Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Postprzez mp0011 » poniedziałek 05 października 2015, 21:37

Sankila,

Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?

https://www.google.pl/maps/@51.0903263, ... 312!8i6656
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 21:42

Nie zmieniasz ani w rozumieniu przepisow ani w rozumieniu jakimkolwiek innym (pomijam pseudorozumowanie niektorych dyskutantow). Nie ma to zadnego znaczenia ale z ciekawosci zapytam czy Placu Powstańców Śląskich to czy kilka skrzyzowan czy jedno skrzyzowanie oznakowane c-12?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Krucjata » poniedziałek 05 października 2015, 22:03

mp0011 napisał(a):Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?
Oczywiście, że zmieniasz.

Jedyny wyjątek od tej reguły to skrzyżowanie z C-12, gdzie w §36.1 wyraźnie napisano, że ruch dookoła wyspy odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Krucjata

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:40

Krucjata napisał(a):.....
O mojej wiedzy nie jesteś w stanie się wypowiedzieć skoro nie za bardzo ci idzie czytanie ze zrozumieniem.
Dalsze przepisy w żaden sposób nie są sprzeczne z 2.3.1.
No nie są. Przecież to ogólny punkt
W 2.3.1. dokładnie napisano gdzie występuje zmiana kierunku jazdy - m.in na łuku poziomym.
Dokładnie to napisano w pkt 2.3.2 i 2.3.3. Ty skończyłeś czytanie przepisów na ogólnikach i boisz się przejść dalej, bo wychodzi ,że jednak lekko błądzisz.
sankila napisał(a):Dalsze przepisy konkretyzują gdzie i który znak postawić,.
I z jakiego powodu. Na zakręcie nie ma mowy o zmianie kierunku jazdy
natomiast CEL postawienia tychże znaków został przedstawiony JASNO i WYRAŹNIE w pierwszym punkcie: mają uprzedzić kierowcę o koniecznej zmianie kierunku jazdy, która to zmiana kierunku jazdy może występować zarówno na skrzyżowaniu T, jak i na zakręcie.
[/quote]Nie zauważyłem , aby pisali o zmianie kierunku jazdy na zakręcie. masz problem ze zrozumieniem pkt które zacytowałem ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 22:44

Krucjata napisał(a):Jedyny wyjątek od tej reguły to skrzyżowanie z C-12...
Zamotales sie - zgodnie z wytycznymi "220" nie przed wszystkimi skrzyzowaniani, na ktorych ruch odbywa sie dookola wyspy w kierunku takim jak wskazany na znaku c-12 stawia sie c-12. A wiec istnieja inne wyjatki niz ten ze znakiem c-12.

Zreszta, jak nie ma c-12 to ten plac jest kilkoma skrzyzowaniami a nie jednym wiec nawet "warszawiacy" nie powinni miec problemu z okresleniem wlasnego kierunku jazdy na placu a co za tym idzie zmiany kierunku jazdy. Nawet Lesio miec nie powinien.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 października 2015, 22:58 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:45

szymon1977 napisał(a): Placu Powstańców Śląskich to czy kilka skrzyzowan czy jedno skrzyzowanie oznakowane c-12?
Nie ma C-12..jest C-2, D-1 , b-20..a i T-6a się pęta.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 22:57

Rozumiem, ze ktos sie gubi jak zobaczy c-12... ale gdy nie ma c-12? Sabotaż?
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:59

Nie może tam być C-12 bo są ww znaki i w dodatku jeszcze D-3 się postawiło. Ciekawe jakie jeszcze argumenta zobaczę aby udowodnić ,że jadąc po zakręcie zmieniam kierunek jazdy :lol:
szerszon

Postprzez sankila » wtorek 06 października 2015, 00:42

mp0011 napisał(a):Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?
W rozumieniu KTÓRYCH przepisów? Zasad techniki jazdy? Gdy wjeżdżam prawym pasem - redukuję bieg; na lewym - nie. Ale do środka drogi się nie ustawiam - wyspa jest na tyle duża, że siła odśrodkowa mnie nie znosi. Znaków A1, A2 stawiać tam nie trzeba. Tablice prowadzące oczywiście są, bo wloty są skrzyżowaniami T.

Dlaczego pytasz?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mp0011 » wtorek 06 października 2015, 01:03

sankila napisał(a):
W rozumieniu KTÓRYCH przepisów?

Chodziło mi oczywiście o przepisy z UPRD
sankila napisał(a):Dlaczego pytasz?

Jako mieszkaniec Wrocławia możesz znać tę drogę. Chcę wiedzieć, czy stosujesz (lub ktokolwiek inny) na niej jakiekolwiek przepisy dotyczące zmiany kierunku jazdy (sygnalizowanie, szczególna ostrożność).

Chcę wiedzieć, czy dla Ciebie jest to zmiana kierunku jazdy (wbrew wszystkim znakom), czy nie.
Jak byś jeździł, gdyby nie było tam żadnych oznakowań.
Jak by się zmieniła sytuacja, gdyby ten plac był 3x większy / mniejszy.
Od jakiego promienia łuku (bo chyba nie zaprzeczysz, że ciągle byłyby to łuki) traktujesz to jako zmianę kierunku, a od jakiego - jako jazdę po prostej.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 października 2015, 08:08

mp0011 napisał(a):Od jakiego promienia łuku (bo chyba nie zaprzeczysz, że ciągle byłyby to łuki) traktujesz to jako zmianę kierunku, a od jakiego - jako jazdę po prostej.
Nie ma takiego promienia. Jest mozliwe, ze przejade lukiem w lewo przez skrzyzowanie nie zmieniajac kierunku jazdy, a zmienie kierunek jazdy w prawo skrecajaz z tego luku w prawo w droge podporzadkowana odchodzaca w linii prostej (nawet bylo takie skrzyzowaniu tu ostatnio linkowane).

Jest nawet mozliwe, ze droga podporzadkowana od drogi z pierwszenstwem przebiegajacej lukiem w lewo przez skrzyzowanie odchodzic bedzie takze lukiem w lewo ale o wiekszym promieniu (takie cuda to raczej tylko w gorach), a wtedy zmienie kierunek jazdy w prawo jadac w lewo po wiekszym promieniu niz jechalbym w lewo nie zmieniajac kierunku jazdy. Tak, skrece w prawo jadac w lewo.

Twoje domaganie sie okreslenia promienia swiadczy, ze nie wiesz co to zmiana kierunku jazdy i skrecanie i mylisz te pojecia z jazda inaczej niz w linii prostej.
szymon1977

Postprzez mp0011 » wtorek 06 października 2015, 11:37

szymon1977 napisał(a):Twoje domaganie sie okreslenia promienia swiadczy, ze nie wiesz co to zmiana kierunku jazdy i skrecanie i mylisz te pojecia z jazda inaczej niz w linii prostej.
Ech..... Czy ja pisałem ten post do Ciebie i do Ciebie adresowałem pytanie? Swoje przekonania mam i wiem kiedy zmieniam kierunek jazdy, a kiedy nie. Staram się po prostu, aby inni na podstawie moich pytań sami doszli do wniosku, że ich przekonania są błędne, lub nie mają odzwierciedlenia / znaczenia w urpd... Może powinienem ustawić podpis z podstawowymi przekonaniami dotyczącymi uprd...?
mp0011

Postprzez sankila » wtorek 06 października 2015, 19:33

mp0011 napisał(a):Staram się po prostu, aby inni na podstawie moich pytań sami doszli do wniosku, że ich przekonania są błędne, lub nie mają odzwierciedlenia / znaczenia w urpd.
A ja staram się po prostu, aby inni - na podstawie moich odpowiedzi - sami doszli do wniosku, że nie każde krzesło jest krzesłem elektrycznym.

Przypominam, że omawiana była kwestia, czy zapis z rozp. 220, o treści "Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kierującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach drogowych i skrzyżowaniach typu T" mówi o zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach drogowych i skrzyżowaniach typu T, czy też mówi o zmianie kierunku jazdy na skrzyżowaniach typu T, a te, tam "niebezpieczne łuki drogowe" to ufoludki dopisały?
Wyraziłam stanowczy protest przeciw ufoludkom.
To gdzie tu związek z PORD?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 października 2015, 21:22

Ufoludki chyba braly udzial w pisaniu tego felernego zdania ktorego sie tak uczepiles bo nie tylko nie ma ono nic wspolnego z trescia PoRD ale jest nawet z nia sprzeczne. Moze Pan Leszko Drugi przypomni jakie sa przeslanki do interpretowania tresci PoRD odmiennie od tresci literalnej?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 06 października 2015, 23:37

Tuk UWAGA, od niepamiętnych czasów zgodzę się z szymonem. Dalsze szczególne przepisy zawarte dalszych punktach wyjaśniają sprawę.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze