Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Postprzez szoferemeryt » sobota 03 października 2015, 20:49

gokartsystem napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):„A nie widać?”
Nie rozumiem tego stwierdzenia, co ma być widać?
Widać jak byk, że jadąc drogą główną zmieniasz kierunek jazdy, natomiast jadąc na wprost (zjeżdżasz z głównej drogi) nie zmieniasz kierunku jazdy.

Obok tego skrzyżowania stałem przez trochę ponad godzinę i co zauważyłem?
Jadący przez to skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem nie używali kierunkowskazów. Ba , żeby choć jeden kierujący użył kierunkowskazu, a tu nikt nawet nie dotknął kierunkowskazu wliczając w to pojazdy nauki jazdy.
szoferemeryt

Postprzez gokartsystem » sobota 03 października 2015, 20:58

Niestety wśród kierowców, a nawet co gorszych instruktorów powielane są nieprawodłowe schematy.
Także nie sugeruj się jazdą innych tylko tym co napisano w PoRD.
gokartsystem

Postprzez szerszon » sobota 03 października 2015, 21:03

szoferemeryt napisał(a):Obok tego skrzyżowania stałem przez trochę ponad godzinę i co zauważyłem?
Jadący przez to skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem nie używali kierunkowskazów. Ba , żeby choć jeden kierujący użył kierunkowskazu, a tu nikt nawet nie dotknął kierunkowskazu wliczając w to pojazdy nauki jazdy.
Jak mogli używać kierunkowskazu skoro stoi zakaz skrętu w prawo ? :lol:
Dla mnie ewidentnie powinna być tabliczka T-6b.
szerszon

Postprzez mp0011 » sobota 03 października 2015, 21:11

Szoferemeryt

Mogę się mylić, ale jeżeli nie ma znaków sugerujących zmianę kierunku, a namalowane pasy sugerują zakręt, to jest to zakręt. Gdyby stał tam znak T-6 z pierwszeństwem łamanym - byłby to skręt i zmiana kierunku. Gdyby zarządca chciał żeby sygnalizowano zamiar skrętu w tym miejscu, postawiłby taki znak.

Tu masz podobną sytuację - oznakowanie ostrzega przed zakrętem.
https://www.google.pl/maps/@52.2537162, ... 312!8i6656
Ostatnio zmieniony sobota 03 października 2015, 21:25 przez mp0011, łącznie zmieniany 1 raz
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gokartsystem » sobota 03 października 2015, 21:16

Szoferemeryt, jezeli masz problem ze stwierdzeniem czy jest zmiana kierunku jazdy, sam powiedz czy strzałka czerwona i niebieska wskazuje ten sam kierunek?
Obrazek
gokartsystem

Postprzez szoferemeryt » sobota 03 października 2015, 22:07

https://www.google.pl/maps/@52.2537766, ... 312!8i6656
A czy tu jest skrzyżowanie, jeszcze nie tak dawno przekonywano mnie że droga wewnętrzna z droga publiczną nie tworzy skrzyżowania.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 03 października 2015, 22:39

Znaków określających pierwszeństwo przejazdu nie widać. Równorzędne też nie jest.
jeszcze nie tak dawno przekonywano mnie że droga wewnętrzna z droga publiczną nie tworzy skrzyżowania.

skrzyżowanie — przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Chyba mieli rację ci, co przekonywali.Przynajmniej tak się mi wydaje...
szerszon

Postprzez yorki » sobota 03 października 2015, 22:40

szoferemeryt napisał(a):A czy tu jest skrzyżowanie, jeszcze nie tak dawno przekonywano mnie że droga wewnętrzna z droga publiczną nie tworzy skrzyżowania.

Bo nie tworzy.
------------
Na tym Twoim schemacie to chyba brakuje jakiś znaków. Myślę, ze przy D-1 powinna być jakaś T-6.
Najlepiej jakbyś wkleił link.
------------
Normalnie w podobnych sytuacjach jadąc droga główną nawet przez myśl by mi nie przeszło włączać kierunkowskaz.
Jednak po przeczytaniu niektórych wypowiedzi to widząc samochód tam na przedłożeniu wlotu to może jednak dla własnego bezpieczeństwa warto "mrugnąć" lewym ?
one white wine ;)
yorki

Postprzez viktorio » sobota 03 października 2015, 22:58

gokartsystem napisał(a):Jeżeli masz zamiar zmienić pas wcześniej to używasz. Jeżeli jedziesz do końca i zmiana jest wymuszona geometrią to nie musisz używać.
To własnie wynika z przpisu.
To samo tyczy się ustępowania pierwszeństwa. Zatem jazda na suwak jest jak najbardziej usankcjonowana prawnie.

Przy jeździe na suwak droga wcale nie wymusza żadnej zmiany kierunku ruchu tylko część drogi po której jechałeś się skończyła zatem równie dobrze możesz tam stać i nigdzie się nie ruszać.

Jeśli naprawdę ludzie tak jeżdżą po autostradach to nic dziwnego, że na A4 codziennie ktoś ginie...
viktorio

Postprzez gokartsystem » niedziela 04 października 2015, 07:36

szoferemeryt napisał(a):A czy tu jest skrzyżowanie, jeszcze nie tak dawno przekonywano mnie że droga wewnętrzna z droga publiczną nie tworzy skrzyżowania.
A jakie ma to znaczenie z punktu widzenia zmiany kierunku jazdy?

Masz gdzieś w PoRD zapis, że zmiana kierunku jazdy zależy od tego czy przejeżdżasz przez skrzyzowanie czy nie?
gokartsystem

Postprzez szoferemeryt » niedziela 04 października 2015, 13:51

Czyżby droga polna prowadząca w zagon pola, albo wjazd na posesję powodowały uznanie że droga przebiegająca łukiem zmieniała kierunek?
Choćby tu.
https://www.google.pl/maps/@50.2233117, ... 312!8i6656
Ciekawe teorie.
szoferemeryt

Postprzez mp0011 » niedziela 04 października 2015, 14:19

Szoferemeryt

Droga przebiegająca łukiem nie zmienia kierunku, czy to na skrzyżowaniu, czy poza nim, niezależnie ile dróg od niej odchodzi. Sytuację mogą zmienić dopiero znaki (np. strzałki kierunkowe, tabliczka T-6, F-10 itp.)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gokartsystem » niedziela 04 października 2015, 14:22

szoferemeryt napisał(a):Czyżby droga polna prowadząca w zagon pola, albo wjazd na posesję powodowały uznanie że droga przebiegająca łukiem zmieniała kierunek? Ciekawe teorie.

:eek2: Ciekawe teorie to ty prezentujesz....
Sądząc po nicku, żyjesz na tym świecie tyle lat - i naprawdę nie wiesz, że droga na zakręcie zmienia kierunek?

zakręt «miejsce, w którym droga, rzeka itp. zmienia kierunek»
http://sjp.pwn.pl/sjp/zakret;2542777.html
gokartsystem

Postprzez szerszon » niedziela 04 października 2015, 14:29

że droga na zakręcie zmienia kierunek?
Droga może. Tylko kierujący pojazdem jadący po niej nie zmienia kierunku JAZDY.
szerszon

Postprzez gokartsystem » niedziela 04 października 2015, 15:19

szerszon napisał(a):. Tylko kierujący pojazdem jadący po niej nie zmienia kierunku JAZDY.

Oczywiście to brednia, wynikająca z nieznajomości PoRD i języka polskiego.
Ja wolę trzymać się faktów zapisanych w PoRD i rozporządzeniach.
gokartsystem

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze