. Podaj teraz przepis, ktory nakazywalby bedacemu na ustapic pierwszenstwa zblizajacemu sie. A na razie to niech zblizajacy sie nie kombinuje skad bedacy na nadjechal i stosuje sie do art.25.4. a nie przekreca art.25.1.

Zabawny jestes Szerszon - najpierw ignorujac art.25.4. tworzysz korek by pozniej sie przez niego przepychac naginajac na te okazje art.25.1. Ach Ci Warszawiacy i ich warszawskie korki!
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze