Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 02 września 2015, 08:26

A w jakim kierunku odbywa sie ruch z miejsca, w ktorym sie obaj znajduja?
Zgodnie z C-12..co to ma wspólnego z kierunkiem jazdy poza tym ,że jadą bo widać? :lol: :lol: :lol:
A ruch uregulowany jest dookola obwiedni czy wyprowadza z niej?
Co ma wspólnego ruch dookoła wyspy z kierunkami jazdy ?
Skad pomysl, ze ZAWSZE.
Ty nam napisz. Najlepiej na podstawie przepisów :lol: :lol: :lol:
Poznac glupiego po smiechu jego.
Raczej po jego postach i wodolejstwie
Czyli nadal nie doczytales i jestes zaskoczony, ze f-10 nie odzwierciedla rzeczywistego toru jazdy a tylko kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie.
Ja jak najbardziej doczytałem i podałem ci przykłady , gdy zacząłeś lamentować, że znaki nie odzwierciedlają rzeczywistości..nie pojedziesz w linii prostej na wprost przez rondo turbinowe..tak więc nagle nie udawaj, że to ty jesteś taki sprytny.. :lol:
Twoich wnioskow opartych na twierdzeniu, ze na f-10 pokazano co innego niz Utawodawca przewidzial nie skomentuje.
Na f-10 pokazano co innego niż się tobie wydaje..nie kwestionowałem stanowiska ustawodawcy tylko twoje bzdety.
Skad taki pomysl?
Ponieważ jest to twoje określenie, a nie z przepisów..tak samo jak resorak i piaskownica..zamiast się pytać po raz kolejny przepisik poproszę :lol: :lol: :lol:
Masz juz to wygięte A-6 czy po raz kolejny popisałeś się i byliśmy zmuszeni złoić ci ... :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 02 września 2015, 11:15

szerszon napisał(a):
Cała ta patologia jaką mamy obecnie (warszawska szkółka niedzielna), rozpoczęła się chyba od znakowania skrzyżowań z sygnalizacją i ruchem wokół wyspy - znakami C-12.
A na tym schemacie (8.5.4) nie ma nawet śladu C-12 i nie powinno być.
A według mnie wzięła się stąd,że takie osobniki jak ty bez odpowiedniego wykształcenia zabrali się do "interpretacji"...co tam wykształcenie..czytanie ze zrozumieniem leży..

Nie rozśmieszaj mnie!
Zapominasz, że to ty jesteś przedstawicielem "nowej interpretacji", a właściwie braku rozumienia przepisów, które tak naprawdę nie zminiły sie.

Patologia jazdy na rondach po warszawsku to max 10 lat. Wcześniej nikt nie słyszał o np. nonsensownej jeździe w kierunku wskazanym na znaku C-12 z włączonym lewym kierunkowskazem!

To całkiem świeże idiotyzmy, które wzięły się z tego, że jakiś imbecyl na urzędniczym stanowisku nie umie czytać ze zrozumieniem przpisów.

To nie "szkoła krakowska" jest patologią, bo ta funkcjonuje niezmiennie odkąd pojawiło się prawo regulujące ruch na drogach.
To właśnie "szkółka warszawska" której jesteś przedstawicielem - to patologia na drogach, do tego niebezpieczna patologia! Można powiedzieć "zakała" dla normalnych kierowców.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 02 września 2015, 13:30

Nie rozśmieszaj mnie!
Nie mam najmniejszego zamiaru...usiłuje ci przedstawić tylko przepisy, abyś ich się nauczył. Do tej pory nie potrafisz odpowiedzieć na pytanka wzorem szymona udając ,że nie ma tematu lub dyskretnie zmieniasz temat dyskusji :lol: :lol: :lol:
Zapominasz, że to ty jesteś przedstawicielem "nowej interpretacji", a właściwie braku rozumienia przepisów, które tak naprawdę nie zminiły sie.
Twoja interpretacja opiera się na jakimś załączniku gdaki i przepisach obowiązujących w innych krajach. Moja opiera się na aktualnym PoRD.
Potrafisz wskazać w paragrafie 36 coś o kierunku jazdy ?
Jeśli nie to nie męcz się...
Patologia jazdy na rondach po warszawsku to max 10 lat. Wcześniej nikt nie słyszał o np. nonsensownej jeździe w kierunku wskazanym na znaku C-12 z włączonym lewym kierunkowskazem!
Przy skręcie w lewo lub zawracaniu jak najbardziej..wcześniej nikt nie słyszał o rondach turbinowych...na szczęście przepisy "żyją" i twoje historyczne spojrzenie zgorzkniałego tetryka odchodzi na śmietnik historii. Pojawiły się inne skrzyżowania niż te o jednym pasie ruchu. Pojawiła się sygnalizacja S-3...nie skończyło to się zawałem ? :lol: :lol: :lol:
Pojawiła się np nowelizacja rowerowa...że sknocona to inna sprawa..ale to też coś innego niż za twych pięknych młodych acz bezmyślnych lat.
To całkiem świeże idiotyzmy, które wzięły się z tego, że jakiś imbecyl na urzędniczym stanowisku nie umie czytać ze zrozumieniem przpisów.
Obawiam się,że wraz z rozwojem infrastruktury raczej ty zatrzymałeś się w czasie. Wszystko jest ok.Nie staje ci inteligencji na dostosowanie się do realiów..twój problem.Ale nie masz co się wysilać..kiedyś też uważano ,że Ziemia jest płaska... :lol: :lol: :lol:
To nie "szkoła krakowska" jest patologią, bo ta funkcjonuje niezmiennie odkąd pojawiło się prawo regulujące ruch na drogach.
Jest już nieaktualna w momencie pojawienia się czegoś więcej niż ronda o jednym pasie ruchu. Nie wiem czy ktoś z przeciwników szkoły krakowskiej nazwał ten sposób myślenia jako patologiczny. Jest już przestarzały.Wykłada się na pozostałych rondach.
To właśnie "szkółka warszawska" której jesteś przedstawicielem - to patologia na drogach, do tego niebezpieczna patologia! Można powiedzieć "zakała" dla normalnych kierowców.
To dostosowanie się do nowych realiów..niebezpiecznym raczej jest zachowanie po krakowsku na nowoczesnych rondach.
Poza tym nic ci innego nie pozostało, jak sobie pobiadolić i nauczyć się w końcu przepisów..aktualnych. A ci normalni kierowcy do tej pory powodowali tyle wypadków, że mieliśmy bodajże w latach osiemdziesiątych około 9 tys ofiar śmiertelnych w Polsce..nie wspomnę o setkach tysięcy kolizji..nowa fala uczona według aktualnych przepisów spowodowała,że w tym roku możemy zejść poniżej 3 tys ofiar śmiertelnych..spowodowane jest to m.in tym,że takie niedouczone dziadki wypadają z obiegu.
Tak więc przykro mi tomkukozo...szykuj się na śmietnik historii.
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 02 września 2015, 13:58

szerszon napisał(a):Potrafisz wskazać w paragrafie 36 coś o kierunku jazdy ?

Przecież ty nawet nie wiesz co to jest kierunek jazdy, to jak mam ci coś tłumaczyć?

Należysz do grupy ludzi, którym po przekazaniu informacji, że poruszają się w określonym kierunku, a następnie zapytaniu jaki jest ich kierunek ruchu, będą wzruszać ramionami...

Jest to grupa o wyjątkowo słabo rozwiniętych zdolnościach logicznego myślenia.

szerszon napisał(a):Tak więc przykro mi tomkukozo...szykuj się na śmietnik historii.

Takich herezji jak twoje, już było kilka przypadków na przestrzeni istnienia prawo o ruchu drogowym. Wszystkie one wyginęły, prędzej czy później bo były niebezpieczne i sprzeczne z PoRD.
Tak więc, to ty z twoimi patologicznymi poglądami szykuj się na śmietnik historii.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 02 września 2015, 14:16

Przecież ty nawet nie wiesz co to jest kierunek jazdy, to jak mam ci coś tłumaczyć?

Mam poważne wątpliwości kto tu czego nie wie..zostałeś ośmieszony przy C-9, C-10, C-11 jak i przy F-10 i T-18..twoja "definicja" okazała się totalnym kuriozum, bo ci się zmienia kierunek jazdy na pojedynczej drodze na zakręcie. To tyle w temacie kierunku jazdy..aha.. to ty wbrew wykładni pisałeś ruch=kierunek ruchu=kierunek jazdy...gościu..nie kompromituj się dalej. :lol: :lol: :lol:
Należysz do grupy ludzi, którym po przekazaniu informacji, że poruszają się w określonym kierunku, a następnie zapytaniu jaki jest ich kierunek ruchu, będą wzruszać ramionami...
Tak reagujemy na bzdury i lanie wody..co to jest określony kierunek ? Czego kierunek ?
Jest to grupa o wyjątkowo słabo rozwiniętych zdolnościach logicznego myślenia.
A i tak wystarczy, aby jednym pytaniem spowodować,że unikasz odpowiedzi..no to na jakim "poziomie" jesteś ty ? :eek2:
Takich herezji jak twoje, już było kilka przypadków na przestrzeni istnienia prawo o ruchu drogowym.
Ale to nie moje herezje...na chwilę obecną poza ostatnim bastionem w Krakowie i kilkoma oszołomami twego pokroju nie ma już nic.
Tak więc, to ty z twoimi patologicznymi poglądami szykuj się na śmietnik historii.
Jak na razie to ty nie masz nic konkretnego do powiedzenia poza zabawną histerią i inwektywami. Wolałbym abyś jednak spróbował sił w przepisach..ile mam poczekać aż się nauczysz ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 02 września 2015, 14:26

tomekkoz,

kierunek jazdy to kierunek poruszania się pojazdu obierany względem drogi poprzecznej(np. na skrzyżowaniu) a jeśli takiej nie ma(brak skrzyżowania, zjazd do nieruchomości), to na zasadzie analogii obierany względem miejsca tworzącego hipotetyczny punkt kolizji w powiązaniu z opuszczeniem drogi, którą się zajmowało.

Tak wynika z naszych przepisów PoRD, należy zacząć od Art. 25.1, 26.1, 27.1a, Art. 16.7 (def. śluzy rowerowej), oraz dyspozycji znaków: A-1, A-2, B-21, B-22, B-23, od C-1 do C-11, C-12, F-10/11, P-8, tabliczek T-18, T-6a/b/c/d i parę innych, których nie wypisałem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 02 września 2015, 22:31

szerszon napisał(a):Zgodnie z C-12..co to ma wspólnego z kierunkiem jazdy poza tym ,że jadą bo widać?
Poza tym, ze widac, ze obej niezaleznie w jakim kierunku jada PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu jada w takim kierunku jak ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa to nic.
szerszon napisał(a):Co ma wspólnego ruch dookoła wyspy z kierunkami jazdy ?
Poza tym, ze skoro ruch NA skrzyzowaniu odbywa sie dookola wyspy w kierunku wskazanym na znaku to zaden pojazd NA skrzyzowaniu nie jedzie w kierunku przeciwnym niz ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa to nic.
.....
szerszon napisał(a):...podałem ci przykłady...
Tak, pokazales na przykladach ze nie wiesz, co obrazuja strzalki f-10 i dxieisz sie, ze cis czego nie obrazuja w rzeczywistosci jest inne niz na znaku.
szerszon napisał(a):...znaki nie odzwierciedlają rzeczywistości.
Zapoznaj sie moze najpierw, ktory z elementow rzeczywistosci odzwierciedlaja strzalki f-10 a dopiero pozniej zastanow sie czy odzwierciedlaja ten element zgodnie z rzeczywistoscia czy nie.
.....
szerszon napisał(a):...nie pojedziesz w linii prostej na wprost przez rondo...
Ale trescia f-10 jest tylko jazda na wprost PRZEZ skrzyzowanie. A na wprost PRZEZ skrzyzowanie moge przejechac na wiele sposobow, niekoniecznie jadac prosto NA skrzyzowaniu. Moge NA skrzyzowaniu skrecic w prawo, przejechac kawalek lukiem w lewo i ponownie skrecic w prawo a koniec koncow przejechac prosto PRZEZ skrzyzowanie. A moze nie moge? Przecierz widac, ze moge!
.....
LeszkoII napisał(a):...kierunek jazdy to...
Zgodnie z zasadami jezyka prawnego i wykladni prawa skoro brak definicji kierunku jazdy w PoRD to nie oznacza on nic innego jak kierunek jazdy w znaczeniu ogolnym.
Ostatnio zmieniony środa 02 września 2015, 23:26 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » środa 02 września 2015, 22:53

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Zgodnie z C-12..co to ma wspólnego z kierunkiem jazdy poza tym ,że jadą bo widać?

Poza tym, ze widac,... to nic.

Prawda. :thumb2:
szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Co ma wspólnego ruch dookoła wyspy z kierunkami jazdy ?

Poza tym, ze skoro... nie jedzie w kierunku przeciwnym niz ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa to nic.

Prawda. :thumb2:
.....

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):...nie pojedziesz w linii prostej na wprost przez rondo...

Ale trescia f-10 jest tylko jazda na wprost PRZEZ skrzyzowanie. A na wprost PRZEZ skrzyzowanie moge przejechac na wiele sposobow, niekoniecznie jadac prosto NA skrzyzowaniu. Moge NA skrzyzowaniu skrecic w prawo, przejechac kawalek lukiem w lewo i ponownie skrecic w prawo a koniec koncow przejechac prosto PRZEZ skrzyzowanie. A moze nie moge? Przecierz widac, ze moge!

Oczywiście, że możesz, ale nie zmienisz ani razu kierunku jazdy. Nawet podczas zjazdu/opuszczania skrzyżowania.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » środa 02 września 2015, 23:24

szymuś ..w sumie papa ci odpowiedział..ale..
Poza tym, ze widac, ze obej niezaleznie w jakim kierunku jada PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu jada w takim kierunku jak ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa to nic.
No to jadą zgodnie z C-12 przejeżdzając obok wyspy z właściwej strony...analogicznie zgodnie z C-12 jadą po przeciwnej stronie ronda..ale dalej nie ma to nic wspólnego z kierunkiem jazdy bądź jego zmianą i związanej z tym sygnalizacją. To po co męczysz bułę ?
Poza tym, ze skoro ruch NA skrzyzowaniu odbywa sie dookola wyspy w kierunku wskazanym na znaku to zaden pojazd NA skrzyzowaniu nie jedzie w kierunku przeciwnym niz ruch sie NA skrzyzowaniu odbywa to nic.
To po co męczysz bułę ?
Tak, pokazales na przykladach ze nie wiesz, co obrazuja strzalki f-10.
Nie. Pokazałem ci,że twoje obawy iż znaki nie pokazują rzeczywistości w twoim wykonaniu są bezpodstawne.
Poza tym ZNOWU UNIKASZ ODPOWIEDZI DOTYCZĄCEJ "WYGIĘTEGO" A-6 :lol: :lol: :lol: Tak wiele razy podobno widziałeś..i co ? Znowu ci złoiłem ? :lol: :lol: :lol:
Zapoznaj sie moze najpierw, ktory z elementow rzeczywistosci odzwierciedlaja strzalki f-10 a dopiero pozniej zastanow sie czy odzwierciedlaja ten element zgodnie z rzeczywistoscia czy nie.
Pamiętasz rondo w Piastowie jak dostałeś kociej mordki i zapomniałeś języka w gębie ? Pisałeś wtedy,że F-10 obowiązuje do skrzyżowania..teraz jest postęp, że przyjąłeś do wiadomości ,że na skrzyżowaniu..ale dalej nie kumasz się,że "na wprost" na F-10 to nie faktycznie i rzeczywiście w linii prostej, przez co czujesz się oszukany :lol: :lol: :lol:
Ale trescia f-10 jest tylko jazda na wprost PRZEZ skrzyzowanie.
Czyli przez potoczne określenie jakie tu używamy ..przez rondo :lol: :lol: :lol: czyli bardziej oficjalnie..nie przejedziesz na wprost w linii prostej przez skrzyżowanie oznaczone C-12 w każdym przypadku..lepiej ?
.
A na wprost PRZEZ skrzyzowanie moge przejechac na wiele sposobow, niekoniecznie jadac prosto NA skrzyzowaniu.

DO MODERATORA zgłaszam włam na konto szymona :lol: :lol: :lol:
Moge NA skrzyzowaniu skrecic w prawo, przejechac kawalek lukiem w lewo i ponownie skrecic w prawo a koniec koncow przejechac prosto PRZEZ skrzyzowanie.
Tak samo możesz "skręcić" na pojedynczej drodze..najpierw w prawo, łukiem w lewo i ponownie w prawo..dalej nie będzie to jakakolwiek zmiana kierunku jazdy, którą tu usiłujesz przemycić razem ze swoim "rozumowaniem" określenia "skręcić".
Zgodnie z zasadami jezyka prawnego i wykladni prawa skoro brak definicji kierunku jazdy w PoRD to nie oznacza on nic innego jak kierunek jazdy w znaczeniu ogolnym.
Zawsze tarzam się ze śmiechu jak się powołujesz na zasady i wykładnie :lol: twoje "znaczenie ogólne" stoi w jawnej sprzeczności z przepisami podanymi przez leszka.

I to też
Przecierz
widać :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 02 września 2015, 23:45

szerszon napisał(a):...nie ma to nic wspólnego z kierunkiem jazdy...
No to jade w koncu NA skrzyzowaniu w takim kierunku jak pokazany na znaku c-12 kierunek ruchu odbywajacego sie dookola wyspy na skrzyzowaniu czy jade w kierunku przeciwnym? A moze choc jade w takim kierunku to kierunek mojej jazdy jest jakis inny niz kierunek w jakim jade? Ups... przeciez "tlumaczylista", ze taki jak jade to mam kierunek ruchu a kierunek jazdy to jakis inny. Tylko jak to mozliwe, ze moj kierunek jazdy jest inny niz moj kierunek ruchu skoro jazda jest wlasnie ruchem, ktory wykonuje? Niemozliwe.
.....
szerszon napisał(a):...zgodnie z C-12 przejeżdzając obok wyspy...
Zgodnie z c-12 to jedziesz dookola wyspy a nie przejezdzasz obok niej ani tym bardziej jej nie omijasz.
.....
szerszon napisał(a):...możesz "skręcić" na pojedynczej drodze.
Skrecic to moge z drogi a nie na drodze. Polecam SJP i zapoznac sie ze slowkami, ktoreych uzywasz.
.....
szerszon napisał(a):...twoje "znaczenie ogólne" stoi w jawnej sprzeczności z przepisami podanymi przez leszka.
A konkretnie to z ktorym?
.....
szerszon napisał(a):Pisałeś wtedy,że F-10 obowiązuje do skrzyżowania..
Ja? Cytat poprosze.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 03 września 2015, 00:11

No to jade w koncu NA skrzyzowaniu w takim kierunku jak pokazany na znaku c-12 kierunek ruchu odbywajacego sie dookola wyspy na skrzyzowaniu czy jade w kierunku przeciwnym?
Nie wiem gdzie ty jedziesz..nie wiem gdzie ty się uczyłeś prawa :lol: :lol: :lol:
ale przypisujesz jedno znaczenie kilku określeniom..jaką to wykładnię ignorujesz ?
A moze choc jade w takim kierunku to kierunek mojej jazdy jest jakis inny niz kierunek w jakim jade? Ups...
Niew wiem jaki jest twój kierunek jazdy..jesteś tylko na skrzyżowaniu poruszając się po właściwej stronie wyspy..nic więcej..UPS :lol: :lol: :lol:
przeciez "tlumaczylista", ze taki jak jade to mam kierunek ruchu a kierunek jazdy to jakis inny.
Słabo czytałeś..i dalej nie zrozumiałeś ronda turbinowego z F-10 i T-18 z F-10 które linkowałem. Dalej nie rozumiesz,że na drodze krętej nie zmieniasz kierunku jazdy a zmieniasz kierunek ruchu..nie odróżniasz tego..do wara dorzuciłeś jeszcze ruch odbywający się..wykładnia poległa w konfrontacji z tobą :lol: :lol: :lol:
Tylko jak to mozliwe, ze moj kierunek jazdy jest inny niz moj kierunek ruchu skoro jazda jest wlasnie ruchem, ktory wykonuje? Niemozliwe.
Trzy określenia jedno znaczenie :lol: :lol: :lol: szymuś przeczytaj te wykładnie jeszcze raz.
Zgodnie z c-12 to jedziesz dookola wyspy a nie przejezdzasz obok niej ani tym bardziej jej nie omijasz.
A jadąc dookoła to nie jadę obok ? A może przez środek ? :lol: :lol: :lol:
i czy możesz mi wskazać, gdzie to ja napisałem o OMIJANIU ? Znowu zmyślasz i oczywiście nie podasz cytatu udając ,że nie ma tematu, gdy znowu przyłapałem ciebie na kłamstwie. :lol:
Skrecic to moge z drogi a nie na drodze. Polecam SJP i zapoznac sie ze slowkami, ktoreych uzywasz.
Z drogi to ja zjeżdżam, a co ty robisz to nie wnikam..jadąc po ostrym zakręcie np 90 stopni to co robię ? Kojarzysz określenie :"skręt szosowy" ,które tu kiedyś padło ? I to wcale nie z drogi do rowu :lol: :lol: :lol: A jak droga prowadzi łukiem a ja zjeżdżam na wprost na gruntową lub do posesji to też skręcam z drogi ? :lol: :lol: :lol:
Widzisz jaka beka z ciebie gdy usiłujesz zgrywać mądralę a po raz kolejny ci nie wyszło ?
A konkretnie to z ktorym?
Wszystkimi.
Ja? Cytat poprosze.
Udajesz ,że nie wiesz o co chodzi ? :lol: ..tak samo jak ci się droga kończyła przed skrzyżowaniem..na razie nie mam czasu i ochoty przekopywać się przez wszystkie twoje bzdety, ale chyba będę zmuszony...no i jak tam z tym wygiętym A-6 ? Taka sama historia jak z Art 22.6 i zakazem zawracania na skrzyżowaniu ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 03 września 2015, 00:19

szymon1977 napisał(a):Zgodnie z zasadami jezyka prawnego i wykladni prawa skoro brak definicji kierunku jazdy w PoRD to nie oznacza on nic innego jak kierunek jazdy w znaczeniu ogolnym.
Problem w tym, że znaczeń jest sporo, słowników również. A Ty wybierzesz ten jedynie słuszny i to jedynie złuszne znaczenie, które nagniesz aby wyprostowac rondo.
P.S. Przestań z tym "zgodnie z zasadami języka prawnego". Wikipedii się oczytałeś, czy chociaż przejechałeś na sam dół strony?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 03 września 2015, 00:50

Ja? Cytat poprosze.

szymuś poszukałem...no i co ? :lol:
Dyspozycja F-10 i P-8 sprzed skrzyżowania kończy się w momencie rozpoczęcia jazdy w kierunku wskazanym strzałką, bo strzałki oznaczają z którego pasa, a nie którym pasem.

viewtopic.php?f=3&t=36527&p=364644&hilit=F+10+skrzy%C5%BCowanie#p364644
w ogóle ciekawe teksty tam rzucasz jak zmiana kierunku jazdy jadąc serpentyną.
Jak widać wszystko już było..usiłujesz mącić nie określając czym jest dla ciebie "skręcanie" i zmiana kierunku jazdy..musisz pływać, bo wzięty na konkrety znikasz...
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 03 września 2015, 08:13

szerszon napisał(a):...przypisujesz jedno znaczenie kilku określeniom...
Ze co? Cytat poprosze.
.....
szerszon napisał(a):...nie zmienias
z kierunku jazdy a zmieniasz kierunek ruchu.
Poniewaz jazda jest ruchem, ktory wykonuje nie jest to mozliwe
.....
szerszon napisał(a):...no i co
No i gdzie to co podobno napisalem?

Strzalka f-10 oznacza, "z ktorego pasa" a nie "ktorym pasem". To, ze na jednym skrzyzowaniu pas, z ktorego przejezdzasz przez skrzyzowanie np. w lewo (oznakowany strzalka w lewo) konczy sie w momencie wjezdzania na skrzyzowanie i dalsza jazde kontynuujesz innym pasem oznakowanym inna strzalka (np. przed zjazdem strzalka w prawo) nie oznacza, ze na kazdym skrzyzowaniu tak jest. Na rondzie pierscieniowym pasa, z ktorego mozesz jechac w lewo przez skrzyzowanie oznakowanego strzalka w lewo juz nie ma - sa za to pasy oznakowane strzalka prosto, ktorymi mozesz kontynuwac jazde po obwiedni oraz pasy oznakowane strzalka w prawo, z ktorego mozesz zjechac ze skrzyzowania.
.....
LeszkoII napisał(a):Przestań z tym "zgodnie z zasadami języka prawnego"
Moze mam przyjac Twoja wizje i zignorowac wszelkie zasady zeby przekrecic wszystkie omawiane tu przepisy poczynajac od $36 bo z ich trescia sie Twoja wizja nie zgadza? Nie, dziekuje. Wole stosowac sie do PoRD.
.....
LeszkoII napisał(a):Problem w tym, że znaczeń jest sporo...
Nie spotkalem sie ze znaczeniami, z ktorych wynikaloby ze omijajac kaluze czy jadac po zakrecie skrecalbym czy zmienialbym kierunek jazdy, na ktorych to znaczeniach oparta jest Twoja potrzeba okreslenia na potrzeby PoRD nowego znaczenia. Zreszta, gdybys wiedzial co to kierunek jazdy nie mialbys problemu z dostrzezeniem, kiedy zmieniasz tenze kierunek jazdy i nie zabawial sie w zgadywanki czytajac PoRD.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 03 września 2015, 08:57

Ze co? Cytat poprosze.
Znowu nie wiesz co piszesz ? :lol: :lol: :lol: powtarzanie twoich rewelacji źle wpływa na merytorykę forum
Poniewaz jazda jest ruchem, ktory wykonuje nie jest to mozliwe
Nie masz swojego piaskownicowego określenia "jazda" w przepisach..tak samo tego nie wskażesz jak wygiętego A-6 i paru innych twoich nonsensów. Nie piszę o ruchu i jeździe tylko o kierunku jazdy i kierunku ruchu...takie określenia są używane w PoRD..a nie twoja "jazda", której znaczenie prawdopodobnie sobie sam wymyśliłeś i się tego trzymasz..a że bez sensu to inna sprawa.
No i gdzie to co podobno napisalem?
Jak to gdzie ? Nie rozpoznajesz swojego sznytu ? :lol: :lol: :lol:
Dyspozycja F-10 i P-8 sprzed skrzyżowania kończy się w momencie rozpoczęcia jazdy
Gdzieś kiedyś napisałeś jeszcze dobitniej, ale sens taki sam..przkopywać się przez setki stron jest w tej chwili zbyt czasochłonne i na tym bazujesz udając niemca.
Strzalka f-10 oznacza, "z ktorego pasa" a nie "ktorym pasem".
Ależ i którym pasem..nie widać na skrzyżowaniu ?
To, ze na jednym skrzyzowaniu pas, z ktorego przejezdzasz przez skrzyzowanie np. w lewo (oznakowany strzalka w lewo) konczy sie w momencie wjezdzania na skrzyzowanie
To na skrzyżowaniu czy jednak kończy się przed skrzyżowaniem ? To jest niezrozumiały bełkot na podstawie którego później będziesz się wycofywał ze swoich bzdur.
i dalsza jazde kontynuujesz innym pasem oznakowanym inna strzalka (np. przed zjazdem strzalka w prawo) nie oznacza, ze na kazdym skrzyzowaniu tak jest.
Nie na każdym..na tym co namalowali strzałkę zjazdową jest inaczej ..ale to znak stojący nad przepisem..dlatego tak ci polecam ten Art 5
Na rondzie pierscieniowym pasa, z ktorego mozesz jechac w lewo przez skrzyzowanie oznakowanego strzalka w lewo juz nie ma - sa za to pasy oznakowane strzalka prosto,
Strzałka w lewo bywa w miejscach, gdzie mogą jeździć osobniki twego pokroju..dla normalnych wystarczy Art 22. Te oznakowanie prosto w prawo też determinuje inne zachowanie niż wynikające z przepisów ogólnych..nie wiem po co w ogóle to przywołujesz..to jest oczywiste. Podałem ci rondo w Piastowie, bez strzałek na obwiedni..wykaż się.
i zignorowac wszelkie zasady
Przecież to robisz stale...pomijasz wykłądnie , które pokazują twe bzdety, wymyślasz znaczenia , których nie ma w PoRD i są dla ciebie "podstawą prawną" na którą się później powołujesz ( przecież napisałem !!! Nie widać ? :lol: :lol: :lol: )
Wole stosowac sie do PoRD.
Bez cienia ironii i złośliwości..nie zauważyłem..skoro tak się stosujesz bezpośrednio to może w końcu wskażesz ten zakaz zawracania na skrzyżowaniu ujęty w Art 22.6..już się nie mogę doczekać.
A ..i wskaż mi , gdzie w PoRD jest napisane "bo widać"
Zreszta, gdybys wiedzial co to kierunek jazdy nie mialbys problemu z dostrzezeniem, kiedy zmieniasz tenze kierunek jazdy i nie zabawial sie w zgadywanki czytajac PoRD.
Jak możesz zarzucać leszkowi ,że nie wie czym jest kierunek jazdy skoro z dotychczasowych twoich postów kierunek jazdy jest tym "bo widać" ? Ucichłeś z tym "skrętem" z drogi ? :lol: :lol: :lol:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze