szymon1977 napisał(a):LeszkoII napisał(a):...strzałki na F-10 zezwalają na skręcanie...
A skad taki pomysl?"
Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka
zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie(...)"
Masz jakieś wątpliwości, że strzałka w lewo na F-10 zezwala na skręcanie w lewo czyli zmianę kierunku jazdy w lewo?
szymon1977 napisał(a):A moze skrecanie w prawo podczas zjazdu z ronda pierscieniowego jest czescia skrecania w lewo obejmujacego caly przejazd w lewo przez rondo pierscieniowe?
Nie ma w PoRD skręcania z ronda, wymyślasz sobie. Za to w PoRD można przeczytać o skręcaniu w drogę poprzeczną, np. na skrzyżowaniu

Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
Oczywiście, że z poszczególnych pasów ruchu a nie z dowolnego.
Musisz się zdecydować, czy zmienisz kierunek jazdy na wskazany na znaku F-10(dla danego pasa) czy na skrzyżowaniu odbędziesz ruch dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem wskazanym na C-12.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Każdej zmiany kierunku jazdy. Ustawa nie wyróżnia tutaj ani "NA skrzyżowaniu" ani "POZA skrzyżowaniem" ani "PRZEZ skrzyżowanie".
Oczywiście Ty wolisz sobie podzielić... ciekawe tylko, czy masz obowiązek sygnalizowania zamiaru
skręcenia, skoro Twierdzisz że to co innego niż zmiana kierunku jazdy.
Wypełnij quiz

Zjazd z pierścieniowego SoRO:
a.) jest zmianą kierunku jazdy w prawo oraz skręceniem w prawo;
b.) jest zmianą kierunku jazdy w prawo lecz nie jest skręceniem w prawo;
c.) nie jest zmianą kierunku jazdy w prawo lecz jest skręceniem w prawo;
==============================
szerszon napisał(a):jestem ,jestem aż si zdyszałem
Trzeba będzie kiedyś zrobić ekstrakt z najzabawniejszych wypowiedzi szymona1977