Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Postprzez pasqudek » czwartek 08 października 2015, 23:36

@sankila: nie uchowa sie @yorki? A jak w trakcie jazdy zmienil zdanie i punkt docelowy?
pasqudek

Postprzez szerszon » czwartek 08 października 2015, 23:46

yorki napisał(a):
Dla mnie coś, co jest oznakowane jako skrzyżowanie jest skrzyżowaniem.
A niby skąd wiesz ,że to skrzyżowanie ? Bo A-7 stoi ? :lol:
sankila napisał(a):Ośmielasz się to nazwać skrzyżowaniem tylko dlatego, że jest przecięcie kierunków ruchu, możliwość zmiany kierunku jazdy i stoi znak nakazu skrętu? Jeszcze może powiesz, że zawracający zmieni kierunek jazdy? :wink:

Gdzie jest ten nakaz skrętu w lewo ? Nawet powiększyłem i dalej nie widzę.Możesz wskazać ?
Jeśli jadący z dołu zderzy się z zawracającym z góry, to czasem nie dlatego, że mając do wyboru dwa kierunki jazdy - skręcił w lewo?
A to da się skręcić w lewo ? Z jednej strony parkan, a z drugiej plaża...to niby gdzie jest to w lewo ?
szerszon

Postprzez sankila » piątek 09 października 2015, 00:27

pasqudek napisał(a):@sankila: nie uchowa sie @yorki? A jak w trakcie jazdy zmienil zdanie i punkt docelowy?
To ma jeszcze bardziej przerąbane: bo jeśli dokoła wyspy zawrócił, a skrzyżowanie w tym miejscu odwołał, to zmienił kierunek jazdy NA ŁUKU POZIOMYM!!! :P

Wyobrażasz sobie reakcję @szerszona? Tyle się męczył, żeby udowodnić, że "w przepisach nie napisali", a teraz jeszcze udowadniaj, że "na drodze nie wykonali" :lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 09 października 2015, 00:37

Zawrócił na przełączce. Oczywiście stosujesz taktyke nieodpowiadania na pytania...gdzie jest ten nakaz skretu w lewo ?
Gdzie jest możliwość skrętu w lewo ? Interesuje ciebie w ogóle merytoryczna dyskusja czy tylko takie pisanie wynikające ze złośliwości( bo wiedzy brak) ?
szerszon

Postprzez yorki » piątek 09 października 2015, 07:24

szerszon napisał(a):A niby skąd wiesz ,że to skrzyżowanie ? Bo A-7 stoi ? :lol:

https://goo.gl/maps/bqCS2Y3qwWB2
Ten znak informuje mnie, za zbliżam się do skrzyżowania o ruchu okrężnym.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Panneau_d ... _en_France
Znak odpowiadający naszemu C-12 został we Francji wycofany w 1984 r., a kierunek objeżdżania wyspy pokazuje nie wspomniany przez Ciebie odpowiednik C-9 lecz odpowiednik naszego C-1.

sankila napisał(a):Jeszcze może powiesz, że zawracający zmieni kierunek jazdy? :wink:

Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny. :wink2:
=============
@pasqudek
no coments
one white wine ;)
yorki

Postprzez szerszon » piątek 09 października 2015, 07:38

Ten znak informuje mnie, za zbliżam się do skrzyżowania o ruchu okrężnym.
No to mają dosyć oryginalne podejście co do skrzyżowań.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 09 października 2015, 07:44

yorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny.
Tylko, ze w szkole uczyli o kierunku wektora predkosci jadacego pojazdu a nie o kierunku jazdy pojazdu. Czy uwazasz, ze wektor predkosci i pojazd to jedno i to samo? Przeciez o zmianiekierunku wektora predkosci w PoRD ani slowa.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » piątek 09 października 2015, 20:43

yorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny. :wink2:
Powiedz to sile odśrodkowej, gdy będzie działać na samochód, podczas "zmiany zwrotu". W przeciwnym razie zostaniesz dowodem na I prawo szerszona, że pojazd może mieć kierunek ruchu inny, niż kierunek jazdy :D

szerszon napisał(a):Gdzie jest ten nakaz skrętu w lewo ? Nawet powiększyłem i dalej nie widzę.Możesz wskazać ?
Nie mogę, bo to nakaz skrętu w prawo.
Czyżbyś nie wiedział, że na skrzyżowaniu z wyspą "w prawo to w lewo"? Po czterystu stronach udowadniania wlotowo-wylotowej zmiany kierunku jazdy? :wow:
Ach, przepraszam, skrzyżowania tez nie zauważyłeś!
Znaczy się, widziałeś, ale nie raczyłeś uznać miejsca połączenia dróg, z czterema przecięciami kierunków ruchu i możliwością zmiany kierunku jazdy za skrzyżowanie, ponieważ ...
no własnie, dlaczego?
- wloty nie wchodzą z czterech stron? - nie muszą;
- drogi biegną blisko siebie? - dalej są drogami o różnym kierunku ruchu;
- nie da się zmienić kierunku jazdy? - da się nawet zawrócić, a to skręt o 180 st.
Aaa, pewnie w rozporządzeniu rysunku z takim skrzyżowaniem nie było? No, to jest argument...

Przy okazji, to ja zapytam w drugą stronę: co to niby jest przełączka, bo w moim kodeksie nie ma dla niej osobnych przepisów o zawracaniu? Chociaż, - jak znam mistrza przepisów nienapisanych - to zaraz się okaże, że przełączka to takie ustrojstwo, co nie jest ani drogą, ani skrzyżowaniem, a podczas zawracania - zmiany kierunku jazdy się nie wykonuje!

Taa, jak powiedziała na tym forum pewna mądra osoba: "Odróżnij umiejętności prowadzenia pojazdu od teoretyzowania n/t przepisów PoRD."
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 09 października 2015, 21:46

Nie mogę, bo to nakaz skrętu w prawo.
Widzisz tam nakaz skrętu w prawo ?
Czyżbyś nie wiedział, że na skrzyżowaniu z wyspą "w prawo to w lewo"?
Widzisz tam skrzyzowanie ?
, ale nie raczyłeś uznać miejsca połączenia dróg,
Widzisz tam więcej niż jedną drogę ?
, z czterema przecięciami kierunków ruchu i możliwością zmiany kierunku jazdy za skrzyżowanie,
To na przełączce i jednej drodze nie mogę zmienić kierunku jazdy ?
- wloty nie wchodzą z czterech stron? - nie muszą;
Jak nie ma skrzyżowania czyli przeciecia się dróg to faktycznie nie muszą.
- drogi biegną blisko siebie? - dalej są drogami o różnym kierunku ruchu;
A może jednak to jedna droga dwujezdniowa dwukierunkowa ? Znasz takie cudo ?
-
nie da się zmienić kierunku jazdy? - da się nawet zawrócić, a to skręt o 180 st.
Na drodze dwujezdniowej dwukierunkowej tak samo da się zawrócić..uwierz mi, naprawdę.
Aaa, pewnie w rozporządzeniu rysunku z takim skrzyżowaniem nie było? No, to jest argument...
No fakt to jest argument zignorować definicję skrzyżowania i drogi.
Przy okazji, to ja zapytam w drugą stronę: co to niby jest przełączka, bo w moim kodeksie nie ma dla niej osobnych przepisów o zawracaniu?
Jeszcze wielu rzeczy nie masz w kodeksie a istnieją. Poszukaj lepiej definicji skrzyżowania i drogi, aby ci się przełączka drogą nie zrobiła i stworzyła skrzyżowanie.
Taa, jak powiedziała na tym forum pewna mądra osoba: "Odróżnij umiejętności prowadzenia pojazdu od teoretyzowania n/t przepisów PoRD."
Jeśli chodzi o przepisy to nie błyszczysz...natomiast co do prowadzenia pojazdu..nie wiem.
szerszon

Postprzez EgzaminatorWORD » sobota 10 października 2015, 10:52

szymon1977 napisał(a):
yorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny.
Tylko, ze w szkole uczyli o kierunku wektora predkosci jadacego pojazdu a nie o kierunku jazdy pojazdu. Czy uwazasz, ze wektor predkosci i pojazd to jedno i to samo?

Kierunek jazdy i kierunek wektora prędkości jest zawsze taki sam, bo jazda ma bezpośredni związek z przemieszczeniem i prędkością.
EgzaminatorWORD

Postprzez sankila » sobota 10 października 2015, 10:58

szerszon napisał(a):Widzisz tam skrzyzowanie ?
Widzę tam skrzyżowanie, widzę tam więcej niż jedną drogę, widzę tam znak do skrętu w prawo. Drogowcy też widzą, bo je oznakowali (przypominam, że przytaczałam podobne z Polski - gdzie nawet nie było rozdzielenia wlotów dróg), więc nie jest to jakiś francuski wybryk natury.
A może jednak to jedna droga dwujezdniowa dwukierunkowa ?
Są przepisy różnicujące przecięcie jezdni drogi dwujezdniowej od przecięcia jezdni dwóch dróg jednojezdniowych?
Są przepisy różnicujące przecięcie kierunków ruchu drogi z przełączką i drogi z drogą?

Jeśli są, to je podaj, jeśli nie ma - to po co zawracasz mi głowę nieistotnymi szczegółami?
sankila

Postprzez szymon1977 » sobota 10 października 2015, 11:31

EgzaminatorWORD napisał(a):Kierunek jazdy i kierunek wektora prędkości jest zawsze taki same...
Jak to? Ja droga laczaca A i B jade od A do B w kierunku B a nie wylatuje z drogi w kierunku X, takim jak kierunek mojego wektora predkosci. A Ty wylatujesz z drogi na pierwszym zakrecie?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 10 października 2015, 12:24

sankila napisał(a):
Jeśli są, to je podaj, jeśli nie ma - to po co zawracasz mi głowę nieistotnymi szczegółami?
Widziałaś dwie drogi oddzielone od siebie P-4 ? :lol: :lol: :lol: Jeśli tak to nie dziwię się ,że widzisz dwie drogi i skrzyżowanie.
Podać ci definicje P-4 ?
5. Znak P-4 „linia podwójna ciągła” rozdziela pasy
ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania
przez tę linię i najeżdżania na nią.
A ty widzisz więcej niż jedną drogę... :lol: :lol: :lol: No to je wskaż ...
Jak będę miał chęć i czas to ci podtrzucę o wysepkach kanalizujących.
I pytanie-doczekam się merytorycznego posta w twoim wykonaniu ? Bo jak na razie nic nie widzę.
szerszon

Postprzez EgzaminatorWORD » sobota 10 października 2015, 12:43

szymon1977 napisał(a):
EgzaminatorWORD napisał(a):Kierunek jazdy i kierunek wektora prędkości jest zawsze taki sam...
Jak to? Ja droga laczaca A i B jade od A do B w kierunku B
To nie ma żadnego znaczenia, jaki jest cel twojej podróży i jakie miasta łączy dana droga. Nic na ten temat w uPRD nie napisano.
Według twojego założenia to jadąc drogą krajową nr 78 z Chmielnika do Chałupek w kierunku Chałupek - nie zmieniam kierunku jazdy. Co jest oczywistą bzdurą.
Kierunek jazdy na tej trasie zmieniam wiele razy.
szymon1977 napisał(a):a nie wylatuje z drogi w kierunku X, takim jak kierunek mojego wektora predkosci. A Ty wylatujesz z drogi na pierwszym zakrecie?

Oświecę cię.
Po to na zakręcie skręcasz - zmieniasz kierunek jazdy, żeby nie wylecieć z drogi.
EgzaminatorWORD

Postprzez szymon1977 » sobota 10 października 2015, 12:52

EgzaminatorWORD napisał(a):Po to na zakręcie skręcasz - zmieniasz kierunek jazdy, żeby nie wylecieć z drogi.
Zakreciles sie. Ja dopoki z drogi nie wylece to ani nie skrecam, ani nie zmieniam kierunku jazdy.
.....
EgzaminatorWORD napisał(a):...bzdurą...
To droga krajowa nr 78 w przeciwienstwie do wszystkich innych drog nie moze zmieniac na skrzyzowaniu kierunku? Twoje zalozenie - Twoja bzdura.

Jak chcesz chwalic sie publicznie tym, co masz we lbie - to sie chwal. Nie mam nic przeciwko. Tylko prosze, nie lacz tego z fragmentami moich wypowiedzi. Nie zmuszaj mnie do komentowania. A jak juz koniecznie musisz to zacznij od "Panie Ministrze".
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze