LeszkoII napisał(a):Twój rysunek odzwierciedla klasyczny przypadek zmiany kierunku ruchu przy kontynuacji dotychczasowego kierunku jazdy - tj. na wprost.
Czyli kierunek ruchu prowadzi pojazdy w prawo, a kierunek jazdy prowadzi prosto.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » niedziela 27 września 2015, 10:56
LeszkoII napisał(a):Twój rysunek odzwierciedla klasyczny przypadek zmiany kierunku ruchu przy kontynuacji dotychczasowego kierunku jazdy - tj. na wprost.
przez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 11:02
przez szoferemeryt » niedziela 27 września 2015, 11:17
przez papadrive » niedziela 27 września 2015, 11:20
szoferemeryt napisał(a):Czyli kierunek ruchu prowadzi pojazdy w prawo, a kierunek jazdy prowadzi prosto.
przez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 11:53
Kierunek ruchu prowadzi cały ruch drogowy, nie tylko pojazdy. [/quote] To jest forum prawojazdy, a nie forum do wypisywania idiotyzmów.papadrive napisał(a):
Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo".papadrive napisał(a):To tak, dla sprecyzowania, bo zaraz będzie krzyk, że nie można mieć innego kierunku jazdy niż kierunek ruchu.
przez szymon1977 » niedziela 27 września 2015, 12:07
Bo jest niestrawne. Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto a jedziesz w prawo. A ze w miejscu, w ktorym moglbys pojechac w lewo lub w prawo nakazano Ci jechac w prawo to zastosowano znak ze strzalka w prawo a nie strzalka prosto. Kierunki pokazane na znaku nie maja bezposredniego zwiazku ze zmiana kierunku jazdy.szoferemeryt napisał(a):Takie stwierdzenie dla mnie jest nie do strawienia.
przez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 12:36
Prosto w znaczeniu "na wprost" a nie w znaczeniu "w linii prostej". Tutaj nie chodzi o jazdę prostą albo krzywą tylko o jazdę na wprost albo skręcenie.szymon1977 napisał(a):Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto
Jak mogę jeszcze Ci pomóc? Nie jestem specjalistą od niestrawności. Teraz może ja zapytam: dlaczego się ze mną nie zgadzasz?szoferemeryt napisał(a):Takie stwierdzenie dla mnie jest nie do strawienia.
Zapamiętam sobie, przyda się do innego wątkuZakopower napisał(a):Kierunek ruchu to strona w którą coś jedzie.
przez papadrive » niedziela 27 września 2015, 14:49
Zakopower napisał(a):]Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo".![]()
![]()
![]()
Wziąłeś tabletki?
I przestań wypisywać debilizmy.
przez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 16:48
szymon1977 napisał(a):Bo jest niestrawne. Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto a jedziesz w prawo. A ze w miejscu, w ktorym moglbys pojechac w lewo lub w prawo nakazano Ci jechac w prawo to zastosowano znak ze strzalka w prawo a nie strzalka prosto. Kierunki pokazane na znaku nie maja bezposredniego zwiazku ze zmiana kierunku jazdy.szoferemeryt napisał(a):Takie stwierdzenie dla mnie jest nie do strawienia.
Czyj ruch? Rozmawiamy o twoim ruchu, mówiąc o zmianie kierunku ruchu/ jazdy, a nie o ruchu pojazdy X czy Y.papadrive napisał(a):Zakopower napisał(a):]Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo".![]()
![]()
![]()
Wziąłeś tabletki?
I przestań wypisywać debilizmy.
Dojeżdżam do drogi poprzecznej jednokierunkowej w prawo. Skręcam w lewo (pod prąd). Zmieniam k.j. w lewo, chociaż ruch jest skierowany w prawo. Kumasz?
papadrive napisał(a):Czy jeszcze będziesz pisał, ze kierunek ruchu= kierunek jazdy. Na skrzyżowaniu przecinają się różne kierunki ruchu i ja mam jechać zgodnie z nimi wszystkimi na raz.
C-12 oznacza skrzyżowanie na którym ruch odbywa się w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.papadrive napisał(a):Aha, mam nadzieję, że wiesz jak oznaczona jest droga/jezdnia jednokierunkowa? Bo chyba nie C-12? Chyba, że C-12 oznacza jednokierunkową "wygiętą", a D-3 prostą.
przez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 17:01
Chyba pomyliły Ci się warunki techniczne umieszczania C-2 z warunkami umieszczania A-1Zakopower napisał(a):skręcasz zgodnie z C-2
przez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 17:27
Tobie się pomyliły, ale tak to jest jak nie zna się rozporządzenia.LeszkoII napisał(a):Chyba pomyliły Ci się warunki techniczne umieszczania C-2 z warunkami umieszczania A-1Zakopower napisał(a):skręcasz zgodnie z C-2
Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kierującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych
przez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 17:59
Nie, chyba że w krzaki.Zakopower napisał(a):Czy jadąc po tym zakręcie zmieniasz kierunek jazdy?
Czytaj uważniej i ze zrozumieniem to rozporządzenie, zwłaszcza część szczególną dla tablic prowadzących. Nie wyciągaj absurdalnych wniosków, np. takich że rowerzysta przed tym zakrętem zobowiązany zbliżyć się do osi jezdni. W skrócie: włącz wreszcie myślenie albo się prześpij.Zakopower napisał(a):Mała podpowiedź
przez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 18:01
Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kierującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych
przez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 18:07
Nie zwijaj się tak szybko. Będę dementował wypowiedzi sprzeczne z PoRD. Czytaj przepisy szczegółowe.Zakopower napisał(a):Bez odbioru.
Tablice prowadzące stosuje się:
— na łukach poziomych, których geometria może
być zaskoczeniem dla kierujących lub które mają
promień mniejszy od normatywnego dla danej
drogi oraz duży kąt zwrotu,
— na skrzyżowaniach typu „T",
— na wyspach małych i średnich rond, w szczególności
położonych poza obszarem zabudowanym,
— w obszarach robót drogowych.
Tablice mogą być stosowane również w innych
miejscach, w których pozwolą kierującemu na przygotowanie
się do zmiany kierunku jazdy, np. na zlikwidowanych
odgałęzieniach, przed tymczasowym
objazdem lub za wzniesieniem, na którym zaczyna
się niewidoczny tuk poziomy.
przez kg1956 » niedziela 27 września 2015, 19:35
LeszkoII napisał(a):Nie, chyba że w krzaki.(...)Zakopower napisał(a):Czy jadąc po tym zakręcie zmieniasz kierunek jazdy?