Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez mp0011 » poniedziałek 05 października 2015, 21:37
przez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 21:42
przez Krucjata » poniedziałek 05 października 2015, 22:03
Oczywiście, że zmieniasz.mp0011 napisał(a):Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?
przez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:40
O mojej wiedzy nie jesteś w stanie się wypowiedzieć skoro nie za bardzo ci idzie czytanie ze zrozumieniem.Krucjata napisał(a):.....
No nie są. Przecież to ogólny punktDalsze przepisy w żaden sposób nie są sprzeczne z 2.3.1.
Dokładnie to napisano w pkt 2.3.2 i 2.3.3. Ty skończyłeś czytanie przepisów na ogólnikach i boisz się przejść dalej, bo wychodzi ,że jednak lekko błądzisz.W 2.3.1. dokładnie napisano gdzie występuje zmiana kierunku jazdy - m.in na łuku poziomym.
I z jakiego powodu. Na zakręcie nie ma mowy o zmianie kierunku jazdysankila napisał(a):Dalsze przepisy konkretyzują gdzie i który znak postawić,.
[/quote]Nie zauważyłem , aby pisali o zmianie kierunku jazdy na zakręcie. masz problem ze zrozumieniem pkt które zacytowałem ?natomiast CEL postawienia tychże znaków został przedstawiony JASNO i WYRAŹNIE w pierwszym punkcie: mają uprzedzić kierowcę o koniecznej zmianie kierunku jazdy, która to zmiana kierunku jazdy może występować zarówno na skrzyżowaniu T, jak i na zakręcie.
przez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 22:44
Zamotales sie - zgodnie z wytycznymi "220" nie przed wszystkimi skrzyzowaniani, na ktorych ruch odbywa sie dookola wyspy w kierunku takim jak wskazany na znaku c-12 stawia sie c-12. A wiec istnieja inne wyjatki niz ten ze znakiem c-12.Krucjata napisał(a):Jedyny wyjątek od tej reguły to skrzyżowanie z C-12...
przez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:45
Nie ma C-12..jest C-2, D-1 , b-20..a i T-6a się pęta.szymon1977 napisał(a): Placu Powstańców Śląskich to czy kilka skrzyzowan czy jedno skrzyzowanie oznakowane c-12?
przez szymon1977 » poniedziałek 05 października 2015, 22:57
przez szerszon » poniedziałek 05 października 2015, 22:59
przez sankila » wtorek 06 października 2015, 00:42
W rozumieniu KTÓRYCH przepisów? Zasad techniki jazdy? Gdy wjeżdżam prawym pasem - redukuję bieg; na lewym - nie. Ale do środka drogi się nie ustawiam - wyspa jest na tyle duża, że siła odśrodkowa mnie nie znosi. Znaków A1, A2 stawiać tam nie trzeba. Tablice prowadzące oczywiście są, bo wloty są skrzyżowaniami T.mp0011 napisał(a):Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?
przez mp0011 » wtorek 06 października 2015, 01:03
sankila napisał(a):W rozumieniu KTÓRYCH przepisów?mp0011 napisał(a):Czy jadąc dookoła Placu Powstańców Śląskich zmieniasz kierunek jazdy w rozumieniu przepisów?
sankila napisał(a):Dlaczego pytasz?
przez szymon1977 » wtorek 06 października 2015, 08:08
Nie ma takiego promienia. Jest mozliwe, ze przejade lukiem w lewo przez skrzyzowanie nie zmieniajac kierunku jazdy, a zmienie kierunek jazdy w prawo skrecajaz z tego luku w prawo w droge podporzadkowana odchodzaca w linii prostej (nawet bylo takie skrzyzowaniu tu ostatnio linkowane).mp0011 napisał(a):Od jakiego promienia łuku (bo chyba nie zaprzeczysz, że ciągle byłyby to łuki) traktujesz to jako zmianę kierunku, a od jakiego - jako jazdę po prostej.
przez mp0011 » wtorek 06 października 2015, 11:37
Ech..... Czy ja pisałem ten post do Ciebie i do Ciebie adresowałem pytanie? Swoje przekonania mam i wiem kiedy zmieniam kierunek jazdy, a kiedy nie. Staram się po prostu, aby inni na podstawie moich pytań sami doszli do wniosku, że ich przekonania są błędne, lub nie mają odzwierciedlenia / znaczenia w urpd... Może powinienem ustawić podpis z podstawowymi przekonaniami dotyczącymi uprd...?szymon1977 napisał(a):Twoje domaganie sie okreslenia promienia swiadczy, ze nie wiesz co to zmiana kierunku jazdy i skrecanie i mylisz te pojecia z jazda inaczej niz w linii prostej.
przez sankila » wtorek 06 października 2015, 19:33
A ja staram się po prostu, aby inni - na podstawie moich odpowiedzi - sami doszli do wniosku, że nie każde krzesło jest krzesłem elektrycznym.mp0011 napisał(a):Staram się po prostu, aby inni na podstawie moich pytań sami doszli do wniosku, że ich przekonania są błędne, lub nie mają odzwierciedlenia / znaczenia w urpd.
przez szymon1977 » wtorek 06 października 2015, 21:22
przez szerszon » wtorek 06 października 2015, 23:37