Co do kolizji to zaopatrzylbym się w ewentualne nagrania z monitoringu jeśli jakiś był w pobliżu miejsca zdarzenia. Istotny będzie na pewno fakt czy w momencie kolizji cofający się poruszał.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Makabra » piątek 16 października 2015, 08:57
przez problem » piątek 16 października 2015, 09:39
przez Makabra » piątek 16 października 2015, 10:43
przez problem » piątek 16 października 2015, 11:18
przez lith » piątek 16 października 2015, 11:46
przez problem » piątek 16 października 2015, 12:13
przez sankila » piątek 16 października 2015, 14:26
Na jakiej podstawie? Uderzył w stojącego za nim?problem napisał(a):No zależy co to znaczy moment kolizji - wiadomo, że jak dostał gonga, to nie jechał dalej. Czyli co - winny cofania jednak?
. Czegoś nie ogarniam; w jaki sposób zatrzymanie się skręcającego przyczyniłoby się do uniknięcia kolizji? Przecież on zjeżdżał z pasa, a nie wjeżdżał na niego? Co mógł zrobić lepszego niż starać się usunąć z toru kolizyjnego?lith napisał(a):Co innego jakby się w porę zatrzymał
przez problem » piątek 16 października 2015, 14:45
sankila napisał(a):Na jakiej podstawie? Uderzył w stojącego za nim?
lith napisał(a):Jak cofający w momencie kolizji dalej beztrosko cofał to raczej na jego miejscu bym nie kombinował.
przez sankila » piątek 16 października 2015, 15:30
dołóż jeszcze 23.2 - nie zachował ostrożności podczas omijania skręcającego - trochę za mało w prawo pojechałproblem napisał(a): jeśli uznać to za skręt w lewo, to po prostu uderzający nie zachował odległości prze poprzedzającym pojazdem.
przez szerszon » piątek 16 października 2015, 16:17
Jak najbardziej...Jak będę jechać tyłem, drogą z pierwszeństwem, to każecie mi ustąpić wjeżdżającemu z podporządkowanej, bo jestem "cofająca"?
przez sankila » piątek 16 października 2015, 18:54
Jakaś podstawa prawna?szerszon napisał(a):Jak najbardziej...Jak będę jechać tyłem, drogą z pierwszeństwem, to każecie mi ustąpić wjeżdżającemu z podporządkowanej, bo jestem "cofająca"?
przez yorki » piątek 16 października 2015, 21:11
problem napisał(a):Brakuje mi wciąż przepisu, wbrew któremu postąpił kierowca nadjeżdżającego pojazdu.
przez szerszon » piątek 16 października 2015, 22:39
sankila napisał(a):Jakaś podstawa prawna?szerszon napisał(a):Jak najbardziej...Jak będę jechać tyłem, drogą z pierwszeństwem, to każecie mi ustąpić wjeżdżającemu z podporządkowanej, bo jestem "cofająca"?
przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.
przez sankila » sobota 17 października 2015, 01:16
Od kiedy to wsteczny bieg zdejmuje z drogi znak D1?szerszon napisał(a):Art 23.1.3)
przez szerszon » sobota 17 października 2015, 22:49
Od kiedy to wsteczny bieg zdejmuje z drogi znak D1?
Czy w dyspozycji A7 jest zapis o ustępowaniu poruszającym się po drodze z pp, czy jadącym przodem po drodze z pp?
Jest coś o "poruszającym się" . Twoje własne kolejne zmyślone określenie.2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierują-
cym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako droga z pierwszeństwem;
I znowu nic o poruszającym się... ach , gdzie te stare dobre czasy , gdy instruktorzy uczyli też przepisów, a nie tylko odróżnić asfalt od trawnika.5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7
znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko
najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje si´ odpowiednio do znaku
A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych
lub w innych miejscach przecinania si´ kierunków
ruchu.
7. Umieszczona pod znakiem A-7 tabliczka T-6c lub
T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.