Prawidłowa odp: TAK.
Proszę o zacytowanie odpowiedniego artykułu/ustępu. Przecież rowerzysta może skręcać w prawo na tym skrzyżowaniu, a ja go mogę wyprzedzić z prawej strony?
Z góry dziękuję za pomoc.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez prawojazdy753 » piątek 24 lipca 2015, 19:14
przez LeszkoII » piątek 24 lipca 2015, 20:12
Tylko wtedy można wyprzedzać z prawej. Pytanie odnosi się do wyprzedzania roweru, więc przeanalizuj. Do przemyślenia dla Ciebie: kiedy można wyprzedzać w ogóle rower z prawej strony?Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.
przez prawojazdy753 » piątek 24 lipca 2015, 21:17
przez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 19:05
przez prawojazdy753 » sobota 25 lipca 2015, 19:36
przez szerszon » sobota 25 lipca 2015, 19:40
przez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 20:08
Pojechałem trochę po bandzieLeszkoII napisał(a):Oczywiście to tylko w przypadku roweru, motoroweru, tramwaju lub innego pojazdu niebędącego pojazdem silnikowym na skrzyżowaniu o ruchu nie-kierowanym lub o ruchu okrężnym.
Ano nie jest i dlatego wszelkie pytania o wyprzedzanie powinny być starannie formułowane, co niestety odbija się trudnością formułowania pytania w sposób krótki i klarownyszerszon napisał(a):jednak w tym pytaniu (na obrazku) nie jest napisane, w którą stronę jedzie rowerzysta. Mógłby skręcać w prawo, a wtedy wyprzedzanie z prawej strony byłoby niemożliwe.
Zazwyczaj może jechać środkiem pasa ruchu do skrętu w lewo i zawracania albo do jazdy na wprost plus inny kierunek albo albo... trudno ująć wszystkie przypadki.szerszon napisał(a):To niech jedzie możliwie blisko prawej to sie go nie będzie wyprzedzać z prawej.
przez szerszon » sobota 25 lipca 2015, 20:11
Szanowny user obawiał się skrętu w prawo. A jak się skręca w prawo ? Art 22Zazwyczaj może jechać środkiem pasa ruchu do skrętu w lewo
przez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 20:30
przez Borys_q » sobota 25 lipca 2015, 20:54