OT

Wątki niepotrzebne lub wygasłe, czyli po prostu śmieci.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

OT

Postprzez szerszon » piątek 28 sierpnia 2015, 00:54

to ja, jadąc ich prawą koleiną (jakieś 50cm od krawędzi, zależy od drogi) także spełniam ten wymóg?
Raczej tak. Trzeba jeszcze brać pod uwagę, abys miał gdzie zjechać podczas wyprzedzania.."jak najbliżej"
szerszon

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez waw » piątek 28 sierpnia 2015, 15:17

mp0011 napisał(a):Oczywiście, są sytuacje kiedy rowerzysta puści samochód zjeżdżając do samej krawędzi, ale to ma być jego decyzja, a nie wymóg.

Nie. Rower jako pojazd wolnobieżny nie może utrudniać ruchu innych. Stąd jest to wymóg z art. 24 pkt. 6.
Tym bardziej, że w naszym prawie utrudnianie ruchu traktuje się bardzo poważnie bo wysokość mandatu może być z przedziału 50-500zł czyli tyle co za przekroczenia prędkości.
waw

Postprzez mp0011 » piątek 28 sierpnia 2015, 16:21

Ale nie można wymagać, aby rowerzysta ryzykował, aby tylko puścić pojazd.
Nie można wymagać, aby jechał po linii, 2cm od krawędzi jezdni, i narażał się na to, że koło się omsknie i poleci głową na jezdnię.

Ja mogę zjechać np. 20cm do krawędzi i uznać, że dalej nie dam rady bo jest to niebezpieczne.
I mam do tego święte prawo, bo mam obowiązek unikania sytuacji, które mogą sprowadzić zagrożenie na drodze.

Nie wszędzie też da się zjechać czy zatrzymać, bo stwarza to większe zagrożenia (np. może być krawężnik)

Żaden pojazd nie może utrudniać ruchu innym, nie tylko rower.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » piątek 28 sierpnia 2015, 16:43

Ja mogę zjechać np. 20cm do krawędzi i uznać, że dalej nie dam rady bo jest to niebezpieczne.
Dla mnie ok.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 02:03

mp0011 napisał(a):a mogę zjechać np. 20cm do krawędzi...
Twoje kolo 20cm od kraweznika? Biorac pod uwage ile wystaje w bok kierownica w ten sposob jedziesz czesciowo po chodniku choc kolami go nie dotykasz.
.....
A propos utruniania ruchu to moim zdaniem nie mozna uznac za utrudnianie ruchu zachowan na drodze wynikajacy z ograniczen konstrukcyjnych pojazdu dopuszczonego na normalnych warunkach do ruchu drogowego. Rowerzysta jadacy 15 km/h przy zawrotnej dopuszczalnej 50 km/h to normalny uczestnik ruchu a nie jego utrudnienie i musimy sie liczyc ze spotkaniem go na drodze i ewentualnym wyprzedzeniem go zgodnie z przepisami.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez waw » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 03:00

szymon1977 napisał(a): Twoje kolo 20cm od kraweznika? Biorac pod uwage ile wystaje w bok kierownica w ten sposob jedziesz czesciowo po chodniku choc kolami go nie dotykasz.
.....

Każdy podaje odległości od jadącego roweru (w różnych sytuacjach) tak jakby zakładał, że jest on szerokości kartki papieru. Powinno się określić czy chodzi o odległość od dalszego/bliższego końca kierownicy, osi symetrii bo tak interpretacji może być wiele.
szymon1977 napisał(a): A propos utruniania ruchu to moim zdaniem nie mozna uznac za utrudnianie ruchu zachowan na drodze wynikajacy z ograniczen konstrukcyjnych pojazdu dopuszczonego na normalnych warunkach do ruchu drogowego. Rowerzysta jadacy 15 km/h przy zawrotnej dopuszczalnej 50 km/h to normalny uczestnik ruchu a nie jego utrudnienie i musimy sie liczyc ze spotkaniem go na drodze i ewentualnym wyprzedzeniem go zgodnie z przepisami.

Jeśli wyprzedzany nie ma możliwości ułatwić wyprzedzenia to tak.
waw

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 07:40

szymon1977 napisał(a):.....
A propos utruniania ruchu to moim zdaniem nie mozna uznac za utrudnianie ruchu zachowan na drodze wynikajacy z ograniczen konstrukcyjnych pojazdu dopuszczonego na normalnych warunkach do ruchu drogowego..
Jak jest ograniczony to sie nie pcha tam gdzie nie daje ray...znając ciebie zaraz doczekamy sie stwierdzenia,ze w sumie rowerzysta może jechac po autostradzie :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 08:03

I tym jednym zdaniem pozbylismy sie rowerzystow, furmanek, traktorow i innych oszolomow z wszystkich drog o dopuszczalnej predkosci wyzszej niz 20km/h. Brawo Szerszon!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez waw » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 21:18

Gdzie coś takiego Szerszon napisał bo ja tego jakoś nie widzę.
waw

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 22:09

szerszon napisał(a):Jak jest ograniczony to sie nie pcha tam gdzie nie daje ray...
Przecietny rowerzysta, w przecietnych warunkach, na przecietnym rowerze nie daje rady nawet 30km/h, a traktorowi nawet tyle nie wolno. Wniosek prosty - niech sie nie pchaja na drogi o dopuszczalnej wyzszej niz 20 km/h, bo Szerszonowi chcacemu pedzic z dopuszczalna ruch utrudnia.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 22:46

Wniosek prosty - niech sie nie pchaja na drogi o dopuszczalnej wyzszej niz 20 km/h,
Mijasz się z prawdą..to zrobił się twój znak firmowy..nawymyslać, a potem udawać,że nie wiadomo o co chodzi :lol:
Napisałem,że znając twoja 'znajomość" PoRD spodziewam sie lada moment, że zaczniesz udowadniać, że rowerzysta może jechać po autostradzie...cos więcej ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 23:01

Znajac Ciebie jeszcze kilka postow i bedziesz twierdzil, ze to Ja napisalem, ze "rowerzysta może jechać po autostradzie".
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 23:24

Ale to ty napiszesz stosując bezpośrednio swój własny PoRD :lol: :lol: :lol:
szerszon

Powrót do Kosz