taczka-wózek ręczny?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

taczka-wózek ręczny?

Postprzez jjaacc » piątek 21 października 2005, 12:10

Mam problem zamierzam przetransportować dwa worki ziemniaków taczką, ale na drodze umieszczony jest znak B-12 który zabrania jazdy wózkiem przeznaczonym do jazdy po jezdni. Natomiast moja taczka jest przeznaczona do jazdy po budowie, jak ją kupiłem to tak mi powiedziano. Jak myślicie mogę tą taczką przejechać po tej drodze czy nie?
jjaacc

Postprzez scorpio44 » piątek 21 października 2005, 12:38

Jjaacc, sprawa jest dla mnie oczywista: znak B-12 oznacza zakaz pchania po jezdni wózka ręcznego przeznaczonego do używania na jezdni. A jeżeli Twój wózek nie jest do tego przeznaczony, to nie możesz go pchać po jezdni nawet jeżeli nie ma tego zakazu.
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » piątek 21 października 2005, 16:42

heh kiedyś gościu wyciągnął z Zastavy tylne siedzenia , założył deski ( coby się nic nie wysypywało ) i tak sobie ziemniaki woził :lol: taka anegdotka :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez jjaacc » piątek 21 października 2005, 18:20

a po poboczu moge pchać taczke?[/list][/quote]
jjaacc

Postprzez ella » piątek 21 października 2005, 21:54

jjaacc napisał(a):Natomiast moja taczka jest przeznaczona do jazdy po budowie, jak ją kupiłem to tak mi powiedziano.

Tak ci powiedzieli bo przeważnie są to taczki budowlane, ale uzywają ich nie tylko na budowach. Używają ich dozorcy jeżdżąc po chodnikach, ludzie na wsiach. Więc spokojnie wieź te swoje ziemniaki po poboczu o ile tam nie ma zakazu wjazdu dla taczek.
A najlepiej to wrzuć sobie te kartofelki w samochód i podwieź do domu :lol:
Albo kup duży wózek na zakupy bo ten znak B-12 takich wózków nie dotyczy :wink:
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » piątek 21 października 2005, 23:29

W takim razie nie będę ryzykował. Boje się że policjanci mogą potraktować ten wózek na zakupy lub taczkę jako podpadającą pod zakaz B-12. Przewiozę te ziemniaki wózkiem dziecinnym, gdyż osoba pchająca taki wózek jest uważana za pieszego nie wiem tylko czy musze włożyć do niego jakieś dziecko oprócz tych ziemniaków, żeby nie przyczepiono się że to nie jest wózek dla dzieci.
jjaacc

Postprzez P-Ch » piątek 21 października 2005, 23:40

:D :shock:

Zmień dealera :wink:
Niestety to tylko auto sąsiada :)
Obrazek
P-Ch

Powrót do Sytuacje na drodze